zondag 5 oktober 2014

96 Herfstzon

Spido

Herfstzon

Terwijl deze week het strand vol met Walrussen lag en de terrasjes in de stralende herfstzon een zomerse uitstraling hadden, had ik weer een enerverende week. Ik ga niet alles noemen maar wil er wel wat over kwijt.

Het was prachtig weer en dus heb ik deze week de Maas bevaren met de Spido. Als geboren Rotterdammer is dat altijd weer een feestje. Een tochtje door de havens doet mij altijd weer denken aan mijn vader die daar alles over kon vertellen.

De Spido vaart tijdens de haventoer ook langs de werf waar mijn vader ooit werkte en waar hij mij als klein meisje weleens mee naartoe nam als er een groot schip lag. De dokken lagen er deze keer wat verlaten bij en de werf heeft door de jaren heen een andere naam gekregen. Maar de geur, als ik daar ben reuk ik altijd weer de geur die mijn vader mee naar huis nam in zijn werkkleding.

Rotterdam  vanaf de Maas gezien

Na de Spido bezocht ik die dag de Rotterdamse markt het was er druk, de volgende dag zou De Markthal officieel worden geopend door Koningin Maxima. Er werd nog hard gewerkt want lang niet alles was klaar op dat moment. Het moet echt nachtwerk geweest zijn. De volgende dag zag ik de beelden bij TV Rijnmond en alles zag er pico bello uit.

Ik ben een echt marktmens en dus geniet ik altijd van het sfeertje en de mensen op de markt. Vanaf een terrasje is het heerlijk mensen kijken en met verbazing zie ik waarmee iedereen loopt te zeulen. Zelf ging ik met armen vol bloemen terug naar huis.

Stoffen-spektakel "Het Lappenbos"

Ook een markt maar van een heel ander kaliber was deze week het Stoffen-spektakel in een van de hallen in het Ahoycomplex, een evenement dat tegenwoordig regelmatig terugkeert. Een eldorado voor zelfmakers en eerlijk gezegd kan ik daar door het “Lappenbos” de bomen niet zien. Maar natuurlijk ging ook ik met volle tasjes naar huis. Ik moet mij immers op de winter voorbereiden nu ik niet meer werk en stel dat ik van de winter niets te doen heb….

Gelukkig komt vervelen niet in mijn woordenboek voor en vervelen is ook zeker niet aan de orde als je twee rechterhanden hebt.

Maar het was niet enkel Maas en Markt deze week. Want ik ben ook een Cultuurliefhebber en zo zat ik dus deze week ook in de zaal van het Beatrixtheater, bij de musical “Moeder ik wil bij de Revue”. Het was een feest van herkenning en niet alleen omdat ik de serie had gezien op TV.

Ik was vooraf erg benieuwd op welke manier ze de succesvolle serie hadden omgezet naar een musical. Het leek mij eigenlijk onmogelijk, maar het heeft mijn verwachtingen overtroffen.

Het decor vloeide bijna onzichtbaar over van de enen situatie naar de andere, van het platteland naar de stad. Er werd gebruikgemaakt van digitale beelden en de vonken werden van het podium gespeeld. Het jaar ’55, ik was toen 3 jaar, werd tot leven gebracht. Het was een en al vrolijkheid, wat een prestatie

Met een lach om de mond gingen we huiswaarts en menigeen zong de laatste klanken bij lopen naar de geparkeerde auto’s.

Container "Patchwork"

Dit weekend werd er ook gezongen op straat bij het jaarlijkse Shantyfestival in Spijkenisse. De terrassen zaten vol en overal klonken de liederen door het Centrum. De herfstzon maakte er een feest van. Vanaf een terrasje was het heerlijk mensen kijken, de een met teenslippers in zomerjurk en de ander showde de nieuwe najaars - en wintermode compleet met laarzen.

Ik zat tegenover ons nieuwe Theater De Stoep, een prachtig theater dat volgende week op 9 oktober officieel wordt geopend en ik luisterde naar het Shantykoor Barend Fox zij zongen een lied dat Dorus ooit zong:

Weet je wat een Rotterdammer het mooist van Mokum vindt
Dat is de laatste trein naar Rotterdam, dat weet het kleinste kind
Hij vindt Amsterdam wel aardig, maar hij doet een dubbele moord
Voor de Metro z’n tunnel en voor Feyenoord
Voor de Metro z’n tunnel en voor Feyenoord

Havenstillevens

Het grappige is dat dit theaterseizoen de voorstelling “Een avond met Dorus” wordt gespeeld en op 24 januari 2015 staat die voorstelling in De Stoep. Dorus, Tom Manders was een Rotterdammer in hart en nieren. Van Rotterdammers wordt gezegd dat ze chauvinistisch zijn en dat geloof ik wel. Want, ben je in Rotterdam geboren………. en nu ik dit schrijf hoor ik een ander lied dat ook ooit geschreven is:

Ben je in Rotterdam geboren
Op het Noordplein of Katendrecht
Kan je van geen vreemde horen
Dat hij van Rotterdam iets zegt
Want voor me haven en me Blakie
Voor de Coolsingel en Hofplein
Geef ik subiet mijn laatste knakie
Daar ken ‘k alleen me eige zijnOok ik ben en blijf altijd een Rotterdammer en ben trots op de nieuwe De Markthal, die in de volksmond als Oud-Rotterdams gebruik alweer een bijnaam heeft gekregen. Van onze “Koopkathedraal" heb ik nog niet veel foto’s. Maar ik beloof jullie er iets speciaals van te maken.

Maar datzelfde trotse gevoel heb ik ook over het nieuwe Theater De Stoep in Spijkenisse. Het theater is met veel “tegenwind” gebouwd, maar het resultaat mag er zijn en op 9 oktober zal ik met trots bij de eerste officiële voorstelling aanwezig zijn.

Shantyestival Spijkenisse

Doordenker:

Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen.

In het Spotlight:

De Markthal is imposant en de eerste overdekte Foodmarkt van Nederland. Deze toeristische trekpleister is prachtig in beeld gebracht door Jolanda van “Rotterdam through my lens” het geeft een beeld zoals het is.

Ook Lia van “House of Seasons” heeft mooie foto’s geplaatst van De Markthal.

Op de site van “Sophie Sweet Vintage” vind je een agenda met alle Craftymarkten in oktober. Leuk om inspiratie op te doen of om alvast wat Sintcadeautjes te kopen. Dat lijkt misschien wel vroeg maar het is al over twee maanden Sinterklaas.

Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog blijvend volgen
door rechts op de link "Volgen" te klikken.
Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.

8 opmerkingen:

 1. Lief dat je mn blog weer noemt. Je moet echt gauw eens gaan kijken al was het er dit weekend wel heeel druk! leuk je collages van de touwen, containers en het shantyfestival. En al ben ik geen geboren Rotterdamse, ik snap helemaal wat je bedoelt met de liedjes die je ons laat lezen! Lieve groet en veel pleier met de opening van het nieuwe theater.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reaktie. Ik ga een keer doordeweeks als er geen markt is naar De Markthal zodat er wat meer rust is, hoop ik. De liedjes zijn al heel oud maar tijdloos dat vind ik het leuks eraan.
  Fijne zondag nog.
  Groetjes El

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van half 2007 tot begin dit jaar heb ik onder de rook van Rotterdam gewoon en de stad blijft me boeien, ook nu ik in een ander deel van het land woon.
  Morgen ben ik er weer voor een dagje en als ik tijd heb, ga ik zeker naar de Markthal.
  Opnieuw prachtige foto's in je bericht en ook in die van de andere dames.
  Hartelijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wens je een fijne dag morgen in Rotterdam en bedankt voor je reaktie.
   Hartelijke groeten
   El

   Verwijderen
 4. Lief dat je mijn blog noemt :) Een aanrader voor een marktliefhebber als jij is de Rotterdamse Oogstmarkt op het Noordplein. Zoveel moois te zien en te proeven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, de Rotterdamse Oogstmarkt ken ik en heb ik ook al een paar keer in mijn blog vermeld. Een heerlijke markt. Bedankt voor je reaktie. Leuk!
   Liefs El

   Verwijderen
 5. Wat heb je een heerlijk blog, bij toeval kwam ik erop terecht !
  Heb hier en daar een kijkje genomen en veel gelezen, fijn en soms heel herkenbaar ...

  Lieve groet van Mapi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welkom Mapi, Leuk dat je ook een reaktie hebt achtergelaten. Dank je voor de reaktie.
   Hartelijke groet
   El

   Verwijderen