Vergeten
Op zondagavond kijk ik meestal wat er voor de komende week
in mijn agenda staat en dat was behoorlijk wat voor de afgelopen week.
De week begon met werken en zou ook weer met werken
eindigen. Daar tussenin o.a. zwemmen voor het op peil houden van mijn conditie
en het bakken van een appeltaart, voor het op peil houden van mijn gewicht. Dat
laatste is natuurlijk een pijnlijk grapje, maar een dosis zelfspot kan nooit
kwaad.
Ik vind iets bakken en lekker koken altijd erg leuk, maar een taart bakken voor mijzelf doe ik eigenlijk nooit. Daardoor ben ik ook zo’n beetje vergeten hoe dat ook al weer ging. Maar nu heel Holland bakt, gaat er ook bij mij weer wat kriebelen en twee maanden geleden bakte ik een appeltaart om mee te nemen op familiebezoek. Ik gebruikte kant en klaar havermout-appeltaartmix, dat is lekker snel klaar dacht ik. Maar het werd een fiasco, het was een wat ingestort exemplaar die qua smaak heerlijk was, maar er niet uitzag.
Ik vind iets bakken en lekker koken altijd erg leuk, maar een taart bakken voor mijzelf doe ik eigenlijk nooit. Daardoor ben ik ook zo’n beetje vergeten hoe dat ook al weer ging. Maar nu heel Holland bakt, gaat er ook bij mij weer wat kriebelen en twee maanden geleden bakte ik een appeltaart om mee te nemen op familiebezoek. Ik gebruikte kant en klaar havermout-appeltaartmix, dat is lekker snel klaar dacht ik. Maar het werd een fiasco, het was een wat ingestort exemplaar die qua smaak heerlijk was, maar er niet uitzag.
Een bakkie troost met liefde
Toen ik een week of twee geleden met nichten en neven een
afspraak maakte, beloofde ik opnieuw een appeltaart te maken. Ik ging voor de
herkansing, deze keer mocht er niets aan mankeren.
Ik heb het kokkerellen van huis uit meegekregen, mijn moeder kookte en bakte altijd met veel plezier. Het Margriet-kookboek was haar keukenbijbel en als zij in de keuken stond, zat ik als klein meisje (dat nog niet kon lezen) altijd met het kookboek op schoot de plaatjes te bekijken. Dat jaren vijftig kookboek staat nu in mijn kast en als ik het boek opensla komen de herinneringen boven. De handgeschreven briefjes met recepten van mijn moeder die los in het boek liggen ontroeren mij telkens weer.
Ik heb het kokkerellen van huis uit meegekregen, mijn moeder kookte en bakte altijd met veel plezier. Het Margriet-kookboek was haar keukenbijbel en als zij in de keuken stond, zat ik als klein meisje (dat nog niet kon lezen) altijd met het kookboek op schoot de plaatjes te bekijken. Dat jaren vijftig kookboek staat nu in mijn kast en als ik het boek opensla komen de herinneringen boven. De handgeschreven briefjes met recepten van mijn moeder die los in het boek liggen ontroeren mij telkens weer.
Alsof het zo moest zijn kwam ik overal in de bladen recepten
tegen van appeltaarten. Ik zou deze keer een traditionele appeltaart maken en
daar mijn eigen favoriete kruiden in verwerken. Ik bestudeerde elk recept en
uiteindelijk pakte ik ook het oude Margriet kookboek erbij, er viel een briefje uit, mijn moeder schreef: 100 gram boter, 75 gram suiker, 1 pakje
vanillesuiker, 150 gram bloem en daaronder stond: Appeltaart.
Custard experiment met vanille, pruimen, muesli en chocolade
Ik vergeleek haar recept met wat andere recepten en kwam
tot de conclusie dat mijn moeder met haar recept wel een heel klein appeltaartje
maakte. Maar het was een mooi basisrecept, een mooi uitgangspunt.
Wat ik ook in oude recepten tegenkwam was Custard (klik), een
wat vergeten product dat nog steeds in de supermarkt te koop is. Een tijdje
geleden zag ik het bij toeval staan in de buurtsuper die op de kleintjes let.
Het koste nog geen veertig cent, ik nam een pak mee naar huis om te
experimenteren. Mijn moeder maakte daar vroeger de lekkerste dessert mee in
combinatie met zelfgemaakte karamel of koffie-extract. Maar je kunt custard ook
in gebak verwerken.
Custardpoeder werd in 1837 ontwikkeld door de Brit Alfred Bird, wiens vrouw allergisch was voor eieren. In Engeland is het poeder nog steeds bekend met de naam “Bird’s Custard”.
Custardpoeder werd in 1837 ontwikkeld door de Brit Alfred Bird, wiens vrouw allergisch was voor eieren. In Engeland is het poeder nog steeds bekend met de naam “Bird’s Custard”.
Vergeten producten zijn helemaal in. Enige tijd geleden las
ik een artikel over Baking-soda (klik). Ik had het in de kaasspeciaalzaak zien staan en de kaasdame sprak er heel
enthousiast over, het was een must in de keuken en je kon er van alles mee
doen. Ik kocht het niet, maar ik ging wel even googelen en ik kreeg, zoals je
dat op z’n Rotterdams zegt, ogen als schoteltjes. Het was werkelijk overal voor
te gebruiken, in de keuken, in het huishouden en voor de persoonlijke
verzorging. Ik kocht bij mijn volgende bezoek aan de kaaswinkel een pakje en
zag vorige week dat het nu ook bij de buurtsuper die op die op de kleintjes in
het schap staat.
Baking-soda is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Het werd al in de 18e eeuw gebruikt voor het rijzen van deeg en beslag.
Baking-soda is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Het werd al in de 18e eeuw gebruikt voor het rijzen van deeg en beslag.
Achteraf bedacht ik aan mijn Oma die altijd zuiveringszout/
maagzout in huis had en ik besef nu dat dat ook Baking-soda moet zijn geweest.
De afgelopen week bakte ik de appeltaart, waar ik de
afgelopen weken een studie van had gemaakt en al zeg ik het zelf het was een
winnend exemplaar. Bij Janny en Robért had ik zeker geen flater geslagen. Ik
meld mij niet direct aan voor de volgende competitie van Heel Holland Bakt,
maar geef met alle plezier mijn bakgeheim prijs.
Appeltaart a la Happy Earl Grey
Springvorm
(24 of 28 cm)
Bakpapier
300
gram bloem
100
gram fijne kristalsuiker
200
gram koude roomboter
1 ei,
opgeklopt
Snufje
zout
Voor
de vulling:
1 kilo
Elstar
40
gram rietsuiker
1
zakje vanillesuiker
100
gram rozijnen
2
eetlepels Custard
4
theelepels Kaneel
½ theelepel
Kardemom
Gembersiroop
Rum
Amandelspijs
(op kamertemperatuur)
2
eetlepels Abrikozenjam
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de hele
springvorm in met het restje roomboter. Meng in een kom de bloem, de kristalsuiker,
een snufje zout en de in kleine blokjes gesneden harde roomboter tot een kruimelig
mengsel. Voeg de helft van het eimengsel toe en kneed alles met koele handen
tot een samenhangend deeg.
Laat de bal deeg in de koelkast rusten.
Laat de bal deeg in de koelkast rusten.
Wel de rozijnen 15 minuten in, half rum (40%) en half lauw
water (gebruik bij minder sterke rum geen water). Schil ondertussen de appelen en
snij deze in dunnen partjes. Schep in een kom de appelpartjes, de rietsuiker,
vanillesuiker, kaneel, kardemom, een scheutje gembersiroop, Custard en de
gewelde en uitgelekte rozijnen door elkaar.
Haal het deeg uit de koeler, kneed het kort soepel en rol ongeveer
¾ van het deeg uit op een met bloem bestoven blad. Druk met de springvorm de
rond bodem eruit en bekleed de springvorm ermee, bekleed met de rest van het
deeg de rand van de vorm. Verkruimel het amandelspijs over de bodem en strijk
het glad met de achterkant van een natte lepel tot een dun laagje.
Verwarm ondertussen de oven op 175°graden voor.
Verwarm ondertussen de oven op 175°graden voor.
Vul de taart met het appelmengsel verdeel alles zo gelijk
mogelijk. Rol het overgebleven deeg uit en snij er reepjes van of maak er
rolletjes van die je plat drukt. Leg de reepjes in een ruitvorm op de taart en
druk de uiteinden vast in de deegrand.
Bestrijk de deegrand en het ruitmotief met het resterende
eimengsel.
Bak de
taart in het midden van de oven in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar. Vermeng
de Abrikozenjam met een eetlepel heet water en bestrijd de appeltaart ermee zodra
deze uit de oven komt. Laat de appeltaart afkoelen, maar verwijder pas na een
minuut of 10 de rand van de springvorm.
Een
toefje slagroom maakt deze appeltaart natuurlijk helemaal compleet.
Ik ben nog steeds blij met de oude kookbijbel van mijn moeder. Hoewel de recepten in het oude Margriet Kookboek wat verouderd zijn en er geen temperaturen staan vermeld bij de recepten, maar er gesproken wordt over o.a. matige hitte. De ovens die wij tegenwoordig gebruiken werken veel geavanceerder dan toen.
Ik ben nog steeds blij met de oude kookbijbel van mijn moeder. Hoewel de recepten in het oude Margriet Kookboek wat verouderd zijn en er geen temperaturen staan vermeld bij de recepten, maar er gesproken wordt over o.a. matige hitte. De ovens die wij tegenwoordig gebruiken werken veel geavanceerder dan toen.
De tekeningen en foto’s uit het
rood linnen Margriet Kookboek, brengen mij altijd even terug naar mijn jeugd
als ik het doorblader en het huis naar versgebakken appeltaart ruikt.
Ook oude appelrassen winnen terein
Jeugdsentiment, ik denk dat
het met het klimmen der jaren groeit. Omdat ik ook mooie herinneringen aan het
Margriet Winterboek heb, ben ik al een tijdje op zoek naar het boek dat ik
vroeger bijna uit het hoofd kende, maar ik kom het nergens tegen. Ik weet nog precies
hoe het eruit zag, het was een zwart boek met op de voorkant een huis met gele
ramen, alsof er licht brandde en boven het huis stond een maan. Het Margriet
Winterboek werd jaarlijks uitgegeven, maar van welk jaar mijn boek was weet ik
niet. Het Winterboek stond bomvol met raadsels, gedichtjes, spelletjes en
verhalen, waarvan sommige nog steeds in mijn hoofd zitten.
Wat een geluk dat er steeds
meer kringloopwinkeltjes, vintagemarktjes en verzamelbeurzen zijn. Mijn
zoektocht gaat door op marktjes en op het internet. Misschien, heel misschien
wordt mijn zoektocht ooit beloond en zal ik ook het nog lang niet vergeten
Margriet Winterboek ook nog eens vinden.
Welk vergeten product gebruik jij nog?
Doordenker:
Geduld is de kunst van het
hopen.
In het Spotlight:
Mijn moeder las de Margriet een groot deel van
haar leven. Er waren destijds nog geen beurzen die door damesbladen werden georganiseerd.
Maar tegenwoordig zijn de Libelle Zomerweek en de Margriet Winterfair niet meer
weg te denken. En dit weekend is het weer zover. Duizenden moderne vrouwen trekken
naar de Jaarbeurs in Utrecht voor de Margriet Winterfair. Waarvan ik denk dat
een dosis jeugdsentiment hen daar naartoe lokt. Kijk voor het volledige
programma op de site.
De Margriet Winterfair is te bezoeken van 18
t/m 24 november 2016.
Mijn zoektocht naar leuke, bij mijn blog
passende items bracht mij bij het Museum van de Vrouw in Echt (Limburg).
Het museum was mij niet bekend, maar op de site lees ik: Een gedenkplaats voor “Moeder
de Vrouw” en dat maakt mij nieuwsgierig en dus plaats ik dit museum op mijn “nog
te gaan zien-lijst”. Want volgens mij is het een leuk museum voor het aanwakkeren
van jeugdsentiment.
Tot 12 maart 2017 er een tentoonstelling te
zien over grote gezinnen.
Heb je het al gehoord, er dreigt een chocolade
te kort en als ik de berichten mag geloven is chocolade in het jaar 2020 onbetaalbaar. Een opzienbarend bericht en dus googelde ik en kwam terecht bij
De Chocoladefabriek. Een prachtige site met heel veel informatie en een
beknopte geschiedenis over chocola. De Chocoladefabriek is nog niet te
bezoeken, maar zoals ik uit de informatie begrijp wordt er wel gewerkt aan het
herbouwen van de Chocoladefabriek in Amsterdam aan het IJ, nabij het Centraal
Station (klik hier voor de locatie). Tot die tijd moeten we het doen met de prachtige site, die heel veel informatie
bevat.
Blijf positief, geniet van het leven en deel
je geluk.
Liefs,
Elly Embregts
©Happy Earl Grey
Heerlijk, het water loopt mij in de mond. Aks vergeten product gebruik ik wel eens soda, voor aangekoekte pannen schoon te maken en als desinfectant voor wondjes. Mijn zus heeft het wel eens verwisseld met witte basterdsuiker. Beide zaten in weckpotten. Die appeltaart was niet te eten, jammergenoeg!
BeantwoordenVerwijderenDat moet wel een heerlijk appeltaart zijn geweest, volgens mij maken de kardemom, gembersiroop en amandelspijs net het verschil. Ik denk dat ik nog wel wat 'vergeten producten'gebruik, bijv. Driehoek's groene zeep om de teakhouten tuinstoelen schoon te maken en de vloer van de veranda, maar custard staat ook altijd in mijn keukenkast en wordt regelmatig gebruikt voor desserts. Leuk te lezen dat jij het Margriet kookboek van je moeder hebt, ik heb het nl. vorig jaar ook van mijn moeder gekregen toen ze naar het verzorgingshuis ging. Als ik er in kijk, gaat er een wereld van fijne herinneringen open.
BeantwoordenVerwijderenLieve groet, Janneke
Wat een leuke herinnering roept je verhaal over het Margriet winterboek op. Wij kregen het ook een aantal jaren. En ik heb mijn eigen 55 jr oude kookboek,waar ik nog regelmatig in kijk en uit bak.
BeantwoordenVerwijderengeduld, dat heb ik genoeg gehad, en nog :-)
BeantwoordenVerwijderendie baking soda heb ik ook do eer van alles mee, het is heerlijk spul.
xxx
Zo heb ik ook nog een heel oud kookboeken, met daarin de appeltaart van vroeger...mmm. En ja, soda is in elk geval in huis, en huishoudazijn!
BeantwoordenVerwijderenHeb je al eens op de site van boekwinkeltjes.nl gekeken? Daar is heel veel te vinden.
Mmmm die appeltaart, daar zou ik nu wel zin in hebben. XX Esther
BeantwoordenVerwijderenWat leuk, dat briefje met recept van je Moeder. Goed bewaren!!
BeantwoordenVerwijderenJe appeltaart ziet er geweldig uit!! Hij was vast erg lekker!
Fijne week!
Groetjes Thea♥
Oh wat heerlijk zo'n oud kookboek, zuinig op zijn hoor! Ik heb het kookboek van mijn moeder nooit terug kunnen vinden.
BeantwoordenVerwijderenIk ruik die appeltaart, niets is zo lekker als zelf gebakken appeltaart, je kan me er voor wakker maken
En je krans is prachtig geworden
Fijne week
Manon
Mijn eigen Margriet kookboek is vrijwel versleten en nu al zo'n dikke 40 jaar oud, maar ik gebruik het nog steeds! Heb een nieuwere uitgave maar die is het toch niet echt! LOL! Gek natuurlijk maar sommige dingen moet je gewoon niet vervangen! Probeer i.p.v. de custard maar eens een laagje amandelspijs onderin je appeltaart, dat is ook zo lekker! Veel plezier met al je baksels! Groetjes
BeantwoordenVerwijderenLida
Leuk zo'n oud kookboek, ik heb er ook 1 van Dordrecht. Dat was het eerste gasfornuis wat mijn moeder kocht en daar zat dit boek bij met trouwens echt goede basisrecepten! Toen mijn man op zichzelf ging wonen kreeg hij van zijn moedertje een nieuw Wannee kookboek. Dat is nu ook al lekker geel en met vlekjes ;) maar ik gebruik 'm nog trouw! Lekker custard!! Lieve groet Petra
BeantwoordenVerwijderen