zaterdag 25 mei 2013

22 Arrivederci Roma



Arrivederci Roma

Ik was een rijk mens en helemaal in de wolken de afgelopen dagen en dat in deze crisistijd. Mijn bezoek aan Rome was weer fantastisch.

Terwijl ik dit schrijf ben ik mij bewust dat “afgelopen dagen” wel een heel dubbele betekenis heeft. Want ik heb wat afgelopen.

Mijn eerste voetstappen werden gezet, direct na het afleveren van de bagage in het Hotel, op de via Appia. De oudste weg naar Rome die vanaf Napels door de Romeinen werd aangelegd. Een bijzondere ervaring om de weg te bewandelen die vele groten in de geschiedenis hebben afgelegd.

Het waren lange dagen waarvan geen enkele minuut verloren is gegaan. Het machtige Romeinse Rijk is nog steeds voelbaar.

Deze keer ontdekte ik dat de marmeren beelden er zo levend uitzien als levende beelden. De aderen zijn er maar het hart klopt niet. Ook zag ik dat Petrus en Paulus al Birkenstock slippers droegen.

Het was mijn tweede bezoek aan Rome na vele jaren. Ik zag zeker verschil met mijn vorige bezoek. Ook in Rome is de nieuwe tijd, onze digitale jaartelling zou ik bijna zeggen, zichtbaar.

Ik bezocht natuurlijk Vaticaanstad en de nieuwe Paus ontving precies op die middag dat ik er was de Bisschoppen. In afwachting van de Paus stroomden duizenden mensen van allerlei nationaliteiten de Sint Pieter binnen. Nonnen, priesters en monniken zowel oud als jong, met en zonder rugzak en in allerlei kleuren gekleed waren van de partij en ik was erbij.

En ik kan u zeggen dat zelfs een ongelovige dit een bijzondere ervaring vond.

De muziek weerklonk, iedereen stond en de LED- verlichting bracht de hemelse verlichting van onze nieuwe tijd. Ik keek om mij heen en boven mij zag ik talloze lichtjes van Tablets en Smartphones. De wondere wereld van onze nieuwe tijd was ook hier niet meer weg te denken.

Er klonk applaus door de Sint Pieter, de Paus werd naar voren gereden samen met zijn gevolg en mijn batterij was leeg van mijn digitale camera. Balen natuurlijk. Gelukkig had ik mijn Smartphone nog, mijn redder in nood. Nou ja, redder?

Gelukkig kun je in deze tijd heel eenvoudig foto’s delen met anderen en dus heb ik met mijn reisgenoten e-mailadressen uitgewisseld. Wellicht ontvang ik toch nog een heldere foto van dat bijzondere moment in de Sint Pieter.

Maar toch denk ik met weemoed aan mijn eerste bezoek terug. Toen zag ik de Sint Pieter zoals hij gebouwd was met alleen natuurlijk zonlicht dat door de hoge ramen viel en dat was zo prachtig. Dat was om nooit te vergeten.

Tip: Leer van het verleden met een blik op de toekomst.

Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog volgen door links boven op de link aanmelden te klikken.

U kunt hieronder reageren zodat ik daar weer van kan leren.
(klik daarvoor op: Opmerkingen)

1 opmerking:

  1. een reis om nog lang en met veel plezier aan terug te denken !
    lieve groet, Marja

    BeantwoordenVerwijderen