zondag 12 juli 2020

355 Papier






Vanmorgen hoorde ik een prachtig nummer op de radio dat mij direct raakte. Mensen zijn gemaakt van dun papier, zo’n mooi gevonden zin. Omdat ik mij de afgelopen maanden veel met papier heb beziggehouden zag ik ook een mooie aanleiding om te schrijven.

Hoewel, aan dat schrijven komt geen papier te pas…





Dat mensen creatiever worden als er ruimte is om over alles na te denken is niet nieuw. Kunstenaars, kunstschilders, schrijvers, dichters en componisten, zochten door de eeuwen heen de afzondering op om tot mooie resultaten te komen. Die waardevolle bron, die wij allen in ons hebben, is de afgelopen maanden door veel mensen herontdekt.





Er werd massaal gewandeld door de natuur in eigen land en ook dat bracht een proces opgang. De natuur heeft naast een helende werking ook de kracht om ons hoofd vrij te maken en creatieve gedachtes opgang te brengen. Ook ik was productiever dan normaal en deze keer wil ik wat werk van de afgelopen maanden met jullie delen.





Samen met een paar mede Crea-Bea’s hadden we een WhatsApp-groepje gevormd en bedachten we opdrachten met elkaar. We deelden de resultaten doormiddel van foto’s en dat werkte heel stimulerend. Zo hebben we elkaar door de crisis geloodst en maakten we er samen een bijzonder waardevolle tijd van. 

Ik denk wel dat ik er een verslaving aan over heb gehouden, een papierverslaving.





Mensen zijn gemaakt van dun papier, ik hoorde Leonie Meyer op de radio met haar nieuwe single. Luister hier: Mensen zijn gemaakt van dunpapier (klik)Het lied raakte mij, er zijn zoveel mensen die de afgelopen maanden en ook nu nog aan huis gekluisterd zijn en het samen zijn missen, de knuffels en omhelzingen.

Ook al kun je weer op avontuur, het is nergens meer hetzelfde en wellicht zal dat nog lang zo blijven.





In nummer 354 Oppepper schreef ik over de film: La Bonne Épouse (klik) met in de hoofdrol Juliette Binoche (Chocolat). Ik heb de film inmiddels gezien in mijn favoriete filmtheater geheel volgens de Corona-maatregelen en dat is heel goed te doen, maar vreemd. Deze Franse film is echt een heerlijke must-see. Franse chaos met veel humor, ik heb van die film echt genoten.

Ik heb inmiddels ervaren dat avonturen weer mogelijk zijn. Die C-regels zijn er nou eenmaal, maar het is in elk geval geen reden meer om alles te blijven mijden.





Het vele thuisblijven geeft ook de rust en ruimte om veel te lezen en ook deze keer wil ik een paar boeken die ik gelezen heb met jullie delen. Twee boeken met in de hoofdrol onze Nederlandse koloniale geschiedenis, twee verhalen die spelen in Batavia, maar wel verschillende tijden.






In deze historische roman beschrijft Simone van der Vlugt de levens van Eva Ment en Jan Pieterzoon Coen, en een belangrijke periode uit de Nederlandse geschiedenis, de 17e eeuw. Eva Ment verkeert in de betere kringen van Amsterdam. Op een bijeenkomst ontmoet ze Jan Pieterzoon Coen, een man van aanzien, die op zoek is naar een echtgenote. Ze trouwen en in het voorjaar van 1627 reizen Jan en Eva met hun pasgeboren dochtertje naar de Oost. Na een zeereis vol ontberingen worden ze als vorsten onthaald in Batavia. Er volgt een periode van gewenning, maar vooral van vele verliezen. Gedesillusioneerd reist Eva na een verblijf van bijna drie jaar terug naar Amsterdam.
Simone van der Vlugt kan als geen ander een historisch verhaal tot leven wekken en Het Schaduwspel biedt een magistrale inkijk in een periode uit de Nederlandse geschiedenis die meer dan ooit onderwerp van discussie is.


Amsterdam 1907. Het weesmeisje Anna droomt van een ander, grootser leven. Op een dag reageert ze op een advertentie waarin een ambtenaar in Nederlands-Indië een echtgenoot zoekt. Een maal in Batavia ontdekt Anna al snel dat haar huwelijk met de starre Willem niets anders is dan een dekmantel voor carrièregekonkel, geheime liefdes en verzwegen familiebanden. Tropenbruid is een prachtig roman tegen de achtergrond van een onderbelicht deel van onze koloniale geschiedenis.
Een prachtig boek geschreven door Susan Smit, het verhaal van Anna is weliswaar fictie, maar het boek geeft een reëel beeld van Indië, Batavia aan het begin van de vorige eeuw.

Van het een komt het ander en na het lezen van het boek Schaduwspel ben ik vast van plan in de komende weken het West-Fries Museum in Hoorn te gaan bezoeken, het Museum van de Gouden Eeuw (klik) 





Het voelt goed om weer plannen te maken, ik heb het gevoel dat ik te lang in de buurt ben gebleven. De grens zoek ik nog niet op en ga ik nog niet over, maar dat is ook helemaal niet nodig, want Nederland heeft enorm veel te bieden.

De zon lacht me toe, het wordt een mooie week en dus ga ik ontdekken.

Doordenker:

Uit de grond van je hart groeit altijd iets moois.





Ik wens jullie een fijne dag, doe voorzichtig, wees positief en deel je geluk.


Lieve groet,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey



10 opmerkingen:

  1. Ge-wel-dig... Jij hebt dit echt in je vingers, Elly..
    Wat een prachtige collages & art journals heb je gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige dingen heb je gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ware kunstwerkjes. Tijdens het uitzoeken, knippen en plakken vast veel plezier gehad. Inspirerend blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh wat mooi en inspirerend om te lezen en te zien. Ik kijk even naar het grote vel papier met een tekening van mijn kleindochter van 3,5 en herinner me haar plezier bij het tekenen. Met kleuren en vormen. Ongehinderd door 'zo heurt het'. Dank je voor de inspiratie. Niet alleen op crea-vlak.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kom er net achter dat je toch weer blogt. Leuk!!! Wat een mooie dingen heb je gemaakt!
    Ik begin langzaam aan weer creatief te worden, ik had een tijd dat ik daar de innerlijke rust niet voor had.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goed dat je weer blogt, Elly, ik zie dat ik nog wat bij te lezen heb ! :-)
    Je bent zo creatief bezig geweest, wat een prachtige collages heb je gemaakt !
    Fijne zondag,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha Elly,

    wat leuk, dat je even langs kwam.
    De boeken zijn verstuurd...

    En voor mij gelegenheid om even bij jou langs te gaan...
    Wat een prachtige creativiteit!
    Ik krijg er zin in...

    Groet van Marlou

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Prachtige collages. Het doet me zin krijgen om ook weer wat te doen met papier.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ha Elly,

    klopt het dat je in juli voor het laatst hebt geschreven?
    Je bent toch niet ziek?

    Of zit ik gewoon steeds verkeerd te kijken?

    groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen