zondag 12 april 2015

123 Kostelijk

De favoriete kleuren en smaken van mijn moeder

Kostelijk

We hebben deze week even de warmte van de vroege lente gevoeld. Ik vond het heerlijk en zeker omdat ik die dag op een boot zat en boven op het dek kon genieten alsof het zomer was. Het was maar voor even, maar als de voorspellingen uitkomen, wordt het de komende week weer genieten.

Deze week werden op verschillende plaatsen en in verschillende gezelschappen herinneringen opgehaald. En naarmate je ouder wordt kun je steeds meer de warmte van thuis uit je jeugd waarderen. Immers daar wordt je gevormd en de wijze lessen die je ouders je meegeven draag je je leven lang mee.

Ik kom uit een warm nest, waar het leven gevierd werd, mijn moeder kon heerlijk koken en het kwam ook regelmatig voor dat we gezamenlijk bezig waren in de keuken. We kookten en bakten wat af met als handboek het Margriet Kookboek. Haar favoriete gerecht was en is nog steeds rode kool met appeltjes. Ze kocht altijd de grootste rode kool (liefs een biologische) en die werd heel fijn gesneden en bereid in haar grootste pan (5lt).


Rode kool en de smaak van vroeger

De geur van haar rode kool ruik ik nog terwijl ik er over schrijf.

Later toen ik het huis uit was maakte ze voor mij eenpersoonsporties extra voor in de diepvries, kant-en-klaar kreeg ik dat dan mee naar huis. Dat heeft ze jaren zo gedaan en zelf kookte ik nooit rode kool omdat ik het nooit zo lekker kon klaar maken.

Het Margriet Kookboek zat ik als heel klein meisje (ik kon nog niet lezen) al door te bladeren. De prentjes die er in stonden bleven mij boeien. Onbewust kende ik het kookboek van voor tot achter. Een aantal jaren geleden kreeg ik het van mijn moeder omdat ze het nooit meer gebruikte. Het boek is sterk verouderd, vintage noemen we dat nu. Het staat in de kast en de losse aantekeningen van mijn moeder zitten daar nog steeds in en als ik het doorblader herken ik nog de plaatjes.


Het Margriet Kookboek (links boven met aantekeningen van mijn moeder)

Naar mate de leeftijd van mijn moeder (89) vordert en de herinneringen vervagen is haar grote hobby koken een hindernis geworden. Haar favoriete rode kool kook ik nu voor haar.

Hoewel mij dat nog wel wat hoofdbrekers heeft bezorgt. Want om haar rode koolrecept te evenaren moest ik experimenteren. Ik wist wel zo’n beetje wat er in ging. Maar natuurlijk had ik vroeger beter moeten op letten, maar daarvoor was het nu te laat. Inmiddels zijn mijn verschillende versies gekeurd en mijn moeder was kritisch, smaken vergeet je niet zo gauw. Maar ze kon steeds niet benoemen wat er nog in zou moeten.

Tot er bij mij een lichtje ging branden en ik het oude kookboek tevoorschijn haalde en dat bood mij een oplossing. Mijn rode kool is een beetje van mijn moeder, een beetje uit het vintage kookboek en een beetje mijn eigen draai. Mijn moeder herkend nu de smaak van ooit en vindt mijn rode kool kostelijk en dat vind ik het grootste compliment dat ik kan krijgen.


De smaken bij Freddy's IJssalon in Spijkenisse

Deze week liepen we samen in de zon langs de ijssalon en dan zie ik haar al kijken. Een ijsje van Freddy ’s, ook daar kun je mijn moeder voor wakker maken. Op haar vaste plekje op het terras bij Freddy ‘s genoot zij van haar eerst ijsje van dit jaar en ik kan daar kostelijk van genieten.

Het is pas begin april en hoewel het de afgelopen zaterdag weer koud en grijs was, hebben we vast nog veel zonnige dagen tegoed. De lichte voorjaar- en zomerkleding heb ik alweer tevoorschijn gehaald. Ik heb er zin in, zeker nu ik zo van mijn vrijheid geniet.

Wat is in jou herinnering het lekkerste wat je moeder kookte?


Verse doperwten zijn mijn favoriet


Doordenker:

Herinnering is een vorm van ontmoeten. Vergeten is een vorm van vrijheid. (Khalil Gabran) 


In het Spotlight:


Ik was twee weken geleden bij de openbare repetitie van de voorstelling Code 010 van het RO theater elke keer vindt ik het bijzonder om het maakproces van een voorstelling te zien. Code 010 is een exclusieve serie voorstellingen over Rotterdam. Op 17 april is de première van Code 010, het eerste deel staat geheel in het teken van de haven, corruptie, hard werken en het verschil niet meer zien van goed en fout. Als Rotterdammer mag je deze voorstelling zeker niet missen, maar het is een absolute aanrader voor iedereen. Kijk op de site voor de activiteiten rondom deze interessante voorstellingen.


Voor de eerste keer ging ik deze week met de dag voor de gepensioneerden. Dat werd een dag van weerzien en herinneringen ophalen. De zon scheen en de lucht was blauw en met de boot vanuit Spijkenisse kwamen we in Gouda aan. Een gids liet ons de mooiste plekjes van Gouda zien. Ik was er al vaker geweest maar Gouda blijft verrassen en ik ga zeker weer eens terug met mijn camera, die ik die dag niet had meegenomen. Gouda is echt een aanrader.


Dordrecht is dit jaar op 27 april a.s. het centrum van Koningsdag. Maar in Rotterdam worden ook dit jaar heel veel festivals en activiteiten georganiseerd. Ik kan die niet allemaal benoemen en dus verwijs ik jullie naar de site.

Fijne week.
Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog blijvend volgen
door rechts op de link "Volgen" te klikken.
Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.

22 opmerkingen:

 1. Tuinbonen! Ik heb ze dit jaar zelf in de tuin. Ik proef ze al bijna. Leuke post. Groetjes, Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Hetty en leuk dat ook jij herinneringen bij tuinbonen hebt. Ik ben niet de enige met smaakherinneringen
   groetjes El

   Verwijderen
 2. Wat fijn dat je dat voor je moeder kan doen!
  Gekookte aardappelen met prei en een bal gehakt, dat is mijn favoriete eten door mijn moeder klaar gemaakt.
  En snijbonen met rollade is er nog één! Vind ik altijd wat feestelijks hebben.
  liefs van mij
  Lia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie. De snijbonen met rollade kwam met de feestdagen en ook wel op zondag bij ons ook op tafel. Leuk wat al die verhalen en herinneringen voor memory's boven brengen.
   Groetjes El

   Verwijderen
 3. Nasi zoals mijn moeder dat maakte. Ik heb haar handgeschreven recept en doe precies hetzelfde. En toch smaakt het anders dan in mijn herinnering

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie. Fijn dat mijn verhaal ook door anderen wordt herkend. De invloed van smaak en geur uit onze jeugd is groot en dus ook weer belangrijk om door te geven.
   groetjes El

   Verwijderen
 4. macaroni van Mama , ze maakte het altijd in het weekend en het had totaal niets Italiaans, maar was gewoon zo lekker, heb het vaak geprobeerd het na te maken maar kan het niet zo als zei het deed !
  leuk blog weer , fijn als je zulke herinneringen hebt !
  lieve groet, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie. De smaak en geur vanuit je jeugd wordt door veel mensen herkend en dat is fijn. Herinneringen zijn onze grootste schat.
   Fijn weekend eb groetjes
   El

   Verwijderen
 5. Wat leuk dat je mijn blog bezocht en een berichtje achterliet. En zo ben ik op jouw blog gekomen. Wat een gezellig blog. Ik ben van jouw leeftijd. Dus dat is leuk. Ik ga jouw blog nu ook volgen. Groeten van
  Geri

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hartelijk welkom Geri en bedankt voor je reaktie. Ik hoop je hier vaker te zien.
   groetjes El

   Verwijderen
 6. Wat een gezellig blog heb je!!
  Ik ga je volgen.

  Leuk dat je mijn blog ook gevonden hebt :D
  Omdat ik door mijn ziekte en beperkingen veel aan huis gebonden ben en toch een beetje bezig wil blijven, ben ik een blog en site begonnen over kleine stichtingen, goede doelen, acties en leuke tips om ze extra aandacht te geven. http://geefeenbeetjeliefdedoor.blogspot.com
  www.geefeenbeetjeliefdedoor.nl
  Als je soms ook eens iets hoort of leest dan mag je het gerust laten weten.
  Groetjes van Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie. Mooi dat je zo toch een doel en invulling van je leven hebt gevonden. Prachtige titel ook: Ik geef een beetje liefde door. Ik hoop altijd met mijn blog iets positiefs de wereld in te sturen zowel met woord als met beeld.
   Fijn weekend en groetjes
   El

   Verwijderen
 7. Leuke blog weer, El.
  Mijn moeder maakte de lekkerste stamppot "hete bliksem". Het liefst maakte ze deze van verse zoete appeltjes; maar was het niet de tijd voor vers, dan gebruikte ze de gedroogde soort. Terwijl ik er over schrijf, kan ik de smaak bijna proeven. Een bekend gezegde: "het water loopt me in de mond" is dan ook zeer toepasselijk!!
  Geschiedenis herhaalt zich; mijn 3 reeds volwassen zonen hebben ieder ook zo hun voorkeur voor mijn kookkunst. Niet altijd even leuk voor mijn schoondochters, als zij hetzelfde gerecht maken en te horen krijgen: "toch smaakt het anders als dat van mijn moeder" (ha,ha)
  Code 010 in het RO-theater...............ik verheug me op morgenavond!!
  Groetjes en tot morgen!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie. Mijn verhaal heeft deze keer veel losgemaakt bij mensen en dat kan ik waarderen. Smaak en geur herinneringen uit je jeugd zijn heel belangrijk dat blijkt.
   Fijn weekend en groetjes

   Verwijderen
 8. Ik denk dat ik de groentesoep van mijn moeder het allerlekkerst vond en de griesmeelpudding met bessensap...die smaakt bij mij toch altijd anders. Wat een mooi blogje..je schrijft erg prettig! Ik ga je volgen. Groetjes van Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reatie Petra en welkom. Heerlijk griesmeel met bessensap, ook mijn moeder maakte dat, van zwarte bessen het water loopt me in de mond. Ik hoop je vaak te ontmoeten iop mijn site.
   Groetjes El

   Verwijderen
 9. Grappig... Ik heb ook zo'n kookboek waar ik herinneringen uit put. Het heet 'Ons kookboek' van de Vlaamse Boerinnenbond en het dateert uit 1973. Het is inderdaad verouderd, maar ik koester het omdat alles evolueert, ook recepten, en dit mij de kans biedt om terug te reizen in de tijd wanneer ik er iets uit klaarmaak.
  Mooie foto's maak je.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie. Leuk ook dat ook jij een oud kookboek kan waarderen. In deze tijd waarin het trendy is om weer zelf te koken in plaats van al die kant en klaar maaltijden kunnen we nog veel kookkunst van vroeger daaruituit de kookboeken van ooit leren. Zo wordt "Ouwerwets weer nieuwerwets".
   Groetjes El

   Verwijderen
 10. Mijn moeder was niet zo'n kookster, zij was meer voor de toetjes en haar griesmeelpudding met bessensap was heerlijk. En zij bakte ook heerlijke cake en koekjes. Mijn opa was ook bakker. Mijn vader kookte heel vaak. Bruinenbonensoep was zijn favoriet. En met Koninginnedag maakte mijn vader standaard verse patat met sla en sardientjes. Soms ruik ik die geur nog wel eens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie. En ook griesmeel met bessensag is kookkunst. Eerlijk gezegd vind ik dat ook heerlijk en ook mijn moeder maakte dat. Mmmmm....
   Fijn weekend en groetjes
   El

   Verwijderen
 11. Mijn moeder kon heerlijke gestoofde prei klaar maken. En ik herinner me dat het vlees al uren opstond op zondagmorgen, het maakte niet uit wat in de pan zat...met veel boter!
  Mijn lievelingskookboek is ook een gouwe ouwe: Dr.Wannee's kookboek (volgens mij voor de huishoudschool?). Je kunt er bijna alles in vinden. Gewoon de basis. Van daaruit kun je je eigen draai eraan geven. Ik probeer het nu bij een kringloop te vinden voor mijn zoon, voor als ie op kamers gaat. En anders kan ie natuurlijk altijd z'n moeder bellen...wel zo gezellig!
  Liefs, Peetje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie. De titel van het Wanne kookboek dat je bedoeld is: Amstetdamse Huishoudschool van CJ Wannee. Ik heb het zelf ook nog. Erg handig boek, probeer het eensvia Marktplaats.

   Verwijderen