zondag 26 april 2015

125 Vorstelijk

Nederland kleurt oranje

Vorstelijk

Alweer een week om, het was “de week van de vierjaargetijde”. Ik heb zowel de lente, de zomer, de herfst, als de winter gevoeld deze week. De verwarming ging zelfs even aan en dat terwijl er een leuke tuinfair op het programma stond.

Het was koud, de rillingen liepen mij over de rug maar dat kwam niet alleen door het koude weer. Het kwam ook door de Haagse-kou die door het land trok.

Ik heb de afgelopen weken aardig mijn best gedaan met mijn penselen en met de naald en draad. Alles was al keurig ingepakt en de helft stond al in de auto voor de tuinfair bij mijn vriendin. Maar de weergoden werkten niet mee, 80% kans op regen en daar kan papier en aquarelverf slecht tegen.Hollandse huisjes kleuren oranje

Terwijl ik de afgelopen week thuis aan het aquarelleren was, zat ik ook regelmatig met kromme tenen van de “Bed, Bad en Brood” kwestie. Telkens hoorde ik in mijn hoofd de tekst: “Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen”.

Ik dacht aan al die mensen die verdronken, vluchtelingen die alles achter hebben gelaten en veel geld betaalden aan mensensmokkelaars. Mannen, vrouwen en kinderen op weg naar een nieuw leven. Alles achterlaten dat doe je niet zomaar en weer klonk die tekst door mijn hoofd: “Iedereen is van de wereld”.

Maandag vieren we Koningsdag, een dag die veel geld kost voor zowel de Staat, de Organisatoren, Ondernemers en Consumenten. Een “warm” feest is Koningsdag in Nederland en dat in het land met een “Bed, Bad en Brood” kwestie.Dordrecht krijgt dit jaar de hoofdrol

Volgende week herdenken we onze doden en vieren we 70 jaar vrijheid in Nederland. Vrijheid!

Terwijl ik met kromme tenen zit te aquarellen en luister naar het nieuws, hoor ik direct na het nieuws een spotje van de Rijksoverheid over 4 en 5 mei met de volgende tekst:

We geven het door aan elkaar, iedereen, eerder jaar opnieuw. We koesteren het, herdenken het, we vieren het. Omdat het wel het belangrijkste is wat we hebben. Vrijheid, laat het vuur van de vrijheid branden.

Het spotje van de Rijksoverheid eindigt me de tekst: “Vrijheid geef je door”.

In Nederland vieren we 70 jaar vrijheid. Maar we beseffen te weinig dat ook in Nederland mensen in oorlogstijd op de vlucht gingen, zoekend naar een beter bestaan. Ik ken de verhalen van mijn ouders en mijn voorouders en dat mag niet worden vergeten.

De vrijheid die wij al 70 jaar vieren is mij dierbaar. Immers de plek waar je geboren wordt en die je niet zelf kiest is bepalend voor je verdere leven. Wat ben ik een bevoorrecht mens.

De Nederlandse overheid kan het mooi vertellen: “Vrijheid geef je door”. Maar een horend oor is in Den Haag niet te vinden.


Bij het lied van The Scene “Iedereen is van de wereld” 
gaat iedereen altijd uit zijn dak en juichend en springend wordt het, zonder er bij na te denken, meegezongen. Maar is de wereld wel van iedereen?Tijd voor zomerkoninkjes

Alles heeft twee kanten en wat nou als je aan als je aan de verkeerde kant geboren wordt?

Er wordt opnieuw gesproken over het vluchtelingenbeleid binnen Europa en dat is goed. Maar het grootste kwaad moet je zoeken bij die harteloze mensensmokkelaars, die mensen op zee zetten en vervolgens zelf de vrijheid kiezen met een vette bankrekening.

Wat een geluk dat ik aan de goede kant van de wereld ben geboren en ik maakte me deze week druk over een tuinfair en het weer. Het weer, lekker belangrijk en dat terwijl ik aan het weer niets kan veranderen. Alles heeft twee kanten en wat die tuinfair betreft, die is afgelast. Maar doordat het niet doorging is mijn berging nu keurig opgeruimd.

Nederland kleurt Vorstelijk Oranje, maar ik hoop dat de zon, voor welke vluchteling dan ook zal doorbreken en de Haagse-kou snel het land uittrekt. 

Want de wereld is van iedereen.

Hoe vrij ben jij?


Doordenker: 

Een mens die een ander mens van zijn vrijheid berooft, is een gevangene van de haat, opgesloten achter tralies van vooroordelen en kleingeestigheid. (Nelson Mandela)


De appeltjes van oranje en pittige pepers

In het Spotlight:

Met 4 en 5 mei in het vooruitzicht en wil ik de volgende tentoonstellingen onder de aandacht brengen:


Op vrijdag 27 maart wordt Museum Rotterdam 40’ – 45’ NU geopend en op 28 maart zal het voor publiek geopend zijn, die zaterdag is het museum gratis toegankelijk voor publiek. De experience van het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940, dit jaar 75 jaar geleden, in het hart van het museum moet volgens de recensies bijzonder indrukwekkend en aangrijpend zijn. Mijn ouders hebben dat bombardement meegemaakt en in de wereld maken andere mensen dat ook nog dagelijks mee en dus zal ik deze tentoonstelling zeker gaan zien.

De Aanval – mei 1940 van 30 april t/m 25 oktober

In Rotterdam wordt van 10 tot en met 14 mei 1940 onafgebroken strijd om de stad gevoerd. Deze bewogen dagen komen vanaf 30 april 2015 weer tot leven in de voormalige Onderzeeboorloods bij de Heyplaat. De expositie De Aanval – mei 1940, vijf dagen strijd om Rotterdam wordt gedomineerd door de grote, dreigende vorm van een Heinkel, de bommenwerper die de stad verwoestte. Enorme projecties, persoonlijke verhalen en originele objecten laten de strijd vanuit drie perspectieven zien. Kijk op de site voor de openingstijden en arrangementen, deze tentoonstelling kun je het best bereiken met de Waterbus.


Op zaterdag 2 mei zal een groot aantal uiteenlopende legervoertuigen met militairen uit tweede wereldoorlog, een rondrit houden door de Nissewaard. De tocht start om 8.30 uur vanuit Kampement Brielle richting Oudenhoorn en zal eindigen in om ongeveer 20.30 uur in Zuidland. Bij goede weersomstandigheden zal er een Avro Lancaster en een Spitfire overvliegen. Kijk voor het programma op de site.


Van 11 tot en met 14 juni a.s. worden de Rotterdamse Dakendagen voor het eerst georganiseerd. Een bijzonder evenement waar ik naar uitkijk. Er zijn 2000 toegangskaarten in de verkoop gegaan en dus moet je er snel bij zijn. Ik heb mijn entreekaart voor zondag 14 juni al besteld via de site.


Ik wens jullie een vorstelijke week.

Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog blijvend volgen
door rechts op de link "Volgen" te klikken.
Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.

6 opmerkingen:

 1. Je hebt weer een mooi stukje geschreven, dat tot nadenken stemt... Vrijheid is het grootste goed zegt men, maar dat is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend, voor velen is er minder vrijheid dan voor een ander en voor sommigen zelfs helemaal niets... Niet eerlijk verdeeld...
  Fijne dag,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie en de verschillen worden al maar groter Mirjam.Ik hoop dat het tij nog eens keert. Groetjes

   Verwijderen
 2. Goedemorgen Elly!
  April deed idd wat ie wil, de voorbije week.

  Ben het helemaal met je eens, voor wat betreft die BBB-kwestie. En ik lees op social media meer van dergelijke geluiden.
  Ik kijk al heel lang geen nieuws meer. Word hier errug droevig van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie. Het stemt mij ook verdrietig, maar het doet mij ook goed dat steeds meer mensen protesteren. Ook ik volg niet veel nieuws maar in mijn omgeving kom ik steeds meer schrijnende situaties tegen. Maar ik blijf positief, het tij zal keren.
   Groetjes El

   Verwijderen
 3. Mijn tenen waren net zo gekromd. Met dezelfde strekking schreef ik een paaslog een paar weken geleden.
  De wereld wordt harder.
  Als gastvrouw tussen thuis-en daklozen leer ik iedere keer weer dat de scheidslijn tussen geluk en pech heel klein kan zijn. Maar als je pech hebt wordt het zwaar en is het leven niet zo lief meer voor je.
  Die hele bbb-kwestie is louter politiek, maar heeft niets met mensen te maken. Niet voor niets zijn er al heel veel burgemeesters die het aanvechten. En ik hoop dat ze hun poot goed strak houden.
  Gelukkig zijn er ook nog mensen die wel het goede met deze mensen voorhebben en via maatschappelijke organisaties en vrijwilligers toch zoveel mogelijk proberen te steunen.
  Ik lees regelmatig boeken over de oorlog, en met name dagboeken of persoonlijke verslaggeving. Ik ben er altijd diep van onder de indruk. met name in deze tijd van het jaar komen er nog steeds weer nieuwe boeken uit. Oudere mensen die de oorlog nog zelf hebben meegemaakt beseffen dan ineens dat ze het - ja inderdaad - nog door moeten geven. Opdat wij ervan mogen leren!
  Ondanks alles wens ik je toch een goede week, Ellen!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je uitgebreidde reaktie.Het doet mij goed te merken dat veel mensen weerstand voelen bij al die berichten. Ik blijf in het goede van de mens geloven, hoe moeilijk dat soms ook is. Steeds meer mensen laten een protest horen en ik hoop dat al die kleine stemmen uiteindelijk een verlossende schreeuw vormen. Het tij zal een keer keren. Groeten El

   Verwijderen