Kleurig en geurig
Geuren
Wandelend door het bos ruik ik de herfst, het is een
heerlijke geur die totaal anders is als die van de lente. Als ik thuis kom van
een stevige wandeling heb ik ook trek in een stevige, geurige maaltijd en als
ik even later sta te kokkerellen ruikt ook het huis naar de herfst.
Ik hou van kokkerellen met verse kruiden, dille,
peterselie, selderij, bieslook en knoflook gebruik ik regelmatig. Maar in de
herfst zijn het meer de specerijen die ik gebruik en die de herfstgeuren in huis
brengen. Het koken met geurige specerijen geeft het huis een warme intieme
sfeer, die nu de dagen korten en de ramen eerder dicht gaan, nog lang in huis
blijft hangen.
Stevige herfstschotels eenvoudig en lekker
Er is een duidelijk verschil tussen kruiden en specerijen.
Kruiden komen over het algemeen uit landen met een gematigd klimaat en bestaan
voornamelijk uit bladeren en stengels van groene planten. Specerijen komen
meestal uit landen met een subtropisch of tropisch klimaat en kunnen uit andere
plantendelen bestaan als bloemknoppen, peulen of wortels.
Kruiden zijn o.a.:
Laurierblad
Oregano
Tijm
Rozemarijn
Majoraan
Kervel
Dragon
Dille
Specerijen zijn o.a.:
Foelie
Geelwortel
Gemberwortel
Kaneel
Kardemom
Nootmuskaat
Peper
Vanille
Pompoen is mede door de prachtige kleur mijn favoriet in de
herfst en daar kun je verbazend lekkere gerechten mee maken.
Jaren geleden had mijn vader een moestuin en daar kweekte
hij enorme exemplaren. Het was toen een nog onbekende groente in Nederland en
pompoenen lagen nog niet in de schappen van de supermarkt. Ik heb destijds heel
veel moeite moeten doen om recepten te vinden. We hadden toen immers nog geen
computer waar je alle recepten, van welk ingrediënt ook op kon vinden.
Gelukkig zijn de tijden veranderd en welk blad je in deze
tijd ook openslaat, overal zie je pompoenrecepten.
Mijn favoriete pompoensoep maak ik in deze tijd nog steeds
en mijn recept wil ik graag met jullie delen. Ik begin altijd met het maken van
een grote pan bouillon die uren heeft staan pruttelen. Dat kost tijd maar
lekkerder kun je de soep niet maken.
Tip: Maak meer bouillon dan kun je de ene helft direct
gebruiken en de andere helft invriezen voor een volgende keer.
Trek de bouillon van een flinke schenkel, verse groente en
kruiden. Ik gebruik bij voorkeur prei, venkel, bleekselderij, knoflook en verse
kruiden: een stukje verse gember, een verse peper, salie, tijm, rozemarijn,
peterselie, een laurier blaadje en jeneverbessen. Maak de bouillon aan het eind
op smaak maken met peper en Worcertershire sauce.
Voor Pompoensoep heb je nodig:
1 liter bouillon (voor
vegetarische soep kun je een groente bouillon gebruiken)
2 zoete uien
2 flinke theelepels kerrie
1 groene paprika
30 gram boter of olie
1 theelepeltje rietsuiker (of bruine suiker)
Harissa (Marokkaanse
kruidenpasta bij AH te koop)
Peper/ nootmuskaat
Verse dille/ bieslook/ peterselie
Bloem kleine eetlepel (hoe
meer bloem, hoe dikker de soep)
Kook in de bouillon de pompoen gaar en pureer de pompoen
als die gaar is. Fruit ondertussen de gesnipperde zoete uien, paprika en de
kerrie in de boter. Roer daarna de bloem door de massa en voeg de bouillon/
pompoenmassa toe en laat alles 5 minuten zachtjes doorkoken
Maak de soep af met een lepeltje Harissa, de verse kruiden
en eventueel nog wat Worcertershire sauce. Als extra vulling kun je ook kleine
witte boontjes toevoegen.
De soep is lekker met stevig donkerbruin brood. Smullen
maar!
Dat ik graag in de keuken bezig ben heb ik niet van een
vreemde, ik heb het van huis uit meegekregen. Het is nu heel trendy om alles
weer zelf te maken, maar ik kan mij niet herinneren dat ik bij mijn ouders
thuis een kant-en-klaar schotel voorgeschoteld kreeg. Oude tijden herleven en
gelukkig gaan we weer bewuster koken en eten.
En lekker koken is echt niet zo ingewikkeld en het is ook
niet nodig om uren in de keuken te staan om iets lekkers te bereiden.
Als je de soep te ingewikkeld vindt om te maken en toch een
lekker geurend eenvoudig gerecht wil maken, dan kun je beginnen om eens een
geurige appelmoes maken. Ouderwets lekker van Goudrenetten, zo gemaakt in de
magnetron en met de kruiden die ik altijd gebruik, ruikt je huis ook heerlijk.
Voor de kruidige Appelmoes heb je nodig:
Goudrenetten
Kaneel
Kardemom
Gembersiroop
Schil de goudrenetten, snij ze in partjes en doe de partjes
in een glazen schaal. Voeg een eetlepel water toe of als je nog witte wijn hebt
staan, een scheutje witte wijn. Daarbij flink wat kaneel, wat kardemom en een
scheutje gembersiroop. Kook alles gaar in de magnetron (tijd is afhankelijk van
je hoeveelheid appels). Als de appels gaar zijn kun je met een garde de
appelmoes glad roeren. Je kunt de appelmoes warm eten, maar ook koud is het
heerlijk.
Met een gebraden kippetje, gebakken aardappeltjes en b.v.
spruitjes, heb je samen met deze appelmoes een heerlijke, stevige complete maaltijd.
Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die in deze tijd geniet
van de herfst, de geuren en de geurige maaltijden die bij deze tijd horen.
Wat is jou favoriete recept?
Doordenker:
Het leven moet niet vliegen maar fladderen.
Kruidnagel en sinaasappel, decoratief en heerlijk geurend
In het Spotlight:
Uit Pauline’s Keuken (klik)
Uit Pauline’s Keuken is een foodblog die het waard is om te
volgen met heerlijke recepten en prachtige foto’s. Ik zag een recept van een
Pompoencake voor bij de koffie die ik zeker een keer ga proberen. Op deze site
staan de recepten lekker overzichtelijk en praktisch op alfabetische volgorde
en verdeeld in categorieën.
Gewoon Lekker Eten (klik)
Op de site van Barbara de foodblogger van Gewoon Lekker
Eten vond ik ook heerlijke herfstgerechten, simpel te maken en volgens haar ook
heerlijk geurend. Neem eens een kijkje op haar site en doe inspiratie op.
De komende week ga ik inspiratie opdoen in Limburg en daar ga
ik natuurlijk genieten van de Bourgondisch keuken, ik kan niet wachten.
Geniet van het leven, want het kan zo voorbij zijn.
Liefs,
Happy Earl Grey
Ik vind de geur van de herfst ook heerlijk maar moeilijk te omschrijven, het doet me altijd denken aan een kruidige vergankelijkheid, maar ja wat is dat dan weer.....
BeantwoordenVerwijderenJe pompoensoep klinkt lekker, toevallig voor vanavond knolselderijsoep gemaakt met knoflook, 5 takjes thijm uit de tuin en een laurierblad van eigen plant. Zelfgemaakte appelmoes komt hier in de herfst ook regelmatig op tafel, inderdaad ook bij spruitjes of door de rode kool. Ik heb wel een favoriet herfstrecept, minstens één keer in de herfst maak ik een wildstoofpot met haas, hert en wild zwijn en dan nodig ik altijd vrienden of familie uit.
Wens je veel plezier in Limburg!
Groet, Janneke
Dank je voor dit smakelijke blog!! Ik ben ook dol op de geuren en kleuren van de herfst. En dol op pompoensoep!! Jouw recept is weer anders dat t mijne dus leuk om uit te proberen. Ik ben vegetarisch en voor bouillon gebruik ik altijd paddestoelenbouillon...dat vind ik net wat krachtiger van smaak dan groentebouillon. Fijne week! Groetjes Petra
BeantwoordenVerwijderenWat een mooie foto's. lekkere recepten. Leuk om dit alles te lezen. Bewust zijn van de seizoenen vind ik ook belangrijk. Liefs van Geri
BeantwoordenVerwijderen