zondag 21 december 2014

107 Sprankelend

Witte kerst thuis

Sprankelend

Zo snel gaat de tijd, week 51 ligt achter ons en nog even en de telling begint opnieuw. De decembermaand is altijd een maand van terug kijken, een emotionele maand en voor velen een beladen tijd.

Ik belde deze week bij haar aan, het was haar verjaardag en bij het openen van de deur fleurde haar gezicht op. Ze was 86 geworden die dag en in het weekend ervoor was haar verjaardag al gevierd samen met haar kinderen. Haar wereldje is klein, haar ogen zeer slecht en dat beperkt haar in haar doen en laten.

We drinken koffie met een taartje en ze verteld mij van vroeger. De verhalen heb ik al eerder bij een bezoek gehoord, maar dat ontgaat haar en ik luister. Ze is duidelijk blij met mijn bezoek en het maakt haar dag weer wat lichter. Toch zegt ze tussen de verhalen door, dat het voor haar allemaal niet meer hoeft, ze wil geen last zijn voor haar kinderen.

Haar woorden blijven in mijn hoofd hangen als ik naar huis loopt.

Limburg December 2010

Wat een wonderlijke kerst dit jaar, buiten lopen de temperaturen op in plaats van onder nul te zakken. Een witte Kerst zit er zeker niet in, al hoewel die statistisch gezien erg weinig voorkomen. Ik maak er in huis maar een “witte” Kerst van. Voor het eerst ben ik vrij vóór de feestdagen, na de feestdagen en alle dagen die erna komen in het nieuwe jaar. Nou ja, vrij?

Ik schoof deze week aan bij het jaarlijkse kerstbuffet in het huis waar mijn moeder woont, bij mij aan de overkant. Ik hoor er helemaal bij, omdat ik in de redactie van het bewonersblad zit en ik wordt door velen warm omarmt. De live muziek met oude liedjes uit vervlogen jaren maakte de middag voor hen compleet en er werd zacht en fragiel meegezongen met de kerstliederen.

Maar een lopend buffet voor mensen op leeftijd is niet zo gemakkelijk en dus ben ik op zo’n middag ook de “opschepper” met aan mijn sterke arm 85+ers die daar dankbaar gebruik van maken. Koude en warme schotels en natuurlijk frietjes met en een ijsje als dessert. Voldaan gingen de bewoners begin van de avond huiswaarts en ik ging ook met een goed gevoel naar huis.

Genieten zit in kleine dingen, in samen zijn en de warmte die je uitstraalt.

Kerst bij Fortnum & Mason in Londen

Het is een sprankelende maand, de maand december en veel mensen hullen zich in glitter en glamour. De maaltijd buitenshuis of thuis bestaat bij velen uit bijzondere gerechten, waar grote bedragen voor wordt neergeteld.Van buitenaf is alles perfect, maar is de werkelijkheid ook de realiteit?

Het geld rolt, geld dat er niet altijd is maar toch wordt uitgegeven.

Het geeft te denken dat ik op de markt kersen kan kopen bij de groentekraam en even verder op staan tulpen en hyacinten bij de bloemenkraam. Handel is een kwestie van vraag en aanbod. Ik blijf erbij dat het gekte is, uiteindelijk betaald de consument een hoge prijs en is de productie vaak extra belastend voor het milieu.

Wat is er mis met oude tradities, de gewone kip of de rollade?

Kerst bij Liberty of Londen

Maak het jezelf niet moeilijk door recepten te kiezen die je boven je verstand gaan en waar je heel veel ingrediënten voor moet kopen die je nooit meer gebruikt. Voorkom: “Feestelijke” feestdagen stres en blijf met beide benen op de grond. Een ontspannen glimlach staat mooier dan alle dure glitter en glamour met stres bij elkaar.

Er is sprankje hoop dat de mens weer bij zinnen komt. En wat zou het dan mooi zijn we allemaal eventjes iemand in de straat een hand reiken, eventjes aanbellen en een praatje maken. Zeker in de komende dagen zou dat het leven van velen kunnen verlichten en ik blijf het zeggen: “Een glimlach kan je dag veranderen” en het mooie is, een warm gebaar kost niets, maar is goud waard.

Kerst 2014

Doordenker:

De zin van het leven, schrijf jezelf. (Loesje)

In het Spotlight:

Elk jaar rond de feestdag is er een familievoorstelling van het RO theater en dit jaar gaat op 21 december de voorstelling “De Zere Neusvan Bergerac” in première. De makers o.a. Arjan Ederveen en Alex Klaassen, die zelf ook meespelen in de voorstelling, hebben hun sporen de afgelopen jaren al verdient. Ik ben een echte fan geworden in de loop der jaren en heb mijn kaartjes al in huis. Ik zeg: “Ga dat zien, ga dat zien!”

De film Wiplala is in première gegaan, het alom bekende verhaal van Annie M.G. Schmidt is tot leven gebracht en een aanrader voor in de Kerstvakantie.

En blijf je liever thuis en ga je toch voor culinair hoogstandje, bak dan eens een  traditionele Ierse Christmas Cake. Op de site van Mirjam van “Have anice day” vindt je het originele recept.

Er is veel te doen in het land tijdens de kerstvakantie en op de site van "Dagje Weg" vind je per provincie heel veel tips voor een dagje uit in eigen land.

Ik wens jullie ………….Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog blijvend volgen
door rechts op de link "Volgen" te klikken.
Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.

12 opmerkingen:

 1. Zoals altijd heb je weer een heerlijk stukje geschreven, inclusief de doordenkers... want die zit niet alleen in dat ene regeltje... En wat leuk dat je mijn blog vermeld, met verwijzing naar de overheerlijke Ierse Christmas Cake...
  Ik wens je een heel fijne avond en alvast heerlijke feestdagen...
  Liefs, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mirjam bedankt voor je reaktie en ik hoop dat een leuke kerst had.
   Fijn weekend
   groet El

   Verwijderen
 2. Ik wens jou en je moeder ook heel fijne feestdagen en alvast alle goeds voor het komende jaar. Een jaar waarin het er hopelijk wat vredelievender aan toegaat dan dit jaar, maar dat zal wel ijdele hoop van mij zijn......
  Hartelijke groet,
  Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Gerda, Ik hoop dat je ook een gezellige kerst had en nog een fijn weekend.
   hartelijke groeten
   El

   Verwijderen
 3. Fijne Kerstdagen en tot in het nieuwe jaar!
  liefs
  Lia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie Lia. Ik hoop dat je kerst gezellig was. Ik wens je nog een fijn weekend.
   Hartelijke groeten
   El

   Verwijderen
 4. Leuk stukje!
  Fijne kerstdagen en een goed begin van 2015 toegewenst!
  Jan Bontje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan bedankt voor je reaktie. Fijn weekend en doe voorzichtig met die sneeuw.
   Hartelijke groeten
   El

   Verwijderen
 5. Ik heb genoten van je mooie, warme, feestelijke blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank je voor je reaktie en fijne dagen
  Groet el

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Net op tijd. Je bracht de dilemma!s voor ouderen goed onder woorden El. Sommige mensen sluiten daar de ogen voor. Kijk om je heen voor hand en spandiensten. Lach eens naar iemand, moet he dan eens opletten . Fijne oudejaarsavond !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed geschreven weer El, ik herken er zoveel in om me heen.

  BeantwoordenVerwijderen