zondag 30 oktober 2016

203 Pittig


 Wintertijd

Pittig

Buiten was het grijs, een mooie dag om te schrijven en foto’s uit te zoeken. Het was een roerige week, alle emoties kwamen langs. Wat liggen verdriet, liefde en humor toch dicht bij elkaar, het leven kent veel wonderlijke, mooie momenten.

De afgelopen week ben ik ook eens lekker gaan kokkerellen, een fijne hobby waar ik echt tijd voor moet maken.  Zeker als je dan het plan hebt om er ook over te gaan schrijven is dat een nogal ingewikkeld proces. Koken met de camera in de aanslag is geen eenvoudige opgave en bovendien moet alles er ook nog mooi uitzien als het volledig is bereid en ook dat wil niet altijd lukken.

Het is nog even oktober, Halloweenmaand en al die kleurige pompoenen in de winkels doen mijn handen jeuken. Het recept van mijn meest favoriete Pompoensoep (klik) heb ik al vaker met jullie gedeeld en dus probeerde ik een ander recept. Maar de ovenschotel die ik in oktober altijd wel een keer maak zal ik deze keer ook verklappen.



Geviulde pompoenbloemen zijn delicaat van smaak


Pompoenen zijn er in veel kleuren en maten, ze kunnen dik en lomp zijn maar ook prachtige slanke vormen hebben. De schoonheid van de pompoen zit echter, net als bij de mens vanbinnen. Warm van kleur en verrassend van smaak, die ik met niets anders zou kunnen vergelijken. Het is een lekkernij waar iedereen, ook kinderen gek op zijn.

Nog steeds durven veel mensen deze fabelachtige groente niet op tafel te zetten, maar misschien haal ik met deze recepten wat mensen over de streep.

Pompoenen zijn zeer oude cultuurgewassen (klik) en familie van de kalebassen en komkommers. Pompoenen werden in Midden- en Zuid-Amerika al tussen 9000 en 7000 jaar v. Chr. verbouwd. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd.

Er zijn veel traditionele recepten waarin pompoenpuree verwerkt wordt, zoals pompoentaart, pompoensoep en pompoenbrood. Maar ook de oliehoudende zaden van de pompoen worden geroosterd gegeten. Naast de oliehoudende zaden zijn ook de steeltoppen en de pompoenbloemen eetbaar, deze worden gefrituurd of gevuld.



Gewone pompoen kan wel 45 kg zwaar worden


Deze keer maakte ik een fluweelzachte Pompoensoep uit de Allerhande met gegrilde groenten, waaraan ik mijn eigen draai gaf, die ook geschikt is voor de vegetariërs onder ons. Eenvoudig te maken en heerlijk van smaak.

Pompoensoep

1 flespompoen
600 gr. Bospeen (geschild)
Olijfolie
2 rode uien
2 flinke tenen knoflook
1 sinaasappel
1 blik 100% Kokosmelk (400 ml)
2 groentebouillonblokjes
Ras el Hanout (Marokkaanse kruiden)
Peper en eventueel zout
125ml zure room
95 gram hazelnoot
Bieslook
Bakpapier
Blender of keukenmachine

Verwarm de oven voor op 220 °C. Halveer de flespompoen en schep met een lepel de zaden en draden eruit, maar laat de schil zitten. Leg de pompoen, de geschilde wortelen zonder groen op een met bakpapier geklede bakplaat en besprenkel met olijfolie. Leg de ongepelde uien ernaast. Bak alles in 45 minuten gaar, maar voeg halverwege de tijd ook de teentjes knoflook toe.

Ondertussen kun je met een scherp mes de schil van de sinaasappel, zorg dat het witte vlies er ook af is. Snijd de partjes vruchtvlees los van de vliezen.
Verhit een droge koekenpan en rooster de hazelnoten in ongeveer 3 minuten en laat ze afkoelen. Hak de hazelnoten grof en snijd de bieslook fijn.

Neem de groente uit de oven en laat het wat afkoelen. Schep het vruchtvlees van de pompoen met een lepel uit de schil en pel de ui en de knoflook. Doe alles in de blender samen met de helft van de kokosmelk en pureer alles fijn. Schenk de puree in een soeppan. Snij de wortels in kleine stukken en doe het samen met de sinaasappel in de blender met de andere helft van de kokosmelk en pureer alles fijn. Doe ook deze puree in de pan. Voeg de bouillontabletten en 600ml water toe. Breng alles aan de kook en breng alles op smaak met de Ras el Hanout, peper en eventueel zout.

Serveer de dampende soep met een lepel zure room, bestrooid met hazelnoten en bieslook.


Linksboven de pompoensoep met Ras el Hanout 


Misschien ken je Ras el Hanout (klik) niet, maar het is mijn meest favoriete kruidenmengsel. Ik koop het altijd bij het kruidenvrouwtje op de markt. Maar ook bij de supermarkt vind je het bij de kruiden. Ook in kip- of stoofgerechten is Ras el Hanout het een heerlijk kruid, dat je zeker eens moet gaan ontdekken.

Dit weekend ging de klok weer terug en spreken we van wintertijd, hoewel de herfst nog steeds mild is. Maar bij wintertijd horen stevige maaltijden, stampotten, stoof- en ovenschotels. Wat een heerlijk vooruitzicht al die geuren van de winterkeuken in huis.

Laat je eens verrassen door mijn favoriete Pompoenovenschotel, heel gemakkelijk te bereiden en een echte lekkernij. Ik maak het al jaren en het is altijd een succes.



Pompoen ovenschotel in de maak


Pompoen ovenschotel (4-5 personen)

750 gr Pompoen
500 gr. Gehakt (of een vegetarische variant)
5 eieren
3 Uien (zoete, maar andere kan ook)
4 sneetjes brood
200 gram gekookte rijst
50 gr. Rozijnen
100 gr Gedroogde abrikozen
2 flinke teentjes knoflook
¼ lt. Slagroom
1 ½ eetlepel Ras el Hanout (of Kerrie)
Cayennepeper (of gewone)
Eventueel zout
Olijfolie

Pel de uien en snipper deze grof en de knoflook fijn. Snij de Pompoen door. Verwijder de pitten en draden, schil de pompoen en snij deze in blokjes. Haal de korstjes van het brood en snij het ook in blokjes, Was de abrikozen en rozijnen en snij de abrikozen in reepjes.

Verhit de olie in een wok, fruit de uitjes en de knoflook in ±3 min. Voeg het gehakt toe en bak het in ±5 minuten rul. Voeg dan de gekookte rijst en de blokjes pompoen toe en bak het ±5 min. mee. Neem de pan van het vuur en schep de abrikozen, de rozijnen, Ras el Hanout (of kerrie), cayennepeper (of gewone peper), het brood en eventueel zout door de roergebakken massa en schep alles in een ovenschotel.

Klop de eieren en de slagroom met een vork los met wat peper en eventueel zout en schenk dat over het mengsel in de ovenschotel. Dek af met aluminiumfolie.

Tip: Tot hier kun je de schotel voorbereiden en eventueel later afbakken.

Bak de ovenschotel afgedekt in het midden van de voorverwarmde oven op 200 °C in ±75 minuten, verwijder daarna de folie en bak af in 45 minuten.


Butternut squash of flespompoen, die ik voor de ovenschotel (links) gebruikte


Ook na de maand oktober en na het feest van griezels en kriebels is de Pompoenovenschotel een heerlijk gerecht. Pompoenen zijn immers de hele winter te verkrijgen.


Als de klok weer wordt verzet is het gevolg ook de lange donkere avonden, waarin de kaarsjes weer aangaan en we lekker gaan loungen bij een mooie film of met een lekker boek. Een lekkere snack is dan ook altijd fijn als tussendoortje, maar maak die ook eens zelf.

Deze week maakte ik een saucijzenbroodje, gevuld met kip en pompoen, ze waren zo gemaakt met een restje pompoen en het bladerdeeg dat ik in de vriezer had. Misschien is dit ook een leuke, verrassende traktatie tijdens de komende feestdagen



Pompoen-saucijzenbroodje


Pompoen-saucijzenbroodjes (4 personen)

300 gr. kipgehakt (of ander gehakt)
½ flespompoen
2 eieren
20 gr. Paneermeel
Ras el Hanout
1 theelepel Harissa (kruidenpasta te koop bij AH)
Eventueel zout.
8 plakjes roomboter bladerdeeg (diepvries)
Bakpapier

Verwarm de oven voor op 200 °C en laat het bladerdeeg ontdooien.

Snijd de schil van de pompoen en verwijder de pitten en draden met een lepel. Rasp het vruchtvlees met een grove rasp en meng het met het gehakt en 1 ei. Voeg de paneermeel toe, de Ras el Hanout en de Harissa en maak op smaak met eventueel zout. Kneed alles goed door elkaar en vorm 8 rolletjes.

Verdeel de plakjes bladerdeeg (vergeet niet de folie te verwijderen) over de met bakpapier beklede bakplaat en leg de rolletjes met het gehakt-pompoenmengsel op ⅓ van de rand. Vouw het deeg over het gehakt en druk de randjes voorzichtig dicht met een vork.

Tip: Tot hier kun je de broodjes voorbereiden en eventueel later afbakken.

Bestrijk de saucijzenbroodjes met het losgeklopte ei en bak ze goudbruin in het midden van de voorverwarmde oven in 20 minuten (in de airfryer kun je ze afbakken op 180 °C in 18 minuten).

Voor de feestdagen kun je natuurlijk ook een kleiner formaat maken of een andere vorm bedenken.


Gewone pompoen is er in lichtgeel, oranje en groen


Lekker eten brengt mensen dichter bij elkaar en ook het koken van lekkers brengt emotie met zich mee. Lekkers maakt een feestje nog feestelijker, koude winteravonden warmer en troost in zware tijden. Als je met liefde kookt is dat te proeven en als je met liefde, samen kookt zal dat nog meer effect hebben.

Tijd is vaak een excuus om niet te koken en kant en klaar te kopen. Maar je kunt ook heel goed voor twee dagen koken. Een eenvoudige ovenschotel kun voorbereiden en op een later tijdstip in de oven schuiven. Als je groenten verstandig inkoopt en daarmee bedoel ik geen kant en klaar gesneden groenten, dan kun je daar binnen een paar minuten heerlijke roerbakschotels van snijden, even wassen en in een wok roerbakken. Zo heb je in een mum van tijd iets lekkers op tafel staan.

Bovendien is weten wat je eet, veel gezonder dan alles wat door fabrieken in massa’s wordt bereid en veel goedkoper dan alles wat je kant en klaar koopt. Nog veel groter is de schade die we bij ongezond eten en door het eten van veel vlees en vis aan het klimaat toebrengen.



Oranje Hokkaido pompoen (links)


Het zijn pittige tijden en dat besefte ik deze week bij het zien van de trailer van: Before the Flood (klik) een film met Leonardo di Caprio. Hij verkent als activist de verwoestende gevolgen van klimaatverandering.

In het programma RTL Late Night was Marianne Thieme te gast en naar aanleiding van de film: Before the Flood, herhaalde zij de woorden uit die film: Het klimaatprobleem ligt op ons bord, we eten te veel vlees en vis. Kijk als je het niet gezien hebt ook even terug naar: RTL Late Night (klik)   

In ons mooie landje heerst welvaart en overvloed, bij de een wat meer dan bij de ander, maar toch. Er is maar één aarde en daar moeten wij het mee doen, wij kunnen niet zonder Moeder Natuur. In een eerdere blog heb ik al eens de boodschap van Moeder Natuur (klik) vermeld en die kan niet vaak genoeg worden herhaald.



Pattison, witte pompoen


Goede voeding, we kunnen niet zonder, maar alles onbewust naar binnenschuiven moet afgelopen zijn. Ook de volgende generatie moet daaraan werken, maar daarvoor hebben wij, de huidige generatie een voorbeeldfunctie. Kinderen moeten al vroeg leren hoe belangrijk voeding is.

Gelukkig zie je wel iets veranderen in de voedingsmaatschappij, maar nog steeds onvoldoende. We moeten echt iets veranderen aan ons bestaan en aan een betere wereld kunnen we binnen onze eigen muren, ook al is het op kleine schaal, echt een steentje bijdragen.

Een pittige boodschap aan het eind van deze lekkere blog, maar we moeten ons veel meer bewust worden van de uiteindelijke gevolgen. Er is maar één aarde en daar moeten wij beter voor zorgen.

Zorg jij al goed voor Moeder Aarde?


Doordenker:

Het is tegenwind die de vlieger doet stijgen.


Prachtige kaarten van Maartje van den Noort  met kruipers en kriebels,
gekocht bij World of Wouda in Geervliet  http://www.worldofwouda.nl


In het Spotlight:


De film: Before the Flood is zondag 30 oktober 2016 om 22.00 uur helemaal te zien op National Geographic Channel. Neem de film op en kijk er in volle bewustzijn naar, samen met het hele gezin en praat daar aan tafel eens over, bij een verstandige maaltijd.


Ik groei altijd een beetje van al de complimenten die over mijn foto’s krijg. Er komt nu een nieuw programma bij RTL4, Het perfecte plaatje is een nieuw programma over fotografie met BN’ers. Ik ben er erg benieuwd en hoop er ook nog iets van te leren.





Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey


12 opmerkingen:

  1. Dankjewel voor je wijze woorden en.. de heerlijke recepten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er allemaal weer heerlijk uit, ik moet het toch maar eens proberen.
    Ik ben ook wel nieuwsgierig naar het kruidenmengsel.
    Fijne avond.
    Groetjes Gea

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh Elly, wat een heerlijke recepten. Ik maakte al mijn eigen pompoenensoep en ook een pompoentaart maakte ik. Van die taart zette ik ook het recept op mijn blog. Maar die ovenschotel en dat saucijzenbroodje ga ik beslist een keer proberen. Ik ben gek op pompoen. En die kruiden zal ik eens op zoeken op de markt. Lijkt me een pure aanwinst voor in de keuken.
    'Before the Flood' heb ik op mijn lijstje gezet, die wil ik beslist eens zien.
    Wat was het weer heerlijk lezen bij je en genieten van je mooie foto's.
    Ik wens je een heerlijke nieuwe week,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Die film neem ik straks op. Bedankt voor je tip van RTL Late Night. Ik ben benieuwd,of ook het probleem van de overbevolking genoemd wordt. Dat mis ik nog wel eens in milieuprogramma's.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een heerlijke recepten heb je er op gezet zeg met pompoen, laat ik er nou net één op de schaal hebben. komt mooi uit zo en ik ga je Marokkaanse kruiden kopen hoor ik ga het proberen.
    Fijne avond
    Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een prachtige foto's en heerlijke recepten. Ik ben vaak verbaasd als ik in de supermarkt zie wat mensen in hun karrtetje hebben liggen. Zonder na te denken wat ze werkelijk eten schuiven ze van alles naar binnen. De hele zomer eten wij uit eigen moestuin zonder verdelgingsmiddelen. We eten steeds minder vlees en gebruiken geen pakjes en zakjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een lekkere recepten, ik maak eigenlijk nooit iets met pompoen maar de soep lijkt me heerlijk!
    Ik heb de film ook opgenomen en ga er binnenkort eens op mn gemak naar kijken. 1 dag per week geen vlees zou al veel opleveren voor moeder aard en dus ook voor ons. We proberen dat toe te passen en vaak lukt het wel. Mijn dochter is ook bewust met dit thema bezig dus we leren veel van haar:)
    Nogmaals bedankt voor je lieve pakketje. Ik zag dit weekend pas dat het schilderijtje van eigen hand is! Zo schattig, het staat op de keukenplank te stralen. De chocolaatjes zijn natuurlijk al op:)
    Lieve groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heerlijk..ik ben dol op pompoen! Dus deze recepten zijn zeer welkom...en dan met die foto's erbij...zo leuk! Dank je wel! Liefs Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het is heerlijk om terug te zijn, hoewel ik misschien niet alles te begrijpen. Ik ben een beetje dom; o) Uw foto's verhalen vertellen vele mooie. Een dikke knuffel 4 you, Meisje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb net dit weekend een zak vol pompoenen gekregen. Jouw receptjes komen prima van pas! Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. fantastische recepten van pompoen ik ben er ook gek op, heerlijk smullen,
    je hebt een leuk en erg mooi verzorgd blog,
    mijn complimenten

    BeantwoordenVerwijderen