zondag 21 juni 2015

133 Voetstuk

Mijn held, mijn vader (Oostvoorne)

Voetstuk

Ik heb niet lang getwijfeld, juist vandaag 21 juni 2015 ga ik er iets moois van maken. Ik moet het doen op mijn manier. Gewoon omdat ik het niet mooi kan laten inpakken en ik het niet persoonlijk kan geven.

Al weken worden we ermee geconfronteerd en het enige belang van al die commercie is geld. Als de consument maar koopt en het liefs veel en duur. Of het bruikbaar is maakt niet uit. We vergeten ook even voor het gemak het milieu. Geld is macht en dus moet er veel geld verdient worden aan de door de maatschappij gecreëerde feestdagen.

Vandaag worden er helden vereerd, er worden aankopen uitgepakt en morgen waarschijnlijk alweer geruild of teruggebracht. Het is Vaderdag maar dat wisten jullie natuurlijk allang.


Het gezin waarin mijn vader opgroeide (Hoek van Holland jaren '30)

Maar ik vier “Zonder-Vaderdag” en ook daarin ben ik niet alleen. Maar daar is nooit aandacht voor en dat terwijl er heel veel kinderen zijn die vandaag zonder vader zitten. Ik denk aan de kinderen van gescheiden ouders, kinderen van de vader die al op jonge leeftijd is overleden en aan kinderen van de vader die om een of andere reden niet thuis kan wonen of zonder redenen is vertrokken.

Ik vier “Zonder-Vaderdag” want mijn held is overleden op 84 jarige leeftijd.

Deze week werd bekend gemaakt dat de Vader van de Nederlandse woordkunst, Dr. P, zonder punt is overleden. Het was een pseudoniem van Heinz Hermann Polzer hij overleed op 94 jarige leeftijd. Ooit schreef hij het lied: De zusters Karamazov, een lied over Tante Constance en Tante Mathilde en daarin de woorden:
Terwijl de kater sliep
en de pendule liep
en de kanarie sprak
tjiep, tjiep, tjiep, tjiep

Met niemand was Dr. P te vergelijken en met zijn overlijden is er een eind gekomen aan zijn wonderlijke woordenstroom, die ons nog lang in de oren zal nagalmen.


Mijn vader de vrijwilliger  (Speeltuinvereniging Pendrecht)

Ik vier “Zonder-Vaderdag”, mijn vader is enkel wat foto’s met heel veel mooie herinneringen. Mijn vader verdiend een voetstuk en daarover heb ik nagedacht.

Een standbeeld zal mijn vader niet krijgen, ook al was hij een bijzonder mooi mens. Je vindt hem ook niet op Wikipedia zoals Dr. P, ook al heeft hij zijn in werkzaam leven hard gewerkt en zijn handen uit de mouwen gestoken. Een film over zijn leven zal er ook niet komen, ook al had hij een verhaal te vertellen, immers hij overleefde het grote bombardement in Rotterdam en werd op transport gezet in WOII. Ook na al die ellende bleef hij een vredelievend mens.


Mijn vader de sportvisser (Brielse maas)
  
Ik was zijn kleine meid en dat is altijd gebleven, ook toen met het klimmen der jaren de rollen waren omgedraaid. Wat zou ik graag, net zoals in het liedje: Op een mooie pinksterdag met de tekst van Annie M.G. Schmidt,  nog eens willen wandelen met mijn vader, hand in hand samen in de zon.

Ik ben blij dat ik mijn vader goed en lang heb gekend, dat ik veel van hem heb geleerd en veel trekjes van hem heb meegekregen. We begrepen elkaar en zijn bloed stroomt door mijn aderen. Hij verdiend een voetstuk en daar ga ik voor zorgen op een heel moderne manier en ik weet zeker dat hij het zou waarderen.


De hardwerkende vader ((Niehuis & van den Bergh)

Zijn woorden waren altijd: “Je moet altijd met je tijd meegaan” en daarom krijgt mijn vader nu een moderne ereplaats op het Net in mijn blog. Mijn vader is mij lief zolang ik leef en vandaag geef ik hem een wereldreis, ook al is zijn laatste reis in juni 2006 al gemaakt.

Zijn humor zal ik nooit vergeten en die humor draag ik mijn leven lang met me mee. En terwijl ik mijn post verstuur hoor ik hem in gedachten lachen, dit gebaar zou hij enorm hebben gewaardeerd.

Het is een gebaar recht uit mijn hart speciaal voor mijn held, mijn lieve vader.

Koester jij ook mooie herinneringen aan je vader?

Doordenker:
Beter onvolmaakt en echt, dan gemaakt volmaakt.


Mijn grootvader, mijn vaders held

In het Spotlight:


Deze zomer wordt De Parade voor de 25e keer georganiseerd en van 18 t/m 28 juni staat De Parade als eerste in Rotterdam. Daarna volgen Den Haag, Utrecht en Amsterdam kijk op de site voor het uitgebreide programma en zet de data alvast in je agenda. De Parade mag je niet missen.


Op 28 juni 2015 vindt voor de 7e keer het gratis toegankelijke Kid Dyamite Jazz Festival plaats op het Deliplein te Rotterdam. Een programma vol workshops en muziek en het thema is natuurlijk Jazz. Het festival is vernoemd naar jazzlegende Kid Dynamite. Kijk voor het programma op de site.

Nacht van de Kunst  

Op 27 juni wordt in Spijkenisse de 2e Nacht van de Kunst georganiseerd van 20.00 - 02.00 uur kun je gratis genieten van Dans, Muziek, Beeldende Kunst, Poësie, Theater en Literatuur op vier locaties. De Boekenberg, Theater De Stoep, Centrum voor de Kunsten en Galerie Regio Art Rijmond (RAR) staan die avond/nacht bol van culturele activiteiten inclusief een after party in Theater De Stoep om 23.00 uur.


Noteer alvast het leukste festival van Den Briel in je agenda “Brielle Achter de Voordeur” wordt op zaterdag 27 juni georganiseerd. Dit culturele evenement vindt plaats op tientallen bijzondere en verrassende locaties die normaal niet vrij toegankelijk zijn. Van 12.00 tot 17.00 uur worden, non-stop, een gevarieerd scala aan voorstellingen gepresenteerd: zang, muziek, dans, toneel, straattheater, poëzie

Ik wens je een fijne week.
Liefs,
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey


Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.

14 opmerkingen:

 1. Wat een fantastisch idee op deze dag, deze ode aan je vader!
  Ja, ook ik heb goede herinneringen aan mijn vader en het is net of je je ouders meer gaat waarderen naarmate je zelf ouder wordt en zij er niet meer zijn. In mijn geval dan tenminste. Daarmee bedoel ik niet 'van de doden niets dan goeds' (perfecte mensen bestaan immers niet), maar gewoon dat je gaat inzien hoe ze in elkaar gestoken hebben, wat ze met welke redenen deden.
  Ik wens je een fijne week.
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reaktie Gerda, Mooie herinneringen zijn goud waard en die moet je koesteren en dat doen we allemaal op onze eigen manier. Het spreekword luid niet voor niets: Verstand komt met de jaren :) Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 2. En een mooi gebaar! Zoals een gebaar uit je hart eigenlijk altijd mooi is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je compliment Bertiebo, dat waardeer ik. Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 3. Je hebt je vader een mooi podium gegeven! Je hebt het over kinderen die geen vader hebben vanwege een scheiding, zo zijn er ook vaders die vandaag vaderdag 'vieren' zonder hun kinderen..
  Vanmorgen hadden mijn ouders allevier hun dochters (met gezinnen) over de vloer. Mijn vader roept al jaren dat ie vaderdag af wil schaffen omdat hij ons niet wil verplichten.. Is prima pap, maar we komen toch :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die vaders zijn er natuurlijk ook, de vaders zonder kinderen. Dat moet ik onthouden want ook zij verdienen aandacht. Mooi dat je toch je vader verrast op zo'n dag. Koester dat!
   Bedankt voor je mooie reaktie ik waardeer dat zeer.
   Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 4. Wat een mooi verhaal mbt je vader. Mijn vader is ook overleden en ik mis hem erg. Vaderdag vind ik daarom vervelend. Maar jij hebt er zo'n leuke creatieve kijk op. Nl. een niet-vaderdag. Ik ga daar eens over nadenken en kijken sof ik er volgend jaar iets mee kan. XXXX Geri

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vervelend voor je, ik probeer toch ook van nare dagen iets moois te maken. Het negatieve omdraaien, alles heeft immers twee kanten. Ik hoop dat je het volgend jaar zal proberen en wellicht laat e dat nog eens horen. Ik waardeer je reaktie zeer, ook ik leer daar weer iets van.
   Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 5. Wat heb je een mooi stuk voor en over je vader geschreven. Zo fijn dat je van die mooie herinneringen aan je vader hebt. Ik ben nog steeds bezig herinneringen aan het maken. Mijn vader werd afgelopen week 80 jaar en dat vierden we gisteren. Ik hoop hem nog heel wat jaren mee te mogen maken.
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je een reaktie op mijn verhaal hebt geschreven, ik waardeer dat zeer. Mooi dat je nog herinneringen aan je vader kunt sparen. Ik kan dat ook nog met mijn moeder, die in september 90 jaar wordt. Je bent rijk als je je ouders zo lang bij e hebt en dat beseffen we soms te weinig.
   Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 6. Mooi en ontroerend. Mijn vader leeft nog, de negentig al gepasseerd. Ik heb veel mooie herinneringen uit mijn jeugd. Het is ook fijn dat mijn kinderen hun opa's en oma's lang mee mogen maken, zelf heb ik dat niet gehad. Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je mooie reaktie, altijd leuk als mensen het herkennen. Wat is het een rijkdom om je ouders en grootouders zo lang te hebben. Koester het dat is belangrijk.
   Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 7. Heel mooie herinneringen heb ik nog. Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Alles is hierboven al gezegd! Prima zij verwoorden het juist. Bij mij zijn het ook positieve gedachten die bij vele dingen door mijn hoofd dwarrelen, dus Arie is vaak bij mij. Alleen daarom moet je blij zijn, denk aan al die oorligskinderen. Ik ben blij dat jij me weer even terug laat kijken Bedankt

  BeantwoordenVerwijderen