zondag 21 juli 2019

328 Verdiepen


De maand juli gaat al naar het einde en tot mijn grote schrik zag ik deze week al herfstdecoraties in de winkel liggen. De herfst, ik zit er nog lang niet op te wachten, maar ook in de natuur zie de herfst al naderen. Je moet er niet te lang bij stilstaan, maar met diezelfde snelheid worden we ook ouder.


De Duinen van Voorne


Terwijl de helden in mijn familie van start gingen in Nijmegen, begon ik de week met een wandeling door de Voornes Duinen (klik) een prachtig gebied. Deze keer begon de wandeling bij het Badhotel in Rockanje, na een lekker bakkie op het terras liepen we richting het Breede Water. Een prachtige wandeling, door een schitterend gebied waar je een kunt zijn met de natuur en van massatoerisme geen sprake is. Hier leven oerossen en reeën een rustig leven en is de mens slechts een bezoeker. Ook hier viel het mij op dat er zo weinig vlinders zijn en dat ook het gezoem van bijen ontbrak. Telkens opnieuw vind ik dat een schokkende conclusie.

Eenmaal weer thuis stond de teller op 16,5 km en hoewel ik daar best trots op was, is dat natuurlijk niets in vergelijking met al die helden in Nijmegen.


Modeprent uit het jaar 1905


Geertje, de oudste vrouw van Nederland is deze week 114 jaar geworden. Wat een leeftijd. Men vroeg haar wat haar geheim was, ze trok haar schouders op en had daar geen antwoord op. Sterke genen en een grote dosis geluk, is naar mijn mening het geheim.

In het jaar 1905 werd Geertje geboren, in een volledig ander tijdperk dan wij nu kennen. Wat die vrouw al niet heeft meegemaakt, als kind de 1e Wereldoorlog en als jonge vrouw de 2e Wereldoorlog, weer later de landing op de Maan. De weg die zij in die 114 jaar heeft bewandeld is volledig veranderd, de zandwegen van toen zijn veranderd in een snelwegen en de paard en wagens zijn volledig uit het straatbeeld verdwenen. Sterke Geertje heeft de wereld volledig zien veranderen en heeft het allemaal doorstaan.

Snelwegen, luchtverkeer, ruimteverkeer, digitale verkeer zijn in ons dagelijks leven niet meer weg te denken zijn.

Van oude mensen kunnen wij nog heel veel leren, maar vaak willen jonge mensen daar niets van weten, totdat ze met het klimmen der jaren anders leren kijken.


Ford in 1905 


Dat onze tijd veel scherpe randjes kent is niet nieuw, maar soms wel confronterend. Ik las deze week dat 4 van de 10 kinderen zich stoort aan het veelvuldig smartphonegebruik van ouders. Ik zag zelfs een commercial langskomen waarin een kind via Google aandacht vraagt. Ik schrik daarvan, hoewel ik het rondom mij ook zie gebeuren. De schaarse vrije tijd die ouders en kinderen samen kunnen delen is kostbaar, die tijd mag je niet verknoeien, maar dat gebeurd wel.

Andersom zijn er ook ergernissen van ouders naar hun kinderen toe.


Rust, reinheid en regelmaat


Van oude mensen kunnen we nog veel leren, ook al ziet de wereld er totaal anders uit dan in hun jonge jaren. Vroeger waren rust, reinheid en regelmaat heel belangrijk in de opvoeding. En juist die regel is ook in onze huidige tijd nog steeds heel belangrijk voor de mens, niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen is het een belangrijke leidraad.

Kinderen die te weinig aandacht krijgen, ouderen die vereenzamen, buren die elkaar niet kennen en respectloos gedrag naar de medemens, waar komt die verarming toch vandaan. De mens is verstandiger geworden door de eeuwen heen, maar wie slim is laat ook behoorlijk wat steken vallen.

Verandering is haalbaar, als we ons meer in de ander zouden verdiepen en ons wat meer focussen op ons empathisch vermogen. Beginnend met luisteren naar feiten, zonder direct te oordelen. Niet vluchtig iemand aankijken zonder de emoties te zien en veroordelen. En in plaats van ongeoorloofd een mening geven, gewoon stil zijn, rustig blijven en respect tonen. Of met andere woorden, horen, zien en zwijgen. 


Het resultaat van digiminderen 


Niemand is perfect en iedereen maakt fouten, maar van fouten kun je leren en perfectie kun je nastreven. Maar dan nog is niemand perfect, ik niet, jij niet, wij allemaal niet.

Ik hoorde deze week een mooie doordenker in het nieuws van onze Minister-President naar aanleiding van zijn bezoek aan Trump. Rutte zei: “Soms moet je dansen met wie op de dansvloer staat.”

En zo is het je kunt niet op een lijn zitten met iedereen, dat is ook helemaal niet nodig, maar we moeten hoe dan ook met elkaar de tijd van leven doorbrengen en daar moeten wij allemaal mee dealen. We spreken niet voor niets over “de samenleving”.


Schoonheid zit in vele dingen


Tijd met elkaar doorbrengen, fysiek contact, juist dat is nog altijd belangrijker dan via de kille digitale snelweg. Maar is dat bij jou in evenwicht?

Het is toch te gek voor woorden dat er een campagne nodig is waarin kinderen vragen om aandacht en programma’s nodig zijn om conflicten binnen een relatie of problemen bij het opvoeden op te lossen. We dwalen af van wat werkelijk belangrijk is en dat is gewoon elkaar respecteren. 

Van oude mensen kun je echt heel veel leren, onder andere dat het geen zin heeft om je druk te maken om wat je toch niet kunt veranderen. 


Stop energie in wat werkelijk belangrijk is, dat geeft meer voldoening.


Doordenker:

Spreek alleen als je woorden mooier zijn dan zwijgen.


Een zomers verhaal, maakt de zomer nog mooier


In het Spotlight:


De Kunsthal biedt t/m 11 augustus weer een gratis buitenfestival, elke zondag is er van 13.00 tot 17.00 uur livemuziek te beluisteren. Elke week andere artiesten, dus waarom thuisblijven?


Van 7 t/m 25 augustus is er weer Pleinbios in het Museumpark en het programma is inmiddels bekend. Dat beloofd weer negentien zomeravonden film in het hartje van de stad. Neem zelf je stoeltje mee of huur er een voor een euro en geniet onder de blote hemel van de beelden.


Er is een nieuw boek uit van schrijfster Lucinda Riley, die we kennen van de populaire Zussen reeks. Het lijkt mij een heerlijk vakantie boek, zeker als je richting Italië vertrekt, dat doe ik in september, maar ik denk niet dat ik tot die tijd kan wachten met lezen.

Helaas wordt het volgende boek van de Zussenserie pas in december verwacht, de titel is al wel bekend. Het volgende deel krijgt de titel: Zon.

Geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey

En natuurlijk is het leuk als je een reactie achterlaat.

10 opmerkingen:

 1. Weer een mooi blogje, Elly! Petje af voor je 16,5 km, hoor. En wat erg dat er zoveel minder vlinders en bijen zijn.
  Er zou inderdaad meer menselijk contact moeten zijn. Maar aan de andere kant, ik ben ook wel blij met het digitale contact dat ik met mijn zoon heb. En met zoveel bloggers over de hele wereld. Maar het moet niet ten koste gaan van menselijk contact. Of het nu met kinderen of ouderen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heerlijk dat de klassiekers rust, reinheid en regelmaat en horen, zien en zwijgen hier voorbij komen.
  Ik ben er mee groot gebracht. inmiddels 70, voor de buis tijdens de eerste maanlanding, sterker nog die dag verloofd, het hield geen stand, maar wat is er veel gebeurd sindsdien. Aandacht en respect voor elkaar daar zouden we weer meer op moeten toezien. Leg die telefoon eens opzij, luister en zie het gezelschap waarmee je aan tafel zit. Zelf heb ik me er nooit schuldig aan gemaakt en blijf er in volharden. Bevalt uitstekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk weer je verhaal gelezen. Ook ik heb me verbaasd over de nu al herfstdecoraties en zelfs nieuwe winterkleding????

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi verwoord. Ik denk dat de tijd daarom ook zo snel gaat. Omdat niemand meer tijd heeft. Vroeger leefde men bij de dag en nam men de tijd en zeker voor elkaar.
  En wat een prachtige foto's weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heb je het weer mooi verwoord en wat ben ik he me je eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niet kinderachtig 16.5 km! En je maakte mooie foto's in de Voornse Duinen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig passende foto bij rust reinheid en regelmaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. in september en oktober kan het nog prachtig zomerweer zijn zelfs
  feww 16 km, goed gedaan zeg!
  mooie foto's en veel levenswijsheden

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dag Elly, wat schrijf je leuk, evenzo je foto´s!
  Wil wel meer van je lezen en daarom ga ik je volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige foto's en vooral de kleurencombinaties vind ik erg mooi bij elkaar passen. Daar heb je oog voor. En je schrijft fijn.

  BeantwoordenVerwijderen