zondag 26 juli 2015

137 ErfenisErfenis

Na het definitieve afscheid, nu alweer ruim een week geleden, probeer ik de draad weer op te pakken. Ik moet weer een nieuw ritme vinden, voor de tweede keer binnen één jaar.

Aan de stroom van kaartjes met lieve woorden lijkt langzaam een einde te komen, de brievenbus vult zich nu dagelijks met post, geadresseerd aan “De erven van”, er komt heel wat bij kijken om alle administratie op de rails te krijgen. Ik probeer het overzicht te houden en Excel helpt me daarbij.

“Je moet met je tijd meegaan”, hoor ik haar dan zeggen.

Na alle drukte is het nu tijd om het huis leeg te maken. Ik vul dozen met herinneringen en kom foto’s tegen die ik was vergeten. Dat wat voor mij van waarde is neem ik mee, maar ik kan niet alles bewaren dat heb ik ook van haar geleerd. Maar ik probeer alles wel een plek te geven, alles krijgt een bestemming en ik gooi zo min mogelijk weg. Hergebruik is van deze tijd, bovendien is het goed voor het milieu en dus heb ik een missie met mijn erfenis.


Genieten van een eenvoudige maaltijd is mij ook geleerd. Spinazie met een eitje b.v.


Als ik naar haar huis loop komt een oude dame mij tegemoet en ze sluit mij in de armen. “Gaat het een beetje met je?” vraagt ze en we praten nog even. Even later als ik het gebouw binnenloop en de brievenbus leeg maakt kom ik iemand anders tegen, die mij liefdevol bij de arm pakt. Het zijn de lieve gebaren van haar vriendinnen en medebewoners die “haar” warmte nog verspreiden.

Die warmte heb ik ook van haar geërfd en met die warmte in mijn hart ga ik de toekomst tegemoet.

Geheel in de lijn van mijn opvoeding ben ik mensen gelukkig aan het maken met mijn erfenis. Haar beide rollators kregen al een nieuwe bestemming en de rolstoel is naar een oude dame die nu weer kan winkelen met haar dochters. De uitgebreide garderobe is naar een plaatselijk bejaardentehuis, waar ze altijd extra kleding kunnen gebruiken. Haar mooie colbertpakken zijn naar Dress for Succes, een organisatie die mensen zonder baan, helpt om goed gekleed te gaan solliciteren.


Een hemelse combinatie, kokosmelk, aardbeien en munt


Verder zijn er dozen met spullen gegaan naar kringloopwinkels met een missie en ook naar de rommelmarkt van het huis waar ze woonde, die met de opbrengst weer dagjes uit organiseren. De voorraadkast, die ook aanzienlijk was, is verdeeld in tassen voor mensen met een kleine beurs.

De inboedel van het huis, de meubelen kan ik overdoen aan de nieuwe bewoner met een smalle beurs en die toe is aan nieuwe meubelen. Toen zij naar haar nieuwe woning kwam kijken stond ze met tranen in haar ogen van geluk. Na jaren van ellende bracht “Mijn erfenis” haar vreugde en uitzicht op een nieuwe, gelukkiger toekomst.

Het is fantastisch dat ik zoveel mensen blij kan maken en het ligt zo in de lijn van mijn opvoeding, het doet mij goed en het helpt de wond te helen.

Er is een ander deel van mijn erfenis die ik niet aan anderen kan geven. Dat is wat mij heeft gevormd, mijn opvoeding. Hoewel ik de liefde voor de medemens wel kan delen. Haar laatste woorden aan mij waren: “Leef je eigen leven, veel geluk.”

Ik moet mijn ritme weer vinden voor de tweede keer binnen een jaar en dat gaat mij lukken. Voorzichtig maak ik plannen om mijn eigen leven te gaan leven.


Dadel- notenrepen, een heerlijke verrassing zonder suiker


Toen ik deze week voor het eerst sinds tijden weer eens de rust vond en wat lekkers bakte (hieronder het recept). En met mijn camera het resultaat in beeld bracht, bedacht ik dat de kracht van overleven in mijzelf zit. Dat wist ik natuurlijk al, maar op dat moment was ik mij daar intens bewust van.
Dadel- notenrepen

1 rijpe Banaan
20 gr. Havermout
Dadels
Amandelen of andere noten
1 Appel (klein gesneden)
Kaneelpoeder
Kokosrasp
Rechthoekig bakblik (met olie ingevet)

Oven voorverwarmen op 175 °C


Mix de havermout, kaneel, kokos (wat kokos overhouden) en de rijpe banaan
 in de keukenmachine. Ontpit de dadels en snij deze in kleine stukjes, 
maak de noten klein (naar wens). 
Voeg dadels en noten bij de massa en voeg eventueel 
ook nog andere noten en/ of zaden toe (maak je eigen variatie).
Voeg op het laatst de kleingesneden appel toe en 
meng alles goed door elkaar.

Doe alles in het bakblik, dat vooraf ingevet is en druk 
de massa stevig aan met de achterkant van een lepel. 
Strooi er als laatste nog wat kokos overheen.

In 30 minuten afbakken in de voorverwarmde oven. 
Goed laten afkoelen en pas daarna uit het bakblik halen en in repen snijden. 
Rol de repen in bakpapier en bind er een touwtje om.

Smullen maar!
Ik las een artikel van Arjan Erkel, die dertien jaar geleden werd ontvoerd en twintig maanden gegijzeld zat. Hij schreef: “Het is de kunst om elke nieuwe situatie te omarmen.” Heel mooi gezegd en dat is volgens mij precies waar het omgaat.

Ik omarm mijn nieuwe leven en ga vol energie verder, om er alles uit te halen wat mogelijk is. De eerste plannen zijn gemaakt, maar ik maak eerst af waar ik nu mee bezig ben en dat is de juiste bestemming vinden voor wat nu nog over is van mijn materialistische erfenis.Verse bloemen in huis, energie á la minute


Met armen vol bloemen kwam ik van de markt en met de digitale radio op Classic FM, maakte ik mijn huis gezellig. Hoewel het buiten stormde, stond mijn deur naar buiten open en het huis kreeg een vredige sfeer door het ritselen van de bomen.

Zo vredig, zo Zen……..Doordenker:

Als de natuur het voor het zeggen had werd vrede een feit.In het spotlight


Voor het weekend kocht ik de Happinez en op de voorpagina stond: “Nieuwe energie” en hoewel het mij niet aan energie ontbreekt, kan ik wel een duwtje in de goeie richting gebruiken. Ik las een artikel over krijgdekleertjes.nl en ik bedenk dat er steeds meer mensen initiatieven bedenken om te recyclen.


Op 2 augustus wordt er in het Museumpark in Rotterdam weer gehandeld op de Swanmarket. Een van de leukste marktjes van Rotterdam, waar je absoluut eens geweest moet zijn.


Op 29 augustus worden de jaarlijkse Burchtfeesten weer georganiseerd in Oostvoorne. Een feest voor jong en oud, met muziek, lekker eten, een markt, schapen drijven, paarden, en ganzen hoeden.

Liefs,
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

14 opmerkingen:

 1. Fijn dat je zoveel mensen een plezier hebt kunnen doen met de overtollige spulletjes van je moeder. Het voelt toch nét anders dan wanneer je de meubels bijvoorbeeld moet laten ophalen door 'het Goed', vind je niet?
  Fijn ook, dat je de energie hebt om alles af te wikkelen, hoe lastig en moeilijk het soms ook is.
  Er komt veel op je af na een overlijden, maar het helpt als je één ding tegelijk doet en dan direct goed. Tenminste zo ging het mij, eerst na het overlijden van mijn vorige partner, nog geen jaar later dat van m'n vader en kort daarna dat van m'n moeder. Moet wel zeggen dat ik het niet helemaal alleen hoefde te doen.

  El, nogmaals veel sterkte hoor.
  Warme groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was nog vergeten te zeggen dat ik je recept inmiddels genoteerd heb!

   Verwijderen
  2. Dank je voor jereaktie en je steun Geri

   Verwijderen
 2. Wat fijn dat je zo positief bent. Ik heb ook het huis van mijn ouders leeg moeten ruimen en ik vond het hartstikke moeilijk.Knap hoor!
  En die Oostvoornetip ga ik eens onthouden. Ik heb daar lang geleden nog eens een jaar gewerkt. Ben best nieuwsgierig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daje voor je reaktie. In Oostvoorne kom ik je misschien wel tegen, wie weet.
   Groet El

   Verwijderen
 3. wat een mooie blog zo positief en vol energie, zoals je bent !
  het gaat je vast lukken om weer het nieuwe ritme te vinden, geef het tijd .
  lieve groet, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Marja,
   Het gaat me ook lukken, dat weet ik en je kent me. De schouders eronder en niet blijven hangen in het nu, vooruit en doorgaan....
   Liefs El

   Verwijderen
 4. een mooie dierbare post vol herineringen en een mooie erfenis
  een heel mooi gebaar wat je met de erfenis hebt gedaan dat geeft ook goed gevoel
  het leven is een grote kringloop alles komt weer terug of gaat weer weg alleen degene van wie je
  houd is altijd bij je ? stekte en hele mooie dag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie en je steun. Ik probeer altijd het positieve te blijven zien.
   Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 5. Dit is een mooie manier van afscheid nemen van haar spullen. Mooi om te lezen. Sterkte verder. Ik word altijd zo blij in de natuur. En bomen, het ritselen, inderdaad zen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reaktie Geri. Van de natuur krijg je energie, tenminste als je er ogen en oren voor hebt.
   Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 6. Ach wat mooi en zo herkenbaar.
  Heel veel sterkte, kracht, wijsheid en moed.

  Lieve groet
  Mapi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reaktie en je steun Mapi, fijn dat je het herkend.
   Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 7. Heel herkenbare post. Sterkte hoor. Groetjes, Hetty

  BeantwoordenVerwijderen