zondag 6 maart 2016

167 Apetrots

Rotterdam

Apetrots

Hoe je het ook went of keert een geboren Rotterdammer zal zijn afkomst nooit verloochenen, ook al woont hij of zij niet in de stad zelf. Ik ben zelf zo iemand en ik ken genoeg mensen om mij heen die deze mening zullen delen.

Het is alweer negen weken geleden dat ik op Zestienhoven, zoals Rotterdammers de luchthaven Rotterdam The Hague Airport (klik) blijven noemen, aankwam na een prachtige reis door Andalusië. De reis is nog lang niet vergeten en daarom was het een feest om een trio reisgenoten terug te zien in mijn geboortestad.

Ik had het aardig voorbereid en had zelfs jaartallen en informatie verzameld over de gebouwen die ik zou laten zien en het werd een geslaagde dag.

In Rotterdam is op 14 mei 1940 (klik) een groot gat gevallen, de stad werd (bijna) geheel verwoest aan het begin van de tweede wereldoorlog. Maar gek genoeg heeft dat er wel toe bijgedragen dat de stad uniek is en met geen enkele andere stad is te vergelijken. In deze stad is het Rotterdamse gezegde: Niet lullen, maar poetsen, zichtbaar.

Veerhaven


Het is dan ook niet zo vreemd dat Rotterdam dit jaar destad viert (klik), 75 jaar wederopbouw en dat mag gezien worden.

Het was een grijze regenachtige dag, maar mijn zonnige humeur was niet weg te poetsen. Het Centraal Station (en niet zoals dat wordt genoemd in andere steden Station “Rotterdam”) torende grijs, maar glanzend boven het plein uit. Ik vond een plekje in de Huiskamer van het station waarbij ik de dames zo kon zien aankomen.

Het mooie van het voorbereiden van een mooie wandeling is, dat je ook zelf weer eens up-to-date bent. Natuurlijk lopen we langs de hoogtepunten van de hedendaagse architectuur, maar ik laat ook de jaren twintig en de jaren vijftig zien.

Het Centraal Station is het mooiste startpunt voor een wandeling door Rotterdam, vanaf het plein voor het station voel je de wereldstad. Aan de rechterkant zie je het Groot Handelsgebouw (Rijksmonument), dat begin jaren ’50 van de vorige eeuw als een van de eerste gebouwen na de tweede wereldoorlog herrees, op de plek van de Oude Diergaarde Blijdorp. Aan de linkerkant het gebouw de Delftse Poort, dat tot 2009 het hoogste kantoorpand en derde hoogste wolkenkrabber van Nederland was. De Millenniumtoren, het Manhattanhotel is 131 meter (met antenne 149 meter) hoog en als je daarna rechtdoor het Kruisplein op loopt en je dan even terugblikt zie je de trots van de stad, met de bijnaam Station Kapsalon (klik).

Gezien vanaf het Groot Handelsgebouw, het Centraal Station en de Deftse Poort aan het Weena


Het is natuurlijk algemeen bekend dat Rotterdammer chauvinistisch zijn, maar elk hoogstandje in de stad heeft wel een bijnaam. Rotterdam is ondanks of misschien wel dankzij alles, zo gewoon gebleven.

We liepen verder langs de 50-jarige Doelen (klik) en het Schouwburgplein (klik), de Lijnbaan (klik), met voor ons het Stadhuis aan de Coolsingel, een statig bouwwerk dat werd gespaard tijdens die rampzalige dag in mei 1940. Het Stadhuis is gebouwd tussen 1914 en 1920 en is sinds 1996 een Rijksmonument.

Al bij de toiletten van het Centraal Station werd de vriendelijkheid van Rotterdammers door mijn gasten opgemerkt. Dat is mooi meegenomen dacht ik apetrots. Ik wist toen nog niet dat we de verrassing van de dag zomaar voorgeschoteld zouden krijgen.

Het Stadhuis van Rotterdam (klik) is vanbinnen prachtig en ik stelde voor om even naar binnen te gaan om de hal te bekijken. De entree is al bijzonder met de beelden van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik, maar de hal met de marmeren trap en de lantarens, is een juweeltje. De bode, een apetrotse, geboren Rotterdammer die net als ik niet in de stad woonde, kwam naar ons toe en bood ons een (gratis) rondleiding aan, om twee uur konden we aansluiten.


Grote- of Sint Laurenskerk


We hadden nog ruim een uur en via de tuin van het Stadhuis liepen we naar Brasserie Dudok, die ik ook in mijn wandeling had gepland, voor een heerlijke lunch.

De rondleiding door het Stadhuis was dé verrassing van de dag (ook voor mij). We zagen de trouwzalen, de felicitatiekamers, de grote ontvangst- en trouwzaal, de Raadszaal, de leeskamer en zelfs het Koninklijk toilet. De geschiedenis, de verhalen rondom gebeurtenissen, de kunst door het gehele gebouw werden door de bode prachtige toegelicht. Het werd het hoogtepunt van de dag, een bezoek om nooit te vergeten en een aanrader (maar dan met camera).

Buiten was het inmiddels droog en over de Coolsingel (klik) langs het Oude Postkantoor liepen we naar de Meent, waar je het Timmerhuis (klik) , kunt zien. Het Timmerhuis is een enorm project naar een ontwerp van Rem Koolhaas, bekijk hier de virtuele tour (klik)  , de oude gevel is blijven staan en daar tegenaan is een transparant bouwwerk verrezen, dat in de volksmond: De glasbak wordt genoemd. Het bebouw is 11 december 2015 officieel geopend en hierin is o.a. Museum Rotterdam gevestigd.

Aan de overkant wat naoorlogse juweeltjes o.a. het voormalige gebouw van de Nationale Nederlanden, gebouwd in 1945 door de Nederlandse architect Dudok. In dit gebouw is sinds 1991 de allereerste vestiging van Brasserie Dudok gevestigd. In deze vestiging is de wereldberoemde (in Nederland), geheime receptuur voor de Dudok-appeltaart bedacht.

Weena en Hofplein


Via de Oppert ging de wandeling naar de Grote -of Sint Laurenskerk (klik)  een gotische kerk, gebouwd tussen 1449 en 1525. De kerk kwam zwaar beschadigd uit de Rotterdamse Ramp en pas in 1952 werd de eerste steen voor restauratie gelegd. In 1968 was de restauratie voltooid. We liepen verder langs de kerkmuur naar de Grote Markt daar heb je (als er geen weekmarkt is) een prachtig uitzicht op de hedendaagse kunst van de architectuur. De bibliotheek, de woontoren, de kubuswoningen, Station Blaak en de Markthal.

De bijnamen in dezelfde volgorde: de Gasfabriek, het Potlood, het Blaaksebos, de Fluitketel en de Rotterdamse Sixtijnse kapel of in de volksmond, de Vreetschuur.

Over het plein, onder de kubuswoningen door liepen wij naar de Oude Haven, een uniek stukje oud Rotterdam verscholen achter moderne bouwwerken. Daar staat het Witte Huis (Rijksmonument), de eerste wolkenkrabber van Europa (?).


Stadhuis (links) Oude Haven, Willemsbrug en het Witte Huis (rechts)


Het was een aardige tippel, maar uiteindelijk besloten we toch nog door te lopen naar de Maas, waar je een prachtig uitzicht hebt op het Noordereiland. Daar loopt de kade onder de Willemsbrug door richting Erasmusbrug (De Zwaan) en daarna liepen wij langs de Leuvenhaven naar de Witte de Withstraat.

De dag kreeg een passende afsluiting, na het klinken van de glazen genoten we van de maaltijd onder de Arabische lampen bij de Bazar. Het was de sfeer van Andalusië, even waren we terug.

Moe maar voldaan liepen we terug naar het Centraal Station, inmiddels was het donker en zagen we de pareltjes van Rotterdam in de spotlights staan. Het was een geslaagde dag en natuurlijk doen we dit nog eens over, maar dan in Maastricht.

Ik wil weleens zien, horen en ervaren of Limburgers net zo apetrots zijn, als geboren Rotterdammers.

Ben jij trots op je roots?


Doordenker:

Niemand wordt voor zichzelf geboren. (Erasmus)


Het Noordereiland gezien vanaf Zuid

In het Spotlight:


Als je Rotterdam eens met andere ogen wil zien is een excursie via Urbanguides een aanrader. Op de site vindt diverse mogelijkheden, naast wandel en fietstochten zijn er ook excursies door gebouwen mogelijk met groepen.


Een andere mogelijkheid om Rotterdam te zien en de verhalen van Rotterdammers te horen, is een rondleiding met het stadsgilde. Voor de prijs hoef je het niet te laten en er zijn wekelijks wandel- en fietstochten. Klik hier voor de agenda van het gilde voor 2016.


Misschien wel het leukste evenement van Rotterdam wordt dit jaar van 10 t/m 12 juni gehouden. Doe eens uit de hoogte en kijk eens neer op al die trotse Rotterdammers. Zet de Rotterdamse Dakendagen nu al in je agenda en hou de programmering in de gaten.

Koordanser boven het Schouwburgplein


Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

10 opmerkingen:

  1. wat een heerlijk rondje Rotteknor !! al woon ik er dan al meer dan 30 jaar niet meer ik ben en blijf een Rotterdamse !
    lieve groet, Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fantastisch, ik ga dit rondje doen met Mannes en mijn nicht. Liefst zo snel mogelijk. Bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat heb je fantastisch gedaan. Je hebt je reisgenoten van Andalusië een geweldige dag bezorgd in je stad Rotterdam. Of eigenlijk onze stad, ik ben er niet geboren, maar niet ver beneden Rotterdam, ik woon er niet maar slechts luttele kilometers boven Rotterdam. Het is de stad waar ik altijd heb gewerkt en waar ik graag naar toe ga en dat zal altijd zo blijven.
    Lieve groet,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk. Ik ken Rotterdam vrij goed en heb lekker even met je mee gelopen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hihi...ik vind het zo leuk ...die oprechte blijheid met jouw stad! Die wandeling gaan Jan en ik ook eens doen...leuk! En ben ik nou ook trots op onze hofstad? Ik was er gister over na aan het denken...ja..toch ook wel denk ik. Ik heb nooit ergens anders gewoond dus tis voor mij allemaal zo vanzelfsprekend wat er is...haha, en wat er niet of weinig is ;) Maar in ieder geval ga ik hier binnenkort ook een logje over schrijven...je brengt mij op een goed idee. Maar eerst natuurlijk nog wat mooie foto's schieten ;) Lieve groet Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een mooie wandeling moet dat geweest zijn. Nog niet zo lang geleden wandelde wij er ook rond zonder erg veel van de stad af te weten. Rondom fotograferend. Een fotogenieke stad. We hebben ons er prima geamuseerd en aten ook bij Dudock. Ik heb er mooie plaatjes aan overgehoeden en jouw blogje is er een mooie aanvulling op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien vind je het leuk om naar deze serie van mij over jouw Rotterdam te kijken
      https://www.youtube.com/watch?v=6WorWSjuDOo
      te kiijken

      Verwijderen
  7. Ik had het niet beter kunnen doen:)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja echt trots op mijn geboorte stad, geboren achter het centraal station, vlakbij Blijdorp, moeder geboren in de kruisstraat hun huis gebombardeerd later woonde aan de overkant van de oude diergaarde, oma keek uit op de Laurenstoren, opa werkte in de schouwburg, zoon bij de grote fontijn op school gezeten... genoeg roots om er mee verbonden te blijven met Rotjeknor, maar zo verandert... Woon nu al 45 jaar in Den Haag en zou toch niet meer terug willen.
    fijne dag,
    groetjes van Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dank je voor je lieve reactie op mijn blog. Heb hier net genoten van een heerlijk bakje Earl Grey. Leuk te lezen dat het ook jou lievelingsthee is.

    groetjes, Willeke

    BeantwoordenVerwijderen