De favoriete kleuren en smaken van mijn moeder
Kostelijk
We hebben deze week even de warmte van de vroege lente
gevoeld. Ik vond het heerlijk en zeker omdat ik die dag op een boot zat en
boven op het dek kon genieten alsof het zomer was. Het was maar voor even, maar
als de voorspellingen uitkomen, wordt het de komende week weer genieten.
Deze week werden op verschillende plaatsen en in
verschillende gezelschappen herinneringen opgehaald. En naarmate je ouder wordt
kun je steeds meer de warmte van thuis uit je jeugd waarderen. Immers daar
wordt je gevormd en de wijze lessen die je ouders je meegeven draag je je leven
lang mee.
Ik kom uit een warm nest, waar het leven gevierd werd, mijn
moeder kon heerlijk koken en het kwam ook regelmatig voor dat we gezamenlijk bezig
waren in de keuken. We kookten en bakten wat af met als handboek het Margriet
Kookboek. Haar favoriete gerecht was en is nog steeds rode kool met appeltjes.
Ze kocht altijd de grootste rode kool (liefs een biologische) en die werd heel
fijn gesneden en bereid in haar grootste pan (5lt).
Rode kool en de smaak van vroeger
De geur van haar rode kool ruik ik nog terwijl ik er over
schrijf.
Later toen ik het huis uit was maakte ze voor mij eenpersoonsporties
extra voor in de diepvries, kant-en-klaar kreeg ik dat dan mee naar huis. Dat
heeft ze jaren zo gedaan en zelf kookte ik nooit rode kool omdat ik het nooit
zo lekker kon klaar maken.
Het Margriet Kookboek zat ik als heel klein meisje (ik kon
nog niet lezen) al door te bladeren. De prentjes die er in stonden bleven mij
boeien. Onbewust kende ik het kookboek van voor tot achter. Een aantal jaren
geleden kreeg ik het van mijn moeder omdat ze het nooit meer gebruikte. Het
boek is sterk verouderd, vintage noemen we dat nu. Het staat in de kast en de
losse aantekeningen van mijn moeder zitten daar nog steeds in en als ik het
doorblader herken ik nog de plaatjes.
Het Margriet Kookboek (links boven met aantekeningen van mijn moeder)
Naar mate de leeftijd van mijn moeder (89) vordert en de
herinneringen vervagen is haar grote hobby koken een hindernis geworden. Haar
favoriete rode kool kook ik nu voor haar.
Hoewel mij dat nog wel wat hoofdbrekers heeft bezorgt. Want
om haar rode koolrecept te evenaren moest ik experimenteren. Ik wist wel zo’n
beetje wat er in ging. Maar natuurlijk had ik vroeger beter moeten op letten,
maar daarvoor was het nu te laat. Inmiddels zijn mijn verschillende versies
gekeurd en mijn moeder was kritisch, smaken vergeet je niet zo gauw. Maar ze kon
steeds niet benoemen wat er nog in zou moeten.
Tot er bij mij een lichtje ging branden en ik het oude
kookboek tevoorschijn haalde en dat bood mij een oplossing. Mijn rode kool is
een beetje van mijn moeder, een beetje uit het vintage kookboek en een beetje mijn
eigen draai. Mijn moeder herkend nu de smaak van ooit en vindt mijn rode kool
kostelijk en dat vind ik het grootste compliment dat ik kan krijgen.
De smaken bij Freddy's IJssalon in Spijkenisse
Deze week liepen we samen in de zon langs de ijssalon en
dan zie ik haar al kijken. Een ijsje van Freddy ’s, ook daar kun je mijn moeder
voor wakker maken. Op haar vaste plekje op het terras bij Freddy ‘s genoot zij
van haar eerst ijsje van dit jaar en ik kan daar kostelijk van genieten.
Het is pas begin april en hoewel het de afgelopen zaterdag
weer koud en grijs was, hebben we vast nog veel zonnige dagen tegoed. De lichte
voorjaar- en zomerkleding heb ik alweer tevoorschijn gehaald. Ik heb er zin in, zeker nu ik zo van mijn vrijheid geniet.
Wat is in jou herinnering het lekkerste wat je moeder kookte?
Verse doperwten zijn mijn favoriet
Doordenker:
In het Spotlight:
Ik was twee weken geleden bij de openbare repetitie van de
voorstelling Code 010 van het RO theater elke keer vindt ik het bijzonder om
het maakproces van een voorstelling te zien. Code 010 is een exclusieve serie
voorstellingen over Rotterdam. Op 17 april is de première van Code 010, het
eerste deel staat geheel in het teken van de haven, corruptie, hard werken en
het verschil niet meer zien van goed en fout. Als Rotterdammer mag je deze
voorstelling zeker niet missen, maar het is een absolute aanrader voor iedereen.
Kijk op de site voor de activiteiten rondom deze interessante voorstellingen.
Voor de eerste keer ging ik deze week met de dag voor de
gepensioneerden. Dat werd een dag van weerzien en herinneringen ophalen. De zon
scheen en de lucht was blauw en met de boot vanuit Spijkenisse kwamen we in
Gouda aan. Een gids liet ons de mooiste plekjes van Gouda zien. Ik was er al
vaker geweest maar Gouda blijft verrassen en ik ga zeker weer eens terug met
mijn camera, die ik die dag niet had meegenomen. Gouda is echt een aanrader.
Dordrecht is dit jaar op 27 april a.s. het centrum van
Koningsdag. Maar in Rotterdam worden ook dit jaar heel veel festivals en activiteiten
georganiseerd. Ik kan die niet allemaal benoemen en dus verwijs ik jullie naar
de site.
Fijne week.
Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey
U kunt mijn Blog blijvend volgen
door rechts op de link
"Volgen" te klikken.
Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.
Tuinbonen! Ik heb ze dit jaar zelf in de tuin. Ik proef ze al bijna. Leuke post. Groetjes, Hetty
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je reactie Hetty en leuk dat ook jij herinneringen bij tuinbonen hebt. Ik ben niet de enige met smaakherinneringen
Verwijderengroetjes El
Wat fijn dat je dat voor je moeder kan doen!
BeantwoordenVerwijderenGekookte aardappelen met prei en een bal gehakt, dat is mijn favoriete eten door mijn moeder klaar gemaakt.
En snijbonen met rollade is er nog één! Vind ik altijd wat feestelijks hebben.
liefs van mij
Lia
Bedankt voor je reaktie. De snijbonen met rollade kwam met de feestdagen en ook wel op zondag bij ons ook op tafel. Leuk wat al die verhalen en herinneringen voor memory's boven brengen.
VerwijderenGroetjes El
Nasi zoals mijn moeder dat maakte. Ik heb haar handgeschreven recept en doe precies hetzelfde. En toch smaakt het anders dan in mijn herinnering
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je reaktie. Fijn dat mijn verhaal ook door anderen wordt herkend. De invloed van smaak en geur uit onze jeugd is groot en dus ook weer belangrijk om door te geven.
Verwijderengroetjes El
macaroni van Mama , ze maakte het altijd in het weekend en het had totaal niets Italiaans, maar was gewoon zo lekker, heb het vaak geprobeerd het na te maken maar kan het niet zo als zei het deed !
BeantwoordenVerwijderenleuk blog weer , fijn als je zulke herinneringen hebt !
lieve groet, Marja
Bedankt voor je reaktie. De smaak en geur vanuit je jeugd wordt door veel mensen herkend en dat is fijn. Herinneringen zijn onze grootste schat.
VerwijderenFijn weekend eb groetjes
El
Wat leuk dat je mijn blog bezocht en een berichtje achterliet. En zo ben ik op jouw blog gekomen. Wat een gezellig blog. Ik ben van jouw leeftijd. Dus dat is leuk. Ik ga jouw blog nu ook volgen. Groeten van
BeantwoordenVerwijderenGeri
Hartelijk welkom Geri en bedankt voor je reaktie. Ik hoop je hier vaker te zien.
Verwijderengroetjes El
Wat een gezellig blog heb je!!
BeantwoordenVerwijderenIk ga je volgen.
Leuk dat je mijn blog ook gevonden hebt :D
Omdat ik door mijn ziekte en beperkingen veel aan huis gebonden ben en toch een beetje bezig wil blijven, ben ik een blog en site begonnen over kleine stichtingen, goede doelen, acties en leuke tips om ze extra aandacht te geven. http://geefeenbeetjeliefdedoor.blogspot.com
www.geefeenbeetjeliefdedoor.nl
Als je soms ook eens iets hoort of leest dan mag je het gerust laten weten.
Groetjes van Marianne
Bedankt voor je reaktie. Mooi dat je zo toch een doel en invulling van je leven hebt gevonden. Prachtige titel ook: Ik geef een beetje liefde door. Ik hoop altijd met mijn blog iets positiefs de wereld in te sturen zowel met woord als met beeld.
VerwijderenFijn weekend en groetjes
El
Leuke blog weer, El.
BeantwoordenVerwijderenMijn moeder maakte de lekkerste stamppot "hete bliksem". Het liefst maakte ze deze van verse zoete appeltjes; maar was het niet de tijd voor vers, dan gebruikte ze de gedroogde soort. Terwijl ik er over schrijf, kan ik de smaak bijna proeven. Een bekend gezegde: "het water loopt me in de mond" is dan ook zeer toepasselijk!!
Geschiedenis herhaalt zich; mijn 3 reeds volwassen zonen hebben ieder ook zo hun voorkeur voor mijn kookkunst. Niet altijd even leuk voor mijn schoondochters, als zij hetzelfde gerecht maken en te horen krijgen: "toch smaakt het anders als dat van mijn moeder" (ha,ha)
Code 010 in het RO-theater...............ik verheug me op morgenavond!!
Groetjes en tot morgen!!!!
Bedankt voor je reaktie. Mijn verhaal heeft deze keer veel losgemaakt bij mensen en dat kan ik waarderen. Smaak en geur herinneringen uit je jeugd zijn heel belangrijk dat blijkt.
VerwijderenFijn weekend en groetjes
Ik denk dat ik de groentesoep van mijn moeder het allerlekkerst vond en de griesmeelpudding met bessensap...die smaakt bij mij toch altijd anders. Wat een mooi blogje..je schrijft erg prettig! Ik ga je volgen. Groetjes van Petra
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je reatie Petra en welkom. Heerlijk griesmeel met bessensap, ook mijn moeder maakte dat, van zwarte bessen het water loopt me in de mond. Ik hoop je vaak te ontmoeten iop mijn site.
VerwijderenGroetjes El
Grappig... Ik heb ook zo'n kookboek waar ik herinneringen uit put. Het heet 'Ons kookboek' van de Vlaamse Boerinnenbond en het dateert uit 1973. Het is inderdaad verouderd, maar ik koester het omdat alles evolueert, ook recepten, en dit mij de kans biedt om terug te reizen in de tijd wanneer ik er iets uit klaarmaak.
BeantwoordenVerwijderenMooie foto's maak je.
Bedankt voor je reaktie. Leuk ook dat ook jij een oud kookboek kan waarderen. In deze tijd waarin het trendy is om weer zelf te koken in plaats van al die kant en klaar maaltijden kunnen we nog veel kookkunst van vroeger daaruituit de kookboeken van ooit leren. Zo wordt "Ouwerwets weer nieuwerwets".
VerwijderenGroetjes El
Mijn moeder was niet zo'n kookster, zij was meer voor de toetjes en haar griesmeelpudding met bessensap was heerlijk. En zij bakte ook heerlijke cake en koekjes. Mijn opa was ook bakker. Mijn vader kookte heel vaak. Bruinenbonensoep was zijn favoriet. En met Koninginnedag maakte mijn vader standaard verse patat met sla en sardientjes. Soms ruik ik die geur nog wel eens.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je reaktie. En ook griesmeel met bessensag is kookkunst. Eerlijk gezegd vind ik dat ook heerlijk en ook mijn moeder maakte dat. Mmmmm....
VerwijderenFijn weekend en groetjes
El
Mijn moeder kon heerlijke gestoofde prei klaar maken. En ik herinner me dat het vlees al uren opstond op zondagmorgen, het maakte niet uit wat in de pan zat...met veel boter!
BeantwoordenVerwijderenMijn lievelingskookboek is ook een gouwe ouwe: Dr.Wannee's kookboek (volgens mij voor de huishoudschool?). Je kunt er bijna alles in vinden. Gewoon de basis. Van daaruit kun je je eigen draai eraan geven. Ik probeer het nu bij een kringloop te vinden voor mijn zoon, voor als ie op kamers gaat. En anders kan ie natuurlijk altijd z'n moeder bellen...wel zo gezellig!
Liefs, Peetje
Bedankt voor je reaktie. De titel van het Wanne kookboek dat je bedoeld is: Amstetdamse Huishoudschool van CJ Wannee. Ik heb het zelf ook nog. Erg handig boek, probeer het eensvia Marktplaats.
Verwijderen