zondag 26 oktober 2014

99 Tijden

Londen is the place to be

Tijden


De klok is weer verzet. Tijd, waar maken we ons druk om, het tikt vanzelf weg.

We hadden iets te vieren, veertig jaar vriendschap is te mooi om zo maar voorbij te laten gaan. Als je elkaar zo lang kent, heb je beide veel meegemaakt, afscheid van dierbare genomen en lief en leed gedeeld. Met het klimmen der jaren ga je elk je eigen weg en heb je elk je eigen leven. De vriendschap is veranderd, maar nog steeds is het na al die jaren een warme, hechte vriendschap.

Wat waren we jong nog in ’77, we woonden in dezelfde straat en werkte beide bij de Bijenkorf. Het was een mooie tijd en met een heel leven voor ons gingen wij als “Jonge Bijtjes” de toekomst tegemoet.

Oxfordstreet, Regentstreet, Big Ben en London Eye

We besloten voor ons veertigjarig jubileum naar Londen te gaan, want “London is the place to be”.

Londen, ik was er begin 70er jaren en kende het niet meer terug. Natuurlijk heeft de tijd niet stilgestaan en dat zie je in elke wereldstad terug. Ook Londen is een mengeling van oude en moderne architectuur geworden. Rotterdam ziet er nu ook anders uit dan in de jaren ’70.

Natuurlijk zagen we The Houses of Parliament, Big Ben, Westminster Abbey, Trafalgar Square, Buckingham Palace. St. Pauls en The London Eye (vanaf de grond). 

Liberty of London sinds 1875 een begrip in Londen

Maar de “Jonge Bijtjes” waren natuurlijk heel erg gecharmeerd van de shops als Harrods , Liberty of London en Fortnum & Mason.

De drie bovengenoemde winkels bezocht ik ook in het begin van de jaren ’70 op aanraden van een inkoper van de Bijenkorf. Toen was mijn verbazing groot bij het zien van die waanzinnig mooie winkels. Het was niet alleen het assortiment, maar ook bij het zien van de panden viel je mond open.

Harrods opgericht in 1824

Het was verrassend dat ik ook nu weer zo onder de indruk was. De tijd had stil gestaan en de panden waren niet veranderd, alleen het assortiment was met de tijd meegegroeid. Ik was toen in de ‘70er jaren bijzonder onder de indruk van Fortum & Mason en was dat nu weer.

William Fortum, toen koninklijk lakei, begon samen met zijn huisbaas, Hugh Mason in 1707 de eerste winkel. Fortum & Mason is een delicatessenwinkel met een prachtig assortiment. Je kunt er thee en koffie proeven zoals je bij een wijnhandel de wijn kunt keuren. Het is een winkel die met geen winkel in Nederland is te vergelijken. Het personeel loopt ook nu nog in Jacket en je wordt er als een vorst bedient. Ook hier heeft het interieur “De tand des tijds” doorstaan, maar de handel is met de tijd meegegroeid. Op de site van Fortum & Mason kun je het assortiment online bestellen en de geschiedenis lezen.

Al drie eeuwen is Fortum & Mason een begrip. Het prachtige pand in een oud groene kleur heeft aan de gevel een klok hangen van de makers van de Big Ben. Het trappenhuis is prachtig in originele staat met een schitterende houten trap en opvallend mooie lampen. De deur wordt door de portier galant opengehouden. Als je Londen bezoekt is Fortum & Mason een absolute must.

Fortum & Mason de eerste winkel werd al in 1707 geopend

Het magische geluid van de Big Ben is door de jaren heen ook niet veranderd. Maar eenmaal bij Dowing Street 10 aangekomen besefte ik dat de wereld haar onschuld heeft verloren. In de jaren ’70 stond ik daar vlak voor de deur te kijken naar de Quards, in hun rood zwarte outfit compleet met bontmuts. Nu in 2014 kun je de deur van Dowing Street 10 amper zien en is de straat voorzien van een zwaar dubbel hek en staan er gewapende militairen.

De wereld is haar onschuld verloren, de realiteit kwam op dat moment hard aan, hoewel we dat allemaal weten.

King's College, Buckingham Palace, Downingstreet 10, St. Pauls

Wij, de “Jonge Bijtjes” van toen, hadden een fantastisch weekend in Londen. Alles zat mee, de vlucht, de reis en het weer was natuurlijk ook fantastisch. We worden ouder, maar de meisjes van toen houden de traditie in eren en gaan ook het volgende jubileum een reisje maken.

Vriendschappen moeten vaker worden gevierd. Blijf je steeds bewust van alles wat je samen hebt meegemaakt, de gouden momenten, het afscheid van dierbare en gedeeld lief en leed.

Het leven is kort en dus lieve mensen, vergeet niet om waardevolle vriendschappen groots te vieren.

De tijd heeft ook in Londen niet stil gestaan 

Doordenker:

De enige manier om een vriend(in) te krijgen, is er een te zijn.

In het Spotlight:

Prachtige foto’s van Londen kun je zien op de site van John & Elza’s Blog de foto's geven een mooi beeld van de stad Londen.

Emelina's gaat naar Londen en neemt mee als handbagage. Zij laat ons haar bagage zien aan de hand van foto’s.

De Franse Lelie bezocht Antwerpen, ook zo’n prachtige stad en Jolanda maakte er prachtige foto’s. Daar moet ik ook weer eens naartoe.

Op de site van Zwart, Wit en Hout kun je je blog promoten. Een leuk initiatief van Arla waarop verschillende bloggers zich presenteren.

Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog blijvend volgen
door rechts op de link "Volgen" te klikken.
Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.

2 opmerkingen:

  1. het was een heerlijk weekend en bij het lezen van je blog was ik er weer heel even ,

    lieve groet, Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een heerlijk weekend moet dat zijn geweest! Londen is echt een geweldige stad en als ik dit lees wil ik er snel weer naartoe!

    BeantwoordenVerwijderen