zondag 28 juli 2013

31 Geluk

Foto links: Truus (mijn moeder) 
Foto midden: Busreisje met Evana naar de Betuwe (jaren '45- '48) de staande dames v.l.n.r. Wil, Truus en Sjaan, 
Foto rechts: Sjaan en Wil (mijn tantes)

Geluk

Geluk is een positieve emotie en onderzoek duidt er op dat geluk voor ongeveer de helft erfelijk is bepaald. De andere helft wordt veroorzaakt door invloeden vanuit de omgeving.

Ik durf te stellen dat ik het geluk aan mijn kant heb en dat heb ik gisteren weer mogen ervaren.

Het was weer “Besjesdag” (lees blog nummer 5) en al vroeg ging ik op pad met twee van de drie vriendinnen, om de derde die in een zorginstelling zit te verrassen.

De drie vriendinnen zijn mijn moeder en mijn twee tantes, een tweeling. Alle drie bereiken ze dit najaar de leeftijd van 88 jaar en de vriendschap bestaat al 68 jaar. Het is voor mij telkens weer bijzonder om ze daar samen te brengen.

Altijd drijven er herinneringen boven, aan het werken in het tricotageatelier “Evana”, waar ze elkaar leerden kennen, aan de vakanties die ze deelden samen met hun jonge gezinnen en over mensen die ze vroeger kenden. Tijden waarin geen sprake was van rijkdom en overvloed.

Natuurlijk heb ik al die verhalen al heel veel keren gehoord maar ik kan er naar blijven luisteren. Net als vroeger als kind naar de verhalen van mijn Oma. De verhalen staan in mijn geheugen gegrift. Het is van ongekende rijkdom dat ik al zo lang getuigen mag zijn van de levendige geschiedenis van mijn ouders en voorouders. Met een leven vol mooie herinneringen mag je je “Rijk” noemen en ik ben dan ook schatrijk.

Een van het drietal is de herinneringen aan ooit aan het verliezen en we zien haar steeds minder reageren op de verhalen over vroeger. Ze had een slechte dag gisteren. Maar bij het zien van de oude foto’s die mijn tante had meegebracht veerde ze weer op en was er herkenning. Zo mooi om dat sprankje geluk te zien en even was ook zij weer “Rijk”.

Geluk is een positieve emotie die voor de helft wordt gevoed door invloeden vanuit de omgeving.

Tip:
Laat je eens meevoeren met de verhalen van ouderen, ook al heb je die verhalen al honderd keer gehoord. Het zal zowel de verteller als de luisteraar “Geluk” brengen.

Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog volgen door links boven op de link aanmelden te klikken.
U kunt hieronder reageren zodat ik daar weer van kan leren.
(klik daarvoor op: Opmerkingen)


4 opmerkingen:

 1. Jan Bontje, woordenaar28 juli 2013 om 20:15

  Met instemming en met een glimlach gelezen....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Annemiek Broekhoff30 juli 2013 om 19:42

  Mooi onderwerp El! Als geen ander weet ik hoe dat voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De natuurlijke hartverwarming die liefde heet.
   Bedankt Annemiek

   Verwijderen