zaterdag 26 oktober 2013

44 Roots



Roots

Wat was het heerlijk herfstweer de afgelopen week en wat fijn als je dan nog even een paar dagen vrij bent.

De herfst laat dit jaar een feestelijke finale zien, het lijkt haast een tragedie. Het bos sterft langzaam af in kleurige kostuums met wonderlijke, plots verschijnende paddenstoelen aan de wortels en het warme licht van de herfstzon zet alles in prachtig licht.

Bekijk ook eens de blog van Bizzy @ home met mooie herfst ideeën voor thuis.

Wat ik deze week niet kon loslaten was het kleine blonde zigeunermeisje dat bij de Roma zigeuners in Griekenland was gevonden. Het beeld deed mij direct denken aan het huilende zigeunerjongetje dat vroeger boven de haard hing bij mijn Oma.

Lees ook eens de blog (met filmpje) van Marja over de voorouders van haar man, waar zigeunerbloed door de aderen stroomde.

Dat kleine blonde zigeunermeisje, de vlechtjes nog in de haarverf, het liet mij niet los nadat ik het bericht in het nieuws hoorde.

Er kabbelde ook herhaaldelijk kinderliedje door mijn hoofd deze week:

Er zat een klein zigeunermeisje
Huilend op een steen
Huilend, huilend
Helemaal alleen



Wat door mijn hoofd ging en wat ik zelf erg belangrijk vind is dat dit kleine meisje nooit haar “Roots” zou kennen. Wat is het ware verhaald achter deze tragedie.

Ik weet wie mijn voorouders zijn en terwijl ik dit schrijf kijken zij over mijn schouder vanaf de foto’s met mij mee. Ik weet hun namen en ken hun gezichten en dat maakt mijn leven compleet. Maar hoe ziet je leven eruit als je geschiedenis blanco is?

We leven in een waanzinnige tijd waarin het mogelijk is aan de hand van DNA aan te tonen wie je ouders zijn. Ik vind dat nog steeds een wonder en inmiddels is via DNA ook de moeder van dat kleine meisje gevonden. Maar haar hele korte leventje staat op zijn kop en het is nog de vraag waar zij zal opgroeien.

Met mijn gedachten aan dat kleine blonde zigeunermeisje las ik ook dit in de krant van deze week:

In Limburg kruipt een baby rond die nooit zal ween wie zijn biologische ouders zijn. Sterker nog: niemand komt dat ooit te weten. Hij is namelijk “gemaakt” in een Spaans laboratorium uit anoniem zaad en een anonieme eicel. “In het buitenland worden kinderen in elkaar geknutseld alsof het iets van Ikea is.”

Kinderen zonder “Roots” met welk recht worden zij op de wereld gezet? Mensenrechten, waar gaan die eigenlijk over?

De wereld staat op zijn kop en we zwarte pieten over de Zwarte Pieten. De slavernij ligt ver achter ons en natuurlijk mag niet worden vergeten wat er in de mensen handel is gebeurd. Maar mag je daarom een traditie en een groot kinderfeest verstoren?

Is het niet veel belangrijker om de huidige mensenhandel onder de aandacht te brengen?




Ik hoop zo dat het kleine blonde Roma meisje niet al te veel beschadigd is, intens gelukkig zal opgroeien en ook de waarheid zal kunnen achterhalen waarom haar korte leventje gelopen is zoals het tot nu toe gelopen is. Ik hoop dat zij dansend haar levenspad kan gaan.

Er zat een klein zigeunermeisje
Huilend op een steen
Huilend, huilend
Helemaal alleen

Sta op meisje lief
En droog je traantjes af
Kies er eentje uit de kring
Die met je dansen mag 

Ieder mens verdient een waardige plek op deze prachtige planeet. Wie je ook bent, waar je wieg ook staat en welke kleur je ook hebt. Vanuit gezonde wortels groeien sterke (stam)bomen.

Mijn vragen zullen nooit beantwoord worden. Maar ik hoop wel dat de mens eens echt slimmer zal worden en dieper zal nadenken over de waarde van het leven.

Tip: Bedenk voor je conclusies trekt wat de feiten zijn.

Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog volgen door links boven op de link aanmelden te klikken.
U kunt hieronder reageren zodat ik daar weer van kan leren.
(klik daarvoor op: Opmerkingen)

zondag 20 oktober 2013

43 Resetten



Resetten

De afgelopen week had ik min of meer een time out en was ik zo’n beetje aan huis gekluisterd en dat is wat mij betreft bijzonder. Bovendien hoorde ik op de radio ook dat het goed is om zo af en toe het hoofd te resetten.

Dus zo’n time out kwam mij goed uit deze week en het was heerlijk. Het weer werkte ook mee, het was echt herfst en dus knus binnenshuis. Ik had alle tijd om lekker bezig te zijn met van alles en nog wat. Een blog schrijven in alle rust is toch een heel andere ervaring dan om dat even tussendoor te doen. Ik had ook alle tijd voor de fotocollages.




Ik krijg altijd veel reacties over mijn fotocollages die ik met behulp van Picasa maak. Helemaal niet moeilijk iedereen kan het en het resultaat geeft altijd veel voldoening.

Ook had ik de rust om met de tablet op schoot van de ene blog naar de andere te surfen. Wat is er veel te vinden en ik ontdekte deze week Welke, een waanzinnig leuke site waar je enorm veel inspiratie van krijgt. Maar waar haal ik de tijd vandaan om al die leuke ideeën ten uitvoer te brengen.

Ik zag de prachtig gemaakte rozen van papier van Janny , de schitterende herfstfoto’s van Ans Ritme  en de inspirerende Aquarellen van Geri Meftah . Bovendien ontdekte ik de bijzondere gerechten van Lies Smits.

Vervelen komt nooit in mijn woordenboek voor en de afgelopen week is om gevlogen.

De wedstrijd touwtrekken Nederland – Rusland ging langs mij heen en ook de recessie die zich langzaam lijkt te herstellen heb ik aan mij voorbij laten gaan. Van het Zwarte Pieten over de zwarte pieten heb ik ook de afgelopen week niet veel mee gekregen. En ik moet toegeven dat het “Resetten” mij goed is bekomen.

Om het leven even te bekijken vanuit een "Helikopterview" en dat ook nog even te laten bezinken heeft een helende werking. Dat zouden meer mensen moeten doen dan zou de wereld er anders uitzien.




Ik vond de rust in mijzelf en genoot van de kleine dingen in het leven en van de aandacht van alle lieve mensen die ik om mij heen heb. Wat ben je rijk als je beseft hoeveel geluk je hebt met diegene die je om je heen hebt en met datgene wat je bezit. Innerlijke rijkdom is niet in geld uit te drukken.

Ik kan het iedereen aanraden om eens een “Reset-moment” in te lassen.

Tip: Besef dat een tevreden mens, schatrijk is en dat heeft niets met geld te maken.

Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog volgen door links boven op de link aanmelden te klikken.

U kunt hieronder reageren zodat ik daar weer van kan leren.
(klik daarvoor op: Opmerkingen)

zondag 13 oktober 2013

42 Kleur I


Kleur

Hoewel ik een lentekind ben en de lente mijn voorkeur heeft, hou ik heel erg van de herfst. Het herfstlicht vind ik fascinerend en als de zon oranje kleurt geeft dat alles een warme gloed. Niet alleen het licht is fascinerend ook de natuur toont warme kleuren die je alleen in de herfst tegen komt.

De afgelopen week was voor mij ook kleurig. Na een lift vertoont ook de huid rondom mijn ogen mooie herfstkleuren. Dieppaars, rood en warm okerkleurig. Wat mij nog meer te wachten staat is nog een vraag. Maar uiteindelijk zal het goed komen.

Laat je niet meeslepen in de donkere dagen die eraan komen. Natuurlijk kun je je onderdompelen in somberheid, zeker in deze tijd waar in veel mensen het zwaar hebben. Maar voel tijdens een stevige wandeling de herfstzon, die geen kwaad meer kan en loop met het hoofd omhoog en zie de prachtige kleuren en het bijzondere licht.



Het is alsof de natuur zegt: “Hallo, kijk eens hier ben ik en we gaan de winter kleurig tegemoet, om daarna weer op te krabbelen. Het komt goed!”

De herfst heeft ook zo zijn geuren. Als de dagen korten vind ik het heerlijk om te kokkerellen. Het is heerlijk om het huis in de warme geuren van pruttelende gerechten te hullen. De verse kruiden geven het nog iets extra’s.

Wat ik in oktober altijd maak is Pompoensoep. Het is mijn absolute favoriete recept die ik door de jaren heen geheel naar mijn eigen smaak maak. De kleur en de geur passen zo goed bij de herfst. Heerlijk om ’s avonds de dampende soep op te dienen bij het warme licht van kaarsjes samen met een lekker stevig donker brood.

En dit keer geef ik het recept van mijn huisgemaakte Pompoensoep aan jullie prijs. Ik hoop dat jullie ook eens het huis vullen met de geuren die ik aanbid. Het is wel even werken maar dat wordt beloond dat beloof ik jullie.



Homemade Pompoensoep

Ik maak de soep altijd nadat ik een grote pan bouillon een aantal uren heb laten trekken. Dat kost tijd maar lekkerder kun je de soep niet maken. Maak meer bouillon dan kun je de ene helft direct gebruiken en de andere helft invriezen voor de volgende keer.

Trek de bouillon van een flinke schenkel en verse groente en verse kruiden. Ik heb een voorkeur voor prei, venkel, bleekselderij knoflook, gember en verse kruiden: salie, tijm, rozemarijn, peterselie en een laurier blaadje en jeneverbessen en dan uiteindelijk op smaak maken met peper en Worcertershire sauce.

Voor de Pompoensoep heb je nodig:

1 liter bouillon (voor vegetarische soep kun je een groente bouillon gebruiken)
500 gram Pompoen
2 zoete uien
2 theelepels kerrie
1 paprika
30 gram boter
1 theelepeltje rietsuiker (of bruine suiker)
Harissa (Marokkaanse kruidenpasta bij AH te koop)
Peper/ nootmuskaat
Verse dille/ bieslook/ peterselie
Bloem kleine eetlepel (hoe meer bloem, hoe dikker de soep)

Kook in de bouillon de pompoen gaar en pureer de pompoen als die gaar is. Fruit ondertussen de gesnipperde zoete uien, paprika en de kerrie in de boter. Roer daarna de bloem door de massa en voeg de bouillon/ pompoenmassa toe en laat alles 5 minuten zachtjes doorkoken

Maak de soep af met een lepeltje Harissa, de verse kruiden en eventueel nog wat Worcertershire sauce

Als extra vulling kun je ook kleine witte boontjes toevoegen

Dat is zoals voor mij het warme ultieme herfstgevoel is. Vol en rijk aan geuren en kleuren.

Kijk ook eens naar het recept van herfstkoekjes op het inspirerende blog van  Annabel happy life time en naar de lekkere herfststoofpot van Irene kookt en naar de brei- en haakdeeën van Blijdat ik brei  en Halloween borduren kun je met de ideeën van Amintkipatton .
Zo komen we de herfst en de winter wel door!

Tip: Probeer altijd de kleurige kant te zien in wat donker is.


Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog volgen door links boven op de link aanmelden te klikken.

U kunt hieronder reageren zodat ik daar weer van kan leren.
(klik daarvoor op: Opmerkingen)

zondag 6 oktober 2013

41 Illusie


Illusie

De avonden korten al en met de kaarsjes aan maak ik het thuis gezellig. Hoewel ik een echt voorjaarsmens ben zie ik ook wel voordeel in die lange avonden. Tijd om weer eens wat creatiefs te starten.

Ik ben weer bezig met een cursus Aquarel schilderen bij Evelien van Rooy en ben weer bezig met tekenen. Te lang heb ik dat niet gedaan en ik moet er weer helemaal inkomen. Wat is het fijn om dat weer in een groepje te doen, het leren van elkaar stimuleert je.

Samen iets bereiken, het zijn maar drie woorden maar ze zijn van grote betekenis.

Sinds de troonrede is het begrip “Participatiestaat” veel besproken. Nederland moet geleidelijk aan van een verzorgingsstaat een omslag maken naar een participatiestaat.

Een participatiestaat is een samenleving waarin burgers elkaar onderling voorzien van een maatschappelijk draagvlak, wat tot gevolg heeft dat de overheid hier (vrijwel) geen taak aan heeft.

Participatie betekent actieve deelname.

Wij moeten weer voor elkaar gaan zorgen en voor elkaar klaarstaan.

Maar staat er in Den Haag een soort “Kasteel van Doornroosje” waar iedereen slaapt. Is het niet juist de soort mensen die in Den Haag zitten die alleen aan zichzelf denken en volledig voorbij gaan aan de gewone mens. Is het niet juist het duo list en bedrog die daar samenspant?

Er zijn zo verschrikkelijk veel initiatieven in Nederland die klaar staan voor anderen. Zo veel mensen die een hand reiken naar hun medemens. Ontelbare mensen zijn mantelzorgers en onbekend veel mensen doen geheel belangeloos vrijwilligers werk.

Dat is het deel van de bevolking dat altijd klaar staat voor anderen en dat altijd zullen blijven doen en daar geen participatiestaat voor nodig hebben. Want dat is hen van nature en van huis uit meegegeven.

Maar het andere deel van de bevolking heeft dat van nature niet en zal dat ook nooit gaan doen. Dat deel van de bevolking krijg je niet “Actief” in deelname aan wat dan ook. Er zullen altijd mensen blijven die alleen met zichzelf bezig zijn.

Het is dan ook een illusie om te denken dat heel Nederland en dus alle inwoners de helpende handen uit de mouwen zullen steken in een vernieuwde “Participatiestaat”.

Met al die bezuinigingen zullen juist de duizendpoten van deze maatschappij veel te veel zorgen in handen krijgen met als gevolg veel ziekteverzuim en dus zeer hoge gezondheidskosten.

In deze crisistijd hebben mensen elkaar natuurlijk nodig om de touwtjes aan elkaar te knoppen. Maar het zullen altijd de duizendpoten zijn die klaar staan.

Terwijl ik dit schrijf denk ik aan een liedje van Boudewijn de Groot lang geleden. Er zijn zo van die teksten die hoewel anders bedoeld toch tijdloos zijn en dus wil ik besluiten met:

Mijnheer de Minister President slaap zacht.

Tip: Verlies elkaar niet uit het oog, want mensen hebben mensen nodig.

Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog volgen door links boven op de link aanmelden te klikken.

U kunt hieronder reageren zodat ik daar weer van kan leren.
(klik daarvoor op: Opmerkingen