zondag 31 januari 2016

162 Welvaart

Het voorjaar in huis


Welvaart

Hoe je het ook went of keert we maken met z’n allen een vreemde winter mee. Ik woon in een vrij nieuw appartement dat goed geïsoleerd is en de woonkamer ligt op het zuiden. De verwarming is bijna niet aan geweest en dat is mooi, maar ook wel heel vreemd. Het levert in elk geval dit seizoen een mooie besparing op.

Ik lees op dit moment het boek Gouden jaren dat geschreven is door Annegreet van Bergen (2x klik). Het boek werd al in september 2014 uitgebracht en staat al 70 weken in de top-20 van bestverkochte boeken.

Gouden jaren verteld ons het verhaal van de ongekende naoorlogse groei, die ons leven op alle fronten drastisch heeft veranderd.


Lampetkan als vaas


Ik ben geboren in 1952 en behoor ook tot de babyboomers van na WOII. In die winters van toen stonden er ijsbloemen op de ramen en kon je elk jaar sleeën en schaatsen. In mijn warme herinneringen en in mijn kinderogen, mooie winters. Maar nu ik het boek lees bekijk ik het als een volwassene en dat is toch even anders.

In het boek lees ik over het stoken met kolen, de wekelijkse teil met badwater, de boterham met tevredenheid, het wekelijkse loonzakje en over de beroepen die verdwenen zijn.

En ik kan het mij allemaal herinneren, dat is mooi maar ook confronterend. Waar zijn de jaren gebleven? Ik kijk in de spiegel en zie mijn grijze haren en de lachrimpels, ik geef een knipoog. Het is echt waar, ik ben in die gouden jaren opgegroeid en heb die welvaart en die groei aan den lijve ondervonden. Wat goed dat mijn ontwikkeling, mijn opvoeding zo duidelijk in boekvorm is uitgekomen, daar kan ik nog wat van leren.


Het Margrietkookboek (1950) met het "nieuwe" koken 


Het boek Gouden jaren is een feest van herkenning, maar het doet mij ook beseffen dat de naoorlogse periode (na WOII) een explosie van veranderingen te weeg heeft gebracht in de hele maatschappij, er is niets hetzelfde gebleven.

De schrijfster van Gouden jaren, Annegreet van Bergen heeft een economische achtergrond, maar doordat feiten en statistieken worden afgewisseld met anekdotes, foto’s en persoonlijke herinneringen is het een genot om dit boek te lezen. Het boek is verdeeld in verschillende hoofdstukken en de woorden, bovenaan bij de inhoud: Rijker dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden, staan vanaf nu in mijn geheugen gegrift.


Speelgoed uit mijn jeugd.

De deurtjes van mijn geheugen worden geopend en herinneringen dwarrelen naar buiten.

Het zijn ook de verhalen die thuis werden verteld over vroeger. Zo had mijn vader begin jaren vijftig, in de decembermaand een extraatje ontvangen en dus was zijn wekelijkse loonzakje goed gevuld. We woonden bij mijn Oma van moederskant in, er was woningnood. Thuisgekomen versierde mijn vader met de inhoud van zijn loonzakje en knijpers de kerstboom die in onze woonkamer stond, als verrassing voor mijn moeder.

In het boek wordt in verschillende hoofdstukken stilgestaan bij o.a. de eerste levensbehoefte, eten, wonen, huishouden en kleding. Maar ook ontwikkelingen op het gebied van opleiding en opvoeding, communicatie, mobiliteit, gezondheid, werk en vrije tijd komen aan bod.


Televisiekijken (1956)

Wij hadden in de straat een Oma en Opa met de allereerste televisie en op woensdagmiddag mochten alle buurkinderen naar het kinderprogramma met o.a. Dappere Dodo komen kijken. En met gespannen gezichtjes zaten we rond de grote tafel in het midden van de huiskamer te wachten op Tante Hannie die ons aan het eind van het programma uitzwaaiden en dan zwaaiden wij terug.

We eten geen boterham met tevredenheid of met schuifkaas meer en wie eet er nog warm tussen de middag? Nee, tegenwoordig lunchen we thuis of buiten de deur, dat klinkt niet alleen luxer, maar de lunch is ook uitgebreider dan toen.


Onze nieuwe woning met een balkon en een galerij (1959)

In het boek lees ik over de Commissie Krotopruiming en Sanering die in het leven geroepen was en die meldde in 1957 (pas 60 jaar geleden) het bestaan van liefst 145.000 krotten (6 procent van het totale woningbestand).

In 1960 verhuisden wij van een oude woning, met houten vloeren in Rotterdam West naar een hele nieuwe woning in Rotterdam Pendrecht. Een woning op de vierde etage met betonnen vloeren, drie kamers, een luxe badkamer met lavet, er kwam zelfs warm water uit de kraan en een balkon. We hadden daar nog wel een kolenkachel in de woonkamer. In de winter stonden de ijsbloemen op de slaapkamerramen (er bestond nog geen dubbele beglazing) en kreeg je een warme kruik mee naar bed.

Op maandag waste mijn moeder en ze was daar de hele dag mee bezig en als ik tussen de middag uit school kwam waren haar handen rood en gerimpeld van het wassen. Op vrijdag werden de meubelen in de was gezet en alles werd van z’n plaats gehaald, zodat ook de vloer geboend kon worden. Als ik op vrijdag tussen de middag thuis kwam stonden de meubelen in de gang. En terwijl ik dit schrijf kan ik de vrijdagse boenwas nog ruiken.


Gouden jaren

Voor ik ga slapen gaan vul ik mijn wasmachine en zet ik de tijdklok en als ik de volgende dag opsta is de was klaar voor de droger. Terwijl ik de droger aanzet denk ik: Rijker dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

De huidige tendens is alles groter, mooier, duurder en vooral alles het nieuwste van het nieuwste. Maar dat is geen maatstaf voor geluk, rijkdom maakt niet gelukkig.

Tevreden zijn met wat je hebt en beseffen in welke welvaart wij leven is veel belangrijker. Maar bovenal is gezondheid en lekker in je vel zitten met of zonder al die luxe het grootste geluk dat je kan overkomen.

Er is veel veranderd in de wereld en het is belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Maar ik besef des te meer dat ik in die gouden jaren ben opgegroeid en het geluk heb dat ik in dit kleine rijke land de welvarendheid aan den lijve heb ondervonden.


Doordenker:

Leer van het verleden met een blik op de toekomst.In het Spotlight:

Lezingen Annegreet van Bergen (2x klik)   

Op de site van de schrijfster van het boek Gouden jaren zag ik dat er op donderdag 7 april 2016 om 19.30 uur in De Boekenberg (2x klik)  te Spijkenisse (op de site van De Boekenberg staat op dit moment nog geen agenda voor april) een lezing gepland staat. Raadpleeg voor andere plaatsen in Nederland de site van Annegreet van Bergen.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (2x klik) 

Bij Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum kun je Tante Hannie nog terugzien zwaaien. Je kunt er inloggen met je eigen geboortejaar en beelden terugzien uit je eigen jeugd. Maar je kunt er niet alleen oude beelden terugzien, maar ook zelf het nieuws lezen, of een tv-show presenteren. Dit is een museum voor jong en oud en voor een hele dag avontuur, zorg dus dat je er al om 10.00 uur bent, want je komt anders tijd te kort.

Dominoes Rotterdam (2x klik) 

Op zondag 20 maart worden cafés, kerken, sportscholen, galeries, metrostations, huizen en mensen met elkaar in een traject van dominostenen verandert de stad Rotterdam voor één dag in een levensgroot bewegend kunstwerk. Bekijk de trailer van Marseille (2x klik)Een onvergetelijk feest dat je niet mag missen, dus zet het in je agenda.


Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

5 opmerkingen:

 1. Ja ik heb ook genoten van dat boek. Ik ben net als jij ervaringsdeskundige. Ben je wel eens in het Museum van de Twintigste Eeuw geweest, in mijn woonplaats Hoorn? Dat is ook zo'n feest der herkenning.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk blogje..dat boek komt op mijn lijstje! En dat museum in Hoorn staat al op mijn lijstje ;) Lieve groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk geschreven en iets om over na te denken. Net las ik in een tijdschrift nog iets leuks dat hier wel past: "Kleine jongen zegt: Mama opa heeft in de auto een groot boek met alle straten van Europa erin. Superhandig, hebben we geen Tomtom meer nodig." :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tartelette Maison laat horen dat overal de dingen terugkomen, die reeds geweest zijn. Margreet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het niet gelezen maar het is vast erg leuk. Als ik jouw verhaal hier lees lijkt het wel of we bij elkaar gewoond hebben. Ook voor wat die verhuizing betreft.

  BeantwoordenVerwijderen