zondag 29 januari 2017

216 Kunststof

Kunststof

Wat een koude week was het. De ene helft van Nederland, de schaatsers, waren er blij mee en een ander deel van Nederland lag onder de wol met griep. En ik walste overal tussendoor, weliswaar met keelpijn, maar verder had ik nergens last van. Ik heb zelfs nog gefietst, maar kwam daarna wel thuis met een bevroren neus, voorhoofd en vingers.

Wat een waanzin in de wereld, Amerika in alle staten en Nederland zit ook vol met Pinokkios. Vertrouwen is belangrijk om een stabiele maatschappij op te bouwen, maar alles wiebelt en wankelt. Evenwicht waar vinden we dat nog in de wereld.
Ik zag deze week de serie: De Prijsvechter (klik) en met mijn neus op de feiten besef ik dat ons aller "goedkooplust" zal leiden tot zelfvernietiging. De driedelige serie laat duidelijk zien hoe onze honger naar meer voor minder de wereld in de uitverkoop zet.

Waar is het toch mis gegaan met de mens, ik kan de oude Wijze mannen in de film: Down to Earth (klik)  maar niet vergeten. Wordt je gelukkig van een mooie jurk? Het antwoord is nee omdat het maar een moment van geluk oplevert. Maar dat zijn we in onze consumentenwaanzin vergeten, onze hersenen willen meer, meer, meer. Hebzucht nekt ons.
Vorige week was ik in het museum Speelklok (klik)  in Utrecht. Daar stap je in de wonderlijke wereld van zelfspelende muziekinstrumenten. Daar vind je speeldoosjes, draaiorgels, dansorkestorgels en speelklokken uit vervlogen tijden. Fijn handwerk, vrolijke kleuren en prachtige schilderwerken sieren de orgels en speeldozen.
Is het loslaten van handenarbeid en machinale massaproductie misschien de grootste fout in de mensheid geweest.

Niemand weet hoelaat het is en we kunnen wel denken, lekker puh, maar daar kunnen we het tij niet mee keren. Het is de hoogste tijd om ons gedrag te veranderen en duurzaam te gaan denken bij alles wat wij aanschaffen.
Vooral het laatste deel van het programma: De Prijsvechter schokte mij. We weten allemaal dat er een plasticsoep in de oceaan drijft. Maar beseffen we dat in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zit en dat we een tijdperk van uitsterven tegemoet gaan. Plastic blijft voortbestaan, wel honderd miljoen jaren en het wordt door niets afgebroken. 

Elk jaar komt er naar schatting 8 miljoen ton plastic rotzooi in de oceanen bij, nog even en we leven op een kunststof planeet.

De Plastic Soup Foundation (klik) is een Nederlandse organisatie die al jaren inzet voor het milieu en knokt tegen dreigende kunststof-ramp. Op de site vindt je ook een filmpje dat ons bewust maakt van het gevaar en ook vindt je er een classificatie lijst, zodat je kunt zien welk plastic veiliger is. 

De kik van het kopen duurt kort, maar de gevolgen zijn enorm.
Aan al die politieke onrust in de wereld kunnen we niets meer doen dan protesteren. Maar aan die massaproductie en wegwerpmaatschappij kunnen we wel wat doen. We moeten iets teweegbrengen en afkicken van die "goedkooplust", dat is uiteindelijk in ons eigen belang. Maar dat alles begint bij bewustwording.

De overgang naar een duurzame economie is nog een hele lange weg, maar met consuminderen en bewuster kopen is een duurzaam leven niet onmogelijk. Laten we vooral het vertrouwen in de toekomst niet verliezen, angst is een slechte leermeester.

Het positieve in het geheel is, dat steeds meer mensen zich bewust worden van de noodzaak van duurzaamheid. We moeten onze honger naar meer stillen, ook de volgende generatie verdient een mooie planeet. En dat geeft (kunst)stof tot nadenken bij elke aankoop die we doen.

De wereld verbeteren begint nog steeds bij jezelf.

Koop jij bewust?


Doordenker:

Teweegbrengen begint met een eerste stap.

In de Spotlight:


Na die prachtige serie over Van Gogh zoekt Jeroen Krabbé nu Picasso. Het is een fascinerende zoektocht naar de kunstenaar Picasso, die iedereen herkend, maar die niet iedereen kent. Ik was al fan van Jeroen Krabbé, maar na het eerste deel over Picasso zeker ook van deze serie.


Ook in Nederland kun je verschillende werken van Picasso van dichtbij bewonderen. In het Kröller-Müller museum vindt je en mooie collectie van tekeningen, schilderijen en beelden. In de afgelopen week zag ik de film: Lion, een film die je al aan het begin kippenvel bezorgd. Een vijfjarig kind verdwaalt en een volwassen man is op zoek naar zijn roots, een waargebeurd verhaal dat fantastisch is verfilmd. Drooghouden is moeilijk, de film dwaalt nog dagen door je hoofd, een aanrader.
Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts

©Happy Earl Grey

5 opmerkingen:

 1. Dat is ook het enige dat je kan doen: bij jezelf beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fantastisch dat museum ben ik ook weleens geweest, machtig mooi,
  verbeter de wereld begin bij je zelf, ja dat denk ik wel,
  ik leef wel vrij bewust ja :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bottled water - Ik vind het afschuwelijk om daaraan mee te moeten doen. En zelfs al gebruiken we de 2 liter flessen jarenlang voor van alles - je zult moeten lachen als je ziet waarvoor: van duiven verdrijvers boven het groenten kweek veld tot aan een nieuwe wand voor een oude schuur- ik vind het toch vervelend dat het kraan water hier niet gedronken kan worden het is net puur bleekwater en zit dan nog vol met fluoor ook.

  Een land waar het water niet te drinken is, kun je niet een beschaafde civilisatie noemen. Ik vraag me af hoe het bij jullie smaakt. Ik meende te hebben gelezen dat jullie nieuwe koning erg geinteresseerd is in water kwaliteit.

  Op een vrolijkere noot: kan iemand van jouw lezers of jijzelf mij vertellen wat nu een heerlijk nederlandse chocolade en/of cacao is?
  Nu dat de prijs van ruwe chocolade het dak door is, stoppen de fabrikanten hun produkten vol met derde kwaliteits chocolade poeder en het smaakt afschuwelijk.
  Ik heb Bensdorp geprobeerd, waar dat is duurder dan goud nu :-),
  Any suggestions?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig hoor ik van steeds meer mensen,die bewuster kopen. En de rust van tevreden zijn leren kennen.

  BeantwoordenVerwijderen