zondag 20 januari 2019

304 Schoonheid





De zon schijnt heerlijk door de ramen, hoewel het winterweer er toch nog aan zit te komen. Het is vrijdag, de wasmachine draait en ik begin te het schrijven aan de 2e editie van de 7e jaargang. Het zevende jaar, soms sta daar ineens versteld van.

De natuur kan niemand sturen en dat blijkt maar weer, Koning Winter brengt ons landje ook nog een bezoek. Gisteren viel er al een beetje natte sneeuw en vandaag schijnt het zonnetje, maar het is wel lekker koud buiten. In huis forceer ik de lente en staan er voorjaarsbloemen op tafel. Dat is mijn manier om die saaie januarimaand door te komen.

Hoewel ik bepaald niet in een januari blues zit, dat heb ik te danken aan die zonnige dagen in Portugal. Deze keer laat ik jullie meegenieten van de schoonheid der natuur, want de enige manier om de natuur te sturen, is op een plaatje.


Van nature mooi


Als ik naar de kaart van Europa kijk, dan zie ik in de vorm van het Iberisch schiereiland altijd een hoofd en het gezicht is dan Portugal. Ik stond tijdens deze reis op het puntje van de neus. Op de Cabo da Roca (klik) , het meest westelijke puntje van het Europese vasteland en terwijl ik daar stond moest ik denken aan de film Titanic (klik) , waarin Leonardo di Caprio en Kate Winslet samen op het dek stonden met gespreide armen. Een onbeschrijfelijk gevoel benam mij de adem op dat uiterste puntje van de neus, op die hoge rotsen, met 140 meter onder mij het geluid van de hoge golven en boven mij de krijsende meeuwen. Even was ik: “The Queen of the World”.

Een prachtige plek, waar Moeder Natuur je het zwijgen oplegt.


Cabo da Roca


Toen ik deze week ergens een kop koffie dronk hoorde ik aan een tafeltje verderop een gesprek over een TV-programma, waarin mensen lichaamscorrecties werden aangeboden. De dames hadden zelf ook nog wel wat wensen blijkbaar. Bij de een was het de neus en bij de ander was het weer iets anders. De ontevredenheid over het vrouwelijk schoon leek met de minuut te groeien aan die tafel. Ik keek eens op en had graag even willen zeggen: “De natuur kun je niet dwingen, echte schoonheid zit vanbinnen.”

Maar ik hield mijn wijselijk mijn mond en glimlachte enkel.


De vuurtoren op de Cabo da Roca staat er sinds 1772


Ik las laatst een mooi interview met Anita Meyer en die sprak over de “bejaarde meisjes” in haar omgeving, de vrouwen van middelbare leeftijd die glad getrokken en opgespoten door het leven gingen. Ik vind dat zo’n mooie, passende uitspraak voor gekochte “schoonheid”.

Niemand wint het van de natuur, we worden geboren en gaan uiteindelijk dood. Ongeacht of we, jong, oud, glad of gerimpeld in het vel zitten. Ik zeg altijd: “Van zeuren wordt je lelijk” en daar ben ik sterk van overtuigt. Lachrimpels zijn mooier dan de neergaande lijnen in het gelaat, waarmee je een verzuurde uitstraling krijgt.

Die rimpels, onze jaarringen moet je gewoon met trots dragen.


Winterwonderland Portugal


Als ik ‘s morgens stram uit bed stap met mijn grijze lokken alle kanten op en in de spiegel kijk, dan zie ik ook wel hoe laat het is. Als ik dan mijn natuurlijke make-up, een glimlach gebruik en tegen mijn spiegelbeeld zeg: “Je bent geweldig, bijna net zo leuk als ik”, dan lijkt de zon door te breken, ook al is de dag nog zo somber.

En ja, ik praat soms tegen mezelf en dan hebben we het leuk samen.

Deze week tijdens mijn creatieve middag ging het gesprek ook over in jezelf praten en ik blijk toch niet de enige te zijn. Thuis heb ik daar even op gegoogeld en wat blijkt uit onderzoek, praten in jezelf doet stress afvloeien, verhoogt het zelfinzicht, helpt gedachten helder te krijgen en het werkt als aanmoediging of bijsturing. Hardop praten met jezelf is heel normaal en nog effectief ook. Het helpt je te focussen en stimuleert je om vol te houden. Ik hoorde zelfs in een of ander praatprogramma, dat als je jezelf in de tweede persoon toespreekt dat het nog meer effect zou hebben.

Dus jezelf aanspreken met jij, heeft meer effect dan “ik” zeggen.


De Atlantische Oceaan


Misschien moet ik mezelf eens anders gaan toespreken, als ik te lang in mijn huidige verslaving blijf hangen. Of, en dat is de vraag, zou dat dan weer meer neergaande lijnen in het gelaat teweegbrengen?

Schrik niet van het woord verslaving, lezen schaadt de gezondheid niet, maar resulteert wel in tijdgebrek als je te lang met je neus gericht naar het boek blijft zitten. En zoals jullie in mijn nummer 303 Draad (klik) konden lezen ben ik verslingerd geraakt aan die, inmiddels bijzondere familie waarvan de zeven zussen deel uitmaken. Het eerste deel van De Zeven Zussen heb ik inmiddels uitgelezen.

Deze week werd bekend dat het boek: De Zeven Zussen, het meest verkochte boek van 2018 is.

Als ik dan over schoonheid schrijf, dan mag de schoonheid van de schrijfstijl van Lucinda Riley zeker niet ontbreken. Zij vond inspiratie voor Zussen-serie toen ze op een avond naar de prachtige sterrenhemel keek en daar de Plejaden, de zeven gesternte (klik)  zag. De Plejaden zijn genoemd naar de zeven zussen uit de Griekse mythologie die door Zeus aan de hemel waren geplaatst. 

Aan het eind van het eerste boek staat een uitgebreid interview met de schrijfster, een bijzondere vrouw die de inmiddels wereldwijd bekend staat om de schoonheid van haar verhalen.


Schoonheid in woord en beeld


Schoonheid is een veel omvattend woord. Schoonheid is een idee of gevoel van aangenaam uiterlijk of innerlijk, uitstraling van een persoon, dier, kunst, object, landschap of muziek. Schoonheid is niet volledig subjectief.

Toen ik aan het tweede boek begon, kreeg ik direct last van een oorwurm (klik) en ik zag mezelf weer op dat puntje van die neus staan. Omdat het tweede boek: Storm, het verhaal is van de tweede zus Ally. Dat verhaal begint met zeezeilen, op een prachtig groot zeilschip ontmoet zij haar eerste echte liefde. Maar na een traumatische ervaring op zee, keert Ally de zeilwereld de rug toe en besluit ze haar vaders opdracht uit te voeren en dat voert haar naar Noorwegen.

Maar ook dit boek roept veel vragen op, waardoor je verder wil lezen. Het verhaal trekt je het boek in en verder lezen is een must.


Ook in de winter kleur de natuur


In mijn hoofd klinkt nu alsmaar die titelsong van de film Titanic, gezongen door Celine Dion en ik zing met lange uithalen mee: Where ever you go ... en ik kan jullie wel vertellen dat mijn zangstem geen schoonheidsprijs verdient. Maar ik zing gewoon verder puur en oprecht, ook al is het niet om aan te horen.

De Italiaanse schilder, beeldhouwer en dichter Michelangelo (1475 – 1564) sprak ooit deze wijze woorden uit: “Schoonheid ontstaat door de zuivering van overtolligheden.” 

Elk schoonheidsfoutje is uniek en elke boom draagt zijn jaarringen met opgeheven kruin, dus waarom zou de mens dat ook niet doen.

Praat jij in jezelf?

Doordenker:

De boodschap van het hart lees je op het gezicht.


Prachtig, maar wat is dit voor boom?


In het Spotlight:

Historische kostuumdrama’s en films die een waargebeurd verhaal vertellen, daar hou ik van en dus deze keer vijf films die ik wil gaan zien:




Das Zweigende Klassenzimmer (klik) 

De film Roma (klik) zag ik gisteren en dat is een bekroond juweeltje in zwart wit. We volgen in de film Cleo, een jonge huishoudelijke hulp in een arbeiderswijk in Mexico-stad begin jaren zeventig. Een levendig, onroerend portret van de dagelijkse strijd van families en de sociale hiërarchie in het onrustige politieke klimaat van de jaren zeventig. Een bijzonder mooi verfilmd verhaal. De film werd bekroond met de Gouden Leeuw en twee Golden Globes. 





Geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey

13 opmerkingen:

  1. Ik praat al tijden tegen mezelf en ik raad het iedereen aan. Jezelf toespreken, uit- of toelachen, bemoedigen, het werkt echt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik praat tegen mezelf,de hond,de tuinmerel ,de perenboom of het rijzende brood.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "Création" heeft een nieuwe reactie achtergelaten:

    Ben er weer heerlijk voor gaan zitten en heb wederom genoten van
    van je schrijfsels en prachtige illustratie's. Zelf praat ik regelmatig
    in mijzelf en zelf letterlijk hardop, haha voel me er ook zeer prettig bij.
    Mooi gezegd Elly, die rimpels onze jaarringen, inderdaad om trots op te
    zijn. Onbegrijpelijk als je al die glad getrokken gezichten om je heen
    ziet zonder enige expressie en met tuitende pruillipjes, snap daar
    helemaal niets van en dan te weten dat zij zichzelf heel erg aantrekkelijk
    vinden. Wat heb je weer een prachtige doordenker geplaatst, bedenk je die
    allemaal zelf?
    En dan die bijzonder fraaie boom op de foto, lijkt me een cadeau om in het
    echt te kunnen bewonderen, het is een Ceiba Pentandra [Kapokboom] als ik goed
    gegoogeld heb, je bent er vast inmiddels zelf al achter gekomen denk ik.

    Maak er een mooie week van,

    Lieve groet,
    Josephine

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn schoonvader zei ooit tegen mij dat ik eens make up moest gaan gebruiken. Ik deed het niet, mijn oma is immers 91 geworden zonder make up en dat ging prima!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, ik praat ook in mezelf en tegen mezelf. Soms ook als ik op straat ben, en dan schrik ik van mezelf dat ik iets hardop zeg. :)
    Wat mooi om rimpels jaarringen te noemen. Voor mij zijn het allemaal verdiende rimpels, want ze vertellen het verhaal van je leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een prachtige blog is dit!
    Heerlijk positief en met van alles wat.
    Mooie foto’s!
    Ik ben ook net begonnen in Storm, nodigt nu al uit om de andere zes delen aan te schaffen.
    Wat houdt jouw creatieve middag in?
    Kan ik daar ergens nog verder over lezen?
    Dank je wel voor alle positieve gedachten.
    Ik ga voortaan ook lekker tegen mezelf praten;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ja Elly, ik praat ook regelmatig hardop tegen mezelf, vaak zelfs in tweede persoon. Het is dus weer een geruststelling dat dit blijkbaar niets bijzonders is en zelfs goed is. De film Roma heb ik vorige week gezien, prachtige film, mede doordat ik zo'n 15 jaar geleden in Mexico city was, de sfeer waarin de film zich afspeelde was zo herkenbaar.
    Ik heb weer genoten van je schrijfsels.
    Groet, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik moet toch ook eens die boeken van de zeven zusters gaan lezen, lees er zoveel goeds over. Dat botox gedoe vind is zo iets stoms van deze tijd die ontevredenheid met je uiterlijk.Ik ben benieuwd hoe de "meisjes" er over een tijdje uitzien...:) Cabo di Roca ben ik ook geweest, er waait daar een ijzige wind ook in de zomer. Ze verkochten er warme gebreide truien destijds!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat ben je toch een heerlijk mens zoals je de dingen weet te verwoorden en ze ook beleeft.. Zo'n frisse en tegelijk doordachte kijk hebben we nodig tegenwoordig!
    Je zou een vaste column moeten schrijven in de krant of een tijdschrift...
    Fijne dag, groetjes v. Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De zeven zusters heb ik al op verschillende blogs voorbij zien komen. Met de film Roma ben ik net begonnen, ga 'm vanmiddag verder kijken.
    Bomen met stekels zijn de kapokboom en de zandkokerboom, maar geen idee welke het is en of er nog meer soorten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Je glimlach is het mooiste dat je 's morgens kan aantrekken. ;-) Prachtige foto's ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik moet lachen om die bejaarde meisjes. En dat van de jaarringen, dát ga ik onthouden. Verder ben ik ook verslaafd aan de zeven zussen, heerlijk. En ik praat in mezelf of eigenlijk tegen mezelf!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Elly,

    jaaaa... ik praat de hele dag door in mezelf.
    Soms hardop en soms gewoon in mezelf.

    En De Zeven Zussen.... Mooi he!
    Ik heb het eerste uit en ben nu halverwege Storm.
    Ik vind het prachtig. En ontroerend ook.

    Dagdag!
    groetjes van Marlou

    .

    BeantwoordenVerwijderen