zondag 17 april 2016

173 Wennen


Vlissingen

Wennen

Ik heb van het zonnetje genoten deze week en heb daar al een aardig kleurtje door gekregen. Ik heb de smaak van het fietsen inmiddels weer te pakken, ik fiets als het even kan en het weer het toe laat steeds grotere rondjes.

Ik ben een echter “HEB-er” aan het worden en de kilometerteller is de 350 kilometer inmiddels gepasseerd. Nu vraag je je natuurlijk af wat een HEB-er is, dat is gewoon wat ik ervan maak, ik ben een “Happy E-Biker”. Wat een uitvinding de e-bike, dat had ik jaren eerder moeten ontdekken toen ik nog werkte en elke dag die hoge brug over moest. Het kost een paar centen, maar dan heb je naast beweging ook een voertuig waarbij je een duwtje in de rug krijgt. Die ellendige, hoge brug ga ik nu fluitend over.


Vlissingen


De Krentenbomen bloeien weer net als elk jaar rond deze tijd en daar bewaar ik mooie herinneringen aan.

Het is voor mij vandaag een speciale dag, de eerste verjaardag zonder mijn moeder en dat is wennen. Aan haar heb ik alles te danken, zij kende mij vanaf mijn allereerste ontstaan. Omdat het dit keer, voor mijn gevoel een heel andere verjaardag zou worden, besloot ik om het niet te vieren en mijn heil ergens anders te zoeken.

Gewoon even een time-out om deze speciale dag door te komen.


Zand, strand en duin


Het is ook nog steeds wennen om volledige vrijheid te hebben, omtrent mijn gaan en staan en geen rekening meer te hoeven houden met het thuisfront. Aan mijn baan als mantelzorger is een einde gekomen en dat is na zoveel jaren zorg nog steeds een vreemd gevoel. Het is geen zwaar gevoel, het is eerder een vorm van bewustwording, loslaten en opnieuw beginnen.

Even helemaal niets, de wind door mijn haren, meeuwen om mijn hoofd, de zon die mij omarmd en het geluid van de branding.


Zeeuwse voorouders


Zeeland, mijn voorouders waren Zeeuwen, mijn grootvader werd geboren in Vlissingen en is daar opgegroeid en ging toen hij daar de leeftijd voor had varen als matroos bij de Marine. Hij heeft drie dagboeken nagelaten, die ik in mijn bezit heb en in een van die boekjes schreef hij over het overlijden van zijn moeder tijdens zijn verlof. Ook hij zocht de zee op als troost, wellicht zit dat ook in mijn genen.

De zilte zeewind verzacht en heeft een helende werking, dat is de kracht van moederaarde, het geeft je energie.

Ook een e-bike is even wennen, want ook al krijg je een duwtje in de rug, er moet wel getrapt worden. En natuurlijk moet je de accu in de gaten houden, zeker als je de kabels niet meeneemt op lange tochten. Dat is mij nog niet overkomen, maar toen ik deze week bij harde tegenwind door de polder fietste, stond ik daar in gedachten wel even bij stil.  Volgende keer neem ik de kabels wel mee.

Je moet altijd zorgen voor voldoende energie, want als die opraakt dan ben je nog niet jarig.


Hoor je het ruisen der golven


Aan het zand onder mijn voeten, het geluid van de branding en de meeuwen om mijn hoofd hoef ik nooit te wennen. Dat zou elk mens in zijn medicijnkastje moeten hebben. Als dat zou kunnen, wat zou de wereld er dan anders uitzien.

Lopend langs de branding ben ik vast van plan deze zomer op mijn e-bike naar Zeeland te fietsen, maar dan gaan de kabels mee, want dat is een héél eind fietsen. Ik moet dat maar eens goed gaan voorbereiden. In gedachten loop ik verder langs het Zeeuwse strand en neurie ik een liedje van lang geleden:

Zomer in Zeeland (Saskia en Serge 1971)

Ochtend in Zeeland, een dorp aan de duinrand
Een klein hotel door groen omgeven
Ochtend in Zeeland, de zon van de zeekant
Ontvouwt een dag van lokkend leven
Ogen die stralen en zwijgend vertalen
Gedachten verward en dooreen geweven
Ochtend in Zeeland, een ochtend alleen voor
Ons beiden, beiden

Zomer in Zeeland, een spoor in het duinzand
Een stukje grond in groen verborgen
Zomer in Zeeland, met jouw hand in mijn hand
Een enkel woord, een plan voor morgen
Duinen en stranden en strelende handen
Die niets willen weten van aardse zorgen
Zomer in Zeeland, een Zomer alleen voor
Ons beiden, beiden

Avond in Zeeland, een liefde in Zeeland
Een kleine tuin met koele bomen
Avond in Zeeland, met sterren in Zeeland
Een zwoele nacht vol warme dromen
Dagen en weken van stilte verstreken
Kan aan dit geluk ooit een einde komen
Leven in Zeeland, een leven voortaan voor
Ons beiden, beiden


De zee geeft en de zee neemt


Een prachtige tekst van lang geleden over het mooie Zeeland, waarbij je als vanzelf in de relaxmodus komt.

Ik geniet nog even van de zonsondergang, morgen weer inpakken en op huis aan, plannen maken voor mijn volgende avontuur.

Welke provincie is jou dierbaar?


Doordenker:

Niets droogt sneller op dan een zee van tijd.


De natuur gaat zijn gang


In het Spotlight:


Al geruime tijd volg ik een blog over Zeeuwse Visserstruien. Het leuke is dat de geschiedenis, de verhalen en de truien in verschillende motieven nu te zien zijn in een tentoonstelling in het Visserijmuseum in Breskens tot 30 oktober 2016.


Al lange tijd stond het Zeeuwsmuseum in Middelburg op mijn lijstje, er was nog steeds niets van gekomen. Eindelijk ben ik er nu geweest en ik kan het jullie aanraden vooral als je geïnteresseerd bent in kleding en in de Zeeuwse klederdrachten.


En als je in Zeeland bent dan eet je natuurlijk een Zeeuwse Bolus bij de koffie. Het is een zoete, plakkerige lekkernij. Nadat dit jaar het Brabants Worstenbroodje op de Werelderfgoedlijst is geplaatst, zijn ook de Zeeuwen druk bezig om de Zeeuwse Bolus op die lijst te krijgen. Ik kocht ze bij een Zeeuwse bakker, maar ik vond voor jullie op 24Kitchen het recept van de Zeeuwse Bolus (klik). Eet smakelijk!

Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

8 opmerkingen:

 1. Zeeland is mij dierbaar. Ik heb er jaren gewoond en toen dacht ik er anders over. Ik was jong en de Randstad lonkte. Maar nu...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De kust trekt mij altijd, en het maakt dan niet zo veel uit waar. Maar als we langs de Linge fietsen in het voorjaar met de bloesembomen of over de Veluwe in de herfst dan geniet ik ook:)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O ja...Zeeland....ik ben er woensdag weer te vinden..heerlijk! Ik ben een echt 'kustmens'...dat zit ook in mijn genen. Ik ken nu een paar mensen met een e-bike en allemaal even blij inderdaad...een superuitvinding! Lieve groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtig blog heb je, via het lieve leven van Petra ben ik bij jou terecht gekomen.
  Je maakt schitterende foto's. En dit item over Zeeland spreekt me zeer aan, aangezien ik er zelf woon.
  Ik ga je zeker volgen.
  Met warme groet, Manon
  haakpen.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Elly,
  Wat heb je een mooie manier gevonden om je verjaardag te vieren, deze eerste keer zonder je moeder. Daar heb je echt wel goed aan gedaan denk ik zo, want zoals je al zegt, iedereen voelt zich beter met het geluid van de branding en het zand onder de voeten. Er gaat een helende werking van uit. Ik hoef er ook nooit ver voor, binnen een half uurtje ben ik aan het strand bij Langevelderslag. Fijn dat je dat mooie museum kon bezoeken. Ik ben gek op musea, al zal niet ieder museum echt aanspreken, maar musea met geschiedenis en klederdrachten daar ben ik altijd voor te porren. Heerlijk. Mijn hart ligt toch wel in zowel Noord-Holland als in Zuid-Holland. Noord-Holland vanwege mijn geboorteplaats Anna Paulowna en Zuid-Holland vanwege de bollenvelden, waartussen ik ben opgegroeid. Maar ik mag heel graag op alle andere plekken een kijkje nemen.
  Goeie reis weer terug naar huis vandaag.
  Fijne nieuwe week,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het met Drenthe. Geen idee waarom, ik kom er niet vandaan, ben een echte Hollander, de zuidelijke van de twee. Toch kom ik graag in Zeeland en als ik er ben, verblijf ik graag bij familie of vrienden; voor het uitwaaien langs de kust. Héérlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zeeland is heerlijk. De ruimte het water de wolken. Prachtig om daar rond te wandelen. En jouw blogje ziet er ook weer prachtig uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Te laat deZe blog gelezen. Naar Zeeland had ik meegekregen maar niet waarom. Je bent een echte wereldburger. Gevoel en emotie uiten heelt veel. Hoop je nog lang te volgen.

  BeantwoordenVerwijderen