Verse doperwten
Heerlijk
De zomer vordert gestaag, over een week is het al augustus,
hoewel het voor mijn gevoel nog maar net zomer is. Tijdens mijn
fietstochten deze week zag ik pompoenen in een veld liggen die al behoorlijk
groot waren, aardappelen bloeien en de velden met mais al naar de hemel
rijken. De natuur vindt hoe dan ook zijn weg, wat voor zomer het ook is.
Ik ben een liefhebber van versproducten van het land,
groente, tuinkruiden en fruit. Ook gebruik ik veel kruiden en specerijen, verse
gember en knoflook heb ik altijd in huis. Maar waar ik helemaal niet zonder kan
is kaneel, ik hou van de smaak die je zowel in zoete als hartige gerechten kan
toepassen.
Speltbroodje met gekookte ei en tuinkers
Ik vind het heerlijk om te experimenteren in de keuken, van lekker
koken en natuurlijk ook van lekker eten. En met de komst van een Airfryer enige
maanden geleden, experimenteer ik er op los, het nieuwe koken verbaasd mij elke
keer weer. Zo zet ik in acht minuten een heerlijk ontbijtje op tafel, een versgebakken
broodje en een gekookt eitje en als je daarvan houdt kun je tegelijk ook nog brood
en bacon roosteren.
Zo doe je dat: Verwarm de Airfryer NIET voor, prik een
gaatje in het ei en doe het ei samen met een voorgebakken broodje in de Airfryer
en stel de tijd in op 8 minuten. Meerdere eieren en broodjes kan natuurlijk ook. Op het broodje ei op de foto knipte ik wat tuinkers,
dat ik zelf kweek in de vensterbank.
Tuinkers in de vensterbank
Jaren geleden kocht ik bij Dille en Kamille, de leukste
winkel op de Korte Hoogstraat in Rotterdam, een glazen bakje met een
roostertje. Pas geleden kocht ik weer eens een zakje met tuinkerszaad. Ook bij
Dille en Kamille, maar dat kun je natuurlijk ook vinden bij het tuincentrum.
Het bakje vul je met water en op het roostertje verdeel je de zaadjes. In een
paar dagen kiemen de zaadjes en al snel daarna kun je de kleine, jonge plantjes
knippen en eten. Tuinkers (klik) is lekker pittig van smaak en rijk aan vitaminen en mineralen. Ook lekker in combinatie
met kaas of worteltjes.
Een week of drie geleden ontdekte ik een prachtig programma
bij de KRO/ NCRV, het culinaire reisprogramma Chez Benali. In het programma
nemen de schrijver en meesterverteller Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida
Nadi- Benali ons mee op ontdekkingsreis door Marokkaanse keuken. Het programma
Chez Benali is een serie van zes, ik had drie delen gemist, maar gelukkig kun
je alles tegenwoordig terugkijken via YouTube (klik voor deel 1). Het is een heerlijk reisprogramma en de moeite waard om terug te kijken.
Heerlijk groen
Ik was al in het bezit van het Marokkaanse huis-tuin-en
keukenkookboek van Abdelkader Benali omdat ik een liefhebber van de Marokkaanse
keuken ben. Dat is niet geheel toevallig, kaneel wordt in bijna elk Marokkaans gerecht
gebruikt en kaneel is mijn meest geliefde specerij, ik gebruik het bijna
dagelijks. Heerlijk! Ook Ras el Hanoud, Baharat en Harissa, mengsels uit de Marokkaanse
keuken, gebruik ik regelmatig.
In de Airfryer maakte ik heerlijke kippenpoten op deze
manier: Smeer de kippenpoten in met een paar druppels olijfolie en bestrooi ze
royal met Ras el Hanout, laat dat een paar uur intrekken. Verwarm de Airfryer
voor op 180 graden en bereid de kippenpoten in 30 minuten.
Gember, knoflook en baharat
Bij de pittige kippenpoten serveerde ik een Couscous met
rozijnen, sinaasappel, walnoten en Baharat. Ook smoorde ik wat knoflook, verse
gember en ui in de wok en daarin roerbakte ik paprika, aubergine en courgettes
bij, waarover ik op het laatst verse, fijngehakte koriander en peterselie
strooide. Het werd een heerlijke combinatie en een feest om te zien.
Verse kruiden kun je op de markt volop kopen en zijn daar
veel gunstiger geprijsd dan in de supermarkt, munt, peterselie, koriander,
dille, bieslook, ze maken je gerechten extra lekker en de geuren doen je het
water in de mond open.
Alles jing en jang
In de vriezer had ik filo-bladerdeeg en ik had nog
een appeltje liggen.
Filo-bladerdeeg moet je vooraf ontdooien. Ik schilde de appel en maakte er blokjes van, daarover strooide ik ruim kaneel en wat kardemom. Ik maakte het af met een scheutje gembersiroop en een handje havermout (dat absorbeert het vocht). De vellen filo-bladerdeeg smeerde ik in met roomboter en gebruikte er twee op elkaar.
Filo-bladerdeeg moet je vooraf ontdooien. Ik schilde de appel en maakte er blokjes van, daarover strooide ik ruim kaneel en wat kardemom. Ik maakte het af met een scheutje gembersiroop en een handje havermout (dat absorbeert het vocht). De vellen filo-bladerdeeg smeerde ik in met roomboter en gebruikte er twee op elkaar.
Het appelmengsel schepte ik erop en maakte er rolletjes van,
die ik aan de uiteinden dichtvouwden. De buitenkant smeerde ik ook een beetje
in met roomboter en bakte de rolletjes af op 180 graden in ongeveer 8 minuten.
Het werd verrassend lekker en knapperig, ik denk dat een bolletje vanille-ijs
er ook heerlijk bij zal zijn.
Filo-bladerdeeg appelrolletjes
Met veel plezier experimenteer ik in de keuken, oude en
nieuwe kookboeken blijven mij boeien. Hoewel ik ook vaak recepten op mijn
tablet zoek. Niets is meer hetzelfde als vroeger, dat schreef ik ook vorige
week en dat geldt zeker ook in de keuken. Ik zie het telkens weer als een
uitdaging om smaken, geuren en kleuren te mixen en daar een mooi palet van te
maken op mijn bord.
Om snel iets lekkers op tafel te zetten hebt je absoluut
geen kant en klaar producten nodig, maar je moet wel de uitdaging aan durven
gaan om de experimenteren.
Welk keukenexperiment- of geheim wil jij hier delen?
Doordenker:
Een hongerige maag heeft geen oren.
Het oog wil ook wat
In het Spotlight:
Deze keer geen festivals in het spotlight, het zijn er te
veel om op te noemen. Maar wel wat handige sites.
Ik vond op mijn zoektocht naar recepten een handige lijst
met bereidingstijden voor de Airfryer. Bij mij staat de lijst in mijn
favorieten, zo heb ik hem altijd bij de hand.
Is een leuke culinaire site met tips voor restaurantjes,
terrasjes en verhalen over lekker eten n Rotterdam. Bovendien vindt je er een
agenda met Culinaire evenementen in Rotterdam.
Vandaag ben ik 23475 dagen oud, leuk om te weten maar daar
heb je eigenlijk weinig aan. Maar als je de dagen aan het aftellen bent voor de
vakantie, een feestje, een afscheid van je werk of wat dan ook, dan is de
datumcalculator handig om te gebruiken. Doe eens gek en vier je 10000e, 20000e
of 30000e verjaardag eens
Blijf
positief, geniet van het leven en deel je geluk.
Liefs,
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey
Het ziet er allemaal heerlijk uit, ik zag nooit het nut van een airfryer , dacht dat het alleen voor snacks was.
BeantwoordenVerwijderenMaar als ik dit zie en de lijst met baktijden denk ik dat het wel een aanvulling is in de keuken.
Ik denk er nog even over na.
Fijne zondag.
Groetjes Gea
Ziet er allemaal overheerlijk uit. Ik kook ook het liefst met verse ingrediënten.
BeantwoordenVerwijderenDagelijks groente en fruit.
Ik ben vandaag 21527 dagen oud, een leuk weetje.
Fijne week,
Martine
De airfryer wordt hier ook regelmatig gebruikt, vooral voor kip. Eieren nog niet gedaan. Het ziet er allemaal heerlijk uit wat je klaar hebt gemaakt. De afleveringen van Chez Benali heb ik ook nog niet allemaal bekeken.
BeantwoordenVerwijderenEet smakelijk!