zondag 24 januari 2016

161 Toetje

Voorjaar in Holland en Spanje


Toetje

Het is maar wat je van je leven maakt dacht ik afgelopen maandag, toen ik al vroeg op de radio hoorde dat het die dag “Blue Monday” (deprimaandag) was.

In 2005 bedacht de Britse psycholoog, Cliff Arnall die dag, naar zijn zeggen was uit een wetenschappelijk verantwoorde formule gebleken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dat zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en vakanties ver weg lijken. Bovendien zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.


Bittere smaken in de straat


Ik sprong uit mijn warme bed en zag buiten een winterzonnetje schijnen. Mijn vakantie lag nog niet zo ver achter mij, mijn voornemens zijn nog niet gestrand en bovendien was het voor mij niet de eerste dag van een werkweek. Wat een geluksvogel ben ik toch, tijd om de slingers op te hangen.

Ik had plannen en daar was ik niet van af te brengen, ik zou mijn droom vorm gaan geven en dus was ik al vroeg op pad.


Stekels langs de weg


Het mooie gevoel van maandag was op slag verdwenen toen zaterdag mijn gezellige marktritueel werd verstoord door het bezoek van een witharige mijnheer uit Limburg, die de boel flink kwam opzwepen en waar de “niet verder nadenkende burger” achteraanloopt. Helaas haalde het natuurlijk ook de media en kwamen “voorbeeldburgers” al schreeuwend met een kind op de arm in beeld bij het NOS-journaal met in de hoofdrol, de witharige mijnheer die heel erg weinig aandacht had voor de burgers waarvoor hij opkomt. Maar helaas wordt dat niet in beeld gebracht.

Met schaamrood op mijn kaken zag ik deze week ook de beelden van varkenskoppen die waren gebruikt in eerdere acties in Nederland, tegen de opvang van vluchtelingen. Schuldigen met hoofdletters zijn naar mijn mening de Media die alles uit z’n verband trekken, maar dat zien mensen niet. Blijkbaar is negatief nieuws het enige dat van belang is tegenwoordig en dat terwijl er ook zoveel positiefs gebeurd.


                                                                                                                   Doordenk-plaatje


Ben ik de enige die zich steeds meer gaat schamen voor wat er in ons mooie land gebeurd?

Gelukkig schijnt het winterzonnetje nog en laat ik mijn leven niet bepalen door de Media of medeburgers die zich als varkens gedragen. Hoewel varkens hele lieve beesten zijn, maar dat kun je tegenwoordig van mensen niet zomaar zeggen.

Menslievend zijn mensen maar met mate tegenwoordig (gelukkig zijn er uitzonderingen).

Van “Bleu Monday” maakte ik een mooie dag en ik stapte al vroeg binnen bij de Cruise-specialist die mij door een collega was aanbevolen. Het toeval was dat de medewerkster die mij hielp van oorsprong uit Sevilla kwam en daar kwam ik weer net vandaan. Het werd een prettig gesprek met héél véél informatie en uiteindelijk boekte ik mijn “gedroomde” Cruise naar Noorwegen.

Holland Spanje

Op die mooie zonnige “Bleu Monday” stapte ik geruime tijd later met een fles bubbels en een dikke brochure de straat op en ik huppelde naar mijn roze “Dinky Toy” (2x klik).  Mijn dag kon niet meer stuk en de hele week door bladerde ik door de gids met mooie reizen. Nog vier maanden en dan vertrek ik vanuit het mooie Rotterdam met de Rotterdam van de Holland America Line richting Noorwegen.

Na die mooie maandag leek de week op rolletjes te gaan, er was een mooie voorstelling, een gezellig etentje met vriendinnen waarvoor ik met plezier kookte en ik kocht ook nog eens een sportieve outfit met een hoge korting. Mijn week was er een met een flinke strik.

Het toetje van de week verdiende een plekje in mijn wekelijks verhaal vonden mijn tafeldames en dus, zoals ik heb beloofd is hier het recept, dat ik weer heb overgenomen van Jamie Oliver, hoewel ik daar mijn eigen draai aan heb gegeven.


Lemoncello Trifle

Lemoncello Trifle

2 Mandarijnen
3 eetlepels Lemoncello
1 pak Lange vingers
500 gram Mascarpone
3 eetlepels Poedersuiker
Citroenrasp (van 1 biologische citroen)
1 Vanillestokje
2 bakjes Frambozen
Pure chocolade (1 reep om te raspen)

-       Pers de Mandarijnen uit en meng dit in een platte bak met lemoncello. Proef of het niet te sterk is, voeg naar smaak nog wat mandarijnen sap of Lemoncello toe.
-       Zoek een mooie schaal uit om je Trifle in op te bouwen.
-       Dip de lange vingers een voor een in het mandarijn/lemoncello mengsel en leg deze onder in de schaal tegen elkaar aan tot je een aansluitende laag hebt.
-       In een andere schaal meng je de mascarpone met wat overgebleven mandarijn/lemoncello (ongeveer 4 eetlepels vocht) en de rasp van de citroen en het vanillemerg en roer dat goed los. Zorg dat alles goed door elkaar gemengd is.
-       Verspreid je mascarpone mengsel over de laag lange vingers en spreid het glad uit.
-       Voeg vervolgens al je frambozen toe en druk ze zachtjes in de mascarpone. Rasp de pure chocolade erover en zet de schaal tot gebruik in de koelkast.
-       Het hoeft niet echt op te stijven, maar de smaken trekken er wat meer in als je het langer laat staan.


Doordenk-plaatje

Als blog-toetje van deze week deel ik mijn laatst gestarte plan in uitvoering.

Ik maak vaak foto’s waarnaast een tekst past en die gebruikte ik regelmatig als b.v. felicitatie op Facebook of in een email. Maar deze week ben ik gestart om een aantal mooie doordenkers in foto’s te plaatsen. In de afgelopen drie jaar zijn dat al ruim 150 doordenkers en sommige zijn te mooi om te laten liggen en dus maak ik er doordenk-plaatjes van.

Een mens moet bezig blijven, stilzitten kan altijd nog, later.

In de komende week zit veel theater, variété, cabaret, en muziek. Ik kan bij voorbaat al genieten van mijn volle agenda en alle leuke vooruitzichten. De Media kan me wat, ik laat me door niemand gek maken, daarvoor is het leven te kort en te kostbaar.

Wat zijn jullie plannen?Doordenker:

Creativiteit is wanhoop van het betere soort. (Julius Vuylsteke 1836-1903)


Doordenkplaatje


In het Spotlight:

Op Voorne en Putten (2x klik) 

Ik vond een mooie site waarop (bijna) alle evenementen, voorstellingen, festivals op Voorne en Putten te vinden zijn. Ik vind de site de moeite waard om bij mijn favorieten te zetten.
Ik zag daar o.a. dat er op 7 februari van 10.30 – 11.30 uur een Snertwandeling (10 km) wordt georganiseerd vanaf restaurant Aan Zee.

Doe@ding (2x klik)  

Op 4 en 5 maart worden de Doe@ding Demodagen georganiseerd in het Atlashotel te Spijkenisse. Op die dag kun je het allernieuwste op het gebied van papierwerk zien en er zijn demonstraties en workshops van 10.00 -16.00 uur.

Stadsexpo Head Lights in Rotterdam (2x klik)

Zeven iconische wederopbouwgebouwen in Rotterdam krijgen letterlijk smoel. Samen vormen zij een verlichte stadsexpositie die vanaf 20 maart t/m 31 juli in de binnenstad van Rotterdam is te zien. Voor dit project ontwierp Pro Arts Design de kunstwerken in de vorm van gezichten die met laserprojecties en animaties op de gevels tot leven wordt gewekt. Klapstuk op de buitenexpositie is de onthulling van het lichtkunstobject De Nieuwe Rotterdammer op 20 maart op het Schouwburgplein.
De eerste Head Light is al vanaf 5 februari te bewonderen op het Timmerhuis. (2x klik). In dat weekend opent Museum Rotterdam (2x klik). de nieuwe locatie in het Timmerhuis.Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

7 opmerkingen:

 1. Ha, wat een leuk blog. Ervan genoten. Heb je die vreselijke blonde meneer gezien? Och arme. Ik heb gisteren zo vol verbazing naar de tv zitten kijken. Je bent volger van iemand die een soort pepperspray aan dames weggeeft zodat ze hun eer kunnen beschermen en dan roep je tegen dames ""daar moet een..... "" Hoe dom ben je dan? En dat arme kind.

  Ik schaam me heel erg. Dat vrouwen die demonstreren in een politiebusje worden gestopt en zo'n vent naar huis mag gaan. En ik erger me al zo lang. Ergeren, ik ben zo boos. Ik weet gewoon niet wat ik met mijn boosheid moet doen.

  Wat goed dat je de cruise hebt geboekt!!!!!!!!!!!!!! KEIGOED!!!!!

  Het recept heeft me weer helemaal in een goed humeur gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik schaam me ook. Je recept ga ik proberen ende doordenker heel gaaf

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 't Wordt tijd dat die geblondeerde roeptoeter genegeerd wordt, want wat hij er uitkraamt, daar lusten de honden geen brood van. Behalve dan natuurlijk de achter-hem-aan-lopers, die nog niet eens het IQ van een hond hebben. ('t Is bijna een belediging voor het beest.)
  Als weldenkend mens zou je banger worden van zijn aanhangers dan van de lui waartegen zij menen te moeten protesteren.

  Lekker recept!

  Fijne week, groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker toetje en mooie foto's bij de teksten. Van blue monday niets gemerkt. In mijn hoofd is het al lente. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. WOW, jij blog is zo mooi ... ik hou van jij bilderen, maar ik kan niet zo good lezen (en schrijven ;o))) Het recept is lekker, coming soon! Liefs en een zo fijne tijd, xxxjes, Meisje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. heerlijk om je blogs te lezen!...het is net of je in een super goed boek bezig ben,heerlijk!!...en pracht foto's en teksten...dank je wel daarvoor

  liefs ramona

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zulke complimenten verdien je, die Blonde meneer zou ik wel eens willen scheren. Mevr positiviteit ga zo door, ik ben trots op je Margreet

  BeantwoordenVerwijderen