zondag 28 januari 2018

263 Karakter

Het werd voor ik het besefte een karaktervolle week en dat begon eigenlijk al op de zondagavond. Nadat ik mijn blog had gepost besloot ik er een loungeavond van te maken, languit op de bank voor de televisie en gewoon genieten.

Al bij het eerste deel van De Luizenmoeder (klik) was ik verkocht en ik niet alleen, er keken 750.000 mensen naar die eerste aflevering. Bij de tweede aflevering waren er al 1.5 miljoen kijkers en dat is voor de NPO extreem veel.

Deze nieuwe comedyserie speelt zich af in een van de meest herkenbare arena’s in Nederland: de absurdistische wereld van de basisschool. Een bijzondere minimaatschappij met eigen regels. Ongemakkelijke situaties wisselen elkaar af, de humor is hard, uitvergroot en gênant te noemen.


Taal is in Rotterdam echwel een ding


Juf Ank zet een behoorlijke stempel op het geheel en zij heeft inmiddels ook al een rol in de TV Kantine, heb ik begrepen en André van Duin heeft van het welkomstlied van Juf Ank een carnavalskraker gemaakt tijdens de opname van De Wereld Draait Door. Ik zag dat er ook al mokken te koop zijn met de tekst van haar welkomstlied.

Bij het zien van een film deze week in de bioscoop viel mij iets op.

Zowel in de serie: De Luizenmoeder, als in de film: Taal is zeg maar echt mijn ding, wordt ons een spiegel voorgehouden en een lesje geleerd. De karakters zijn misschien wel uitvergroot, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in, het is een afspiegeling van de realiteit. Mensen zijn hard naar elkaar en vergeten we niet al te vaak dat we elkaar ook nodig hebben.


De achterzijde van de Laurenskerk te Rotterdam


Spiegelen (klik) is een vorm van communicatie en door gedrag te spiegelen, vraag je aandacht en kun je de discussie opgang brengen. We leven vaak langs elkaar heen en lezen elkaar graag de les zonder daarbij in de spiegel te kijken.

De film: Taal is zeg maar echt mijn ding (klik), is een wat kabbelende, ontspannen film, humor en taal wisselen elkaar af. De hoofdpersonage is een glossy journaliste (Fockeline Ouwerkerk) die te kampen heeft met een beginnend dementerende vader die steeds verder achteruit gaat. Hij vraagt steeds meer zorg, maar niet iedereen ziet dat hetzelfde, vader is eigenlijk een blok aan ieders been. De drie volwassen kinderen leven elk in hun eigen bubbel en hebben het druk, druk, druk. Natuurlijk verklap ik niet hoe de film verder in elkaar zit, maar ook hierin zat wel degelijk een lesje.


Rotterdamse humor, helder en rauw


Het leven is, horen, zien en zwijgen, zien en gezien worden. Maar luisteren we naar elkaar, steken we op het juiste moment belangeloos de handen uit de mouwen.

In de stad met karakter, Rotterdam waar humor op alle hoeken van de straat te vinden is en taal zeker een echt ding is. In de stad van: Niet lullen maar poetsen, bezocht ik deze week de World Press Photo (klik) tentoonstelling op een unieke locatie. In de Laurenskerk midden in het centrum van Rotterdam kun je tot 9 februari 2018 (gratis) de winnende foto’s zien.

De foto's zijn bijzonder confronterend en het is schokkend om te zien wat mensen elkaar en ook dieren aandoen.


World Press Photo in de Laurenskerk


In de Laurenskerk is nog een tentoonstelling te zien, de foto’s en verhalen van gewone Rotterdammers. Aangrijpende verhalen van mensen elk met een eigen levensverhaal, mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen en zorg nodig hebben. 

Mensen hebben mensen nodig en in mijn hoofd zong ik, People (klik)

Naast de Laurenskerk staat het Erasmus monument, opgebouwd uit tegeltjes. Hij was een humanist en filosoof en heeft ons wijze woorden nagelaten, die meer zijn dan tegeltjeswijsheden. Zijn mooie overdenkingen zijn vaak heel relevant en tijdloos, treffend in mijn verhaal zijn deze woorden: Gelijkheid verwekt geen oorlog.


Het Erasmus monument, naast de Laurenskerk


Gelijkheid, een mooi woord om even bij stil te staan.

Toen ik deze week een oud liedje hoorde dat Tom Manders in 1957 zong, bedacht ik dat hij zijn tijd ver vooruit was. Ook in die jaren werden mensen in bedekte termen een lesje geleerd, luister maar eens goed naar de tekst van: De krokus en de Hyacint (klik) De tekst is na ruim 60 jaar nog steeds actueel.


Bekijk de realiteit eens bij ander licht


Karakter je kunt het niet kopen en het niemand cadeau doen. Je kunt alleen maar hopen dat personen die bij wijze van spreken, geen karakter hebben zich gaan spiegelen aan hen die het beste met anderen voor hebben.

Het is zoals het is, maar al dat gespiegel in films, serie's, foto's e.d. brengt misschien wel mensen op andere gedachten en dat is wellicht juist de bedoeling.


Welke karaktertrek waardeer jij het meest?Doordenker:

Pas op voor de leegte van een druk leven.


Keet, een leuke pop-up winkel aan de Oppert (nabij de Laurenskerk)


In het Spotlight:


Maak eens een ludieke klassieke Rotterdamse bijnamentoer (klik voor filmpje) , gewoon met een oude tram en leer iets van het Rotterdamse taalgebruik. Bestel vooraf de tickets op de site.


Van 7 t/m 11 februari kun je kunsthoppen in de stad Rotterdam, er zijn diverse beurzen, pop-up shows en excursies. Je kunt o.a. onder begeleiding van een gids een tour maken langs verschillende werkplekken van Rotterdamse kunstenaars. Op de website kun je het volledige programma vooraf bekijken.


Op 16 en 17 februari wordt het Chinese Nieuwjaar gevierd, 2018 is het jaar van de hond. In de kleurrijke parade op en rond de Kruiskade wensen leeuwen en draken Rotterdam een voorspoedig nieuw jaar.

Geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts

©Happy Earl Grey

2 opmerkingen:

  1. Prachtig! Zowel de foto's als de woorden. Heb de luizenmoeder deel twee gezien, vond het leuk, maar toch boeide het me niet zo erg dat ik er gister weer voor ging zitten of deel 1 later heb gezien. Misschien omdat de realiteit al vervelend genoeg is? Geen idee. Je hebt er mooi over geschreven! Dank je wel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. pas op voor de leegte van een druk leven...
    dat zeg je mooi elly, een mens kan het zo druk hebben met werk en dingen dat er geen leegtes meer zijn, die heb je zó broodnodig.... in het blauwe staren... héél belangrijk voor je gemoedsrust, karaktertrek.. hmmm, ik denk dat ik eerlijkheid en trouw, toch wel de mooiste vind :-)

    BeantwoordenVerwijderen