zondag 8 mei 2016

176 Verlies


Verleden in het heden

Verlies

Alles kan plotseling anders zijn, vorige week sneeuwde het nog in Nederland en deze week scheen de zon alsof het hartje zomer was. Ik heb in elk geval genoten van de zomerse-lentezon.

Vandaag is het Moederdag, maar ik ben geen kind meer.

Van mijn moeder heb ik elf maanden geleden afscheid genomen, maar het is en blijft mijn moeder en dus heb ik haar foto vandaag een prominent plekje gegeven. Ze heeft een prachtige leeftijd bereikt en een mooi leven gehad, ondanks de diepe dalen die zij in haar leven heeft doorstaan. Mijn moeder was er een uit duizenden en haar warmte zal ik altijd bij mij dragen.


Brocante in de Sint Laurenskerk


Ons hele leven bestaat uit verliezen, besefte ik deze week toen ik twee kwetsbare, oude mannen uit het verzet in de tweede wereldoorlog een krans zag leggen, tijdens de herdenking op 4 mei in Rotterdam. De generatie die ons de verhalen van die vijf ellendige oorlogsjaren kan vertellen zijn we aan het verliezen. Nu zijn het er nog twee, dacht ik op dat moment.

Het pasgeboren kind verliest zijn onschuld, het kind zijn jeugd, daarna verliezen pubers hun wilde haren en naar mate we ouder worden verliezen we steeds meer dierbare mensen om ons heen. De generatie van mijn ouders is, op nog één tante na, bijna verdwenen.

Ooit was ik een klein meisje, een poppenmoedertje, maar dat is lang geleden.


Stillevens


Vorige week bezocht ik de Brocantemarkt in de Sint Laurenskerk in Rotterdam, een prachtige markt op een bijzondere locatie, de standhouders doen hun uiterste best om op hun kraam prachtige stillevens te creëren van hun verzamelingen. Het viel mij op dat er deze keer tussen alle brocante zoveel poppen, beren en speelgoed stond.

Poppenkindjes uit lang vervlogen tijden, waarvan de poppenmoeders allang niet meer bestonden. Wat was het verhaal achter die poppen, deze poppen hadden in elk geval de tweede wereldoorlog overleefd. Maar welke weg hadden ze afgelegd, alvorens ze hier te koop werden aangeboden. Die gedachten lieten mij niet los en later die dag thuis, bij het zien van de foto’s kwam dat weer boven.


Ik stond laatst voor een .....


Ik stond laatst voor een poppenkraam, daar zag ik mooie poppen staan, ik zei wat doen die poppen hier. Een kinderliedje van lang geleden dwarrelde door mijn hoofd en het werd een oorwurm (klik) die de hele dag bleef hangen.

Het leven bestaat natuurlijk niet alleen uit verliezen, het leven is een leerproces. Hoewel het veel uitmaakt waar je wiegje heeft gestaan en over welk pad je voeten gaan.

Ik zag losse armpjes en beentjes los van de romp, een poppendokter kon, als het beroep nog zou bestaan, geen wonderen meer verrichten. Maar ik zag ook volwassenen lyrisch kijken naar al die poppenellende. Misschien compenseren zij daarmee het verlies van hun eigen jeugd, het is een sentimentele gedachten, maar misschien zit daar een kern van waarheid in.  


Wat is het verhaal?


Op een Brocantemarkt kun je niet alleen genieten van al die stillevens op de kraampjes. De mannen en vrouwen, de verzamelaars en handelaren zijn ook de moeite van het bekijken waard. Volwassenen worden week bij het zien van al het “moois” en gek bij het vinden van wat zij een “juweeltje” vinden. Kinderlijk gelukkig zijn ze na hun aankoop en die aanblik kan mij ontroeren. Want hoeveel we ook in ons leven verliezen, binnen in ons zit het kind en dat moeten we koesteren.

Ik ben niet meer zo van het verzamelen, ik fotografeer en geniet dan later van de plaatjes.


Herinneringen aan een verloren jeug


Vandaag is het Moederdag, ik denk met enige heimwee terug aan al die mooie jaren. Voor een speciale gelegenheid vond ik de mooie toepasselijke woorden van Toon Hermans en met dat kleine gedichtje wil ik deze keer graag afsluiten.

Heimwee

Alles is heimwee
Wolken en water
Alles is heimwee
Naar vroeger – naar later
Vroeger is over
En later een ster
Gisteren is oud
En morgen nog ver

Steeds vaker besef ik, dat de belangrijkste dingen in het leven, geen dingen zijn. Koester je herinneringen en deel ze, zodat het verleden levend blijft.


Heb jij dierbare jeugdherinneringen?


Doordenker:

Het leven is geen generale repetitie.


Juweeltjes


In het Spotlight:


Op 28 mei wordt van 10.00 – 16.00 uur een knusse fair georganiseerd, er komen 30 standhouders met brocante en antiek in de Franse sfeer. Wellicht zijn daar ook weer juweeltjes te vinden.


Elke eerste zondag van de maand kun je in Dordrecht een wandeling door het historisch centrum maken langs galeries, kunst-, antiek- en curiosawinkels, antiquariaten en musea. Je kunt er een heerlijke dag uit van maken door met de waterbus (klik) vanuit Rotterdam naar Dordrecht te reizen.


Het seizoen is begonnen en er worden veel brocantemarkten georganiseerd, te veel om allemaal te benoemen. Maar door op bovenstaande link te klikken kun je er vast een bij jou in de buurt vinden.
Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.


Liefs,
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

4 opmerkingen:

 1. Wat een wijze woorden! En mooie foto's.
  Mijn moeder is al bijna 10 jaar geleden overleden en soms mis ik haar heel erg!
  Ze had het zo mooi gevonden dat mijn dochter zwanger is, het is zo jammer dat ze dat niet meer heeft mee gemaakt.
  En nu met moederdag denk je toch weer meer aan haar.
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wanneer ik op Facebook al die "happy" Moederdag berichten lees heb ik een beetje een wrang gevoel. Mijn moeder en schoonmoeder zijn allebei overleden. Wij gingen altijd naar Den Haag om Moederdag te vieren. Het geeft een vreemd gevoel wanneer er geen reden meer is om dit te doen. Ik snap hoe je je voelde.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een gezellig blog
  Ik ga je zeker volgen

  Groet Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige post! Beetje weemoedig maar ook dat we alle mensen om ons heen moeten koesteren.
  Geniet en pluk de dag want het leven glipt tussen je vingers door...
  Bedankt Elly voor de mooie foto's van de Brocante.

  Fijn pinksterweekend.
  Lieve groet, MJ

  BeantwoordenVerwijderen