zondag 4 oktober 2015

147 Wandeling


Allemansgriend Nissewaard

Wandeling

Wat een prachtige herfstweek ligt er achter ons, ik hoop dat jullie er net zo van hebben genoten als ik.

De knop ging om dat schreef ik jullie vorige week en ik heb me dan ook volledig op een gezonder leven gestort. Gezond gegeten geheel volgens de regels en daarnaast veel, héél veel beweging.

Nadat mijn 40 banen waren gezwommen besloot bij thuiskomst de ramen te zemen. Een slecht plan want de zon stond op de ramen, maar na wat poetsen waren ze toch schoon en helder. Het was inmiddels al middag en ik moest nog wat boodschappen doen. Ik besloot de zeem-attributen opzij te zetten en de volgende dag verder te gaan.

Maisvelden Nissewaard

Ik stond al vroeg op, de herfstzon scheen door de heldere woonkamerramen, het was als een zomerse dag hoewel het licht anders was. Ik maakte mijn ontbijt klaar en ging in mijn leeshoekje in de zon zitten, dat was genieten. Natuurlijk had ik de emmer, de wisser en de zeem zien staan in de keuken. Maar moedernatuur riep en haar kracht was sterker dan mijn poetsdrang.

Ik zette de emmer weg in het berghok, het was zonde om binnen te blijven en dus besloot ik om mijn lunch (geheel volgens mijn boekje) in te pakken samen met een glanzende rode appel en een flesje water. Mijn rugzak werd gevuld en ik trok mijn wandelschoenen aan mijn stijve voeten, ik was vast van plan de pijn te trotseren en de boel soepel te lopen. De paden op richting Mallenbos, want daar was ik al te lang niet geweest.

Mallenbos

Mijn wandeling werd rijkelijk beloond door Moeder Natuur, er waren opvallend veel paddenstoelen. Ik geloof dat ik er nog nooit zoveel heb gezien als in deze herfst.

Het mooie van een doordeweekse herfstwandeling is de rust, geen rijen fietsers, geen overvloed aan kwetterende grote en kleine mensen. Alleen het ruisen van de bomen, het riet en het spartelen van eendjes en meerkoeten. Zelfs de vogels houden zich rustig, de natuur bereidt zich voor op de winter.

Een wandeling maakt niet alleen de spieren los, het doet ook iets anders met je. Als je lange wandelingen alleen maakt kom je dichter bij jezelf, het is een vorm van meditatie en het maakt iets los dat niet te verklaren is.

Mallenbos Nissewaard

Ik had de smaak te pakken en hoewel mijn voeten protesteerde, besloot ik twee dagen later ook de andere kant van mijn woonplaats te voet te verkennen. Lopend langs de Maas met de wind door mijn haren werd ik mij intens bewust van de vrijheid waarvan ik genoot. Wat een rijkdom om thuis alles de laten staan en er gewoon op uit te trekken als de zon schijnt, los van alles wat er in de wereld speelt.

Ik liep langs de Oude Maas, langs het gebied Allemansgriend naar de Willemspolder en kwam terecht in een nieuw natuur en recreatiegebied. Het gebied De Uitwaayer is een gras- en bloemrijkgebied dat vorig jaar officieel voor publiek is opengesteld. Het is er licht heuvelachtig en geschikt gemaakt voor wandelaars, ruiters en mountainbikers. Het gebied is nu al prachtig en zal de komende jaren zeker nog mooier tot zijn recht komen als ook de Wolvenpolder verder is ontwikkeld.

Mallenbos Nissewaard

Ik liep verder en nam een pad door het riet dat boven mij uit groeiden. Prachtig dat hoge riet, de grienden langs de Oude Maas, de stilte en het licht van de herfstzon. Uiteindelijk kwam ik op een kruising en was ik even het spoor bijster, net zoals in het leven moest ik een keuze maken. Ga ik linksaf of rechtsaf?

Het gebied ging over in de Beerenplaat. De Beerenplaat is met de auto of de fiets al een aardig eind rijden dus ik had er behoorlijk wat kilometers opzitten en ik moest ook nog terug.

Bij het voetveer naar Oud Beyerland en Rhoon besloot ik te lunchen en genoot ik van het uitzicht op het Spui. Ik liep terug langs de andere kant van De Uitwaayer. Vanaf de dijk zag ik de beginnende schoonheid van de Wolvenpolder aan mijn linkerkant en rechts aan de horizon de skyline van Spijkenisse.

De Uiitwaayer Nissewaard

Ik had de smaak te pakken en ik werd met de dag energieker, natuurlijk voel ik pijntjes en natuurlijk protesteren mijn voeten, maar ik zet door en wil mijn doel bereiken en lichter door het leven gaan. Waar mijn drive ineens vandaan komt weet ik niet, maar het is heerlijk om ervoor te gaan en ik ben niet meer te remmen.

Zolang Moedernatuur ons de herfstzon schenkt moeten we ervan genieten.

Hoewel, er moet nog wel gezeemd worden, de emmer staat nog klaar en de glazenwasser heeft de ramen aan de buitenkant inmiddels gezeemd. Ik spreek mezelf toe en morgen na het ontbijt ga ik direct beginnen.

Want een heldere blik naar buiten is goed voor een mens.

Kun jij genieten van de wind door je haren en alles loslaten?

Doordenker:

Geluk vind je niet door te zoeken naar het grote, maar door te leren genieten van het kleine. 
(Socrates)


De Beerenplaat Nissewaard

In het Spotlight:

Dit keer ga ik eens wat data vermelden van oogstmarkten, omdat de herfst zoveel heerlijks uit de natuur kent.


Op 17 oktober wordt deze markt weer georganiseerd en je kunt er allerlei heerlijkheden die de natuur ons biedt proeven en kopen. Pure producten uit de regio. Er is muziek en een gezellig terras, deze markt is er op elke 3e zaterdag in de maand.


Op 7 november wordt het Noordplein weer omgetoverd tot luilekkerplein, je kunt da smikkelen en smullen van pure producten uit de regio. Ook hier is muziek en een gezellig terras, deze markt wordt elke 1e zaterdag van de maand georganiseerd.


Op 11 oktober kun je de biologische smaken van Leiden kopen en proeven. Deze markt in het centrum van Leiden wordt elke 2e zondag van de maand georganiseerd.


Een overzicht van Boerenmarkten door het hele land vindt je op de site van Puur Tafelen. Een leuke site om in je favorieten te zetten, omdat je er ook heerlijke recepten kunt vinden.Geniet van het leven.


Liefs,
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

4 opmerkingen:

 1. Wat een mooie post...je kan bijna voelen hoe mooi die wandelingen zijn geweest....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi. En ik vind de naam Allemansgriend zo leuk. Mijn achternaam is dan ook: van de Griend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Elly, heerlijk om met je mee te genieten. Ik had deze woorden aan je geschreven in het afscheidsboek en op deze manier maak je dat meer dan waar.
  Met een licht gevoel van jaloersheid lees ik keer op keer het fijne vrijheidsgevoel van zelf je tijd in te kunnen delen. Die emmer roept wel een plichtsgevoel bij je op, maar je bapaalt zelf wanneer je die emmer pakt.............. Ook de gezonde leefstijl lijkt mij makkelijker als je daar de rust en tijd voor hebt. Op de een of andere manier lukt dat niet op onze leeftijd in combinatie met 40 uur werken. Gelukkig heb ik een vakantie van 14 dagen achter de rug, weliswaar veel regen en daarom nog met 3 dagen verlengd. Wat een prachtig weer was het inderdaad. Voor mij het meest geliefde weer. Oostenwind een knelheldere lucht en een heerlijke zon. De temperatuur hoeft dan helemaal niet hoog te zijn om het zalig te hebben. De bossen bij eersel waren prachtig met dit weer. De zon maakt in dit tijd van het jaar prachtige lichtval en kleurpartijen te weeg in de natuur. Afgelopen weekend nog maar even teruggegaan en wederom genoten. Het wandelen heb ik in de praktijk omgezet in fietstochten. Bevalt mij iets beter:-)
  Elly ga zo door en hoop en voorspel dat je dan minstens 90 wordt:-)
  Lieve groet, Marina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk dat wandelen, ik doe het graag en fietsen ook. Er zijn zoveel mooie plekjes en daar hoef je ook helemaal niet ver van huis. Prachtige foto's heb je gemaakt tijdens je wandeling. Hier moeten ook nog wat ramen gedaan worden. Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen