zondag 12 oktober 2014

97 Zorgen

De kleuren van de herfst De Buytenhof in Rhoon

Zorgen

De dagen korten en eindelijk was het herfst deze week en eerlijk gezegd vond ik dat heerlijk. Ik heb wat kasten opgeruimd, een pan soep gemaakt en wat gefröbeld. Wat een luxe om gewoon mijn eigen gang te gaan. Waarom zou ik mij zorgen maken?

Ik was enige tijd geleden met een vriendin bij de spoedeisende hulp toen wij een onbekende vrouw met haar zoon ontmoette. Hoe zou het met haar zijn?

Soms zie ik haar in gedachten staan, de ogen verwilderd en leeg. Ze kenden ons niet maar ze zei hulpeloos: “Ik wil naar huis!” Haar zoon zat er naast, roerloos en weer hoorde ik haar zeggen: “Ik wil naar huis!” Ze was gevallen, haar ogen waren diepdonker blauw. Ze wist niet wanneer ze gevallen was. Haar man was thuis, maar haar zoon die bij haar was noemde ze haar broer. Had ze wel een man thuis, vroeg ik me af. Ook de arts die naar haar kwam kijken kwam niet ver met het stellen van vragen.

De arts vroeg aan haar zoon: “Hoe vaak ziet u uw moeder?” en hij antwoordde één maal per week.

De vrouw zag er verwaarloosd uit, vlekken in haar te grote kleding en gehuld in een te groot herenjack en met te grote schoenen, geen wonder dat de vrouw was gevallen. Ze stond er hulpeloos bij en riep: “Mama!” Haar zoon zat roerloos naast haar. Dit was duidelijk een vrouw die niet voor zichzelf kon zorgen. Maar wie zorgt er voor haar?


De kleuren van de herfst De Buytenhof in Rhoon


We leven in een welvarend land, waar de heren in Den Haag het bedje voor zichzelf spreiden voor de toekomst. Empathie is iets dat niet meer voorkomt in de Haagse woordenboeken. Zelf zijn ze goed bij kas en kunnen met gemak zorg inkopen voor hun ouders en dus hebben zij daar geen zorgen over. Zo simpel is dat als je een vette beurs hebt.


Het is herfst en daar geniet ik van. Maar wat als je in de herfst van je leven meer zorg nodig hebt?


De kleuren van de herfst De Buytenhof in Rhoon

Een slechtziende buurvrouw is de afgelopen week in huis gevallen, ’s avonds laat. Gelukkig had ze een alarmzendertje bij zich en een andere buurvrouw vond haar heftig bloedend op de grond. Haar kinderen wonen alle drie ver weg en zijn afhankelijk van openbaar vervoer en zijn dus niet direct voorhanden.

De te hulp geschoten buurvrouw (ook op leeftijd) belde de alarmdienst. Na heel lang wachten kwam er eindelijk een arts thuis, omdat het bloeden niet stopte. Hij was bepaald niet aardig en had duidelijk geen “plezier” in zijn werk en respectloos deed hij waarvoor hij kwam. Er kwam uiteindelijk een ambulance die haar naar een ziekenhuis bracht. Haar neus was gebroken en haar jukbeen gescheurd, haar gezicht gezwollen en diep donkerblauw.

Haar dochters lossen elkaar nu thuis af om voor haar te zorgen. Maar hebben ook alle drie een baan en dus een werkgever die ook niet zo soepel is in deze tijd. Ook deze oude moeder (85) kan eigenlijk niet meer zelfstandig wonen. Haar dochters zijn overal aan het informeren en vragen zich af hoe het verder moet. Verzorgingshuizen zijn niet meer voorhanden en dus slaat de machteloosheid toe.


De kleuren van de herfst De Buytenhof in Rhoon

Het is herfst en ’s avonds steek ik gezellig de kaarsjes aan. Nu ik niet meer werk kan ik ook voor mijn moeder meer betekenen en dat is fijn, ik hoop dat nog lang te kunnen doen. Maar dat neemt niet weg dat ik me zorgen maak.

Heel veel hoogbejaarde ouderen staan hulpeloos met lege, magere en gerimpelde handjes. En wie heeft dat nou verdiend?

Het is herfst en de hoge heren in Den Haag buigen zich over de volgende crisis. Er worden weer bezuinigingen berekend, want oorlog voeren kost veel geld en dat mag wat kosten. Het probleem rond de ouderen lost zich met al die bezuinigingen op natuurlijke wijze vanzelf op. Daar hebben de Haagse Bobo's geen zorgen over.

De dagen korten en binnen maken we het warm en gezellig, de zorgen proberen we buiten te sluiten, die zijn voor later. 


De kleuren van de herfst De Buytenhof in Rhoon

Doordenker:

Het zijn niet de woorden die wijsheid bevatten.

In het Spotlight:

Om het deze keer niet al te zwaar te maken wat creatieve herfst ideeën. Annabel maakte een ketting van kastanjes voor aan de schouw. Op haar site vind je ook een lekker recept met kastanjes.

Ik heb met verbazing de herfstsjaal op de site van Blij dat ik Brei gezien. Wat een prachtige sjaal is dat. Breien het is de tijd ervoor, maar of ik voor zo’n bijzonder breiwerk het geduld op kan brengen is de vraag.

Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog blijvend volgen
door rechts op de link "Volgen" te klikken.
Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.

4 opmerkingen:

 1. Ik ben onder de indruk van dit stuk en bezorgd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reaktie velen zijn bezorgd en zo machteloos.
  Hartelijke groeten
  El

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verwoord! Ook ik kom in mijn werk schrijnende gevallen tegen van mensen op leeftijd die zich maar moeten zien te redden. Triest hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Lien het is ook triest en iedereen kent mensen in een dergelijke situatie. In een rijk land als Nederland waar alles goed geregeld was, sterven mensen eenzame dood. Het is bizar!
   groet El

   Verwijderen