zaterdag 9 februari 2013

6 Blauwtje lopenBlauwtje lopen

Ik gebruik nu een week of zes mijn smart en als ik zo om mij heen kijk zijn er steeds meer gebruikers. Mooi! Maar ik ben bij het observeren naar andere gebruikers toch wel tot schokkende conclusies gekomen. Wellicht kan ik door mijn vermoedens te delen enig leed voorkomen.

Ik ging laatst uit eten in een vrij druk restaurant en ik vind het altijd heerlijk mensen te observeren. Het kijken naar anderen verrijkt je leven durf ik te stellen.

Tegenover ons tafeltje zat een vrouw, een man en een kind. Het kind was aan het spelen met een ballon. De man was verdiept in zijn “Smart”Phone en zijn vrouw was geobsedeerd door haar “Smart”Phone. Er werd geen woord gewisseld en het kind speelde verder met haar ballon. Het kreeg geen enkele aandacht.

De maaltijd werd geserveerd en zwijgend aten zij alle drie de borden leeg. Ze deelden de maaltijd en dat was dan ook alles. Nadat de borden leeg waren herhaalde het voorgaande. Zowel de vrouw, als de man waren aandachtig bezig met ieder een eigen speeltje. En het kind speelde verder met de ballon samen met de mensen aan een volgend tafeltje. Die wel aandacht voor haar hadden.

De man stond op, nam zijn “Smart” mee en ging richting toilet. De vrouw keek even op naar het kind. Het duurde geruime tijd maar de man kwam terug en het dessert werd besteld en weer ging het zwijgend verder.

Ik heb die avond heerlijk gegeten en heb gezellig bijgekletst met een vriendin. Maar heb zeker ook met stijgende verbazing het tafereel aan de overzijde aanschouwd.

De dagen erna zijn mij meer dingen opgevallen. Waarom nemen mensen hun “Smart” mee naar het toilet en blijven daar zeker een half uur zitten? Ik heb daar zo mijn eigen gedachten over. Misschien leest men daar (zoals vroeger de krant) nu het nieuws op de “Smart”. Ik vind het een bizarre gedachten, maar het is een mogelijkheid.

Ik vraag me steeds vaker af of de naam “Smart” gekozen is omdat het staat voor klein en pienter of omdat het staat voor leed of verdriet.

Het wordt tijd om de etiketten aan te passen. Is het geen idee om bij het binnen komen van een restaurant, theater of andere openbare gelegenheid niet alleen de hoed en de jas af te geven maar ook de Smartphone? Ik hoor u en velen met u al brommen. Maar ...........

Volgende week is het Valentijn en commercieel gezien wordt daar een aardig slaatje uit geslagen. Ik vraag me af of het echt nodig om een dergelijke dag als Valentijn te vieren?

Is het niet veel mooier om altijd aandacht voor elkaar te hebben wie het dan ook is, met of zonder “Smart”. Ik ben van mening dat de wereld er dan heel anders uit zou zien.

Tip: Geef elkaar meer aandacht. Zo loop je minder risico op het lopen van een blauwtje.

Lieve groet
Earl Grey

2 opmerkingen:

  1. Je hebt helemaal gelijk hoor. Bij ons is de regel dat tijdens het eten (ook thuis) geen telefoon gebruikt mag worden of er moet een noodgeval zijn! Ook als er visite is en tijdens andere momenten is de telefoon tevoorschijn halen verboden. Gr. Vera

    BeantwoordenVerwijderen
  2. helemaal mee eens ! al hoewel het thuis niet altijd mee valt dat hij uitblijft tijdens het eten . met 2 volwassen zoons aan tafel krijg je gauw de opmerking " Mam dat hoort bij deze tijd "
    wat was het vroeger dan heerlijk aan tafel, de dag werd door gesproken en ieder kwam aan de beurt met zijn of haar verhaal!

    lieve groet,Marja

    BeantwoordenVerwijderen