zondag 20 maart 2016

169 Kijkers

Den Brielle is Brielle geworden


Kijkers

Soms verdwijnt de tijd in een mistig gebied en waar het dan gebleven is dat weet ik eigenlijk niet. Het lijkt alsof mijn horloge sneller loopt, maar dat zal niet zo zijn. De dagen lengen al zichtbaar en als de zon in de ochtend in vol ornaat aan de hemel staat, dan kan mijn dag al niet meer stuk.

Met mijn blauwe kijkers achter de zonneglazen trok ik deze week de deur achter mij dicht, vast van plan om een stevige wandeling te maken. En omdat april in zicht is laat ik jullie graag wat van een van de mooiste vestingstadjes van Nederland zien. Hoewel het nu nog stil is in de straatjes, barst de gekte over enkele weken los in Den Briel (klik). 

Ken je dat gezegde over de watergeuzen: Op 1 april verloor Alva zijn bril.

Op 1 april 1572 stonden de Watergeuzen voor de Noordpoort van Den Briel om de stad op te eisen. De bekende Hertog van Alva stuurde vervolgens een leger om de stad te heroveren. Maar hoe slim deze veldheer ook was, tegen de watergeuzen kon hij niet op. De watergeuzen zetten de sluizen open en verdreven de Spanjaarden. Die dag verloor Alva Den Briel en dat is later verbasterd tot zijn bril.


Sint Catharijnekerk Brielle, linksboven het Asylplein


Rob de Nijs zong destijds:

Jan Klaassen was trompetter in het leger van de Prins
Hij marcheerde van Den Helder tot Den Briel
Hij had geen geld en hij was geen held
En hij hield niet van het strijdgeweld
Maar trompetter was hij wel met hart en ziel


Het mooie van het schrijven is, dat er altijd weer vragen bovendrijven. Was Jan Klaassen echt trompetter in het leger van de Prins bij de bestorming van Den Briel? Dan kun je met Wikipedia (klik) altijd een eind komen, daar vond ik naast het verhaal over het traditionele handpoppenspelen twee theorieën.


Het huisje van de timmerman met


Volgens één theorie zijn de poppenkastfiguren gebaseerd op twee inwoners van de Jordaan, Jan Klaassen en Katrijn Pieters, getrouwd in 1686 en hij begon een poppenkast en vermaakte daar boeren, burgers en buitenlui mee. Maar volgens de tweede theorie was Jan Claesen oorspronkelijk trompetter in het leger van Frederik Hendrik, later gaf hij samen met zijn vrouw Katrijn poppenkastvoorstellingen. Hij werd geboren rond 1634 en is begraven in Andel.

Op 1 april 1572 zal er vast een trompetter in het leger van de Prins zijn geweest, maar dat kan naar mijn bevindingen geen van beide poppenspelers geweest zijn.


 Historie, watersport en kleine winkeltjes


Een ding weet ik wel, jaarlijks op 1 april wordt Den Briel of zoals het tegenwoordig heet Brielle in een historisch jasje gestoken. De straten worden bedekt met stro en in de straten hangen visnetten, de burgers dragen historische kostuums. Halverwege de dag arriveert het geuzenschip en het Geuzenleger komt aan wal gewapend met een scheepsmast om de poort de rammen. De confrontatie van het Geuzenleger en het versterkte Spaanse leger vindt plaats bij de Langepoort.

De 1 april viering van Brielle (klik) moet je zeker een keer gaan zien, het is elk jaar een groot evenement. Dat zeker bij mooi weer héél veel kijkers trekt.


Maarland Noordzijde


Nog even en dan klinkt door de straten van Den Briel:

In naam van Oranje doe open de poort
De watergeus ligt aan de wal
De vlootvoogd der Geuzen, hij maakt geen akkoord
Hij vordert Den Briel of uw val
Dat is het bevel van Lumey op mijn eer
En burgers, hier baat nu geen tegenstand meer
De Watergeus komt om Den Briel
De Watergeus komt om Den Briel

De vloot is met vijfduizend koppen bemand
De mannen zijn kloek en vol vuur
Een ogenblik nog en zij stappen aan wal
Zij wachten bericht binnen ’t uur
Gij moogt dus niet dralen, doet open de poort
Dan nemen de Geuzen terstond zonder moord
Bezit van de vesting Den Briel
Bezit van de vesting Den Briel

Komt, geeft de verzee’kring, ‘k moet spoedig terug
De klok heeft het uur reeds gemeld
Ik zeg ’t u, geeft mij de sleutels niet vlug
Dan is reeds uw vonnis geveld
De wakkere Geuzen staan tand’knarsend daar
Ze wetten hun zwaarden en maken zich klaar
En zweren: de dood of Den Briel
En zweren: de dood of Den Briel

Hier dringt men naar buiten, daar schuilt men bijeen
En spreekt over Koppelstoks last
De stad in hun handen of anders de dood
’t Besluit tot het eerste staat vast
Maar nauw’lijks is daarmee de veerman gevleid
Of Simon de Rijk heeft de poort gerammeid
En zo kwam de Geus in Den Briel
En zo kwam de Geus in Den Briel


Het geuzenschip, Brielle is klaar voor 1 april


Ik parkeerde deze week mijn opvallend gekleurde autootje buiten de wallen bij supermarkt Jumbo. Vanaf die poort loop je rechtdoor door de Kaaistraat in en vandaar de brug over naar het historisch centrum. Aan de andere kant van de brug (linksaf) aan de Turfkade vind je mijn favoriete brasserie Chez Andre.

Ik heb deze keer eerst een rondje gelopen over de wallen en ben bij de Langepoort de stad in gelopen.

Het is zo vroeg in het voorjaar nog rustig in Brielle, er zijn nog erg weinig toeristen die de stad aan doen. Dat is in de zomer wel anders dan bruist Brielle, zitten de terrassen vol en liggen de grachten vol met prachtige jachten. Het is dan ook een prachtige plek om een mooie fietstocht over Voorne en Putten even te onderbreken.

Waar wandel of fiets jij het liefst?


Doordenker:

Geluk bestaat niet uit het hebben van veel.


Stichting Asyl voor oude en gebrekkige zeelieden Brielle


In het Spotlight:


Een groot jaarlijks evenement is: Kom in de Kas dat dit jaar al voor de 36e keer wordt georganiseerd. Op 2 en 3 april kun je op verschillende plaatsen door heel Nederland zien hoe groente, fruit en bloemen worden gekweekt. Een leuk en leerzaam evenement voor jong en oud. Kijk op de site waar je terecht kunt.


De tweewekelijkse Oogstmarkt in Rotterdam is inmiddels een begrip voor elke smulpaap. In de lentezon krijgt deze markt iets extra’s. Het is dé plek voor superverse en smaakvolle producten, voor een eerlijke prijs en rechtstreeks van de makers. Kijk voor de agenda op de site.


Op 28 maart wordt van 11.00 – 18.00 uur de eerste Swanmarket van dit jaar weer georganiseerd in het Museumpark te Rotterdam. Alle kraampjes zijn al volgeboekt, het zal ook dit keer weer een gezellige lifestylemarkt worden. Zorg dat je erbij bent en kun je die dag niet, kijk dan op de site in de agenda voor een andere datum.
Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.


Liefs,

Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

3 opmerkingen:

  1. Brielle is inderdaad een prachtig stadje. Ik ben er al weereen lange tijd niet geweest. Dat moet op mijn to do list! Groetjes Hetty

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een fijn logje weer! Ja...wij komen graag in Brielle...en dan idd als het niet te druk is. Vanaf de hofstad prima te doen als we bv daar gaan wandelen in de buurt. 1 april lijkt mij superleuk maar ...ik hou niet van drommen mensen achter elkaar...daarom ga ik ook nooit naar lichtjesavonden of Dickensdagen. Waar wandele of fiets ik het liefste...in het boerenland...lekker langs akkers en weilanden...koeien in de wei...zon op mijn bol....meer heeft dit mens niet nodig ;) Fijne week, lieve groet Petra

    BeantwoordenVerwijderen