zondag 17 mei 2015

128 Gratis

De natuur  in volle bloei

Gratis

In de afgelopen week heb ik lekker van de zon kunnen genieten. Ik heb de bakken gevuld met plantjes en de boel lekker opgefleurd. Eigenlijk heb ik gewoon de bloemetjes buitengezet.

De week begon met een bezoek aan het Arboretum Trompenburg in Rotterdam. De struiken en bomen staan nu volop in bloei en de kleuren en geuren krijg je er gratis bij. Een bezoek aan Trompenburg geeft je energie en rust, dat is de magie van de natuur.

Het spreekwoord zegt: “Voor niets gaat de zon op” en de betekenis is: Alles kost geld en moeite, behalve datgene wat van de zon komt. Niets is voor niets, gratis is alleen datgene dat de natuur ons schenkt.


Arboretum  Trompenburgh

Met het woord “gratis” worden consumenten uitgedaagd en verleidt, het is een instinker waar menigeen intrapt. Consumentenbedrog zou ik het willen noemen, want uiteindelijk betaald men zelf de prijs. Bovendien blijken impulsieve aankopen achteraf vaak tegen te vallen.

Waarom trappen we dan toch steeds in die val?

Waar ik mij nog het meest aan stoor zijn de aanbiedingen die ons verleiden om te kopen en pas maanden of zelf jaren later te betalen. Het is een vorm van geldklopperij van mensen die kopen en het geld er niet voor hebben. Uiteindelijk helpt het mensen steeds verder in de schulden en dat kost geld. Denkt u werkelijk dat een ondernemer u zo’n aanbieding zomaar aanbiedt? Die ondernemer heeft maar één doel en dat is vet geld verdienen aan de consument.

Geniet gratis van de schoonheid der natuur

In de afgelopen jaren ben ik in mijn werk veel slachtoffers tegengekomen van deze vorm van verleiding. Wees verstandig, overdenk uw aankoop en koop pas als je het kan betalen. Bedenk dat niets gratis is als er een ondernemer achter zit.

Tijdens mijn wandeling langs de Oude Maas bedacht ik dat er genoeg gratis is om van te genieten en dat is datgene dat de natuur ons schenkt en daar zit geen ondernemer achter. Ik genoot gratis en voor niks van de bloemen, het groen, de zon, het geluid van de vogels en het kabbelende water. Het fluitenkruid en het koolzaad staat prachtig in bloei en bijkomend nadeel is dat ik daarvan hooikoorts krijg. De tranen die over mijn wangen liepen waren niet van emotie, ik kreeg ze er gewoon gratis bij.

Voor niets, is een spontane helpende hand of de raad die u krijgt op uw vraag.

Verse munt

Ik ben een liefhebber van verse muntthee en op de markt koop ik regelmatig verse munt. Het kost bijna niets, maar wat moet je met drie bossen verse munt (voor 1 euro). Dat is veel en ik vroeg aan de Iraanse groentevrouw of ik het kan bewaren en hoe ik dat het beste kan doen. Zij adviseerde mij om het in een vochtige doek te wikkelen en in de koelkast te bewaren. Een top tip, die ik graag met u deel en nu geniet ik al dagen van mijn verse munt.

Ik zocht op een terrasje een plaatsje in de zon, het was druk en ik zag een oudere dame alleen aan een tafeltje zitten. Ik vroeg aan haar of de stoel naast haar vrij was, ze keek mij blij aan, de stoel was vrij. Ik bestelde een kopje koffie en raakte met de oudere dame aan de praat. Gewoon een gesprek over van alles en nog wat, ze woonde in de buurt en was al jaren alleen en ze had weinig familie. Een terrasje was haar enige uitje nog tegenwoordig en daar genoot ze erg van. Toen we afscheid namen bedankte ze mij voor de gezelligheid, het maakte de dag voor haar een beetje lichter en dat gaf ook mij een fijn gevoel.

Op mijn visitekaartje staat: “Een glimlach kan je dag veranderen”. Een glimlach, het kost niets en er gaat kracht vanuit. Lach en de wereld lacht terug.

Uitwaaien op het strand kost niets

Ik zag de voorstelling “Onder de groene hemel”, een voorstelling met hits van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh, waarin de strijd en de idealen van de jaren ‘69/ ’70 worden belicht. Het was een feest van herkenning, maar ik zie ook dat nu, 45 jaar later de problemen van toen nog steeds relevant zijn. Er wordt nog steeds gestreefd naar een betere wereld, geld heeft nog steeds de macht en er zijn nog steeds oorlogen in de wereld.

Droom je eigen regenboog en leef je eigen droom. Geef met je hart en deel je geluk, dat hoeft niets te kosten en daar heb je ook geen vette beurs voor nodig.

Wat heeft jou glimlach je deze week gebracht?

Rotterdam v.l.n.r. Laurenskerk,  De Verwoeste Stad van Zadkine, de Hef

Doordenker:

Kies met je hart, je verstand is om keuzes te begrijpen, niet om ze te maken.


In het Spotlight:


Deze zomer wordt De Parade voor de 25e keer georganiseerd en van 18 t/m 28 juni staat De Parade als eerste in Rotterdam. Daarna volgen Den Haag, Utrecht en Amsterdam kijk op de site voor het uitgebreide programma en zet de data alvast in je agenda. De Parade mag je niet missen.Een bezoek aan Rotterdam blijft altijd bijzonder en ieder heeft zijn eigen herinneringen. Zo bracht Geri van de site Kleurrijk, een bezoek aan Rotterdam en maakte er prachtige foto’s. Misschien komt u ook in de verleiding om eens bezoek te brengen aan die mooie, moderne wereldstad Rotterdam. Maar bedenk wel vooraf dat het niet gratis is.In de natuur kun je nu volop genieten en met de wandelschoenen aan kost dat niets. Kijk een op de site van Sjani’s Natuurblog en geniet van de foto’s. Daarvan krijg je vanzelf zin in een stevige natuurwandeling, maar vergeet niet je camera mee te nemen.


Fijne week.

Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog blijvend volgen
door rechts op de link "Volgen" te klikken.
Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.

10 opmerkingen:

 1. The best things in life are free. Jouw post bewijst dat maar weer! Wat een mooie quote trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reaktie. Het is een kwestie van je er bewust van zijn. Het zijn de kleine dingen die ertoe doen.
   groet El

   Verwijderen
 2. Wie zou ik zijn zonder deze zeer belangrijke gratis elementen als de bloemen, de luchten, de zee, de dieren, kortom alles wat leeft, groeit en bloeit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie Janneke. Het is goed om te beseffen dat het een niet zonder het ander kan groetjes El

   Verwijderen
 3. De reactie van een baby, als hij tussen de 4 en 6 weken oud, voor het eerst de omtrek van een gezicht kan waarnemen is een eerste lach!!!! Voor ouders is dat een allereerste teken van herkenning! Hoe belangrijk moet die lach dan wel niet zijn? Ik denk dat een mens zonder lach niet kan voortbestaan. Een lach is in materiële zin dan wel gratis, maar in emotionele zin onbetaalbaar en zeer waardevol!!!
  Zonder natuur en de elementen: water, lucht, aarde en vuur is leven niet mogelijk. Het lijkt gratis aan ons gegeven, maar hoe kostbaar in werkelijkheid............niet in woorden uit te drukken!
  Bedankt voor de overdenking,El.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie. Mooi verwoord en fijn dat je de waarde ook ziet. Altijd fijn om je bewust te zijn van ons zijn en dat klinkt heel spiritueel.
   Groetjes El

   Verwijderen
 4. Mooi verhaal over het gesprekje met de oudere dame op het terras,
  het is soms zo simpel om iemand blij te maken.
  Liefs
  Lia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie. Zo simpel is het en daarvan moet je steeds bewust blijven. Een beetje warmte verspreiden kan geen kwaad.
   groetjes El

   Verwijderen