zondag 25 februari 2018

267 Levensduur

Wat gaat zo’n week toch vliegensvlug en soms besef je dan ook ineens dat ook een leven zo snel gaat. Maar daar moet je maar heel even bij stil staan en dan gewoon weer doorgaan met je persoonlijke avontuur, de reis waar je bij je geboorte aan begon.

Wat een diepzinnig begin deze keer en dat stond zomaar ineens op mijn beeldscherm zonder dat er heftige gebeurtenissen waren deze week. Het waren fijne winterdagen, koud en zonnig, maar dat gaat geen maanden meer duren, volgende week begint de lente.


De lente zal de aarde kleuren


Ik had een deadline deze week, ik ben namelijk al jaren een belangrijke schakel voor een bewonersblad van een bewonersvereniging in mijn buurt. De andere redactieleden zijn al behoorlijk op leeftijd en zijn wat minder thuis in het samenstellen van een blad. In 2012 werden er helpende handen gevraagd en die heb ik destijds toegestoken. Mijn moeder woonde er toen en zij was maar wat trots dat ik die taak op mij nam. Sindsdien verzorg ik de lay-out van het blad. Er is altijd weinig kopij en bovendien dat is vaak gewoon geschreven op papier en dus herschrijf ik dat op de laptop. Maar ik vul het blad ook aan met wat voor de bewoners interessant kan zijn b.v. de activiteiten in de buurt, puzzeltjes of gedichtjes.


Stilzitten is geen optie


Naast mijn oude vrienden van de redactie is er ook een hele actieve bewoonster van 80+ die altijd op zoek is naar sponsors in de buurt, die mogen voor een kleine bijdrage adverteren in het bewonersblad. Van de bijdrage van de sponsors worden weer leuke prijsjes gekocht voor o.a. de bingoavonden. Ieder is er druk mee op zijn of haar manier.

Nadat alles voor het blad naar mijn tevredenheid op papier staat, ga ik op zoek naar passende illustraties en krijgen de adverteerders een plek. Alles bij elkaar is het een hele klus en gepuzzel om het blad vorm te geven. Voor de afgesproken datum lever ik één geprint exemplaar aan, precies in de juiste volgorde zoals het geprint moet worden. Want de ruim 150 exemplaren, printen de heren zelf en met wat andere vrijwilligers wordt het boekje in elkaar geniet.


Tulpen zijn er in alle kleuren van de regenboog


Met de printversie word ik altijd met open armen ontvangen en met veel elan nemen ze het in ontvangst. Dan is er weer werk aan de winkel en daar kijken ze naar uit.
  
Ik had dus een deadline deze week, maar geheel onverwachts liet mijn printer het afweten. Om radeloos van te worden, het komt natuurlijk nooit uit, maar nu kwam dat wel op een heel ongelegen moment.

Alles heeft een levensduur, maar je staat er niet altijd bij stil dat het einde in zicht komt.

Gelukkig heb ik een goudvis. Een goudvis met een geheugen en dat zal jullie niet minder verbazen dan mijn oude vriend. Maar die vis bood mij op dat moment de oplossing. Ik kwam met de lente-editie op een visstick i.p.v. geprint, bij mijn oude vriend aan. Hij begreep er niets van, een gehalveerde goudvis ging in zijn pc, even wat tikken en hup daar rolde alles uit zijn printer.


Ik las het in de krant, blijf bezig


Nadat alles een keer was geprint en in de goede volgorde was gelegd, verscheen er een glimlach op zijn gezicht. Het was alsof de zon doorbrak en wolken plaats maakten voor een stralend blauwe lucht. Er was geen vuiltje meer aan de lucht.

Toen ik vanmorgen in de krant een mooi interview las met Paul van Vliet (82) (klik) met als kop: De dood heeft mij drie keer laten lopen, moest ik aan mijn oude vrienden denken. Hij zegt daarin: Veel leeftijdsgenoten zijn over het algemeen uitgeblust. Ze hebben niks meer te doen, zijn nergens meer nodig. Dat gevoel van nutteloosheid werkt zeer ondermijnend. Ik blijf bezig, elke dag. 

Niemand kent zijn eigen levensduur. Bij je geboorte krijg je geen garantie op een mooi leven. We kunnen ons leven nooit ruilen voor een beter leven, laten repareren of er een leven naast kopen. Niemand, rijk of arm heeft de mogelijkheid om een levenslange garantie af te sluiten. Ergens stopt het, zomaar of aangekondigd.

Dat is een bizarre gedachte, waar geen goudvis met geheugen een oplossing voor kan bieden.


Mijn slimme goudvis met geheugen


Vandaag vond ik een geprint en geniet exemplaar van het bewonersboekje in mijn brievenbus, toen ik terugkwam met tulpen van de markt. En met een glimlach dacht ik aan de uitgestoken gerimpelde handen die de afgelopen dagen bezig waren geweest met het in elkaar zetten van de ruim 150 boekjes. Voor de bewoners een leuke gezamenlijke bezigheid.

Ik besef steeds meer dat je bezig moet blijven, uitdagingen moet blijven zoeken en dat een leven lang leren belangrijk is. Hoe jong of oud je ook bent en een mooi motto is: Maak het je eigen om een leven lang nieuwsgierig te blijven.

Het bloggen houdt mij ook lekker bezig, immers als ik niet bezig blijf, dan valt er niets te schrijven en te delen. Bovendien is het leuk om feedback te krijgen en te ontdekken wat de mening van anderen is op wat ik schrijf. Van het lezen van andere blogs leer ik weer wat anderen bezighoudt, ergens van vinden en ondernemen. En dat is heel divers.

Soms levert dat ook leuke verrassingen op. Ik vond laatst een leuke attentie in mijn brievenbus van Antoinette van Schaik (klik) naar aanleiding van een reactie op de door haar gemaakte leren scharenhoesjes.


Brievenbus verrassing van Antoinette van Schaik


Deadline, tijdslimiet of levensduur, Het zijn mooie woorden maar heel veel spanning zat er de afgelopen week niet in. De grootste uitdaging deze week was het installeren van een nieuwe printer en dat is gelukt.

Morgen is het weer maandag en we gaan een ijskoude week tegemoet.

Een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Ik ga er weer een mooi avontuur van maken, hoewel dat wat mij betreft niets met schaatsen te maken zal hebben.


Wat doe jij als vrijwilliger?


Doordenker:

Tijd is geen snelweg tussen wieg en graf, maar ruimte om te ontdekken.


Tulpen van dit weekend


In het Spotlight:


In één nacht ontdekken wat Rotterdam aan kunst en cultuur te bieden heeft? Dat kan op Zaterdag 3 maart 2018, dan openen 40 Rotterdamse musea en culturele instellingen van 20.00 tot 01.00 uur hun deuren. Gezamenlijk brengen zij een uniek programma met de mooiste exposities, uitzonderlijke collecties, onverwachte performances en workshops. Bekijk nu al op de site het volledige programma.


Van 10 t/m 18 maart is het weer Boekenweek en het Boekenweekgeschenk (bij aankoop van een boek ter waarde van 12,50 euro) is dit jaar geschreven door Griet Op den Beeck (klik) 

Het Boekenweekgeschenk: Gezien de Feiten, gaat over Olivia, een vrouw voor wie opeens alles anders wordt. Een verhaal over de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven, de warme wurggreep van families, de angst om ruimte in te nemen, de kilte van de wereld zoals wij haar kennen en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste.

Traditiegetrouw wordt de Boekenweek afgesloten met een gratis reisdag met de NS. Op vertoon van het Boekenweekgeschenk 2018 reist u zondag 18 maart de hele dag gratis. En als u die dag met de trein op pad gaat, dan kunt u zomaar Griet Op de Beeck tegenkomen. Zij leest die dag voor en signeert haar boek tijdens het reizen. Lees hier over het reizen die dag(klik) 

Geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey


6 opmerkingen:

 1. Wat een heel toepasselijk stukje deze week, afgelopen maandag overleed mijn moeder,
  ruim 98 jaar oud, heel rustig in haar slaap. Haar reis was lang met de nodige wegversperringen,
  maar ook met heel veel genietmomenten. Nu is de reis teneinde en het is goed zo, morgen
  nemen we afs heid van haar.
  Groeten, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toevallig las ik een stukje in de krant over het gezellig oud worden. De algemene conclusie: actief door gaan. Je hebt gelijk, door het schrijven blijf je opmerkzaam. By the way, prachtige foto’s bij je post! Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie blogpost. Heel mooi verteld. Bezig blijven met leuke dingen is belangrijk. Knap van je dat vrijwilligerswerk. Daar heb je vast de handen mee vol. En dat de lay out helemaal in orde is, daar ben ik zeker van. Kan niet anders voor iemand met zo'n mooi blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Indeweer.blogspot.com28 februari 2018 om 20:08

  Wat leuk Elly, je bracht de bewoners weer veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen