zondag 29 oktober 2017

250 Tijd

Buiten waaide de wind om het huis, gisteravond toen ik de tijd terugdraaide, gelukkig snorde de kachel nog niet op vier. Het is wintertijd en de zon straalt het huis binnen alsof er niets is veranderd, de natuur lacht ons uit en lijkt te zeggen: Wintertijd??? Wie zegt dat!

Wat een onzin toch dat verzetten van de tijd en elk jaar weer die discussie. Afschaffen, ik ben vóór!


Vandaag ontbreekt het mij aan tijd om een goed verhaal te schrijven, het huis vergt nog om de puntjes op de i. Ik ben blij dat het behangen en witten achter de rug is. Hoewel niet alles meezat, de verwarming kwam uit de muur (holle muur) in de keuken en dat moet nog gerepareerd worden. Daarna komt de behanger weer om die plek opnieuw te behangen

Het huis is weer licht en fris en je bezighouden met de finishing touche is nog het leuks van alles. De linnen gordijnen zijn vooraf gewassen en hangen nu kreukelig over de strijkplank. Ze moeten nog op lengte worden gemaakt en die klus klaar ik (hopelijk) vandaag, eerst strijken. Daarna weer poetsen, want wat brengt dat klussen een stof in beweging.


Maar ik klaag niet, het is wintertijd en de zonnestralen in huis geven mij een voorjaarsschoonmaak gevoel en terwijl ik dat schrijf bedenk ik, dat je door het verzetten van de tijd helemaal van de leg raakt.

Zouden we ooit nog eens een winter krijgen zoals ik mij herinner uit mijn jeugd. Van Kooten en de Bie hebben dat beeld uit mijn jeugd prachtig verwoord in het lied:

1948

Buiten waait de wind om het huis
De kachel staat te snorren op vier
Er hangt een touwtje uit de brievenbus
En in de tochtige kieren zit papier
We waren heel erg arm
En niemand hield van ons
Maar we hadden thee en nog geen tv
Maar wel een radio en lange vingers
We gingen nog in bad
Haartjes nat, nog even op
Totdat vader zei: “Vooruit naar bed”
Dan kregen we een kruik mee
Gezichten op ’t behang
Maar niet echt vanbinnen bang
Toen was geluk heel gewoon


Het tijdsbeeld komt in de clip nog beter naar boven, kijk hier het filmpje (klik) 

Het touwtje uit de brievenbus was ook weer even een hot item, maar dan op een andere manier. Er is veel verdwenen en veel veranderd, maar als je oude beelden kijkt is er in de kern niet zoveel veranderd, ik zal zeker niet stellen dat de wereld er slechter op is geworden. We horen nu veel meer dan toen en dat doet een mens meer kwaad dan goed.

Wat dacht je van de boodschap uit het jaar 1975: Zoek jezelf (klik)  


Allemaal op weg naar niets, doen we zus of zomaar iets. Dat is de eerste zin en een wijze les van lang geleden, een tekst die nog steeds actueel is. Dikdoenerij is er nog steeds en maskers worden nog steeds gedragen.

De tijd vliegt, ook al zet je die terug en te kort is tijd ook altijd, daar veranderd geen mens wat aan. Misschien moeten we eens accepteren dat we niet alles naar onze hand kunnen zetten. Wees en blijf jezelf is de boodschap en die wijsheid is van alle tijden.

Deze 250e blog is helaas wegens tijdgebrek een korte, maar ik heb er toch even tijd voor vrij gemaakt om jullie een teleur te stellen. Volgende week zal ik weer wat meer mijn best doen. Beloofd!


Doordenker:

De juiste tijd kiezen is tijd besparen.


Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey


Waardeer je mijn wekelijkse blog? Deel dan de link.

11 opmerkingen:

 1. Hier, waar mijn laptop staat, brandt geen kachel en ik moet je zeggen; ik heb het loeikoud! Winter of geen winter. Ik wens je succes met de schoonmaak. Altijd fijn als het huis weer straalt. En nu ga ik gauw naar mijn warme kachel. Die staat niet op vier, maar er liggen heel wat houtblokken in ,-)
  Groet Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie overpeinzing, “de tijd vliegt, ook al zet je hem terug” het doordenkertje van de week!
  Je huis ziet er weer heerlijk wit en opgeruimd uit.
  Geniet van de komende week,
  Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja die zomer en wintertijd mogen ze van mij ook wel afschaffen, je raakt er alleen maar van in de war. Leuk dat je een najaarsschoonmaak houdt :) Koot en Bie blijven nummer 1 wat humor betreft!
  Groeten, Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer wat geleerd, wist niet dat buiten huilt de wind on het huis van Koot en Bie was. Heb even de video bekeken. Lekker nostalgisch. Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toen de discussie over het verzetten van de klok weer kwam, vroeg ik me af wat nu eigenlijk de 'oorspronkelijke' tijd is: zomer- of wintertijd? Succes met je werkzaamheden binnenshuis. Fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. :-) voor mij is íe precies genoeg nu lees ik 'm tenminste helemaal :-) anders lees ik er vluchtig overheen, want ik heb niet vaak zin in boekwerken :-) sorry,
  positief blijven dat is mijn instelling en soms ook wat minder hé el want waar altijd de zon schijnt wordt het ook een droge boel :-)
  de tijd terug mag stoppen, laat maar gewoon zoals het is, mijn jongens trekken zich nergens wat van aan zoals alle dieren.. gaan ze gewoon door, en vandaag is het een zonnige dag en gaan we weer lekker dik doen, door een dikke laag blad stampen in het bos :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zeg altijd: de tijd vliegt niet, wij vliegen.

  Wat een mooi huisje met prachtige sfeer!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De tijd vliegt zeker! Zo is het maandagochtend, en zo is het weer zondag. Althans zo lijkt het mij elke week weer. Ik zou best een dagje extra in de week kunnen gebruiken hoor. Het voordeel van die zomer- en wintertijd vind ik nog steeds die langere dagen in de zomertijd. Van mij mag het dus blijven hoor. We zullen zien hoe dat gaat aflopen. Vlug blijft het toch wel gaan...
  Fijne nieuwe week,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tijd is een raar ding... je doet je best om er grip op te krijgen, maar dat mislukt vaak..
  Je hebt een mooie overpeinzing geschreven, zet je toch weer even aan het denken!

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Voor mij hoeft de winter of zomertijd ook niet... onze hond begrijpt totaal niet dat de tijd is verzet...
  Tijd... is zo'n begrip... heerlijk als je het naar eigen idee mag en kan besteden... maar tijd is ook... voor zieken en onze dochter... hoe lang zou ik nog hebben... echt zo dubbel...
  fijne dag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De tijd verzetten is elk jaar een punt
  van mij mag het,al zie ik het niet zo gauw gebeuren.
  En Elly klaar met je huis..........

  wens je een mooi weekend!
  Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen