zondag 18 juni 2017

231 Terug

Terug

Ik ben er weer, terug van weggeweest, na ruim een maand hangen de tassen weer in de mast en is de zomer al heel dichtbij. In al die jaren dat ik schrijf heb ik nooit eerder een lange zomerstop ingelast, maar dit keer kon ik niet anders. Ik vind het weer spannend om te starten met schrijven, zijn jullie er nog of ben ik tijdens mijn afwezigheid veel viewers verloren. Het is nu nog een vraag, maar over een week heb ik het antwoord.

Vakantie is mooi, maar het mooie van vertrekken is toch altijd weer het thuiskomen. De voordeur openen en de drempel overstappen met in je bagage herinneringen aan een prachtige tijd, aan een zonovergoten avontuur.


Fietstocht vanuit Neufchatel-en-Bray: Château de Mesniéres (klik) 

Een familie bezoek en de woorden: Dan ga je toch mee, veranderde de afgelopen weken in een onverwachts leuke vakantie.

Het was een mooi aanbod om mee te reizen in de luxe Camper, maar ik koos ervoor om zelf een eenvoudig tentje mee te nemen. Een eigen plek gaf mij ruimte en mijn familie wat meer privacy. Zo stoorde ik niemand met mijn vroege ochtendwandelingen en kon ik zonder de anderen te storen s ’avonds naar mijn mandje. Kamperen, daar gaat mijn bloed altijd harder van stromen.Even een blik naar binnen


Vandaag is het Vaderdag en natuurlijk denk ik ook aan mijn vader, mijn held.

Mijn Vader introduceerde het kamperen bij ons thuis. Het was 1960, ik was 8 jaar en mijn vader jubileerde dat jaar. Hij was 25 jaar bij de zaak mocht voor een x bedrag een cadeau uitzoeken en hoewel mijn moeder in eerste instantie niet zo enthousiast was, koos hij voor een kampeeruitrusting. Mijn vader, de avonturier, was wild enthousiast. Kamperen dat was helemaal je van het en zo kwam er een tent en een kampeeruitrusting. Het was zijn ultieme droom, maar later was ook mijn moeder een groot fan.


De ochtendwandeling langs Lac du Léon


Nu ik het zo schrijf zie ik de tent van toen zo voor mij, een blauwe Walker. Een kleine schuine tent, twee tentstokken en zwaar katoenen tentdoek, hoog aan de voorzijde en achter wat lager. Je kon niet rechtop staan in die tent en het opzetten van de tent was nog een hele toer. We hadden toen geen auto, mijn ouders reden beide op een brommer, zoals we dat toen noemden. De gehele kampeeruitrusting, die bepaald niet licht in gewicht was, ging achter op de beide Berini’s en ik zat daar ook nog bovenop.

Een risico volle onderneming, we droegen geen helm en reden zwaar overbelast de vakantie tegemoet.

Mijn kleine lichtgewicht pop-up tentje van de afgelopen weken was ook blauw, ik kon er niet in staan, maar stond binnen een minuut. Ik heb het kampeervirus weer helemaal te pakken gekregen. Mijn nomadenbloed is weer gaan stromen, het zit in mijn genen.
Kunstwerk geïnspireerd op de verhalen van Jules Verne


Het was zonder meer een mooie reis van Nederland naar Frankrijk, daarna Spanje en weer terug door Frankrijk en Luxemburg, hier zijn wij geweest:

Neuchâtel-en-Bray             Camping Sainte-Claire                 
Normandië               

Coëx                                   Camping NCR La Ferme du Latois                                
Vendée
                       
Léon                                   Camping Le Col Vert                     
Les Landes
                                               
Sarsan nabij Lourdes         Camping De Sarsan          
Frankrijk a/d voet v/d Pyreneeën
           
St. Pere Perscador             Camping Las Palmeras
Spanje a/d de voet v/d Pyreneeën         

Salou                                   Camping Resort Sanguli              
Catalonië

St. Julien en St. Alban         Camping L’Albanou
Ardèche

Bourscheid                           Camping Um Gritt (bekend van “Ik vertrek”)               
Luxemburg
Prachtige rozen in Coëx


Ook de fietsen gingen mee en dus werd er in Frankrijk en Spanje gefietst, maar dan ervaar je hoe verwent wij fietsers in Nederland zijn. Er was deze week niet voor niets een Internationaal Fietscongres (klik) in ons land waarbij de 1500 mensen uit de hele wereld kwamen kijken hoe wij hier fietsen.

Zaterdag fietste ik naar Oostvoorne en via een omweg terug (45km) en op de heenweg nam ik de weg die wij vroeger altijd naar Oostvoorne reden. Ik realiseerde mij ineens dat het al 57 jaar geleden is dat mijn ouders op hun glanzende zwarte Berini’s met de spiksplinternieuwe kampeeruitrusting, vol trots met hun nieuwe aanwinst, het avontuur zochten. Ik heb daar nog steeds mooie jeugdherinneringen aan.
De kerk van Neufchatel-en-Bray


Het kamperen is veranderd, tentjes maakten plaats voor Caravans en inmiddels lijken Caravans ook steeds meer plaats te maken voor de Campers. Maar ik heb het zelf weer kunnen ervaren, voor mij is kamperen in een tent op een kleine camping het meest ultieme kamperen. Hoewel ik nu ook de luxe pluspunten van de Camper binnen handbereik had en het weer heel erg meezat.

Maar hoe je het avontuur ook aangaat, kamperen of camperen het is hoe dan ook fantastisch.


Kortom ik ben weer thuis met heel veel foto’s en boordevol energie, er is genoeg inspiratie opgedaan om over te schrijven en dus ben ik er volgens het oude patroon volgende week zondag weer.

Maar ik ben wel erg benieuwd hoe jullie deze zomer reizen en waarnaartoe of blijven jullie het liefst thuis?


Doordenker:

Je kunt geen voetstappen nalaten als je op je kont blijft zitten.
Franse delicatessen: Slakken en olijven


In de Spotlight:


Op 25 juni 2017 van 11.00 – 17.00 uur wordt het jaarlijkse Vliegerfestival op de Maasboulevard in Spijkenisse georganiseerd, dit jaar staan er ook Foodtrucks. Bij mooi weer is een Vliegerfestival een feest voor het oog en samen met een gezellige picknick ook voor de inwendige mens feestje.


Nog even en dan trekt het theatrale circus De Parade weer door het land. Van 23 juni t/m 3 juli staat De Parade in het park bij de Euromast en daarna vertrekt het naar Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Voor mij altijd een must en als je eenmaal De Parade het ervaren begrijp je dat zonder meer. Bekijk vooraf de programmering, die in elke stad anders is en plan wat je wil zien.

Zomertheater op locatie


Vis à Vis speelt elk jaar een spektakel voorstelling met een maatschappijkritische ondertoon op het Almeerderstrand. Dit jaar is dat de voorstelling Mare, daarin een blik op de toekomst. De zeespiegel stijgt totdat de wereld blank staat van de noord- tot de zuidpool. Het grootste struikelblok in tijden van nood is zoals altijd, de mens zelf. De natuur heeft in deze verzonken wereld het laatste woord. Een belangrijk element in deze voorstelling is een waterbassin gevuld met meer dan 1 miljoen liter water.


Ik heb de bestseller Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen al een paar jaar geleden gelezen. Voor het tweede jaar is deze zomer de voorstelling Het Pauperparadijs, geregisseerd door Tom de Ket, op locatie te zien in Veenhuizen.
Het verhaal belicht een van de meest tragische geschiedenissen die zich in Nederland hebben afgespeeld. In de 19e eeuw werden op grote schaal paupers uit het hele land naar Drenthe gebracht voor heropvoeding. Het was de bedoeling om van de paupers, beschaafde mensen te maken. Het experiment begon uit ideële motieven, maar liep uit op een mislukking. Mensen leefden onder erbarmelijke omstandigheden en kregen al gauw een stigma opgeplakt, waardoor niemand meer met hen te maken wilde hebben. Door verlies van zelfstandigheid konden ze zich na verloop van tijd niet meer redden in de buitenwereld. In totaal hebben meer dan honderdduizend mensen in de pauperkoloniën gezeten. Vandaag de dag zijn er zo’n één miljoen Nederlanders die van hen afstammen.
Bijzonder: Op de site kun je naar je eigen voorouders zoeken.


Al sinds 2001 voert Opera Nijetrijne in de buitenlucht een in het Nederlands hertaalde, vaak onbekende en komische 18e -eeuwse opera op in het natuurgebied De Rottige Meente op de grens van Friesland en Overijssel. De voorstellingen zijn aantrekkelijk voor een breed publiek en worden besloten met een eerlijke, ter plekke bereide zomerse maaltijd.
De operaproductie is dit jaar (2017) gebaseerd op een opera van Salieri: Il Mondo alla Rovescia oftewel, De Wereld op d’r kop, een verhaal van Goldoni over een land waar de vrouwen de macht hebben en mannen onderdanig zijn. Deze komische opera zit vol met drama, actie, lyriek, filosofie, en virtuositeit.
Kijk op de site voor de speellijst, de entreekaart is inclusief de zomerse maaltijd.


Deze drie locatievoorstellingen staan op mijn lijstje deze zomer, maar wat ga jij zeker zien?


Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts

©Happy Earl Grey

13 opmerkingen:

 1. je bent er weer en al die prachtige foto's en je belevenissen leveren weer een mooi blog op ! welkom thuis ! lieve groet, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat je het zo heerlijk hebt gehad, wat een prachtige foto's !!
  Gezellig dat je er weer bent, ben benieuwd naar alle mooie verhalen.
  Ik ben naar Dubrovnik geweest, geweldig, en kom net binnen na een paar dagen Parijs. Ook weer opgeladen en vol energie
  Geniet van de mooie lente? , zomer
  Met warme groet Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tentkamperen vind ik ook het allerfijnste maar als je een klein caravannetje uit 1967 hebt en een vriend d u e eigenlijk niet van kamperen houdt dan wordt het dus het caravannetje. Heerlijk dat je een fijne vakante hebt gehad maar toch Oost west thuis best.
  Geniet van het zomerweer. Judith

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Elly, leuk zo'n onverwachtse vakantie. En weer een leuk blog. 1 kleine opmerking, het vliegerfestival is niet 23 juni maar zondag 25 juni. Ik sta er zelf ook een aantal uur met een stand van de badminton.
  Gr. Vera

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toevallig moest ik van de week aan je denken, hoe lang je nog op reis zou zijn. Maar je bent terug! Je klinkt zo zonnig en blij, het moet wel een heerlijk vakantie zijn geweest. Fijn en welkom terug. Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben er nog hoor en blij dat je er ook weer bent. Ik herken je kampeergevoel. We zijn van tent, via vouwwagen en caravan, nu weer terug bij tent. Maar niet altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. bedankt voor je bezoek aan mijn blog!
  jij hebt al een mooie vakantie achter de rug

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn om te horen dat je zo'n mooie vakantie hebt gehad. Nieuwe dingen ontdekken geeft altijd weer veel positieve energie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk om je verhalen weer te lezen. Ik ben er nog hoor. Wat heerlijk om zo fijn ontspannen op vakantie te zij geweest. Wij zijn geen kampeerders maar huren ook deze zomer weer een appartementje (op de begane grond, zodat ik heerlijk buiten kan zitten) in Oostenrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig om alles met je te delen. Je hebt echt talent El. Mijn reizen dit jaar Julianadorp, tuinenbezoek in Engeland, Susteren, as vrijdag n Ardennen en eind september n Washington. Eigenlijk teveel, klagen doe ik niet. Bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. fijn, je bent er weel elly,\vol hernieuwde inspiratie, :-) het is wel eens goed om er helemaal uit te zijn weg weg weg... dan kom je als herboren terug,
  je valt wel lekker met je snuffertje in de boter, wat een zalig weertje is het toch hé :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Welkom terug! En erg leuk om te lezen over je kampeer-verleden en wat dit voor impact op je heeft. Kamperen moet je leren... Leuk dat je de plaatsen en campings vermeld; ik kijk dan meteen of er een bekende tussen zit... Helaas, nee... Wel de omgeving van St. Alban... Wij kamperen ook, maar eerlijk is eerlijk; we zijn luxe kampeerders... Jarenlang een caravan gehad. Vijf jaar geleden verkocht en toen steeds een camper gehuurd. En nu staan we toch weer op het punt om een kleine caravan te kopen zodat we spontaan weg kunnen als we daar zin in hebben.

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Fijn dat je er weer bent en een mooie reis heb je gemaakt. Gezellig dat je op deze manier mee kon reizen. Wij gaan over 2 weken, ook kamperen met een tent. Tussendoor gaan we ook een bezoekje aan vrienden die een b&b zijn gestart in de buurt van Valencia. Dus even luxe:) De eerste week hebben we een camping onder Barcelona en dan gaan we door naar hun. Hoe de reis er verder uit gaat zien weten we nog niet, waar de wind ons brengt. We blijven ook 4 weken weg, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen