zondag 25 juni 2017

232 Reizend
Na mijn allereerste zomerstop in jaren (bijna 5 weken) wachtte ik gespannen af. Waren mijn lezers of anders gezegd, viewers er nog. Al binnen een paar uur werd mij duidelijk dat ik geen verliezer was, de teller stond binnen de kortste keren al op ruim 200 viewers. Ik werd warm onthaald door mijn vaste lezers en er kwamen via diverse kanalen leuke reacties binnen. Wat een mooie start en dat terwijl de buitentemperatuur zo hoog opliep.

Ik weet niet wat jullie ervan vinden, maar ik geniet van het warme weer, hoewel het eigenlijk zorgelijk is dat wij hier het klimaat krijgen van Frankrijk. Gelukkig is er eindelijk een frisse bui gevallen en dat is goed voor alles wat groeit en bloeit.Kleurenpracht

Reizend door Frankrijk zag ik haar schoonheid, haar kleuren en haar pracht. In deze tijd van het jaar is Moeder Natuur op haar mooist. Ik dacht aan het filmpje dat ik al eens met jullie deelde. Moeder Natuur (klik) legt ons daarin een vraag voor en zegt: Ik kan best zonder mensen, maar mensen niet zonder Moeder Natuur.

De mens is veranderd, ons gedrag is veranderd en naar mate de jaren vorderen besef ik steeds meer hoe kwetsbaar wij mensen, samen met alles wat groeit en bloeit om ons heen zijn. Alle luxe die wij denken nodig te hebben, komt ons uiteindelijk duur te staan. Is het tij nog te keren, soms twijfel ik daaraan.Bouwval gevonden


Ik geniet nog steeds van de mooie reis die ik de afgelopen weken maakte en de foto’s houden het avontuur levendig. Bijna elke ochtend, tijdens onze reis, maakte ik een mooie wandeling en zag de natuur ontwaken op het mooiste moment van de dag. De liefde voor de natuur zie ik terug in mijn foto’s, op het merendeel van de plaatjes is Moeder Natuur nadrukkelijk aanwezig en dat stemt mij gelukkig.

Er is niets mooiers dan een oogstrelend beeld, het is alleen jammer dat de mens zich steeds meer verliest in een beeldscherm, want de wereld om ons heen is in het echt zoveel mooier. Maar hoelang nog?Sarsan aan de voet van de Pyreneeën


Deze week kwam in het nieuws: Het insect verdwijnt! Het aantal insecten is de afgelopen jaren drastisch afgenomen. Goed nieuws denk je misschien in eerste instantie, nu alles kriebelt en krioelt in de warme zomerzon. Maar het tegendeel is waar, het is héél slecht nieuws, de wereld kan niet zonder insecten. Het is algemeen bekend dat insecten van essentieel belang zijn o.a. voor onze voedselvoorziening. Tachtig procent van het aantal voedselgewassen zijn afhankelijk van insecten zoals bijen.

En weer is daar de vraag: Is het tij nog te keren, kunnen wij met elkaar de aarde nog redden. Ik geloof er heilig in dat elke bijdrage, elke bewustwording iets kan bijdragen. En terwijl ik dit schrijf denk ik aan de laatste boodschap aan de mensheid, die Wubbo Ockels (klik)  op zijn sterfbed in 2014 sprak, zijn Wake up Call (klik) . Luister er eens naar en besef dat er mogelijkheden zijn.Ezelsoren en geurende rozen


Genoeg om over na te denken, ik moet het niet te zwaar maken, maar met besef en denken alleen komen we er niet. Doe iets, iets goeds en maak daar een gewoonte van.

Toen ik een jaar of 16 was las ik graag biografieën en zo las ik destijds ook het boek “Het lied van Bernadette”. Het verhaal over Bernadette Sourbirous (klik) , een straatarm herderinnetje dat op jonge leeftijd in de grot van Massabielle te Lourdes een “Dame” ziet. De “Dame” komt achttien keer terug en pas dan onthult de “Dame” haar identiteit.
Lourdes, de grot en het wonder

Al reizend bezochten wij Lourdes aan de voet van de Pyreneeën. Althans we stonden op fietsafstand van Lourdes op Camping De Sarsan in Sarsan. Een prachtige plek met als achtergrond de Pyreneeën, het is een schitterend wandel- en fietsgebied.

Dagelijks, het hele jaar door bezoeken pelgrims uit de hele wereld, van de vroege ochtend tot aan de late avond Lourdes (klik) , de grootste Katholieke bedevaartplaats van Frankrijk. De enorme Basilique Notre-Dame-du-Rosaire staat aan het eind van een enorm plein, De kleine grot van Massabielle is gelegen aan de zijkant onderaan de Basiliek, daar is ook de bron.  Maria op het plein voor de Balique Notre-Dame-du-Rosaire


Destijds bij mijn bezoek aan Rome vond ik de diversiteit van mensen heel bijzonder, heel de wereld samen op één plek.

Dat zag ik ook in Lourdes terug, zoveel gelovigen en mindergelovigen, van jong tot zeer oud, naast elkaar in alle kleuren van de regenboog, samen heel gemoedelijk en vredig. 
Vrede, het kan dus wel, dacht ik op dat moment.

Een bezoek aan Lourdes is bijzonder, ook als niet Katholiek zal je deze plek niet snel vergeten, ieder op zijn of haar persoonlijke manier. Ik zag al die mensen, geduldig staan in de rij voor de kleine grot om een kruisje te staan of een kaarsje te branden en buiten bij de bron wachtte mensen zonder mopperen in rijen om hun flesjes of zelfs jerrycans te vullen met water uit de bron.Basilique Notre-Dame-du-Rosaires


Wat je er ook van vindt of denkt, het is een bijna magische plek.


Er zit natuurlijk ook een commerciële kant aan het geheel en dat mag duidelijk zijn, nergens anders vindt je zoveel (dezelfde) Mariabeeldjes als in Lourdes. In de vorm van kaarsen, sieraden, sjaals of flesjes in diverse maten va plastic of glas. De afbeelding van Maria vindt je er ook op de gekste artikelen zoals op jerrycans, wandelstokken of rugkrabbers. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er te koop in de straatjes rondom het heilige terrein van Lourdes.Basilique Saint Pie X - Onderdronds en koel, hier kunnen 25.000 mensen tegelijk worden ontvangen
(ter vergelijking, in de Sint Pieter in Rome 60.000 mensen)


Soms komen er in een week dingen samen en daar was ook deze week sprake van toen ik een filmpje tegen kwam waarin religieuze leiders zeggen: Make Friends (klik) 

Iedereen heeft het recht om te geloven wat hij of zij wil zonder daar anderen mee te beschadigen, respecteer elkaar. Maar elk mens heeft de plicht om goed voor Moeder Natuur te zorgen, zodat de mensheid ook de komende miljoenen jaren op deze planeet kan voortbestaan.


 Welke puzzelstukjes vielen voor jou op z’n plek deze week?


Doordenker:

De zin van het leven schrijf je zelf.
In de Spotlight:

Moeder Natuur kunt je altijd bezoeken en op de site van Natuurmonumenten staan leuke activiteiten om op pad te gaan. Door heel Nederland zijn er mooie tochten te maken samen met de boswachter of gewoon op eigen initiatief. Vergeet niet je camera mee te nemen, wellicht maak je een foto die geschikt is voor de foto van de maand.


Geniet van de binnenwateren van Rotterdam tijdens het Waterweekend van 30 juni t/m 2 juli. Neem eens een duik in de Rotte of in een van de binnenhavens in het Maritiem District, ontmoet Desiderius Erasmus op het varende Picnic Islands, lounge en luister naar musici en dichters, loop of vaar mee met een gids die je alles vertelt over de historie en de toekomst van het waterrijke Rotterdam.


Muziek bezit de kracht om levens te veranderen. Hou je van Jazz dan moet je van 7 t/m 9 juli zeker in Rotterdam zijn, dan is er overal in de stad Jazzmuziek te horen. Kijk op de site voor het volledige programma en reserveer (als dat nog mogelijk is) voor de grote namen.


Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts

©Happy Earl Grey

7 opmerkingen:

 1. Fijn dat je weer terug bent. Heerlijk dat je zo'n mooie reis hebt gemaakt. Ik maak me ook zorgen over de natuur. Goed dat je hierover vertelt.

  Ik erger me steeds meer over het maaibeleid van de gemeente. Grasvelden vol bloemen worden gele stoppelvelden met hier en daar een plasticzak. Waarom de plantsoenendienst geen opdracht geven om bloemen in te zaaien. Leer de mensen de bloemen te onderhouden ipv op die ellendige lawaaiige maaikarretjes te rijden.

  Gelukkig was er vandaag een regenbui. En afkoeling. Hoewel ik gelukkig ook tegen de warmte kan.

  Fijne zondag. groeten van Geri.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De groep mensen met zorg voor de aarde groeit. Ik hoop snel genoeg

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je er weer bent en dat we weer kunnen genieten van een mooie post op zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat je zegt is helemaal waar naar mijn idee,
  mensen raken steeds verder van de natuur af,
  geld geld geld is vaak het enige waar ze aan denken, nóg meer dingen, nóg mooier, nóg groter,
  t'is koud, maar t'blinkt,
  de peel brand op twee plekke aangestoken mijn hart bloedt, ... wie doet zoiets,
  wij kunnen niet zonder de natuur, maar de natuur kan het zonder ons wel ...
  ik begrijp de wereld zo vaak niet meer, en hou het maar op een handjevol mensen om me heen..
  fijn dat je er weer bent

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn dat je er weer bent! Ik heb vertrouwen Elly...in de mens...de natuur...de maatschappij. T komt goed maar het is ook al goed...er zijn gelukkig heel veel mensen die een ommezwaai maken...bewustwording krijgen. En om die bewustwording te ontmoeten zul je eerst de andere kant moeten leren kennen. Het leven biedt je gratis en voor niks voldoende lesmateriaal aan...hihi daar kan een cursus mindfullnes niet tegen op ;) Het verschil met vroeger is dat nu alles heel dichtbij is. Vroeger hoorde je iets bij de kaasboer of je keek 's avonds het journaal. Verder bleef je leven bij jezelf en kon je de wereld dromen zoals je zelf wilde. Tegenwoordig kun je op de voet volgen hoe het in de wereld eraan toe gaat...met filmpjes en al! Maar...dat gebeurde vroeger ook! Dat weten wij nu...waar mensen in het verleden toe in staat zijn geweest! Oefff....als we daar filmpjes van hadden bekijken...gruwel! De mens verandert...en zeker ten goede. Zoals Izerina al zegt...de groep mensen met zorg voor de aarde groeit. En die zal blijven groeien...ik geloof er in :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ach, weer terug zie ik. Wat een schitterende reis heb je gemaakt en mooie foto's ook. Daar kun je heerlijk van nagenieten.
  Wat onze aarde betreft, ik heb goede hoop dat het goed gaat komen. Wij, de burgers zal ik maar zeggen, zijn er al jaren van overtuigd en deden er al vanalles aan. Nu ook het bedrijfsleven het eindelijk begint te beseffen gaat het de goede kant op. Alleen mag het wel wat sneller allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijne vakantie heb je gehad en veel gezien... We worden steeds meer bewust dat de natuur invloed heeft op ons leven... denk dan aan de bijen die in verminderde aantallen voorkomen en zodoende niet meer voor de bestuiving van de fruitbomen kunnen zorgen...
  Hoop voor toekomstige generaties dat we op tijd maatregelen nemen...
  Pluk de dag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen