zondag 31 mei 2015

130 Tonen

Kleurtonen


Tonen

De hele week zat er een liedje in mijn hoofd, een prachtig lied en een verhaal dat mij niet loslaat. Je kent het wel, dat je ineens zomaar dat liedje loopt te neuriën en de emotie die daarbij hoort je overvalt. Iedereen kent dat toch? Of nee, niet iedereen en dat werd mij ook duidelijk deze week.

Ik zag een trailer van een Franse film en werd direct al getroffen door de beelden. De beelden het Franse platteland riepen een vakantiegevoel op. Gewoon een heerlijke film om te gaan zien.

Natuurlijk ging ik naar mijn favoriete bioscoop Lantaren Venster in Rotterdam, dé plek waar films, wereldfilms van allure worden vertoond.


De Trompenburg Tuinen - Vergeet je niet


Nog steeds weet niet iedereen dat Filmhuis Lantaren Venster niet meer in de Gouvernestraat zit tot 2010 was het daar gevestigd, in een van de oudste gebouwen met een culturele bestemming. Het werd in 1909 geopend als Ons Huis, een gebouw bestemd voor het zogenaamde “volksontwikkelingswerk. Als een van de weinige cultuurpanden bleef Ons Huis gespaard in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog ontwikkelde het zich in eerste instantie meer tot centrum voor beeldende kunst, met expositieruimte en ateliers. Later kwamen daar film en theater als gezichtsbepalende activiteiten bij. In 1949 werd een deel van Ons Huis verbouwd tot filmzaal: ’t Venster. In 1952 realiseerde dezelfde architect de modernisering van de “oude schouwzaal” tot theaterzaal. In de bijna zestig jaar is er regelmatig geknipt en geplakt aan het gebouw. Het gebouw is altijd zeer intensief gebruikt.

Eind jaren negentig startte de eerste bouwdiscussie, maar die woorden hebben nooit geleid tot daden… tot 2004. In dat jaar is concreet het plan ontstaan om een nieuw film- theatergebouw te ontwikkelen op de Wilhelminapier. In 2010 was het zover: Lantaren Venster verhuisde naar een prachtig nieuw gebouw aan de Otto Reuchlingweg op de Wilhelminapier.


Het Franse platteland

Zoals ik al eerder schreef is het mijn favoriete bioscoop/ filmhuis, maar naast film worden er ook concerten gegeven. Ze bieden er ook arrangementen met ontbijt en film of diner en film. Het gebouw op zich straalt rust uit en de sfeer is er relaxed. Ook is het publiek dat er komt is anders dan b.v. in de Pathé bioscopen.

Terwijl de woorden op mijn beeldscherm verschijnen hoor ik in mijn hoofd weer die melodie, de hoge en lage tonen, weer dat liedje uit de film: La Famille Bélier.

De film La Famille Bélier is een Franse comedy waarin een meisje met dove ouders ontdekt dat ze zangtalent heeft. In de famille Bélier is iedereen doof, behalve de oudste dochter Paula. Zij is de onmisbare tolk in het dagelijks leven van haar ouders, zij speelt een belangrijke rol in het managen van de familieboerderij. Zij is dochter, mantelzorger, scholier en heeft het bepaalt niet gemakkelijk. Haar zangleraar op school ontdekt dat zij een groot zangtalent is. Op een dag besluit Paula, met steun van haar muziekleraar, mee te doen aan een zangwedstrijd in Parijs.

De film was in Frankrijk dé grote filmhit van dit najaar. De film trok meer dan zes miljoen bezoekers en werd genomineerd voor zes Césars.

Aan het eind van de film was de zaal was muisstil en hier en daar klonk gesnuif. Ik was tot tranen geroerd en zowel de beelden, als de muziek raken je diep. Beluister de filmmuziek van La Famille Bélier door op de link te klikken. Wat een bijzondere film!


Frankrijk

Ik had altijd al een groot respect voor mensen die gebarentaal gebruiken en mijn respect is na het zien van deze film alleen maar gegroeid. Ik vind het prachtig om te zien en eigenlijk zou elk mens gebarentaal moeten kennen. Zou het niet mooi zijn als er één universele gebarentaal bestond, waarmee je de mogelijkheid hebt om over de hele wereld met elkaar te communiceren.

Op de terugweg naar huis bedacht ik dat deze film een mooi beeld geeft van jongeren die het ouderlijkhuis willen verlaten. Het is nu de tijd van eindexamens, na de zomervakantie zullen veel jongeren starten met een studie en op kamers gaan wonen. De jonge vogels vliegen uit en ouders blijven achter met een leeg nest.

Kinderen krijg je maar tijdelijk, er komt een tijd dat je ze moet loslaten, dat weet elke ouder.


Verborgen tuinen


Maar als je dochter dan ook nog mantelzorgster is grijpt je dat nog meer aan, je houdt van haar en je wist dat het ooit zou gebeuren. Maar ook voor een dochter die mantelzorgster is het ingrijpend, ook zij weet wat de consequenties zijn, maar ze moet ook aan haar eigen toekomst denken. Liefde verbindt en kan alles overwinnen ook binnen een gezin.

De film laat mij niet los omdat ik ook besefte dat muziek emoties oproepen. Maar als je doof bent en geen muziek kunt horen dan nestelen zich ook nooit liedjes in je hoofd. Dan kun je nooit de stem van je kind horen, ook niet als je dochter zo prachtig kan zingen als Paula Bélier.

Wat moet het leeg zijn als je tonen, klanken, liedjes, muziek, lawaai en ongepaste herrie niet kunt horen. Nooit eerder was ik mij zo bewust van mijn rijkdom, mijn gehoor.

Welke film heeft jou geraakt?Er komt een tijd van loslaten


Doordenker:

Pas wanneer je leert te luisteren om te begrijpen, in plaats van te luisteren om te reageren, ontstaat er echt contact.


In het Spotlight:


Geef een beetje liefde door vraagt aandacht voor het doneren van kleding voor een goed doel. Packmee zet zich in voor Kika en Kinderpostzegels. Ruim lekker je kasten op en vul een kartonnendoos met kleding die weg kan. De gevulde kartonnendoos kun je kosteloos verzenden via postNL. Lees op de site van Packmee hoe gemakkelijk je een bijdrage kunt levert aan de toekomst van een kind.


Als je graag tuinen bezoekt mag je zeker het festival Verborgen Tuinen in Rotterdam niet missen. Zet het alvast in de agenda en laat je verrassen op diverse locaties in de stad op 13 en 14 juni. Kijk op de site voor alle bijzonderheden.


Op 20 juni is de Dag van de Achitectuur en speciaal op die dag openen de grote vijf van Rotterdam hun deuren: De Rotterdam, het Centraal Station, de Van Nelle Fabriek, de Markthal en de Luchtsingel. Voor het eerst is het mogelijk deze inconen gezamelijk op een dag te bezoeken. Dat mag je niet missen!Ik wens je een fijne week.

Liefs,
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog blijvend volgen
door rechts op de link "Volgen" te klikken.
Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.

16 opmerkingen:

 1. Wat heb je weer een prachtige foto's geplaatst in dit bericht, Elly.

  Het lijkt mij zo dubbel hè, zowel de dochter als een soort mantelzorger te zijn van je dove familieleden en snap het ook wel dat een aantal dove mensen ervoor kiest geen kinderen te krijgen.

  Er zijn niet veel Franse films in mijn geheugen achtergebleven, behalve Les Uns et Les Autres, alleen al vanwege de mooi klinkende titel. Vond hem ook zeker de moeite van het bekijken waard een paar decennia geleden.
  Van de Nederlandse films is nog steeds Soldaat van Oranje mijn favoriet.

  Een fijne week gewenst en hartelijke groeten vanuit Engeland,
  Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Gerda, En de Franse film die jij noemt ken ik niet, ik zal er eens naar op zoek gaan. Soldaat van Oranje is ook zeker prachtig en een stukje geschiedenis. Dank je voor je reaktie, altijd leuk.
   Groetjes en fijne week

   Verwijderen
 2. Deze film staat hoog op mijn lijstje, fijn om je enthousiaste verhaal te lezen. En Lantaarnvenster is inderdaad een ideale bioscoop. Prachtige collages heb je weer geplaatst, fijne zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie Jolanda, Ik ben benieuwd hoe je de film vind, maak er maar een mooie fotorapportage bij.
   Hartelijke groeten en fijne week
   El

   Verwijderen
 3. Een paar weken geleden zagen we Saba, als we het dan toch over Franse films hebben. Die vond ik echt prachtig. Maar ook Untouchable (ik geloof van dezelfde makers) vonden we super mooi. Verder ken ik niet zo veel Franse films... O ja, dan is daar nog Un long dimanche de fiancailles... Die was ook prachtig...
  En deze die jij zag staat hoog op mijn lijstje...
  Fijne zondag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Mirjam voor je reaktie. De film Saba heb ik ook gezien erg mooi ook en heel realitisch, Entouchable was inderdaad van dezelfde makers en daar is nu een theaterstuk van gemaakt, dat in september in de theaters gaat spelen. De andere film ken ik niet, moet ik maar eens opzoeken.
   groetjes en fijne week
   El

   Verwijderen
 4. Nog voor je de film echt had genoemd, wist ik al dat het over la famille Belier zou gaan. En ja hoor. Wat een prachtfilm hè, wij hebben er ook zo van genoten. Ik zou hem best nog eens kunnen zien! In ons filmhuis is het gebruikelijk dat je blijft zitten tot de volledige aftiteling is geweest. Dus we hadden alle tijd en we konden goed merken dat iedereen ontroerd was aan het eind

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie en wat leuk dat je de film kent. Ja, hij komt echt binnen en ik zou hm ook nog wel een keer willen zien.
   Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 5. ik zag pas The Imitation game een oorlogs-verhaal maar werkelijk een super mooie en indruk wekkende film gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.
  mooie prent helemaal bovenaan rechts boven ;)
  lieve groet, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie Marja, De film die jij noemt ken ik niet ik ga hm eens zoeken. Maar waarover ik schrijf zou jou ook zeker raken. Ja, mooi prentje.
   Hartelijke groet El

   Verwijderen
 6. Wat een mooi blog heb je weer geschreven.
  De film lijkt mij ook heel mooi :-) , ik ga hem vast eens zien als ik hem op dvd kan vinden.
  Dankjewel, dat je mijn blog in de spotlights heb gezet, dat vind ik heel leuk :-D
  Groetjes van Marianne
  http://geefeenbeetjeliefdedoor.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor jecreaktie, dat is altijd leuk en de film moet je zekervgaan zien.
   Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 7. Oh, die film spreekt mij ook wel aan. Ik zal eens opzoeken of ze hem toevallig hebben bij de bieb.

  Fijne dag Elly!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie. De film is vrij nieuw, ik weet niet of hij al bij de bieb ligt.
   Fijne week en groetjes
   El

   Verwijderen