zondag 25 augustus 2013

35 WeemoedWeemoed

Zoals elk jaar aan het eind van de schoolvakanties is er een eindeloos aanbod van festivals. We hebben net de Rotterdamse Plein Bios gehad en dit weekend was er in Rotterdam “De Dag van de Romantische Muziek” en in mijn eigen woonplaats was er het gehele weekend het Spijkenisse Festival.

Het was het 21e festival in Spijkenisse en ik mag wel zeggen dat het een enorm vermagerd festival was. De recessie hakt er behoorlijk in en dat was te merken aan het aanbod, maar ook aan het aantal bezoekers. Aan het weer lag dat beslist niet, dat had wel wat beter gekund maar het was droog en zonder jas was het aangenaam.

De bezuinigingen hakken er behoorlijk in en de Cultuurbarbaren in Den Haag slapen gewoon verder, houden zich stil en hakken gewoon verder.

Burgers met een krimpende beurs wordt zelfs het plezier ontnomen om een festival te bezoeken. Want zelf iets te eten of te drinken meenemen is er niet bij en dus lopen de kosten op ook al is een festival gratis.

Festivals zijn voor jong en oud publiek en hebben een maatschappelijke functie. Zo na een mooie zomer als iedereen weer thuis is van vakantie is het leuk om elkaar weer te ontmoeten en gezellig bij te kletsen. Het bindt mensen en het zorgt ervoor dat je elkaar gaat waarderen omdat je dezelfde muziek of humor kan waarderen.
Het Spijkenisse festival is/was jaarlijks een “Feest der ontmoeting”.

Gelukkig hebben we de mooie, warme herinneringen nog aan tijden dat we nog een “Arena” hadden in Spijkenisse. Waar iedereen gewoon een zitplaats had bij een voorstelling. Tijden waar rekening gehouden werd met ouderen en mindervalide, ook zij voelden zich toen welkom op het festival. Het Spijkenisse Festival was vaak “het” podium geweest voor nog onbekend talent dat later doorbrak

Als ik terug denk aan die cultuurrijke mooie tijden dan denk ik aan de dirigent van een groot orkest die het in de stromende regen zittende publiek uitnodigde om op het podium te komen luisteren. Aan “Het Groot Niet Te Vermijden” die de hele Arena op zijn kop zetten en aan “Nuhr” die de gehele meute het “Vrouwenstrijdlied” liet mee galmen door de straten. Het waren festivals die de straat onder je voeten liet meedeinen.

Die oude tijden komen niet meer terug. Maar ik zal nog vaak met weemoed terug denken aan die mooie cultuurrijke festivals.

Ik hoop alleen met heel mijn hart dat de huidige heren in Den Haag daar hun langste tijd hebben gezeten en er binnen niet al te lange tijd een Culturele omslag komt.

En een ding is zeker het volgend jaar zal er een nieuw theater zijn in Spijkenisse en ook dat zal weer een Culturele-omslag brengen.

Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog volgen door links boven op de link aanmelden te klikken.
U kunt hieronder reageren zodat ik daar weer van kan leren.
(klik daarvoor op: Opmerkingen1 opmerking:

  1. tijden veranderen helaas ,en niet te goed van iedereen !

    lieve groet, Marja

    BeantwoordenVerwijderen