zondag 14 februari 2016

164 Brug

Een ruim schip is geen ruimteschip

Brug

Ik heb een verrassende week achter mij liggen, een week waarin nieuwe uitdagingen op mijn pad kwamen. Ik hou van verrassingen, want dat zijn de kleuren op je levenspad. Soms heb je een brug nodig om de andere kant te bereiken, dat bedacht ik toen ik deze week mijn mobiele telefoongesprek beëindigde.

Hoewel we tegenwoordig via email, Facebook, WhatsApp, Pinterest, Tweets, Wordfeud enz., enz. emotieloos communiceren, komen de meeste uitdagingen daardoor wel tot stand. Dat heb ik deze week ervaren toen ik eerst een berichtje ontving via Facebook en daarna een sms- berichtje. Hallo, ken je mij nog???


De mens is tot veel in staat (De Hef, Rotterdam)


Het woord “Brug” ligt in mijn omgeving zeer gevoelig en die brug is altijd een onderwerp voor zinloos zeuren geweest. En daar komt nog bij dat in mijn buurt niet alleen de Spijkenissebrug een bron van ergernis is, maar ook de vorig jaar geopende nieuwe Botlekburg komt regelmatig in het nieuws. Beide bruggen haperen nogal eens en u begrijpt dus dat juist die bruggen hier vaak een hoofdrol spelen.

Maar zonder “die” twee bruggen over de Oude Maas komen we niet naar de andere kant, we zullen het ermee moeten doen.

In relaties en vriendschappen zijn het ook de bruggen die belangrijk zijn en misschien zijn we ons daarvan niet altijd bewust. Als er eenmaal een stevige brug tussen mensen is gelegd, brengt dat een verbinding tot stand waar je lang plezier van kunt hebben. Mits de bruggen die zijn gelegd op de juiste manier, aan beide kanten worden onderhouden.


Bruggen moet je aan beide kanten onderhouden (De Hef en de Willemsbrug Rotterdam)


Tijdens het Correspondents Dinner deze week kreeg Mark Rutte de lachers aardig op de hand, ook hij probeert een brug te slaan. Over een jaar zijn er verkiezingen en een sterke brug bouwen kost tijd en dus is zijn campagne deze week begonnen. In elk geval heeft hij daardoor in de dagen erna aardig wat zendtijd gevuld. Maar hoeveel laat hij van zijn persoonlijkheid en kunnen zien, hij bracht de tekst van zijn tekstschrijvers.

Verbinding is een woord dat tegenwoordig heel populair is in het bedrijfsleven, maar voor een goede verstandhouding tussen partijen is meer nodig dan steen en staal. Als charisma ontbreekt en er is geen warmte dan zal er geen enkel vuur worden aangewakkerd.

Gisteravond zag ik een college van André Kuipers (klik) in theater De Stoep, de zaal zat helemaal vol en er werd uren ademloos geluisterd naar zijn verhaal. Hij nam ons mee naar het opleidingscentrum en liet zien hoe veelzijdig een astronaut moet zijn. In duidelijke taal maakte hij ons duidelijk hoe belangrijk onderzoek in de ruimte is en hoeveel wij daar nu al van profiteren. Maar het meest indrukwekkend waren de beelden van onze planeet. Beelden waarin de luchtvervuiling in China zichtbaar was, het smelten van de gletsjers, de beelden van de ontbossing op Borneo door de jaren heen en dat alles is mensenwerk.


Spacetower, Euromast Rotterdam


De voorstelling bleef thuis in mijn hoofd zitten en ik moest denken aan de afscheidsbrief die Wubbo Ockel (klik) voor zijn overlijden in 2014 schreef en de laatste speech van Wubbo Ockels (klik) heb ik weer eens teruggekeken. Ook hij maakt heel duidelijk hoe kwetsbaar de aarde, de mensheid is

Wij zijn allemaal astronauten van ruimteschip Aarde (Wubbo Ockels). Beide astronauten maken ons op een warme, menslievende manier duidelijk dat de mensheid de aarde moet koesteren. Verbinding tussen mensen breng je tot stand door warmte te verspreiden en het vuur aan te wakkeren en als de vonk er is kun je samen veel tot stand brengen. De mens is tot veel in staat.

Dat zijn mooie woorden op deze Valentijnsdag, maar besef dat één liefdevolle dag een relatie niet in stand houdt, daar is ook meer voor nodig.


Een slotje is geen garantie (Rijnhavenbrug)


Aan het begin van mijn post deze week had ik het over emotieloos communiceren en daarover maak ik mij zorgen. Want een warme band kun je alleen onderhouden als je elkaar kunt zien, elkaar kunt horen en voelen. Door samen iets te ondernemen en warme interesse te tonen in elkaar. Mensen kunnen zoveel moois bereiken als het vuur wordt aangewakkerd. Het is de warmte die blijft hangen en waar je energiek van wordt.

Eenzaamheid bij ouderen is eenvoudig op te lossen, zij hebben meer aan het horen van je stem, een warme lach en aan een persoonlijk bezoek, dan aan een sms-berichtje of een kaartje. Kleur de dag eens van iemand die niet veel meer buiten komt door onverwachts bezoekje te brengen, ook al is het een kort bezoekje. Warme woorden kunnen ook het levensvuur van oude mensen aanwakkeren.


Verbinden en meten


Hallo ken je mij nog, zo begon mijn nieuwe uitdaging deze week en daarmee werd mijn passie aangewakkerd. Ik ga auditie doen en wellicht start daarmee voor mij een nieuw avontuur, waarover ik jullie later meer zal schrijven.

Gedraag je als een astronaut op ruimteschip Aarde en wees je bewust van de warmte die we allemaal nodig hebben om te overleven. Leef bewust!

Verrassingen kleuren je levenspad, bij wie ga jij deze week kleuren?


Doordenker:

Het bouwen van een brug geeft meer vrijheid dan het bouwen van een muur.


Mensenwerk (links Erasmusbrug, rechts Rijnhavenbrug, Rotterdam)


In het Spotlight:


In de bibliotheek van Spijkenisse De Boekenberg, die befaamd is om zijn architectuur (klik) , is elke maand een heel afwisselende programma met activiteiten. Waaronder een filmhuis met elke maand film voor jong en oud.
Op 9 maart staat Rendez-vous (klik) op het programma, een film naar het boek van Esther Verhoef, in de bioscoop heb ik hem gemist dus die zet ik alvast in mijn agenda.Vanaf 7 maart 2016 kun je in de Kunsthal een Luisterroute lopen. De Luisterroute is een innovatieve audiotour, waarmee de bezoekers een non-stop geluidswandeling maken door de Kunsthal. Met verhalen, interviews en muziek leidt Mike Boddé de bezoekers door het hele gebouw en deels erbuiten.  Hij neemt je mee op reis vol beelden, stemmen en geluiden. Verborgen verhalen die bezoekers aan de Kunsthal normaal niet zien, komen aan bod. 
Een bezoek waardig!


Museumnacht010 (klik)   

Op 5 maart is de Museumnacht 010 weer op de agenda. Je kunt die nacht meer dan 25 musea en culturele instellingen bezoeken, zij tonen hun nieuwste tentoonstellingen en collecties. Het vervoer tussen de verschillende locaties is gratis geregeld, kijk op de site voor het programma en alle bijzonderheden.

Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

6 opmerkingen:

 1. Mooi blogje weer en die foto's...je bent echt een kunstenares om onderwerpen op een mooie manier vast te leggen! Ik geniet ervan. Nu het kontakt....soms is het makkelijker om emoties te laten blijken middels bv whats app dan in real life. Dat is mijn ervaring...smilies zijn dan heel handig. Tegen sommige mensen app ik makkelijker dan dat ik praat en als we elkaar dan weer zien dan voel ik wel de verandering...mijn appje heeft dan ws toch iets verwarmt en daar kunnen we dan in het echte kontakt weer mee verder. En daardoor heb ik nu kontakten die ik voor ik appte niet of nauwelijks meer had. Dan zag je elkaar op een verjaardag en bleef het bij..hoe is het? Ja, goed hoor...en dat was het. Nu appen we en vertellen we kleine dagelijkse dingen en dat schept toch ook een bruggetje. Bij anderen is dat helemaal niet nodig natuurlijk...daar loopt dat veel meer vanzelf. maar toch vind ik het echt heel fijn dat het er is. Grappig dat jouw blogje mij dit doet realiseren ;) Lieve groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. fijn weer om te lezen , niets is mooier dan menselijk real life contact, maar ben toch ook blij met whatsapp soms is het gewoon makkelijk even te laten weten waar je bent of wat er is en voor mij persoonlijk betekent het juist op deze manier dat ik contact heb met mensen waar ik het voorheen niet of heel weinig mee had , en net als de schrijfster boven ervaar ik dat als kleine bruggetjes, lieve groet Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt er weer iets moois van gemaakt bruggenbouwer :-).
  Ik realiseer me hier ook hoe belangrijk mijn digitale kontakten zijn. Natuurlijk is het heerlijk om vriendinnen ook in levende lijve te ontmoeten maar de chatjes on dersteunen ook die contacten. Ik ben ook blij dat ik dit medium heb leren kennen met het ouder worden der jaren. Ik kan me voorstellen dat als ik door ouderdom de deur niet meer uit kan het een hulpmiddel is om niet al te eenzaam te worden. Ach hoe het ook wordt We zullen wel zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie plaatjes weer en wat een leuke tip, de route door de Kunsthal. Daar had ik nog niets over gehoord. Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen