zondag 10 april 2016

172 Basic


Verse muntthee
Basic

Ik kan tevreden terugkijken op de afgelopen week en eigenlijk dankzij al die regenbuien en wind. Maar gelukkig schijnt de zon weer en kunnen we het terras weer op.

Ik vond de rust om weer eens ouderwets lekker te prutsen en na het snuffelen in patroonboeken vond ik wat ik zocht, blouses voor de zomer, voor mijn vakantie. De radio lekker aan, meezingen, wat lapjes her en der en de naaimachine op tafel. Op zo’n moment laat ik de boel de boel en ga ik helemaal op in mijn creativiteit.

Die kriebels had ik al vrij jong, als kind zat ik de (rest)lapjes van mijn moeder al om mijn poppen te spelden. Als puber was ik gelukkig met een mooie lap, naald en draad en dan maakte ik de leukste, eigen creaties voor als ik in het weekend uitging.Patchwork hobbykarton, ik kan er kinderlijk blij van worden

Ik denk dat het in de genen zit, want ik heb dat van huis uit meegekregen.

En ik ben het niet verleerd en heb er bij tijd en wijle nog steeds plezier in om iets te fabriceren. Maar de tijden zijn veranderd, stoffen- en fourniturenwinkels zijn er (bijna) niet meer. Voor het kopen van mooie, bijzondere stoffen bezoek je tegenwoordig een stoffencircus of een stoffenspektakel, dat een keer in de paar maanden in de buurt neerstrijkt. Of je moet het treffen en iets leuks op de markt kunnen vinden.

Ooit verkocht ik zelf stoffen bij de Bijenkorf, je kunt het nu niet meer voorstellen, maar daar verkochten we hele deftige brokaat, fijne zijde en prachtig kant van soms honderden guldens per meter. In de derde week van januari en juni was er jaarlijks uitverkoop, dan kocht ik de prachtigste, afgeprijsde stoffen en creëerde mijn eigen design soms van echte zijde.  

Toen ik deze week aan een jurkje begon, bleek ik niet de juiste kleur garen te hebben en omdat de stiksels zichtbaar zouden zijn was een alternatief niet bijdehand. Ik besloot om even naar de enige winkel in mijn dorp met een klein assortiment fournituren te gaan. Maar het assortiment garen was schaars en daar kon ik niet slagen.


Een bloese rijker

Back to basic is een trend, maar dat je nergens in de wijde omgeving een klosje garen in de juiste kleur kunt vinden is wel heel basic. In geen enkele andere winkel verkochten ze het gewone garen dat ik zocht. Uiteindelijk heb ik een vriendin gebeld om te vragen of zij nog een winkel in de buurt kende. Nee, ze wist ook geen winkel meer te bedenken, kom maar even langs, zei ze. In haar voorraadje vond ik de draad die ik nergens kon vinden.

Wat bof ik toch met zo’n creatieve, naald en draad vriendin in mijn omgeving.

Mooi die nieuwe tijd, de winkels in de straat verdwijnen en we worden haast gedwongen om via webshops te kopen. Maar voor mij is dat nog steeds geen optie, ik wil kleding echt zien, voelen en passen. Uit al die mooie plaatjes kan ik geen keuze maken en van heen en weer sturen van pakketjes word ik echt niet gelukkig.

Terwijl ik langs de lege winkels in mijn buurt liep kwam ik een man tegen, hij was op zoek naar een winkel waar ze postzegels verkochten. Bij de supermarkt die op de kleintjes let waren de postzegels op. Hij liep met een enveloppe in zijn hand die op de bus moest en zocht naar een postzegelverkooppunt, als naar een speld in een hooiberg. Weet U waar de boekenwinkel zit, vroeg hij mij en het was vijf over vijf.


Out of the Box denken


We hebben hier een prachtig winkelcentrum waar de een voor de andere winkel sluit, waar zeker zes telefoonwinkels en zes drogisterijen zijn gevestigd. Maar als je een eenvoudig klosje garen zoekt of direct een postzegel nodig hebt kom je bedrogen uit.

Met “Out of the Box” denken kom je wel een heel eind, zo kwam ik enige tijd geleden een gouden tip tegen op internet, voor als je patroonpapier op is. De enorme puinzakken van Action bieden dan uitkomst, je knipt de zak open en je hebt prima patroonpapier. Het werkt perfect en is helder doorschijnend, daardoor kunt je het patroon eenvoudig overnemen. Bovendien is het sterk en het kan niet inscheuren.


Van puinzak naar kledinghoes


Helaas is de laatste zak op de rol behoorlijk kreukelig en dus niet zo gemakkelijk te gebruiken als patroonpapier, maar daar heb ik ook een doel voor gevonden. Bij het opruimen van de winterjassen knipte ik in het midden van de gesloten kant van de zak een hoekje en dan heb je een perfecte kledinghoes.

We zijn het een beetje verleerd en misschien is het ook uit de tijd, maar hulp vragen is altijd een optie. Uit ervaring weet ik dat je met een beetje rondbellen ook de rode draad kunt vinden en bovendien is samen iets delen wel zo leuk.


Fournituren uit de oude doos


Inmiddels schijnt de zon weer en ben ik een jurkje en blouse rijker, tijd om aan het volgende kledingstuk te beginnen. Want ik ben ondanks al die manco’s in onze huidige samenleving niet te stoppen.

Oude tijden komen niet meer terug en dat is maar goed ook, want met achterom blijven kijken kom je er niet. De ervaring heeft mij wel geleerd dat alles vanzelf weer modern wordt, dus wie weet is het ouderwetse winkelen over een jaar of vijf, of tien weer helemaal hip. Tot die tijd red ik het wel, alhoewel het wel behelpen is.

Hoe shop jij het liefst?

Doordenker:

Zonder garen blijft de naald werkloos.


Ouderwets wordt vanzelf weer nieuwerwets


In het spotlight:


In Rotterdam is het Stoffenspektakel al geweest maar wellicht komt het nog bij jou in de buurt, raadpleeg daarvoor de kalender voor het voorjaar 2016. Neem eens een dagje vrij, maak er een vriendinnen dag van en laat je inspireren.


In juni en juli wordt het Stoffencircus OUTLET georganiseerd en als ik de berichtgeving mag geloven is dat een waar paradijs voor goedkope stoffen en toebehoren. Kijk op de site voor plaats en data.

Swanmarket (klik)

Een bron van inspiratie is voor mij ook altijd de Swanmarket, waar kleine zelfstandige leuke (vaak zelfgemaakte) artikelen verkopen. Een must voor elke creatieveling en als je er eenmaal een bezoek gebracht hebt, ga je zeker nog eens terug. Waarom, gewoon omdat er een hedendaagse hippieachtige sfeer heerst, ontspannen en kleurig. In Rotterdam op 17 april in het Museumpark. Kijk voor de data in Utrecht, Den Haag en Antwerpen op de site.

Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

6 opmerkingen:

 1. Breien is weer helemaal in. Wij hebben 2 breiwinkels in de stad!!!! Wie weet komen fournituren winkels ook weer terug. Ik weet maar 1 winkel waar ik zou gaan kijken wanneer ik garen nodig had en dat is de Hema. Hoewel ik nu al twijfel want zo vaak kom ik er niet. Inderdaad, ik herinner me kralenwinkels in de jaren 70. Tijden veranderen. Ik koop boeken via Bol.com, maar dan komt omdat ik boeken wil hebben die ze niet in de winkels verkopen. Ik kom ook nog veel in gewone boekhandels. Elektrische spullen die groot zijn kopen we via internet. Ik heb helemaal geen zin in verkopers die moeilijke vragen stellen. :-) Kleren kopen wij ook nog altijd in winkels. Ik pas ze thuis, ik weet ongeveer wel wat staat en wat niet staat en ik haat pashokjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ergens heb je gelijk. In Drenthe Steenwijk zag ik nog een stoffenzaak. Leen van Beusenkom kwam ook altijd in een bepaalde boekenzaak daar. Moest ik aan denken. Net of hij naast me liep.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Janet van het blog Brei dat ik blij klaagde er ook al over...en natuurlijk...zo is het. Ik wilde een fluitje kopen voor mijn zoon...gewoon zo'n politiefluitje. Ik naar Bart Smit...Intertoys. Heel grote winkels in het centrum van Den Haag maar nee...dat vekochten ze niet ;) Bij Bol.com wel gelukkig...de volgende dag in huis. Ik denk dat het niet meer te stoppen is...en dat je een vorm moet vinden als winkelier om daar mee om te gaan. Wees actief op internet...zorg voor een goeie webshop..mee met de tijd..of je het nou leuk vindt of niet. Ik denk echt dat het niet tegen te houden is...dan kun je maar beter meegaan toch. Onze laan is meer een 'food'laan aan het worden. Heel veel winkels met bijzondere voedingswaren en waar je ook wat kunt eten. Dat loopt echt als een trein, elke zaterdag is het hier een drukte van belang. Maar de bakkers en groenteboeren zijn vrijwel verdwenen behalve 1...die het anders heeft opgepakt. Een groenteboer waar je ook verse shakes en smoothies kunt kopen. Hij heeft nu ook een catering en erbij verkoopt hij zijn groente ;) In Delft zit Kleurrijk Vilt, zij heeft het naar mijn mening ook goed begrepen;). Je vindt haar overal op internet...ik moet er vaak om lachen! Heel enthousiast, een goede webwinkel (echt heel uitgebreid) , ze is workshops gaan geven, breiochtenden...ze gaat mee met de laatste trends...super! Dat wordt toch steeds meer de toekomst...een extra uitdaging voor winkeliers ;) Lieve groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb in het verleden enorm veel kleding gemaakt voor mijn twee dochters en ook het nodige voor mezelf. De laatste jaren kwam ik niet verder als een gordijn of een herstelklusje. Maar sinds 2 jaar heb ik het naaien weer helemaal 'gevonden'. Voor mijn ene dochter naai ik mooie kleding voor haar bedrijf www.morrigans.nl en samen met mijn andere dochter heb ik een klein bedrijfje opgezet, www.littlez.nl
  Ik moet wel gelijk zeggen dat we voor een groot deel afhankelijk zijn van internet-kopers, want een fysieke winkel hebben we niet. Mijn dochter staat met haar Morrigans wel op evenementen als Elf Fantasy Fair en Castlefest. En met de jongste sta ik op 1 mei op Kids Day, een evenement voor kinderen en hun ouders, bij Strandtent Nederzandt, bij Langevelderslag en we willen ook een kraam huren tijdens een Swanmarkt op een later tijdstip, in Rotterdam.
  En voor mijn stofjes ben ik ook afhankelijk van internet, of van de twee stoffenwinkels die ik ken; een in Leiden en een in Haarlem... Ja, dat is zoeken hoor,naar een leuke stoffenwinkel.
  Afijn, ik shop dus heel veel online, je zult nu begrijpen waarom...
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen