zondag 10 mei 2015

127 Evenwicht

Evenwicht in kleur

Evenwicht

Het weer mag dan uit balans zijn, ik ben dat zeker niet en dat is maar goed ook. De energie moet stromen en met het klimmen der jaren ben ik mij daar steeds bewuster van. Over leeftijd wil ik het niet hebben, ik zeg liever “Leef Tijd”.

Nadat ik vorige week (lees nummer 126 – Geraakt)  naar aanleiding van het boek van Simone van der Vlugt “De Lege Stad” de tentoonstelling over het bombardement van Rotterdam bezocht, vond ik het eigenlijk ook een verplichting om in Rotterdam naar de dodenherdenking te gaan.

Ik bezocht daarvoor de Sint Laurenskerk in Rotterdam. Het werd een waardevolle herdenking die werd gevolgd door een stille tocht naar het Stadhuisplein, daar werden de kransen gelegd. Met de voorstelling “Theater na de Dam” bij het RO was de cirkel rond.

De meimaand begon dit jaar wisselvallig en de storm die over het land ging bracht onrust. Maar de natuur hebben wij (gelukkig) niet in de hand.


Rotterdam Circusstad


Er stond woensdag een prachtige opening gepland in Rotterdam van het festival “Rotterdam Circusstad”. Een mooi festival dat jaarlijks terugkeert met de stad als decor presenteert de crème de la crème van het Nationale -en Internationale Circustheater zich. Maar helaas werd de opening van het festival afgelast in verband met het slechte weer en ook zaterdag werd het programma in de middag afgezegd.

Ik heb nog wel een glimp gezien van wat circusacts van de leerlingen van Codarts afgelopen donderdag. Maar evenwicht bewaren viel niet mee met die harde wind.

Uit balans en niet in evenwicht is ook de maatregel die de NS heeft getroffen. Dat was mijn ervaring op diezelfde dag en dat zal ik toelichten.

Omdat ik met het openbaar vervoer naar het centrum van Rotterdam ging, gewapend met mijn camera, besloot ik eerst wat te eten in het prachtige Centraal Station. Maar hoe mooi dat station ook is, de horeca -en winkelgelegenheden zijn nu al gedoemd ten onder te gaan.


Het Centraal Station (links)

Er is heel wat te doen over de veiligheid van NS beambten en dus zijn de toegangspoortjes de afgelopen week gesloten. Wat betekend dat je zonder treinkaartje geen toegang meer hebt tot een groot gedeelte van het station met name het gedeelte waar zich de meeste horeca bevindt.

Natuurlijk klagen ondernemers die zich daar hebben gevestigd. Maar de NS kiest voor de veiligheid van het personeel. De balans is ver gezocht, zijn er dan echt geen andere mogelijkheden?

Het is nu nog een prachtig station. Het Centraal Station is op dit moment nog één van de paradepaardjes van Rotterdam. Maar je kunt wachten op leegstand en wat daar opvolgt is verpaupering. Bovendien vraag ik mij af of agressie, nu de toegangspoortjes dicht zijn, uit de treinen is. Ik geloof daar helemaal niets van en hoop dat men nog bij zinnen komt.

Ik lunchte buiten het Centraal Station, op zich was dat niet zo’n probleem. Maar het neemt niet weg dat ik het een ongelijke maatregel van de NS vindt. Je lost aan de ene kant (misschien) wat op en aan de andere kant breng je het imago en ondernemers om zeep.


Balans en evenwicht


Ik zag maar een glimp van het festival, maar wat ik zag was een feestje voor oud en jong. Er waren verschillende acts en er waren voor kinderen ook workshops met acrobatiek, koordansen e.d. Kortom het was een vrolijke boel, de stemming zat en in en was niet uit balans te krijgen.

Later in de week ontdekte ik dat veel mensen niet weten wat Codarts is.

Codarts is de University of Arts in Rotterdam en naast een Dans -en Muziekopleiding is er ook een Circusopleiding. Deze opleiding is uniek in Nederland. Voor jongeren die dromen van een carrière als Circuskunstenaar biedt Codarts een vooropleiding Circus vanaf 12 jaar. Daarna is er een vervolgopleiding waarvoor auditie moet worden gedaan.


De verwoeste stad is herbouwd en moderner dan ooit

Na het “Oorlogspad” dat ik liep en de dodenherdenking op 4 mei, brachten al die vrolijke Circusacts mij weer in balans.

Afgelopen zaterdag kwam Simone van der Vlucht in de Bibliotheek van Rotterdam vertellen over het schrijfproces van haar boek “De Lege Stad” en dat was een mooie aanvulling op wat ik gelezen, gehoord en gezien had over WOII en het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940. Het heeft veel duidelijk gemaakt over de traumatisch ervaring die mijn ouders op 15 -en 18 jarige leeftijd hebben ondervonden. Ik heb nog één herdenking op mijn programma staan in de komende week en dat is de herdenking van “De Aanval” van 75 jaar geleden bij het beeld “De Verwoeste Stad” van Zadkine.

Er is veel uit evenwicht in onze maatschappij op dit moment, dat brengt boosheid, ergernis en daardoor verlies je vertrouwen. Maar als de storm gaat liggen en wij onze schouders er onderzetten komt het uiteindelijk weer goed. Ook dat is mij duidelijk geworden na alles wat ik de afgelopen weken heb gezien.

Wat brengt jou uit balans en waar vindt je evenwicht?


Het is een kwestie van evenwicht


Doordenker:

Geluk is in de eerste plaats een kwestie van evenwicht.


In het Spotlight:

Op diverse plaatsen in Rotterdam wordt op 13, 14 en 16 mei het bombardement van 75 jaar geleden herdacht. Kijk ook eens op de site over De Brandgrens.

Dit jaar worden de Rotterdamse Operadagen voor de 10e keer georganiseerd. Van 22 t/m 31 mei kunt u op diverse locaties genieten van Opera, reserveert tijdig en kijk op de site voor de bijzonderheden.

Om te vieren dat de Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival voor de tiende keer in Rotterdam plaatsvindt, wordt in de Fenixloods op Katendrecht het tijdelijke Jazz Museum Rotterdam geopend op 6 juni t/m 19 juli a.s.

In Historisch Delfshaven staat op 30 augustus van 11.00 tot 24.00 uur een mooi Foodfestival gepland. Het beloofd een mooie ervaring te worden, waar het Rotterdamse eetverleden tesamen komt. Mis het niet en zet het nu al in je agenda.

Fijne week.

Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog blijvend volgen
door rechts op de link "Volgen" te klikken.
Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.

10 opmerkingen:

 1. Leuk, ik was donderdag ook bij het Circusfestival. En nog even bij het station. Het was trouwens van tevoren van het begin af aan duidelijk dat de poortjes dicht zouden gaan, net als straks op alle stations gaat gebeuren. Ik vind het prima, je ziet in de metro en trams in Rotterdam dat het zoveel verbetering geeft. En in andere landen is het ook zo dus waarom hier niet? Het wordt weer erg gehypet in de media maar volgens mij valt het allemaal wel mee.
  Je blog wordt trouwens steeds meer een Rotterdamblog:)
  Mijn post over de blogspiratietag gaat trouwens komende week de lucht in, hij staat klaar! Fijne week en lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gek genoeg lopen wel vaker op dezelfde plekken, er is ook zoveel leuks in Rotterdam en het blijft toch mijn Stad al woon ik er niet meer. Het blijft trekken Rotterdam en daar zal ik niet van afkomen denk ik zolang ik leef. Ik blijf ook over ander dingen schrijven hoor.
   Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 2. Wat heb je het allemaal weer prachtig geschreven. Ik schrik er ook van dat er van die poortjes komen bij het station, waardoor je alleen nog van al die winkeltjes en de horeca kunt genieten als je een treinkaartje hebt gekocht. Maar hierboven bij Jolanda lees ik dat dat altijd al bekend was en dat het dus allemaal wel meevalt. Maar het is juist heel erg dat die poortjes nodig zijn natuurlijk...
  Heel mooi dat je al die herdenkingen zo meemaakt. Van alle kanten belicht nu...
  Ik wens je een heerlijke nieuwe week,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reaktie. Mijn laatste herdenking was vandaag in Rotterdam 14 mei 1940 werd de stad gebombardeerd en dat is 75 jaar geleden. In de stad waren op veel plaatsen herdenkingen. Ik vind het erg leuk dat jij zo'n trouwe lezer bent en daarbij ook nog reakties achterlaat.
   Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 3. Ik denk dat de horeca in het centraal station behoorlijk worden gedupeerd. Heb het station nog niet gezien. Vanaf het spoor ziet alles er hetzelfde uit. Ik zal eens stoppen en koffie moeten drinken daar. Groetjes, Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie Hetty. Rotterdam is zeker de moeite waard om eens koffie te drinken het zal je doen verbazen. Laat je dan wel even horen wat je van de stad vond?
   Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 4. Erg gezegd zie je overal verloedering, vandaar die extra maatregelen! Het is een drukke stad, maar ik hou er ook van! Toch mag angst niet gaan overheersen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jecreaktie Margreet. De angst regeert niet, maar verpaupering moet je bij je paradepaardjes voorkomen.
   Groetjes El

   Verwijderen
 5. Hoi Elly,
  Als jouw oud collega, maar ook als je vriendin en leeftijdsgenoot, vind ik het heerlijk om over al je energieke activiteiten te lezen. Natuurlijk ben ik ook wel eens een beetje jaloers op je, want geloof me, op onze leeftijd werken in een rap veranderende werkomgeving, valt echt niet mee!!!
  Je vroeg, wat mij uit balans of juist in balans brengt:-).
  Gisterenavond in het oude Luxor de voorstelling van Huub Stapel gezien. Een wervelende komische one man show over het verschil tussen mannen en vrouwen!!!!!!
  Wonderlijk eigenlijk dat ondanks deze verschillen, de man en de vrouw doorgaans vaak samen als partners door het leven gaan. (zouden deze verschillen juist voor de nodige balans zorgen? Balans tussen uitdaging en wederzijds begrip?)
  Een heerlijke avond theater...........tegenover de hectiek op het werk brengt dat mij op een fijne manier in balans.
  Tot zondag met de oude wijvenclub!!!!!!
  Marina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie Marina en wat leuk dat je naar die voorstelling bent geweest. Het leven is een grote "Koordans", ook als je niet meer werkt. Maar de balans blijven zoeken is belangrijk en het theater helpt daar zeker een handje bij. Tot snel!
   Groetjes El

   Verwijderen