zondag 29 mei 2016

179 Vertraging


Mooi Maastricht


Vertraging

Als ik terugkijk op de afgelopen week, dan was het een historisch week, een week vol oudheden en vertraging, waarbij de wekker al heel vroeg afging.

Toen ik voor de klok van acht het gebouw betrad stond de hal al vol. Het was alsof we op schoolreis gingen, maar in tegenstelling van de nerveuze drukte van een schoolreisje, heerste er een ontspannen sfeer. De gemiddelde leeftijd schatte ik op tachtigplus en ik werd met open armen ontvangen. Het zijn bewoners van het huis waar mijn moeder woonde en waarvoor ik nog steeds het bewonersblad maak. Jaarlijks ga ik mee met het busreisje dat zij maken en ik help dan o.a. bij het in- en uitstappen van de bus, dat niet altijd even soepel gaat.

In ons drukke bestaan, waarin tijd geld kost en waar iedereen alles, maar dan ook alles wil bijhouden en niemand ook maar iets wil missen, is enige vertraging een aanrader.


Hoeg Brörgk


De wekker ging de afgelopen week ook al vroeg af voor mijn uitstapje naar Maastricht, samen met de reisvriendinnen, die ik tijdens mijn vakantie naar Andalusië heb ontmoet. Meestal zijn die vakantieontmoetingen van korte duur maar deze keer is dat anders, we kennen elkaar pas vijf maanden, maar het is nog steeds heel leuk om samen iets te ondernemen.

Zonder vertraging ontmoeten we elkaar op het station van Maastricht, de wandeling was veelbelovend. De Limburgse reisvriendin zou ons Maastricht laten zien, zoals we het nog nooit gezien hadden. De vorige keer had ik de reisgenoten Rotterdam laten zien tijdens een wandeling en het was nu de uitdaging om er net zo’n mooie dag van te maken.


Maastricht


Het weer kun je niet regelen, maar wonderlijk genoeg zat dat volkomen mee. Voor de oudjes een dag die niet al te warm was, maar droog. En in Maastricht, die bourgondisch stad, was het alsof we weer in Andalusië liepen.

In het prachtige station van Maastricht (klik) werd ons allereerst de Maaslandse renaissancestijl getoond met de prachtige glas-in-lood ramen. Van daaruit liepen we de Stationsstraat door naar de Rechtstraat, vroeger een van de belangrijkste winkelstraten van de stad. Deze straat telt 80 rijksmonumenten, via deze straat liepen we naar Plein 1992 (klik) in het stadsdeel Céramique (klik) en daar vonden we een heerlijk terras voor de koffie met.


Het woonhuis van een bekende nederlander, het huis De Torentjes


Na de koffie liepen we over de moderne Hoeg Brörgk (in het Maastrichts), een hoge fietsbrug naar de andere kant van de Maas, vanaf die brug heb je een prachtig uitzicht over de stad. Na die brug ging het linksaf richting jachthaven, dat bracht ons na wat mooie pleintjes bij een klein kasteeltje, dat het woonhuis van André Rieu was. Het huis De Torentjes (klik) is omringd door een prachtige tuin met bloeiende Rododendrons en het was een plaatje om te zien. Wij liepen achter het kasteeltje om, de weg ging omhoog naar een kerk en nog hoger liep de weg. Het was warm boven en we besloten niet verder omhoog te klimmen naar het Sint-Pieter Fort (klik), dat bekeken we vanaf de lagergelegen weg voorafgaand aan ons bezoek aan een terrasje.

Na inspanning, ontspanning is een mooi motto en zeker als je een dag op pad bent is een moment van rust en even een pas op de plaats noodzaak.


Druivenranken en natuurschoon


Een dag samen doorbrengen, verhalen en herinneringen delen is goud waard. Dat was zeker ook met mijn dagje uit met de oudjes, als hoogbejaarden heb je wel het een en ander meegemaakt en de verhalen van vroeger blijven mij intrigeren. Zo’n reisje met een luisterend oor en een uitstekende hand doet hen goed, maar ook voor mij is dat telkens weer een verrassende ervaring.

En denk vooral niet dat tachtig- en negentigers niet met hun tijd meegaan. Een van de dames had zelfs voor haar negentigste verjaardag een tablet voor haar verjaardag gekregen. Ik kwam tot de verrassende ontdekking dat ook tachtig- en negentigjarige Wordfeud (klik) spelen.


Boven aan de heuvel het Sint-Pieter fort


Na onze verfrissingen op het zonovergoten terras in Maastricht liepen we verder naar het Stadspark (klik), dat in Engelse landschapsstijl is aangelegd. Een pak met prachtige oude bomen en waterpartijen. Lopend door een wijk met kapitale villa’s waar o.a. ook de familie Moskowicz woont liepen wij verder naar de Helpoort (klik), die onderdeel is van de Middeleeuwse stadsmuur. We kwamen daarna op het Onze Lieve Vrouweplein, dat deel kende ik van Maastricht. De terrassen zaten vol en samen met het prachtige zomerse weer is de zuidelijkste stad van Nederland een paradijsje te noemen.

Na een lange stadswandeling werd de maaltijd natuurlijk op het Vrijthof genuttigd, buiten op een terrasje, maar wel aan de andere kant van het plein, waar ik nooit eerder een terras bezocht. De glazen klonken en wij genoten van een overheerlijke maaltijd.


De stadsmuur en de Helpoort


Met de bus vol “oudheden” bezochten we een ijsboerderij, waar natuurlijk ijs werd geproefd en na de lunch maakte de bus nog een mooie tocht over de Veluwe. Na het diner reden we weer huiswaarts, ik zag menig zilvergrijs koppie knikken in de bus, Van de terugreis zagen de oudjes niet veel. Met deze busreis is het activiteitenseizoen voor de oudjes afgesloten en kan de zomer beginnen. Maar ik hoop dat zij niet te veel moeten lijden van het warme zomerweer en actief en gezond kunnen blijven genieten.

Een tijdje geleden hoorde ik een prachtige uitspraak van een oudere man: Je moet niet sterven voordat de dood er is. In die negen woorden wordt precies gezegd wat een mens nodig heeft voor een mooi leven, je moet blijven genieten, wat er ook gebeurd.

Ik heb verrassend mooie plekken van Maastricht gezien en onder mooie klassieke klanken, van de piano die ook in deze in de stationshal staat, namen we afscheid van onze Limburgse reisvriendin. De plannen voor een volgend uitje zijn al gemaakt.

Wat had ik weer een mooie week. Ik genoot van de vertraging die tachtigplussers van nature hebben en van het weerzien van reisgenoten. Kortom het is mij weer gelukt, ik heb deze week genoten.

Van welke activiteit genoot jij deze week?


Doordenker:

Haasten brengt vaak vertraging voort.


Linksonder de winkel waar Maxima koopt


In het Spotlight:


Het theater De Stoep nog niet gezien en zin in een musical voor een betaalbare prijs, ga dan naar de musical Bad girls op 3 of 4 juni 2016. Het is een komische musical met magische momenten. Reserveer nu al de kaarten.


Op 4 en 5 juni 2016 wordt in Zwartewaal een festival georganiseerd waarin pop, rock, filosofie, theater, poëzie, dans, kunst en klassieke muziek elkaar ontmoeten.


Op 4 juni wordt de jaarlijkse Sportweek weer georganiseerd en de Vlooienmarkt maakt daar deel van uit, het is elk jaar weer een heel gezellige markt.


Dit jaar wordt het jaarlijkse Vliegerfestival aan de Maasboulevard in Spijkenisse op 12 juni van 11.00 uur tot 17.00 uur georganiseerd. Een kleurig spektakel voor jong en oud, het weer moet natuurlijk wel een beetje meezitten.


Op 25 juni staat het kleine stadje Brielle weer op zijn kop, dan wordt het jaarlijkse festival Brielle achter de Voordeur weer georganiseerd. Op 25 bijzondere en kun je die dag van 12.00 uur tot 16.30 uur genieten op verrassende locaties van non-stop voorstellingen. Zang, muziek, toneel, straattheater, sketches en poëzie kruisen je pad, het is een evenement dat je niet mag missen.

Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

6 opmerkingen:

 1. Zo heb ik Maastricht ook nog niet gezien. Dat plein 1992 vond ik heel mooi, vooral datgene waar die kunstenaars exposeren en het eten is ook fantastisch

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maastricht lijkt mij een mooie stad om eens te bezoeken, ben er nog nooit geweest.
  Je hebt een leuke week gehad met mooie herinneringen.
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maastricht heb ik al bezocht, wel een 15 jaar geleden. Er zijn nog vele mooie plekjes te ontdekken, zo blijkt.
  En de tachtigplussers hebben ook genoten.
  Fijne week,
  Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En haastige spoed is zelden goed, ook zo'n gouwe ouwe. Heerlijk hoor, dat je met die oudjes een dagje op pad mocht. Ik zou er heel erg van kunnen genieten. En een lekker rustig tempo voor een dagje doet iedereen goed. Maar ook je uitstapje naar Maastricht is heerlijk. En hoe leuk is dat, met reisvrienden. Inderdaad, meestal is dat van korte duur, dan worden plannen gemaakt om eenmaal thuis, de draad nog eens op te pakken na een gezellige vakantie. Alleen komt het er dan niet zo van, of blijkt die klik toch niet zo goed te zijn. Maar het komt voor... Ook ons overkwam dat. Wij gingen vorig jaar in september naar Toscane met een groepsreis en daar brachten we het grootste deel van de vakantie door met 2 stellen uit Amstelveen. Het klikte zo ontzettend leuk. We maakten een afspraak bij één van de twee stellen. En ja hoor, heel erg gezellig en we hebben heel lekker gegeten bij hen. Inmiddels zijn ze allevier bij ons thuis geweest en hebben we lekker voor hen gekookt, en vorige week waren we bij het tweede stel en hebben we weer zo heerlijk gegeten. Ik heb zo'n vermoeden dat hier nog wel meer afspraken zullen volgen.
  Het is overigens al jaren geleden dat ik in Maastricht was, ik kan me eigenlijk alleen nog het Vrijthof en de brug over de maas herinneren.
  Ik wens je een heerlijke avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke blog met prachtige foto's! Ik heb hem net pas gevonden! Maar ik kom zeker terug.

  Groetjes Thea♥

  Crea by Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Maastricht is mooi en gezellig! Prachtige foto's heb je gemaakt van allerlei plekjes die ik niet ken. Het is een tijdje geleden dat we er waren dus we moeten er echt weer eens heen!

  BeantwoordenVerwijderen