zondag 8 oktober 2017

247 Kant





De regen tikt tegen de ramen, het is al wat later op de zondagochtend als ik aan een robbertje woord-worstelen begin. Het was de week van Anne en Eberhart, hoewel dat klinkt als een sprookje is de werkelijkheid veel harder.

Als toverslag bij heldere hemel lijkt het woord lief op de kaart te zijn gezet nadat het overlijden van een bijzondere man bekend werd. Ons aller Eberhart heeft nu niet alleen de stad Amsterdam “liever” gemaakt, maar het lijkt alsof heel Nederland liever is geworden.

Maar schijn bedriegt, de werkelijk is anders, net als in sprookjes is er altijd een donkere kant.


Het lieve leven


Nederland is al ruim een week in de ban van Anne. Daar was laatst een meisje loos, zij was gaan fietsten, maar duidelijk wel op het verkeerde moment. Anne, onverklaarbaar verdwenen tijdens een fietstocht in de regen en heel Nederland zoekt mee. Hoewel? Waarschijnlijk niet heel Nederland, want er moet naar mijn mening zeker één iemand zijn die de waarheid omtrent haar verdwijning kent en te laf is om zich melden. Ook mij houdt het al dagen lang bezig, waar is zij en wat is er gebeurd.

Helden en schurken zijn van alle tijden, ze zullen altijd op onverwachtse momenten in de media verschijnen.


Het Rijksmuseum Amsterdam


Ik bezocht de afgelopen week het Rijksmuseum in Amsterdam en stond daar oog in oog met verschillende helden. Ik bekeek wat selfies van o.a. Rembrandt en natuurlijk zag ik de Nachtwacht (klik) https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Nachtwacht weer, waarvoor toeristen zich altijd verdringen voor een selfie met de meester zelf.

Maar eerlijk gezegd spreekt het enorme doek van 7,5 meter lang, aan de rechterwand in de zaal waar de Nachtwacht hangt, mij veel meer aan. De Schutterij van wijk VIII in Amsterdam onder leiding van Roelof Bicker, geschilderd door Bartholomeus van der Helst (helemaal links op het doek te zien) is veel imposanter. De kleding is door de schilder zo treffend en kleurrijk geschilderd, dat de personen van het doek afspatten. De goudgalon, de kant, de knoopjes, alles met zoveel precisie weergegeven. Een streling voor het oog, maar zo keurig netjes hebben de helden er vast niet bij gestaan.


De schutterij van wijk VIII in Amsterdam (7.5 meter lang)

Niets is wat het lijkt, het is maar met welke ogen je het bekijkt.

Ik ben een liefhebber van het programma “Verborgen verleden”, waarschijnlijk ook omdat ik het bijzonder vind om mijn persoonlijke geschiedenis te kennen. Het is fascinerend te zien waartoe zoektochten naar voorouders leiden en ergens hoopt iedereen toch iets bijzonders te vinden. De afgelopen week was de zoektocht van Sasha de Boer (klik) te zien. Het programma was een herhaling, maar toch bleef ik weer kijken omdat zij de gedroomde voorgeschiedenis vond en terecht kwam in Schotland, in een tijd van Ridders en ruiters.


De bibliotheek van het Rijksmuseum in Amsterdam


Op de afdeling Special Collections van het Rijksmuseum is tot 22 juli 2018 een selectie uit de Kantcollectie (klik) te zien. Prachtig geklost kant, omslagdoeken, kragen, ragfijn en in schitterende motieven.


Kant in het Rijks


Wat wij dragen staat in schril contrast met wat je ziet in het Rijksmuseum, ragfijn kant, brokaat, fluweel en zijde hebben plaats gemaakt voor o.a. jeans en tricot. Bij voorkeur ook nog verwassen, met scheuren en gaten. Het is maar van welke kant je het bekijkt, maar mooi is anders naar mijn mening. Hoewel ik er ook niet aan moet denken om dagelijks in kant en brokaat door het leven te moeten gaan. Maar schoon en heel is toch wel mijn basisprincipe, wat de modekoningen en koninginnen ook mogen voorschrijven.


Kanten kraag in het Rijks


Tijden zijn duidelijk veranderd, maar ik denk niet dat er over driehonderd jaar met zoveel bewondering naar ons huidig modebeeld wordt gekeken. Of zou het Rijksmuseum dan een Speciale Collectie bezitten van jeans met scheuren en gaten?

Kleren maken de man of vrouw, maar dat zegt nog niets over het karakter van de man of vrouw. Wolven in schaapskleren, zegt het spreekwoord, helden of schurken herken je niet aan hun kleding. En ook dat zal door de eeuwen heen niet veranderen, maar in sprookjes blijven wij altijd geloven.


Kant en brokaat


De mens zal eeuwig hopen op een goede afloop, ook al weet je dat het tegendeel waarheid zal worden.

Hij heeft gulzig geleefd, hoorde ik Geert Mak deze week zeggen en ik vond dat een prachtige uitspraak. Gulzig leven zouden we allemaal moeten doen, alles en elke seconde bewust beleven zonder te knoeien met tijd. Maar je kunt erop googelen, er is geen gebruiksaanwijzing voor te vinden.

We reizen door de tijd, vandaag is zo weer morgen en in een zucht geschiedenis.

Ken jij je voorouders?


Doordenker:

Het is niet het geloof dat bergen verzet.


Gerard Andriesz Bicker


In het Spotlight:


Op zondag 12 oktober wordt het World Food Day in en om de Markthal in Rotterdam georganiseerd. Het is een mooi en leerzaam festival voor jong en oud. Je kunt op die dag niet alleen proeven er zijn die dag ook interessante excursies te maken naar voedselbedrijven in de regio, de excursies zijn via de site te reserveren.


Het is nog tot 15 oktober 2017 Kinderboekenweek en het thema deze keer is griezelen. Kinderen moet je al vroeg de liefde voor lezen bijbrengen, te beginnen met voorlezen. Als je deze week een kinderboek koopt (t.w.v. 10 euro), dan krijg je het boek: Kattensoep van Janneke Schotveld cadeau.


De hele maand staat het Kinderboekenmuseum in Den Haag in het teken van de Kinderboekenweek en kun je er heerlijk huiveren. Er zijn verschillende activiteiten te beleven voor verschillende leeftijden en de Verhalendame verteld huiveringwekkende verhalen, waar zelfs de gebroeders Grimm van griezelen. Leuk uitstapje voor de herfstvakantie!





Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey



Waardeer je mijn wekelijkse blog? Ik hoor het graag.

11 opmerkingen:

  1. Bedankt voor je bezoek op mijn blog. Leuk blog heb je met interessante verhalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn broer heeft tot in de 15-de eeuw de stamboom uitgezocht. Bijna elke voorouder kwam van Voorne-Putten. Ik zou zo graag iets over hun dagelijks leven willen weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tot begin 1800 weet ik zo ongeveer wie en wat mijn voorouders waren en waar ze leefden. Op zich vind ik dat ver genoeg, ik zie mezelf nog niet graven in al die archieven om wat verder in het verleden te duiken. Maar interessant is het wel.

    Dat 'gulzig leven' vind ik een moeilijk punt. Als je als gevolg daarvan erg ongezond en daardoor misschien wel veel te kort leeft, is het in mijn ogen geen pluspunt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. gulzig leven alsof elke dag j e laatste is, dat is mooi, ik denk wel dat wij dat doen, maar dat houdt ook wel in dat we dat op een heel relaxte manier doen... anne en eberhart ... ja ze blijven bezighouden, wat een fijn mens was dat...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja: gulzig leven. Dat is mooi. En Dat kant ook. Ik ga kijken

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gulzig leven...ja mooi klinkt dat als t maar niet schrokken wordt ;) Dan voelt t voor mij meer als hebberig...meer willen dan je nodig hebt. Tevreden leven...vind ik eigenlijk ook wel mooi ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Weet je dat ik helemaal niet in de gaten had dat het een herhaling was? En dat terwijl ik de afleveringen toch allemaal dacht te hebben gezien. Pas toen ik op Twitter keek zag ik het geklaag over de herhaling. Ik ben iedere keer weer verbaasd en ontroerd hoeveel en op wat een zorgvuldige manier dingen bewaard zijn. Zal men net zo zorgvuldig zijn met onze digitale werkelijkheid?

    Mijn moeder heeft het een en ander uitgezocht. Ik heb daar wat boeken over.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zo interessant hoe je de verschillende aspecten van 'kant' weergeeft, Elly !
    Prachtig die kantcollectie !
    Ik heb ooit in Brugge een kantklostster aan het werk gezien ... een echte kunst is het !
    'Gulzig leven', inderdaad een prachtige uitspraak, eigenlijk de eerste keer dat ik dit zo hoor ... ik zie het als bewust en ten volle genieten van ieder moment van de dag, de kleine dingen en open staan voor andere nieuwe dingen ...
    Fijne week,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het was onvoorstelbaar hoe fijn het kantwerk is gemaakt. Ik was wel wat teleurgesteld dat al dat moois niet zo goed zichtbaar was achter het glas. Wat mij betreft had het wel iets dichter op de ruit mogen liggen. Prachtig dat je het Kant op de schilderijen ook hebt gefotografeerd. Hoe je met een Paarl likjes verf dat kan bereiken. Groetjes Hetty

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Weleens van krishnamurti gehoord? Die beteedde zijn hele leven om de mensen daar bewust van te laten worden. Te vinden via google 😉

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat kijk je goed en fotografeer je mooi! Genieten... Dankjewel voor het delen, dat maakt blij :)

    BeantwoordenVerwijderen