zondag 28 september 2014

95 Groos

Rotterdams Disign bij GROOS

Groos

Deze keer wil ik mijn blog openen met het vergeten Hollandse woord “Groos”, het staat voor trots, apetrots en dat ben ik omdat dit al mijn 95e blog is. Ik had in januari 2013 absoluut niet verwacht dat ik het zolang zou volhouden.

Ik begon een blog omdat ik steeds meer thuis raakte in de digitale wereld en ook omdat ik toen begon aan een Smartphone. Mijn eerste site was eenvoudig en ik plaatste één enkele foto per blog. Maar al bij de zesde blog ontdekte ik het maken van collages van mijn foto’s.

Mijn foto’s waarmee ik, vóór mijn “Happy Earl Grey-tijdperk”, niet zoveel deed hebben inmiddels een erepodium gekregen. Ik vind het maken van de foto’s en de collages, naast het schrijven op dit moment wel mijn leukste “hobby”.

De "Hef" en het Schouwburgplein in Rotterdam

In januari 2014 heb ik de lay-out wat veranderd en nu ik de 100e editie nader zou ik eigenlijk nog een stapje verder willen gaan en zou ik de site willen uitbreiden. Maar hoe ik dat moet aanpakken is mij nog geheel onduidelijk. Misschien moet ik eens op zoek naar een “Bijdehandje” of een “Wishkid” of eens Googelen naar een cursus of iets dergelijks. Maar een ding staat vast in mijn 100e editie wil ik uitpakken.

Omdat ik het woord “Groos” ging gebruiken ben ik gaan Googelen en kwam terecht op een site van een bijzondere zaak die mij erg aansprak en waar ik nog niet eerder van had gehoord. GROOS in Rotterdam is een Rotterdams warenhuis met uitsluitend Rotterdamse producten. Rotterdamse mode-, design-, kunst-, muziek-, literatuur-, film-, delicatessen- en lifestyle- producten samengebracht onder één dak. Producten om groos of met andere woorden apetrots op te zijn.

Dinsdag was ik in Rotterdam en ging ook even langs bij “Groos”, helaas was de zaak gesloten. Maar het zag er veel belovend uit en dus moet ik nog eens terug.

De spiegelingen  aan het Weena

Een ander interessant mooi woord is: “Spiegelen”, een vorm van non- verbale communicatie of met andere woorden lichaamstaal. Volgens studies uit 1967 van de Amerikaanse Psycholoog Albert Mehrabian Ph. D. wordt 55% van onze communicatie bepaald door lichaamstaal. 38 % door stem en intonatie en 7% door de letterlijke tekst.

Bewust spiegelen kan door een gesprekspartner heel subtiel worden gebruikt om te laten merken dat hij aandacht en interesse toont voor de ander. Deze techniek wordt veel in onderhandelingen gebruikt en eigenlijk is dat met een gewoon woord gezegd “Na-apen”.

Ik hou ervan om weerspiegelingen in foto’s vast te leggen. Tijdens het maken van dat soort foto’s in Rotterdam viel het mij op dat veel mensen in een grote ruit naar zichzelf kijken. Is dat ijdelheid of is het een vorm van spiegelen?

Spiegelingen op het Stationsplein Rotterdam

Foto’s waarin spiegelingen zichtbaar zijn krijgen iets extra’s en maken een gewone bekende omgeving bijzonder. Een plas water kan ineens iets wonderlijk tonen of een etalageruit. Het is maar net hoe je naar je omgeving kijkt. En zo kreeg mijn wandeling door het Centrum van Rotterdam, met mijn lens op de spiegels van de moderne architectuur gericht iets glanzends en dat ik niet had willen missen.

Terug naar huis stond ik voor het stoplicht. Drie meiden, “brugpiepers’ stonden voor het stoplicht apetrots met hun, duidelijk nieuwe roze fietsen. De haren in een staart, in spijkerbroek en alle drie in een soortgelijk T-shirt. Een mooi voorbeeld van spiegelen dacht ik. Spiegelen, doen we dat niet allemaal? Zeg nou zelf, wie is er nog origineel tegenwoordig?

Mijn advies: Ga ook eens op zoek naar de spiegels in uw omgeving, het zal u versteld doen staan.

Spiegelingen aan het Weena en het Stationsplein

Doordenker:

Iedereen houdt de grenzen van zijn eigen gezichtsveld voor de grenzen van de wereld. (Schopenhauer)

In het Spotlight:

Meer lezen over na-apen en spiegelen? Kijk dan eens op de site van Coachy, breng het eens in de praktijk en ontdek de kracht ervan. Het zal u verbazen.

Op de site van Puur Arnika kun je lezen hoe twee oude fotorolletjes iets aan het rollen brachten. Misschien hebt U ook nog nieuwe uitdagingen binnen handbereik.Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog blijvend volgen
door rechts op de link "Volgen" te klikken.

Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.

4 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk Rotterdamplaatjes weer. En Groos is leuk, staat ook op mijn lijstje om er een stukje over te schrijven. Succes met je ideetjes voor je 100e post! Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Jolanda, Groos zag er leuk uit, maar ben helaas nog niet binnen geweest. Deze week gaat de Markthal open en daar kijk ik ook naar uit.
   Groetjes El

   Verwijderen
 2. Ik geniet meestal van je stukjes,maar wat mij opvalt, is dat er weinig reacties op komen,maar voor jou is het geen reden om te stoppen of te minderen met bloggen?
  Enfin ik lees je blog elke week vooral omdat ik ook uit de regio kom van Rotterdam en jij leuke tips geeft.
  Bedankt hiervoor.
  Groetjes Daatjens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat je reageert dat is altijd leuk en het is inderdaad jammer dat niet meer mensen reageren. Maar niet iedereen schrijft gemakkelijk iets op. Er zijn veel lezers, ik kan het aantal zien ik n de statistiek en ik krijg ook vaak mondeling reakties. Het schrijven is voor mij ontspanning en dat zal ik voorlopig nog blijven doen.
  In elk geval bedankt voor je reaktie.
  Hartelijke groeten
  El

  BeantwoordenVerwijderen