zondag 18 oktober 2015

149 Verzamelen


Oostvoorne

Verzamelen

En zo zitten we alweer in de tweede helft van de maand oktober en nog even en de klok wordt weer verzet naar de wintertijd. Ik vind dat verzetten van de klok nog steeds niets, van mij mag het deze maand nog worden afgeschaft.

Tijd om te verzamelen, dat was mijn conclusie na een fikse wandeling door de natuur. Heerlijk om ook in de herfst door de natuur te zwerven, ik heb geen zitvlees en volgens mij stroomt er nomadenbloed door mijn aderen. Zolang het weer het toe laat moet ik naar buiten om de natuur te ervaren, op wat voor manier dan ook.

Oostvoorne een eldorado voor vogels


Vorige week zat het weer nog mee en dus bezocht ik Oostvoorne, een gebied dat we vroeger het Groene Strand noemde en in mijn kindertijd mocht je er met de auto het strand op. Maar dat zijn herinneringen die al ver achter mij liggen, het is nu een gebied waar de natuur zijn gang mag gaan. Schapen begrazen het gebied en dat vind ik elke keer weer een fascinerend gezicht.

Ik zag in de bioscoop de film Holland Natuur in de Delta (klik) een prachtige film, adembenemend mooi van de makers van de Nieuwe Wildernis. Een film die je groot moet zien in de bioscoop. Tijdens mijn wandeling waande ik mij even in die film, toen er ineens een wolk vogels boven mij verscheen.

Spreeuwen in vogelvlucht


Boven mijn hoofd duizenden spreeuwen, het verzamelen voor de grote overtocht is begonnen en wat zijn dat een herrieschoppers. Ik had nog nooit zulke grote zwermen spreeuwen van dichtbij gezien, wat is dat een wonderlijke ervaring. Als er één spreeuw opvliegt, gaan ze allemaal kwetterend de lucht in. Waarover spreken spreeuwen tijdens hun opvliegen? Nemen ze de reis door of tellen ze de zwerm, we zullen het nooit weten.

Tijdens de landelijke vogelteldag op 3 oktober jl.. werden 50.990 spreeuwen geteld en daarmee staat de spreeuw op de eerste plaats van meest voorkomende vogels in ons land. De vogels trekken vanuit het noorden en oosten van Europa richting Zuid Engeland en Noordwest Frankrijk. Langs de kust van ons land kan een stuwing ontstaan van in uitzonderlijke gevallen groepen van 200.000 vogels.

Ik zou niet weten hoe je vogels kunt tellen, maar ik zag er héél véél als een wolk boven mij vliegen. Een foto maken viel bepaald niet mee, het gaat zo snel en hoeveel het er waren is voor mij helemaal een raadsel.

Herfstkleuren in de duinen van Voorne


Verzamelen is volgens mij iets wat mens en dier gemeen hebben. De een verzameld als hobby, de ander verzameld een wintervoorraad om te overleven of zoals de spreeuwen, verzamelen om op reis te gaan. Wat is het leven toch wonderlijk en mooi, als je er oog voor hebt.

Mooi is ook de nieuwe topper van Marco Borsato niet alleen mooi, maar ook de titel is Mooi (klik) en de clip laat beelden zien van de makers van de Nieuwe Wildernis.Hoe mooi kan het leven zijn

Het is maar hoe je kijkt

Het is maar wat je droomt

Hoe mooi is jouw werkelijkheid

Jij bent net zo rijk 

Zo rijk als je je voeltTuinen van Trompenburg


Een mooi voorbeeld van wat de mens kan verzamelen en waarin de natuur een hoofdrol speelt, is de prachtige verzameling bomen en planten in het Arboretum De Tuinen van Trompenburg in Rotterdam. De tuinen zijn in de herfst een feest voor het oog aan kleuren. Als je van de herfstkleuren houdt is nu hét moment om er een bezoek te brengen.

Het verzamelen, hamsteren hebben wij allen van nature in ons. In mijn jeugd werden postzegels, filmsterrenplaatjes, sigarenbandjes, suikerzakjes, proefmonstertjes en noem maar op verzameld. De tijden zijn veranderd en tegenwoordig verzamelen we plaatjes via Pinterest, maken we Selfies en verzamelen we foto’s via Instagram.

Tuinen van Trompenburg


Er is in de fotografie heel veel veranderd, ik zou niet meer zonder mijn digitale camera kunnen. Mijn camera is mijn grote vriend tijdens mijn zwerftochten, mijn knechtje bij het verzamelen van mooie foto’s, om er bij thuiskomst collages van te maken.

Na die sombere herfstweek voorspellen de weerberichten weer zon, een prachtig vooruitzicht en in mijn agenda is nog wat ruimte vrij. Hoe mooi kan het leven zijn!

Wat zijn jou plannen de komende week?


Doordenker:

Leven is herinneringen verzamelen voor later.

Herfstkleuren in de tuinen van Trompenburg


In het Spotlight:


Op 24 en 25 oktober wordt er in de Ahoyhallen in Rotterdam een Mega Vlooienmarkt georganiseerd in Hal 3. Wellicht vindt je daar juist datgene wat nog in jou verzameling ontbreekt.

NowArt Fair (klik) 

Kunstliefhebbers of Kunstverzamelaars kunnen 14 en 15 november terecht tijdens de Nationale Kunstdagen in Rotterdam Ahoy waar je op hetzelfde moment ook de Europ Art Fair (klik) kunt bezoeken. Kijk op de site voor de bijzonderheden.


De echte fanatieke verzamelaars bezoeken speciale beurzen, zoals de grote Verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht die op 21 en 22 november 2015 wordt georganiseerd. Als je daar een kijkje gaat nemen blijf je je verbazen over wat mensen allemaal verzamelen.

Een leuke Giveaway-actie voor het winnen van toegangskaarten voor de Verzamelaarsjaarbeurs vindt je op de site van Sophie Sweet Vintage. Waag een kansje en wie weet win jij deze keer.


Stillevens in de Tuinen van Trompenburg


Geniet van het leven, want het kan zo voorbij zijn.

Liefs,
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

9 opmerkingen:

 1. heerlijk blog weer , verzamelen het klinkt als hamsteren , en ja dat doen we allemaal zo op onze eigen manier ! fijne zonnige week , lieve groet , Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is een zeer waardevolle vriend die je hebt, je camera. Gelukkig laat je ons ervan meegenieten.
  Ik ben elke week opnieuw onder de indruk van je collages.
  Moet je ook altijd aan de film Birds van Hitchcock denken als je grote zwermen zwarte vogels ziet?
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb genoten van je blogje! Ook ik ervaar de natuur net als jij...weer of geen weer...ik ga er even op uit. En jaaa...foto's maken..heerlijk! Vanmiddag waren we in Meyendel ...het was grijs weer en daardoor kwamen de herfsttinten zo mooi uit! Wat fijn hé..om daar zo van te genieten. Deze week is het hier herfstvakantie..lekker een weekje zonder klok! Lieve groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die enorme zwermen sprreeuwen fascineren me ook altijd, wonderlijk ook hoe ze elkaar niet raken tijdens hun vlucht......Verzamelen (voor mij als hobby) is leuk, zo lang het huis niet dichtslibd. Vooral dingen uit de natuur zoals mooie stenen, drijfhout, veren, botjes, schelpen, mooie bladeren zijn onweerstaanbaar.
  Groeten, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ah wat leuk, Oostvoorne. Ik heb er ooit een jaar gewerkt en toen ik klein was gingen we daar op vakantie. Op de fiets er naar toe en een hutkoffer spullen werd vooruitgestuurd. Het
  Groene strand weet ik ook nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat schrijf je toch heerlijk en maak je mooie foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk, ik was vorige week zondag ook in Oostvoorne en zag hetzelfde als jij!
  En ik maakte er ook een blogpost over....echt grappig:)
  We waren er voor het eerst maar wat een mooie plek, zeker bij Aan Zee, ben je daar ook geweest?
  Lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi zeg die spreeuwen. Ik zie ze hier ook steeds in wolken voorbij trekken. Misschien eten zij hun buik rond aan de duindoorn voordat ze vertrekken. Groetjes,
  Hetty

  BeantwoordenVerwijderen