zaterdag 13 september 2014

92 Warm Marmer II

Colosseum amfitheater gebouwd 1e eeuw na Christus

Warm Marmer II

Rome is niet in één dag gebouwd en ik blijf het tekens bijzonder vinden dat wij eeuwen later nog steeds de oude Romeinse bouwwerken kunnen bewonderen. Bewonderen is het juiste woord, want het is een wonder dat men toen zonder de moderne techniek zulke enorme bouwwerken kon laten verrijzen.

Ik met mijn passie voor theater sta nog steeds ademloos bij het Colosseum in Rome. Als ik er ronddwaal hoor ik in gedachten de gladiatoren vechten en de leeuwen brullen. Hoewel je daar wel een grote fantasie voor moet hebben met al die toeristen vanuit de gehele wereld.

Dit jaar bezocht ik individueel Rome. Maar vorig jaar reisde ik met een groep en maakten wij georganiseerde excursies. De reisleidster vertelde toen dat onder het bewind van Berlusconi er geen geld aan de stad werd uitgegeven en hoewel de bouwwerken indrukwekkend waren was onderhoud dringend noodzakelijk.

Colosseum amfitheater gebouwd 1e eeuw na Christus

Ik vond het dan ook opmerkelijk dat nu Berlusconi is vertrokken de stad hard bezig is met het schoonmaken en renoveren van o.a. het Colosseum. Ik heb in de fotocollage twee foto’s van het Colosseum geplaats en zoek de verschillen.

Ook in het aangrenzende Forum Romanum, in de oudheid het centrum van Rome, stonden diverse bouwwerken in de steigers. Maar ook daar stond ik weer met verbazing te kijken wat mensen handen eeuwen geleden hebben gemaakt. Slavenarbeid dat dan wel weer en dus zal het niet met liefde zijn gebouwd.

Teenslipper modern of ouderwets?

Als je in Rome bent dan kun je niet om het marmer heen en de enorme marmeren beelden geven je een indruk van het modebeeld van toen. Maar dan herken je ook weer, net zo als ik het vorige deel schreef, onze tijd in die verre historie. Zijn Birkenstock sandalen wel zo nieuw en is het dragen van teenslippers wel van deze tijd. Een mooie ontdekking vond ik zelf.

Met een heerlijk broodje, gewoon uit bruin papier en gezeten op de trappen of in het park tegenover het Monument Victor Emanuel II, een kolossaal bouwwerk dat gebouwd is tussen 1895 en 1911, was het goed toeven in de schaduw. Even een time-out voor de volgende trip.

Het park tegenover en de trappen van Monument Victor Emanuel II

Op zondag bezochten we Villa Borghese, Villa staat voor park in het Italiaans en Borghese is een enorm park waar Italiaanse gezinnen elkaar op zondag ontmoeten. Het was fantastisch om te zien hoe men op een terrasje afspreekt met de hele familie, alle generaties waren vertegenwoordigd.

Villa Borghese

Villa Borghese is 80 hectare groot en er zijn rustige plekken maar ook pleinen met veel bedrijvigheid. Skaters, skelters, golfkarretjes, fietsen en natuurlijk de Segway rijden er rond. Maar alles en dat is opvallend zonder veel geluid te maken, er is rust door het gehele park. Zelfs de bus die er rijdt is elektrisch en dus zonder veel geluid.

Villa Borghese

Kortom een park waar je van gaat houden zodra je het betreed. Er staan prachtige oude bouwwerken en overal verspreid standbeelden, borstbeelden, fonteinen en kleine waterplaatsen. En natuurlijk net zoals overal in Rome bruidsparen. Waarom hebben wij geen enkel stadspark dat dit kan evenaren vraag ik me af. Het zal het klimaat wel zijn denk ik.

Rome, ik kan nog wel even doorgaan. Foto’s genoeg en daarom schrijf ik nog een deel. Want de stad werd ook niet in een keer gebouwd en wie wat bewaard……

Villa Borghese

Doordenker:

Volg je hart het klopt altijd.

In de Spotlight:

Het Cultureel seizoen is begonnen en het nieuwe theaterseizoen begint. Maar er zijn in die mooie nazomerweken nog wel wat buitenevenementen waar je van kunt genieten.

In het park bij de Euromast in Rotterdam is van donderdag 18 t/m zondag 21 september een Culinair evenement “Rotterdamse Kost” een gezellig eet, drink en muziekevenement. Dit jaar met o.a. The Kik.

Men vraagt mij vaak waar ik al die leuke tips vandaan heb. Maar als je o.a. de site met de “Uitagenda Rotterdam” in de gaten houdt en de data in je agenda noteert dan behoef je niets te missen. Hoewel er te veel is om alles te gaan zien. En als je niet in de buurt van Rotterdam woont dan kun je ook een van de andere uitagenda’s opzoeken van een plaats bij jou in de buurt.

Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog blijvend volgen
door rechts op de link "Volgen" te klikken.

Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.

1 opmerking:

  1. Leuk om weer even bij je bij te lezen, wat een mooie trip heb je gemaakt naar Rome. Staat ook hoog op mijn lijstje. En ik zie dat je gestopt bent met werken en dus nog meer tijd hebt om leuke dingen te doen en te genieten van het leven. Lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen