Kleur
Hoewel ik een lentekind ben en de lente mijn voorkeur heeft,
hou ik heel erg van de herfst. Het herfstlicht vind ik fascinerend en als de
zon oranje kleurt geeft dat alles een warme gloed. Niet alleen het licht is
fascinerend ook de natuur toont warme kleuren die je alleen in de herfst tegen komt.
De afgelopen week was voor mij ook kleurig. Na een lift
vertoont ook de huid rondom mijn ogen mooie herfstkleuren. Dieppaars, rood en
warm okerkleurig. Wat mij nog meer te wachten staat is nog een vraag. Maar
uiteindelijk zal het goed komen.
Laat je niet meeslepen in de donkere dagen die eraan komen.
Natuurlijk kun je je onderdompelen in somberheid, zeker in deze tijd waar in
veel mensen het zwaar hebben. Maar voel tijdens een stevige wandeling de herfstzon,
die geen kwaad meer kan en loop met het hoofd omhoog en zie de prachtige
kleuren en het bijzondere licht.
Het is alsof de natuur zegt: “Hallo, kijk eens hier ben ik
en we gaan de winter kleurig tegemoet, om daarna weer op te krabbelen. Het komt
goed!”
De herfst heeft ook zo zijn geuren. Als de dagen korten vind
ik het heerlijk om te kokkerellen. Het is heerlijk om het huis in de warme
geuren van pruttelende gerechten te hullen. De verse kruiden geven het nog iets
extra’s.
Wat ik in oktober altijd maak is Pompoensoep. Het is mijn
absolute favoriete recept die ik door de jaren heen geheel naar mijn eigen
smaak maak. De kleur en de geur passen zo goed bij de herfst. Heerlijk om ’s
avonds de dampende soep op te dienen bij het warme licht van kaarsjes samen met
een lekker stevig donker brood.
En dit keer geef ik het recept van mijn huisgemaakte
Pompoensoep aan jullie prijs. Ik hoop dat jullie ook eens het huis vullen met
de geuren die ik aanbid. Het is wel even werken maar dat wordt beloond dat
beloof ik jullie.
Homemade Pompoensoep
Ik maak de soep altijd nadat ik een grote pan bouillon een
aantal uren heb laten trekken. Dat kost tijd maar lekkerder kun je de soep niet
maken. Maak meer bouillon dan kun je de ene helft direct gebruiken en de andere
helft invriezen voor de volgende keer.
Trek de bouillon van een flinke schenkel en verse groente en
verse kruiden. Ik heb een voorkeur voor prei, venkel, bleekselderij knoflook,
gember en verse kruiden: salie, tijm, rozemarijn, peterselie en een laurier blaadje
en jeneverbessen en dan uiteindelijk op smaak maken met peper en Worcertershire
sauce.
Voor de Pompoensoep heb je nodig:
2 zoete uien
2 theelepels kerrie
1 paprika
1 theelepeltje rietsuiker (of bruine suiker)
Harissa (Marokkaanse
kruidenpasta bij AH te koop)
Peper/ nootmuskaat
Verse dille/ bieslook/ peterselie
Bloem kleine eetlepel (hoe
meer bloem, hoe dikker de soep)
Kook in de bouillon de pompoen gaar en pureer de pompoen als
die gaar is. Fruit ondertussen de gesnipperde zoete uien, paprika en de kerrie
in de boter. Roer daarna de bloem door de massa en voeg de bouillon/
pompoenmassa toe en laat alles 5 minuten zachtjes doorkoken
Maak de soep af met een lepeltje Harissa, de verse kruiden
en eventueel nog wat Worcertershire sauce
Als extra vulling kun je ook kleine witte boontjes toevoegen
Dat is zoals voor mij het warme ultieme herfstgevoel is. Vol
en rijk aan geuren en kleuren.
Kijk ook eens naar het recept van herfstkoekjes op het
inspirerende blog van Annabel
happy life time en naar de
lekkere herfststoofpot van Irene kookt en naar de brei- en haakdeeën van Blijdat ik brei en Halloween borduren kun je met de
ideeën van Amintkipatton .
Zo komen we de herfst en de winter wel door!
Tip: Probeer altijd de kleurige kant te zien in wat donker
is.
Liefs
Happy Earl
Grey
©Happy Earl Grey
U kunt mijn Blog volgen door links boven op de link aanmelden te
klikken.
U kunt
hieronder reageren zodat ik daar weer van kan leren.
(klik daarvoor op: Opmerkingen)
(klik daarvoor op: Opmerkingen)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten