zondag 19 januari 2014

56 Generatiekloof

 Foto: De leukse winkel van Spijkenisse La Trouvaille

56 Generatiekloof

Hoewel het januari is heb ik toch al het voorjaar in mijn hoofd. Ik heb plannen gemaakt voor het opknappen van een kamer. De maten voor mijn nieuwe inbouwkast zijn opgemeten en de planning is gemaakt. De komende weken is het ruimen, witten en behangen. Een hele klus maar ik heb er zin in.

Het voelt als het ouderwetse voorjaarsschoonmaakgevoel en nu ik dit schrijf ben ik me weer bewust van mijn leeftijd. De laatste weken ben ik daar al vaker mee geconfronteerd.

Ik stond laatst in de supermarkt af te rekenen en voor mij een man met een kind van een jaar of zeven. Er rolde een citroen van de band in de richting van het kind en die de citroen pakte, waarop de vader tegen het kind zei: “Nee, die is van die Oma!” en hij keek mij aan. Ik keek de man enigszins verbijsterd aan en voor ik iets kon zeggen, besefte ik dat ik niet zo piep meer ben. Hoewel ik me nog jong en energiek voel is de waarheid soms hard. Confronterend, dat was het wel op dat moment.

 Foto: Thuis en behang bij Kwantum

Vorige week ontving ik een mail van een student productontwerper aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Hij had het stuk in de Oud Rotterdammer gelezen waarover ik in Nummer 31- Geluk schreef.

Hij schreef mij het volgende: 
Voor mijn afstudeerproject wil ik persoonlijke verhalen verzamelen over hoe de Rotterdammer van vroeger zijn vrije tijd doorbracht.”De verhalen over prettige dagelijkse bezigheden en bijzondere momenten die plaats vonden in het oude Rotterdam wil ik daarna verwerken in mijn afstudeerproject.  

De reden dat ik dat wil doen is omdat het mij opvalt dat de huidige generatie steeds meer vrije tijd besteedt op het internet. Waar ik bang voor ben is dat deze generatie straks niet meer weet hoe vrije tijd kan worden ingevuld zonder internet. Ik merk daarnaast dat zij verhalen van vroeger als duf ervaren en daardoor niet meer openstaan voor de waarde ervan. Met mijn project wil ik laten zien dat niet-digitaal helemaal niet 'duf’ hoeft te zijn. 

De “huidige generatie” benaderd mij en weer stond ik plotseling op de richel van de generatiekloof.

Foto: Oriëntatie bij Kwantum

Maar ik voelde me ook vereerd. Ik stuurde hem een email omdat ik ook nog mijn moeder van 88 jaar tegenover mij heb wonen. Misschien was dat de generatie die hij bedoelde. Maar hij schreef mij direct terug, ik paste helemaal in de bedoelde categorie.

Natuurlijk werk ik mee en de beiden studenten, want hij komt samen met een student fotografie, zijn van harte welkom. Ik zal ze eens laten zien dat mijn generatie helemaal niet oubollig is, iets te vertellen heeft en helemaal met de tijd mee gaat.

Foto: Oriëntatie bij Xenos en Kwantum

In het spotlight:
Op de site van Merula vind je van alles en nog wat over rommeltjes verzamelen, vintage en retro en ze heeft ook een eigen webshop merulala.nl.

Bijdehand van de site Bijdehandwerk maakt graag iets met de handen en daar heb je ruimte voor nodig en ook zij heeft pas een nieuwe werkplek met veel ruimte. Je vindt op haar site ook lekkere recepten.

Christine van Smakelijck schrijft over gezonde voeding en ook op haar site vind je lekkere recepten die gluten-, suiker- en zuivelvrij zijn.

Doordenker: Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen.

Liefs,
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog blijvend volgen 
door rechts op de link "Mijn blog volgen" te klikken.
Ik stel het zeer op prijs als u hieronder een reactie achterlaat.

13 opmerkingen:

 1. ooohhhh leuk , you go girl !! laat maar zien dat je nog heel erg bij de tijd bent!!

  lieve groet, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi, bedankt voor de reclame hoor :)
  Ik ben benieuwd naar het project. Klinkt leuk. Je bent zo oud als je je voelt toch!?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het project van de student wordt vervolgt door een tentoonstelling. Deze blog krijgt natuurlijk een vervolg als ik wat meer op de hoogte ben. Bedankt voor je reaktie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou inderdaad, wat Merula ook al zegt: Je bent zo oud als je je voelt!! Leuk dat je mij gaat volgen. Ik jou ook vanaf nu. Groet van Bettie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dankjewel voor het vermelden van mijn blog :) Mijn 60+ mama is ook volop actief, wat ik zelfs een beetje vanzelfsprekend vind.. Of ben ik dan alweer te oud voor de jongere generatie als ik dit zeg ;) Het is juist fijn om zo bezig te blijven & goed om met de tijd mee te gaan, toch? Erg mooi blog heb je! Maak je de foto's allemaal zelf?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Welkom en bedankt voor je reaktie. De foto's zijn allemaal door mij gemaakt en de collages maak ik via Picassa. Het is erg leuk dat ik op deze manier mijn foto's kan laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo ......,
  Wat leuk dat je volger bij mij geworden bent. Hartelijk welkom, wederkerig bloggen is altijd leuk, dus ik meld me ook aan bij jou.
  En verder, als ik lees wat ja allemaal van plan bent in je woonkamer, dan voel je je best nog jong.
  En ben heel benieuwd naar het project van de studenten.
  Tot blogs!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welkom Gerrie, Leuk dat je ook mij hebt opgezocht. Ik ben niet met de woomkamer maar met een kleine kamer bezig. Maar het is een heel karwij en als het klaar is volgen natturlijk de foto's.
   Groetjes en nog een fijn weekend.

   Verwijderen