zondag 4 september 2016

195 OogstWitte varianten sieren mijn tafel

Oogst

We hebben afscheid genomen van de oogstmaand, de maand augustus, de herfstmaand is begonnen. De zomer heeft daar nog helemaal geen zin in en eerlijk gezegd ik ook niet. Ik ben nog niet toe aan warme herfstkleuren. Die bonuszomer maakt de maand september mooier dan ik had durven dromen.

De appels hangen blozend in de bomen als ik bij De Buytenhof (klik) in Rhoon arriveer op mijn fiets.


Appels plukken

Ik doe het al een aantal jaren als de tijd er rijp voor is, dan ga ik mijn eigen appels plukken. Onbespoten en warm van de zon zijn ze het lekkerst. Je moet er iets voor doen en misschien geeft dat wel de meeste voldoening. Ook samen met wat vriendinnen is het een feest om eerst wat te eten en te drinken op het terras van de theeschenkerij en daarna de boomgaard in te gaan.


De Buytenhof in Rhoon


Als klein meisje ging ik samen met mijn moeder weleens logeren, bij een zus van mijn Oma. Tante Teun woonde op een boerderij, een gemengd bedrijf zouden ze dat nu noemen. En als we er in het voorjaar waren mocht je kiezen, eigen gerookt spek of aardbeien op brood. Aardbeien waren mijn favoriet en dan kreeg ik een schaal mee en mocht ik zoveel plukken als ik lustte. Het was er een paradijsje, luilekkerland in kinderogen. Maar op de boerderij was beslist geen luxe te vinden, maar dat zie je als kind niet.

Ik bewaar mooie herinneringen aan het plukken van fruit en die liefde is nooit overgegaan.


De Zoete Kers in Serooskerke (Walcheren)


Deze week ging ik weer eens terug naar de plek waar ik ook graag kwam samen met mijn moeder, Boomgaard De Zoete Kers (klik) op Walcheren. Ik parkeerde de auto en met mijn camera liep ik eerst de wandelroute (15 min) door de boomgaard.

Toen ik er jaren geleden voor het eerst kwam, ook in september, lag het voor de boerderijwinkel vol met pompoenen. Honderden verschillende pompoenen lagen te pronken in de herfstzon. Het was een streling voor het oog. Destijds had ik nooit eerder zoveel verschillende pompoenen bij elkaar gezien.

Halverwege mijn wandeling kwam ik op een hemelsbreed veld. Diepgroen met geel en witte bloemen die naar het licht rijkten. Enigszins verscholen zag ik ze liggen, nog in de groei, blozende pompoenen en kalebassen. Een gigantisch veld, een wildernis vol bloemen en sierlijk fruit. Ik kon mijn cameralens er niet vanaf houden.


Als eieren zo groot


In de jaren ’80 begon mijn vader aan een moestuin. Hij had totaal geen verstand van moes-tuinieren, maar alles is te leren zei hij en dat hebben wij destijds geweten. Want juist onbekende groente en fruitsoorten hadden zijn voorkeur. Ik denk er nog vaak aan terug nu het moes-tuinieren door de grootgrutter die op de kleintjes let weer op de kaart is gezet. In mijn vaders moestuin ook pompoenen en niet van die kleintjes. Het werden enorme exemplaren van wel vijftig centimeter doorsnee en ontilbaar zwaar. Ze werden in stukken gehakt en uitgedeeld aan iedereen die er nieuwsgierig naar was.

Mijn moeder had geen idee wat je ervan kon maken, er was ook niet zoveel over te vinden destijds. We hadden nog geen Google en dus waren we afhankelijk van kookboeken en dat was een hele zoektocht. Ik maakte in die tijd mijn eerste pompoensoep, die ik nu nog steeds in de herfst maak.


Het groeiproces


Pompoensoep

1 liter bouillon (voor vegetarische soep kun je een groentebouillon gebruiken)
500 gram Pompoen
2 zoete uien
2 flinke theelepels kerrie
1 groene paprika
30 gram boter of olie
1 theelepeltje rietsuiker (of bruine suiker)
Harissa (Marokkaanse kruidenpasta bij AH te koop)
Peper/ nootmuskaat
Verse dille/ bieslook/ peterselie
Bloem kleine eetlepel (hoe meer bloem, hoe dikker de soep)

Kook in de bouillon de pompoen gaar en pureer de pompoen als die gaar is. Fruit ondertussen de gesnipperde zoete uien, paprika en de kerrie in de boter. Roer daarna de bloem door de massa en voeg de bouillon/ pompoenmassa toe en laat alles 5 minuten zachtjes doorkoken

Maak de soep af met een lepeltje Harissa, de verse kruiden en eventueel nog wat Worcestersaus sauce. Als extra vulling kun je ook kleine witte boontjes toevoegen.
De soep is lekker met stevig donkerbruin brood.

Smullen maar!


Pompoenen en kalebassen zijn er in veel meer soorten dan dit dozijn


Iets dichter bij (mijn) huis is ook een veelheid aan pompoenen en kalebassen te vinden bij Kwekerij Roest (klik) in Vierpolders. De Pompoenfair is al achter de rug, maar ook zonder fair is een bezoekje aan kwekerij Roest de moeite waard. En als je pompoenrecepten (klik) zoekt, dan moet je zeker eens op de site kijken.

Ik koos dit jaar voor de witte pompoenvarianten die samen met Tilantia (klik) op mijn tafel staan te pronken, het is een mooie herinnering aan die eerste “zomerse” herfstdag in september.

Dwalend door die boomgaard besefte ik het belang van herinneringen, de schoonheid van herinneringen maken het leven lichter. Waar je levensboom ook heeft gestaan, je kunt er een leven lang vruchten van plukken.


Waar pluk jij de vruchten van?


Doordenker:

Ook van bittere wortels pluk je zoete vruchten.


Boomgaardwandeling

  
In het Spotlight:Ze zijn wereldberoemd in Rotterdam en omgeving, de frietjes van Bram en op 12 september wordt de aardappeloogst voor de 5e keer gevierd in Mijnsheerenland midden tussen de aardappelvelden op zichtafstand van Rotterdam.

Rotterdamse Kost (klik)    

In het Museumpark vindt je op 15,16,17 en 18 september 2016 het beste van Rotterdam op 1 locatie voor jonkies en oudjes en voor iedereen daar tussen. Je kunt uitbuiken bij een theaterstuk, dineren onder het genot van muziek, kunst kijken of een workshop volgen.Op 17 september is het jaarlijkse Fruitcorso in Tiel, een gratis evenement waarbij u Fruit kunt zien zoals u het nog nooit heeft gezien. Appels, peren, noten, paprika’s en druiven sieren de wagens van de corsostoet, die uit een groot aantal wagens bestaat. Op 17, 18 en 19 september zijn ook de expositiedagen, waarbij u de wagens op uw gemak kunt bekijken en de Foodfair kunt bezoeken.


Omdat de Rotterdamse Oogstmarkt ook heel veel lekkers uit eigen regio te bieden heeft, stuur ik jullie de link met de agenda. Op de eerste zaterdag van de maand vindt de Oogstmarkt plaats in Rotterdam Noord op het Noordplein en op de laatste zaterdag van de maand in Rotterdam West op de Heemraadssingel.

Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

6 opmerkingen:

 1. Wat een mooie herinneringen heb je aan je jeugd, en het plukken van fruit!
  Heerlijk vers en onbespoten.
  Het recept van de pompoensoep probeer ik ook een keer.
  Fijne avond.
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk hè, dit soort herinneringen. Ik heb ze ook aan de moestuin en appelbomen van mijn grootouders. Aan de heerlijk zoete appeltjes, waar jammer genoeg nogal eens een wormpje uit kwam kruipen:-)
  Ook leuk als kind: kersen plukken uit de kersenboom van onze buren, samen met mijn buurjongens en -meisjes.
  In het tegenwoordige leven pluk ik de vruchten van het verleden, van alles wat ik, al dan niet op school, geleerd heb, van alle opgedane ervaringen.
  Fantastisch trouwens, de Buytenhof, ik kom er graag en nog tamelijk regelmatig. Zo'n prachtig initiatief ook. Jammer dat ik er nu te ver vandaan woon om er vaker naartoe te gaan.
  Hartelijke groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn opa was vroeger een fruitkweker en ik heb herinneringen aan appels en veel (stoof)peren. Nu hebben wij zelf ook wat fruitbomen in de tuin. Oogsten geeft een rijk gevoel!
  De herfst is trouwens mijn favoriete seizoen, ik hou van de veranderende kleuren en de onstuimigheid die ons naar de winter brengt.
  Groetjes en fijne week, Marleen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O mooi die pompoenen en ben gek op pompoensoep daarom ook vind ik dit een hele leuke blogpost dank je wel voor de leuke ideeën!
  fijne dag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je voor de tip van de zorgboerderij in Rhoon, daar gaan wij snel een keer naar toe! Lieve groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik oogst altijd wat van jou, de manier waarop je vertelt geeft mij het gevoel dat ik ernaast sta. Dat geeft energie. Ik heb ook in de polders gelopen als kind en dat geeft heerlijke herinneringen. Dank

  BeantwoordenVerwijderen