zondag 30 april 2017

229 Bagage

Bagage

Terwijl ik nog geregeld mijn wollen vest aan trok deze week, zag ik de schaapjes al bloot aan de dijk staan, kaalgeschoren en voorbereid op de komende zomer stonden ze bibberend in de lentegroene weide. Ik had met ze te doen en dacht, had dat niet een maandje later gekund.

Ik was in Brighton het vorige weekend, een lang weekend samen met een vriendin die ik al ruim 40 jaar ken en dan mag ik zeker spreken van een dierbare vriendschap. Elk van ons heeft een ander rugzakje met levenservaringen en gek genoeg zien we elkaar soms lange tijd niet, mede omdat we niet bij elkaar in de buurt wonen en we elk een totaal ander leven lijden. Maar nog altijd voelt het zo vertrouwd als we samen op pad zijn. 


Station Brighton


We waren in 2014 samen in Londen, om onze vriendschap te vieren en deze keer vlogen we weer naar Londen Stansted en namen vervolgens de trein naar Victoria station om de reis voort te zetten naar Brighton.

Het zicht vanuit de trein brachten herinneringen bij mij boven, het landschap veranderde in uitgestrekte groene heuvels. Ik dacht aan mijn reis van jaren geleden naar Bournemouth, ook een badplaats aan de Engelse kust en mijn wandelvakantie langs de kust van Cornwall. Engeland, het is altijd of de tijd er heeft stilgestaan en daarmee bedoel ik niet dat de klok een uur teruggaat. Buiten de wereldstad Londen is het land zo typisch Engels, het heeft iets magisch bijna, een hoog Harry Potter-gehalte. Het zijn de mensen, de prachtige taal, de beleefdheid naar elkaar, de vaak lieflijk gekleurde huizen en de ontspannen sfeer die er heerst. De klok lijkt er langzamer tijd weg te tikken.


Afternoontea in Brighton


Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat het fijn was om eens even geen blog te maken, hoewel ik dat elke week met veel plezier doe is even afstand nemen niet verkeerd. Ik had mijn notitieboekje wel meegenomen, maar er werd erg weinig in geschreven. Maar de camera maakte overuren, er was zoveel moois te zien.

Brighton is een van de bekendste en grootste badplaatsen van het Verenigd Koninkrijk in het Engelse graafschap East Sussex. In deze plaats bevinden zich nog veel oude Victoriaanse gebouwen. De grote pier in Brighton is te vergelijken met de pier van Scheveningen. Midden in de stad bevindt zich het opvallende door John Nash (klik) voor George IV verbouwde Royal Paviljoen(klik).


The Royal Pavilion


Het Royal Pavilion is een klein paleis in Brighton dat een exotische, sprookjesachtige indruk maakt met Arabische, Chinese, hindoeïstische en gotische invloeden. Oorspronkelijk was het gebouw een classicistisch landhuis. Het werd gebouwd in opdracht van prins George van Wales, hij gebruikte het om tot rust te komen, zoals zijn dokter hem had voorgeschreven, maar ook voor zijn geheime afspraakjes met zijn maîtresse.


Pracht en praal tot in de puntjes


Later besloot Koningin Victoria (klik) na een aantal verblijfperiodes, het paleis te verkopen. Een van de redenen was het gebrek aan privacy, de stad Brighton kocht het paleis in 1850 voor een bedrag van £53.000 pond. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het complex gebruikt als ziekenhuis voor soldaten uit de koloniën.

Enige tijd geleden was er een schitterende serie bij de NPO, Victoria (klik hier voor de trailer) en de tweede serie is in de maak. Ik kijk er nu al naar uit, ik denk namelijk dat daarin ook wel opnames in Brighton te zien zullen zijn. Als je de serie: Victoria hebt gemist kun je nog terugkijken via de NPO of YouTube.


Sprookjesachtig mooi 


Natuurlijk bleef het niet bij een wandeling om het imposante gebouw, het Royal Pavilion is ook vanbinnen te bezichtigen en als je er ooit bent dan mag je een bezoek zeker niet missen. Ademloos liepen we door de vertrekken, helaas mochten er een foto's worden genomen. In de Banqueting-room (klik hier voor een virtuele impressie) stond de tafel gedekt, de zaal was in het echt nog veel groter, de kristallenkroonluchter was enorm. Wij waren er stil van, het was sprookjesachtig mooi. In de Koninklijke-tearoom dronken we de thee met de pink omhoog, zoals prinsessen dat doen en het was alsof we Victoria een beetje  persoonlijk leerden kennen.

Natuurlijk bezochten we ook “The Lanes”, smalle straatjes met leuke winkeltjes, waar bovendien een hele leuke markt was met brocante, vintage en veel muziek. 


De markt in de straatjes van "The Lanes" in Brighton


Gek genoeg lijkt Brighton ineens in de picture, ik kreeg een tip van iemand dat er vorige week zaterdag een nieuwe Engelse detective: The Level (klik voor de trailer) was gestart op NPO 2 en de serie is opgenomen in Brighton. Ik heb het eerste deel teruggekeken en gisteravond was het tweede deel en ik herkende de beelden. Ik neem de serie nu maar op om er niets meer van te missen. The Level is een spannende en mysterieuze serie zoals alleen de Engelsen dat kunnen maken.

Na ons Koninklijk bezoek volgde een Koninklijke week. Ik vond het een mooi interview met onze Koning, zo menselijk. Wilfried de Jong (een Rotterdammer) verdient, naar mijn mening, een pluim omdat hij het interview op geheel eigenwijze heeft gedaan. De een vond het respectloos en de ander prees hem de hemel in. Zoveel mensen, zoveel meningen. De beide Willie’s hadden in elk geval een klik, dat was zichtbaar en pas dan kun je jezelf zijn.

Vandaag is het 30 april een gedenkwaardige datum, diepverdrietige herinneringen zijn er in veel gezinnen om het verlies van dierbare na die waanzinnige eenmansactie van een zieke ziel. Bij het opstaan dacht ik al direct aan die mensen die dat verdriet in hun bagage meedragen. Helaas kan niemand dat zware gewicht overnemen.


De badplaats Brighton


Maar er zijn ook mooie herinneringen aan die echt Hollandse Koninginnedagen van vroeger op 30 april.

Als ik eraan terugdenk zie ik mezelf als klein meisje, trots rijdend op mijn versierde fiets in de optocht. Dagen werd eraan gewerkt, we hadden geen buienradar en dus werd er geduimd voor mooi weer. Bij regen zouden de crêpepapier rozen geen stand houden. Gelukkig scheen de zon en werd het een onvergetelijke dag. De zoete herinneringen zitten onderin mijn rugzak, door de jaren heen is de bagage toegenomen.

Het is zo gemakkelijk om negatief te zijn over alles en iedereen, maar ons land heeft zoveel positiefs en waardevols, alleen zijn veel van ons het verleerd om die glans daarvan te zien. Komt dat omdat misschien omdat de huidige generatie alleen vrijheid en welvaart hebben gekend en geen dieptepunten van een oorlog of iets dergelijks?

Floortje Dessing zei ooit: Nederland is het mooiste land van de Wereld en als één iemand deskundig is, dan is zij het toch wel. Die uitspraak zit bij mij in het voorvakje van mijn bagage, het is een uitspraak die ik nooit wil vergeten. 

Mijn rugzak is nog lang niet vol, er kan nog veel meer bij.

Buiten is het te koud, de schaapjes staan bloot aan de dijk en ik heb de verwarming zelfs even aan gehad deze week. Maar ik zie het zonnig en zoet, want één ding staat vast de zomer zal komen.

Hou jij van bitter of liever van zoet?


Doordenker:

Geef elke dag de kans de mooiste van je leven te worden.


De zonsondergang in Brighton


In de Spotlight:


Van 3 t/m 7 mei is Rotterdam weer Circusstad en het festival lijkt steeds groter te worden. Tijdens het Circusstad Festival staat het centrum van de stad in het teken van vrolijke stunts en bizarre skills. Dit is het moment om dichter bij de artiesten te komen en je te laten uitdagen om het zelf ook uit te proberen. Laat je verwonderen door internationale pareltjes, er zijn verbazingwekkende voorstellingen. Maar zelf vliegen, balanceren of jongleren met ballen kun je ook leren.
De stad borrelt en bruist, mis het niet en kijk op de site voor het volledige programma.


Die eerste dagen van mei zijn gedenkwaardig en ik ben Rotterdammer, het bombardement van Rotterdam heb ik zelf niet meegemaakt. Maar het was altijd een beladen onderwerp binnen ons gezin. Iedere Rotterdammer heeft zijn eigen herinneringen aan het bombardement, ik schreef er al eens eerder over in nummer 126 Geraakt(klik).
In deze dagen is een bezoek aan Museum Rotterdam ’40 -’45 eigenlijk een must, het zal je doen beseffen hoe kwetsbaar wij mensen zijn en hoeveel leed er mensen wordt aangedaan in staat van oorlog.


Vrijheid vieren we samen en samen is met iedereen door het hele land, klik op de link voor de festivals door heel Nederland).
In Rotterdam wordt de vrijheid gevierd in Het Park bij de Euromast (klik) een gratis toegankelijk feest met mooie optredens. Mis het niet want vrijheid kan niet genoeg gevierd worden.

Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts

©Happy Earl Grey

9 opmerkingen:

 1. Ik dacht zelfs dat de koning hem een beetje uitdaagde. Dat geeft juist een prachtige wisselwerking. Niet aan storen El. Brighton klinkt prima El, wij gaan naar Chelsea om deze tentoonstelling over tuinen en noviteiten op wereldniveau te aanschouwen. En een reeks aan tuinen te bezoeken, samen met een nicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow Elly, jij hebt echt fijne dagen gehad in Brighton en veel gezien. Prachtige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Knappe foto's. Altijd leuk om dit met een goede vriendin te beleven.
  20 jaar geleden ook naar Brighton geweest maar ik herkende het meteen bij het bekijken van de serie "The Level" op Canvas (Belgische TV). Straks bekijken we de laatste aflevering, de ontknoping. Spannend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nu wil ik ook naar Brighton!
  40 jaar, dat is een bijzonder lange vriendschap. Als er een gedeelde basis is, dan maakt het niet uit of je heel verschillende levens leidt, dan is er vertrouwdheid.
  Bedankt voor de mooie foto's. Ik was al veel te lang niet op je blog geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weer genoten van je mooie verhaal en prachtige foto's !!
  lieve groet ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh Brighton, daar was ik toen ik 15 was met scouting in een gastgezin. En natuurlijk gingen we naar the lanes en natuurlijk naar the royal pavillion en gelukkig was mijn gastmoeder een verzamelaar en gingen we in het weekend naar een rommelmarkt, toen Miffy at the seaside gekocht. (Nijntje) Nu ik dat allemaal weer zie wil ik er wel eens terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige post en je fotos zijn top! Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn zo'n vriendschap. Heerlijk om dan samen te genieten. Ik denk dat jullie de spreuk wel ten uitvoer hebben gebracht. Fijne zondag nog.

  BeantwoordenVerwijderen