zondag 16 april 2017

227 Spiegelbeeld





Spiegelbeeld

Na die zomerse zondag vorige week, was het toch even afkicken. Ik vond het soms zelfs koud en zeker als je op de fiets zat. Maar aprilletje zoet, had gelukkig nog geen witte hoed. Het was echt Hollands weer, wisselvallig en kleurrijk.

Ik zoek altijd naar wat overeenkomsten in de week voor mijn wekelijkse blog en daarbij kwam ik toch wel tot een wonderbaarlijke conclusie. Mooi gevonden dacht ik, maar daarover ook nog eens op een verrassende manier te schrijven is geen gemakkelijke opgave. Maar ik ga de uitdaging aan en dan hoor ik graag van jullie.

Ik vond namelijk een overeenkomst met Elisabeth II, koffie distributie, de NAVO, Cuba, Bolivia, Dick Bruna, het sprookjesbos de Efteling en mij.





Maar voor ik daar dieper op door ga wil ik jullie ook nog vertellen over de prachtige tentoonstelling die ik de afgelopen week zag in Zwolle. Museum de Fundatie (klik)  is in 2012/ 2013 spectaculair uitgebreid en de ellipsvormige opbouw “het oog”, of “de wolk” zoals het museum het zelf noemt, is een ontwerp van Hubert-Jan Henket en springt al van verre in het oog. Het is een fascinerend pand op te zien.

Net zoals alles in Rotterdam bijnamen heeft, heeft het bijzondere gebouw in Zwolle ook allerlei bijnamen gekregen zoals: “het ei”, “de ufo” of “het ruimteschip”.


Museum De Fundatie in Zwolle


Op dit moment is er een prachtige tentoonstelling te zien met werk Werner Tübke (klik) , meester-schilder tussen oost en west. Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling buiten Duitsland van deze belangrijkste schilder van de DDR. Zijn werk wordt ook wel Magisch-realisme (klik) genoemd. Tübke ontwikkelde een stijl die teruggreep op de vroeg renaissancistische schilderkunst, maar werkte die uit op basis van een strikt persoonlijke visie. Hij schilderde vooral figuratief verfijnde historische taferelen en bereidde deze steeds voor door nauwgezette en langdurige studies.

Het is een prachtige tentoonstelling, waarin ook een schaalmodel (1:10) van zijn grootste werk te zien is, het panorama over de Duitse Boerenoorlog van 1524 – 1526. Vergeet vooral niet de film over het maakproces te bekijken, als naar deze tentoonstelling gaat.


Uitzicht door het "Oog"


Ook is het werk van Joseph Klibansky, “Leap of Faith” te zien in de Fundatie in Zwolle. Zijn werk laat een weerspiegeling van de wereld van nu- of liever nog: die van morgen, zien. Daarin zag ik met recht weerspiegelingen, maar zijn kunst wordt omschreven als indrukwekkend, maar sprak mij persoonlijk minder aan.



Werk (1958) van Werner Tübke


Het was nog een hele reis naar Zwolle en op het station kwam ik haar al tegen en er nestelde een liedje in mijn hoofd. De oorwurm zoals dat ook wel wordt genoemd raakte ik niet meer kwijt die dag en telkens weer als ik haar zag, zong het lied rond in mijn bovenkamer.

Spiegelbeeld vertel eens even ben ik heus zo oud als jij, is het waar…… (klik hier)

Muziek kan heel wat in je los maken en het voorjaar is al vaak bezongen, maar nooit zo mooi als in het lied “Mooi” (klik) van Maarten van Roozendaal (klik). Het is een prachtig poëtisch lied over de lente, maar een deel van de tekst raakte mij deze week nog eens extra:


En nu de wingerd zich wellustig
En het onkruid onbezonnen
En ik mezelf aftel
Van volwassen naar bejaard

Wordt het groener dan het groen was
Nu ik grijzer dan ik grijs ben

Ach ik ben Goddank
Dus nog een keer
Een jonge lente waard

Mooi
Het is om te janken zo mooi
Mooi, om te janken zo mooi

(Tekst: Mooi van Maarten van Roozendaal)




Linksboven: Zelfportret Werner Tübke en selfie en rechts: een fragment uit het werk; Einde van de Narrenrechtspraak IV


De jonge lente ik hou er zo van, elk jaar weer blijf ik verrast door die wonderlijke explosie van kleuren in de natuur. Ik ben geboren in april, ik ben een geboren lentekind en dat blijf ik ook al word het groener dan het groen ooit was en ben ik grijzer dan ik grijs ben.

In de lente van het jaar waarin, Elisabeth II (klik) van het Verenigd Koninkrijk als koningin wordt beëdigd, wordt in Nederland de distributie van koffie afgeschaft, treden Griekenland en Turkije toe tot de NAVO, vindt er in Cuba en in Bolivia een staatsgreep plaats, startte Dick Bruna zijn loopbaan met het ontwerpen van boekomslagen en opende het sprookjesbos De Efteling.

In datzelfde voorjaar werd ik geboren, heel vroeg in de ochtend en de zon klom die dag tot hoog aan de hemel. Het werd een prachtige zomerse, lentedag en het werd die dag 22 °C. Dat ik zo van de lente hou kan geen toeval zijn.




Ach zie de lammeren nou toch lurken
Aan hun vers geschoren moeders
En hoe de jonge zwanen
Donzen in de zachte sloot
En hoe de zwoele wind de wolken waait
Tot pas gewassen luchten

Kan iets mooier dan het mooi is
Kan iets groter zijn dan groot

(Tekst: Mooi van Maarten van Roozendaal)


Waar zijn de jaren gebleven, ik kijk naar mijn spiegelbeeld en glimlach. De jaren staan mij goed, al schrijf ik het zelf. Maar, spiegelbeeld ik kan je haten want je geeft geen dag terug… 




Werner Tübke



Ik heb het boek, “Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen” deze week uitgelezen. 
Een mooi citaat uit het boek is: "Je wordt geboren, je gaat dood en de rest is vrijetijdsbesteding." (James Joyce) Het is een heerlijk boek, ik ben met die levenslessen van Hendrik Groen op mijn toekomst voorbereid, net zoals een (niet meer zo’n) jonge meid.  Want wat de toekomst ook zal brengen, de rozen zullen bloeien, ook al denk je dat komt nooit meer terug.

Het is een mijlpaal, slechts een nummer met twee cijfers, een getal. Nog één nacht slapen dan ben ik vijfenzestig en daarna plus. Het doet geen pijn, morgen zal ik nog steeds dezelfde zijn. 


En dat is mooi, om te janken zo mooi...



Wat doen die mijlpalen met jullie?


Doordenker:

De goedkoopste facelift is een glimlach.




Joreph Klibansky


In het Spotlight:

Dick Bruna tentoonstelling(klik)

In het Atrium in Den Haag is tot 11 mei 2017 een tentoonstelling van onbekend werk van Dick Bruna (klik) want hij tekende meer dan Mijntje en dat weten veel mensen niet. Er zijn zo’n 2000 boekomslagen te zien van zijn hand.


Beeld en geluid (klik)

In 1952 werd voor het eerst de Sinterklaas in tocht op televisie uitgezonden. Wij hadden thuis nog geen televisie in die tijd. Niet alle oude televisiebeelden zijn bewaard gebleven, maar wel heel veel en bij het Instituut voor Beeld en Geluid kun je beelden van vroeger terugzien.
In de Experience (klik) kun je de wereld van de media beleven en zelf aan de gaan. Een bezoek aan het interactieve mediapretpark Beeld en Geluid is voor jong en oud een heel bijzondere ervaring. En eenmaal weer thuis is de pret nog niet voorbij, mits je een emailadres hebt achtergelaten bij Beeld en Geluid, kun je al je eigengemaakte beelden terugzien via de email die je thuis ontvangt.





Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.
En ik wens jullie nog mooie Paasdagen.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey

9 opmerkingen:

  1. Ik vind je gevonden overeenkomsten boeiend om te lezen en ik ben weg van ge gedichten. Ik ben zelf een enthousiast gedichten leester
    Wat het ouder worden betreft, ook ik vind mij de jaren goed staan. Ben eigenlijk meer tevreden met mijn spiegelbeeld dan vroeger.
    En mijlpalen...die zijn voor mij belangrijk, ze markeren spreekwoordelijk mijn leven, in goede en kwade zin.
    Ik wens je een mooie Paasweekend , met warme groet Manon

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ga graag naar de Fundatie, ze hebben vaak interessante tentoonstellingen!
    Van harte gefeliciteerd Elly! Fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. i always admired Michael Jackson' . man in the mirror. son and he thought ehind it.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dankjewel weer voor je blog. Ik lees m graag.
    En van harte gefeliciteerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gefeliciteerd met je mijlpaal! Een hele mooie toch? En je geniet als ik iedere week je blog lees met alle leuke dingen die je doet. Daar moet ik nog even op wachten want ik heb de mijlpaal 50 bijna 2 jaar geleden pas bereikt....:)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een prachtig blogbericht heb je geschreven! Ik lees je blog vaak, maar reageer veel te weinig...
    Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag en ik hoop dat ik op die leeftijd ook zo mooi en zo actief in het leven kan staan!

    BeantwoordenVerwijderen