zondag 7 juni 2015

131 Groentje

Groen als gras

Groentje

Eindelijk, ik herkende onze gouden planeet al haast niet meer. Maar deze week werd het eindelijk een beetje zomer. Wat een verschil, de mensen zijn anders en het straatbeeld is anders en de terrassen zitten ook direct weer vol.

Ik had zaterdag een workshop Dikke Dames schilderen en ging naar huis met het resultaat van een dagje schilderen. De energie was eruit en dat merkte ik toen ik thuis mijn blog probeerde te schrijven.

Ik heb deze week veel ouwe koeien uit de sloot gehaald en de herinneringen buitelden over elkaar heen. Maar doordat ik mijn creatieve energie verbruikt had met schilderen kon ik er geen lopend verhaal van maken. Ik besloot om er maar een nachtje over te slapen en om dan zondagochtend weer te gaan schrijven.

De zon stond al vroeg in de woonkamer en bij een kop koffie rolden de woorden weer over het beeldscherm.

We mopperen altijd wel op regen, maar zonder regen is er geen groen. De marktkramen puilen weer uit van heerlijkheden. Ik ben een groente en fruit liefhebber en dus is het weer luilekkerland-tijd.

Deze week kocht ik verse doperwten, heerlijk en ze zijn er altijd maar een korte periode. Het kost altijd even moeite om de erwten te doppen, maar dan heb je ook een kostelijke gezonde maaltijd. Ik maakte er een heerlijke salade van, samen met verse tuinkruiden, komkommer en gerookte zalm. Het werd een vorstelijke maaltijd samen met de Roseval aardappeltjes met verse tijm uit de oven.


Blauw en groen

Het was 1968, ik was nog een groentje toen ik ging werken bij magazijn De Bijenkorf op de Coolsingel in Rotterdam. Verkoopster werd je daar pas als je de interne opleiding met een goed gevolg had afgerond. Het was mijn eerste werkgever en dat vergeet je nooit meer, het was een mooie tijd.

Ik heb daar veel geleerd en ook vriendinnen gemaakt. Vriendinnen voor het leven kan ik wel zeggen. Hoewel het contact niet altijd met iedereen even hecht is gebleven. Niet alle wegen gaan dezelfde kant op.

Het groen van verse doperwten doet mij ook altijd denken aan de tijd dat mijn vader een grote moestuin had, waar bij biologisch tuinierde.

Ik denk dat het 1982 was toen mijn vader aan een grote moestuin begon. Tegenwoordig is het weer helemaal in. Maar toen mijn vader eraan begon was hij een groentje op moestuingebied. Maar door te doen en je neus te stoten, leer je veel en hij had naast vergeten groente, waaronder ook doperwten, ook bijzondere groente. Op zijn asperges (die zag je toen nog niet veel) was hij heel trots. Gek genoeg werden de groene asperges destijds niet gegeten omdat die niet goed zouden zijn. Maar tegenwoordig worden de groene asperges gewoon verkocht op de markt, dat had mijn vader destijds moeten weten.


Verse doperwten

Wat waren we jong toen we elkaar voor het eerst ontmoeten. Jonge meiden, vol energie, vol wilde plannen, we deelden hobby’s en we gingen samen op vakantie o.a. naar de wintersport. Het waren mooie tijden en toen er nog een vriendin bij kwam gingen we ook met z’n drieën op pad, in mijn kleine autootje de wijde wereld in.

De jaren verstreken en ieder ging zijn eigen weg en met één van de vriendinnen groeiden het contact nog en met de andere bestond het contact uit het sturen van kaarten met de feestdagen en verjaardagen. Maar de herinneringen bleven en als je wat ouder wordt ga je daar weer anders naar kijken.

Herinneringen spaar je je hele leven en met het klimmen der jaren worden ze waardevoller. Het is de schatkamer van je eigen historie.

Mijn moeder maakte van de bessen van mijn vaders moestuin heerlijke drankjes, met en zonder alcohol en de groente werd ingemaakt. Als de oogst het grootst was stond ze dagen in de keuken. Ze kon heerlijk koken en het was, kan ik wel zeggen haar grote hobby en wij genoten daar ook van.

Alles komt terug. de moestuintjes, het koken met verse biologische groente en we eten weer steeds meer fruit en groente. Ik raak op dit moment zelfs een beetje verslaafd aan de trendy smoothies, groente- en fruitdrankjes met eigentijdse smaken. Er gaat in een week heel wat groenten, fruit en tuinkruiden doorheen tegenwoordig en ik geniet van het fris en fruitige dat de natuur ons schenkt. En je wordt er sterk en fit van.


Vers van het land waar het leven goed is

Mijn favorieten ontbijt-smoothie:

Spinazie/ appelsmoothie
Een flinke hand Spinazie
1 harde Groene Appel (Granny)
Bleekselderij
Blaadjes munt
Kokoswater
3 eetlepels Havermout


Aardbeien/ bessen of meloen smoothie
Aardbeien
Blauwe bessen of honing meloen
Blaadjes munt
Kaneel
Alpro kokos yoghurt
3 eetlepels Havermout


Alles komt terug, wel in een nieuw jasje, want mijn moeder heeft vroeger nooit smoothies gemaakt. Ze kent het woord niet eens en begrijpt al helemaal niet wat er allemaal in die moderne drankjes zit.

Tijden veranderen, maar herinneringen niet en daar kwam ik deze week achter.

Met mijn verjaardag werd ik gebeld door de vriendin waar het “kaartcontact” mee was gebleven en na jaren hadden we een gezellig gesprek. Uiteindelijk werd er een paar weken later een afspraak gemaakt. Na ruim 25 jaar zouden we elkaar weer ontmoeten. Hoe zou ze eruit zien?


De natuur leeft

Ze stond al te wachten en het was een hartelijk weerzien, de groentjes van toen, nu twee dames van 60+ met de nodige bagage. Herinneringen veranderen nooit, het gesprek ging weer verder waar het ooit was gestopt. Ook zij heeft nog steeds een vriendin uit onze Bijenkorf-tijd, die ze regelmatig ziet. 

Alles kwam terug, natuurlijk tijden zijn veranderd en we hebben allebei een nieuw jasje in een maatje meer. Maar we delen nu de herinneringen aan een gouden tijd.

Mijn moeder staat niet meer in de keuken en als ik naar haar kijk, ben ik me ervan bewust dat er een tijd komt dat de herinneringen vervagen. Uiteindelijk zullen er slijtageplekken ontstaan en dan kun je de beelden van vroeger niet meer zien en niet meer terughalen. Wanneer die slijtage toeslaat weet (gelukkig) niemand en juist daarom moeten we zolang mogelijk blijven genieten en mooie herinneringen ophalen en lachen om wat ooit was.

Herinneringen moet je warmhouden en koesteren, net als vriendschappen.

Heb jij ook vrienden of vriendinnen voor het leven?

Doordenker:

Alle stormen in het leven komen vroeg of laat tot rust.


Dikke dame creatie van eigen penseel

In het Spotlight:


Dat moes tuinieren niet eenvoudig is kun je lezen op de site “Ik moes tuinier” van Chantal Quak (bekend van Radio Rijnmond) zij begon dit jaar aan een moestuin en schrijft haar ervaringen in haar blog. Leuk, herkenbaar en leerzaam.


De theatergroep Vis a Vis speelt dit jaar weer een uniek theater spektakel op locatie. Ik heb de afgelopen jaren een aantal voorstellingen gezien en het is altijd een spektakel van de bovenste plank. Dit jaar de hilarische wanhopige overlevingsstrijd van gestrande mensen op een desolate locatie. Dat beloofd wat en de recensies zijn weer lovend. Het is een lange rit in de auto zeker waard. Kijk op de site voor de beelden en voor het bestellen van kaarten.


Nog tien nachtjes slapen en dan vieren we de verjaardag van De Parade. Voor de 25e keer start het rondreizend theaterfestival in het Museumpark Rotterdam en van 18 t/m 28 juni kun je daar genieten van diverse voorstellingen. Er is een uitgebreid programma en het is aan te raden om thuis al te kijken wat je wil gaan zien. Na Rotterdam trekt het festival naar Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

Ik wens je een fijne week.
Liefs,
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog blijvend volgen
door rechts op de link "Volgen" te klikken.
Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.

8 opmerkingen:

 1. Kan me voorstellen dat de zelfgedopte erwtjes heerlijk waren. Ik heb ze nog nooit ongedopt gekocht, er in de winkel ook nooit opgelet, moet ik eerlijk bekennen.
  Ik heb ook nog steeds contact met enkele ex-collega's, vind deze contacten bijzonder waardevol. Toevallig zien wij elkaar eind deze maand weer, ergens in Rotterdam.
  Een fijne week, groet,
  Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk Gerda dat jij ook vriendinnen voor het leven hebt. Gezellig om elkaar dan weer te zien en om bij te kletsen. Ik hoop dat je de doperwten kunt vinden, mmmmm
   Bedankt voor je reaktie, ik kan dat altijd zeer waarderen.
   Groetjes El

   Verwijderen
 2. ja, die heb ik zeker !! ;) wat een heerlijk verhaal weer het is toch vaak genieten als ik je blog lees!

  fijne week lieve groet , Marja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marja, Mooi dat je het herkende en leuk dat het een vervolg krijgt. Een bezoekje aan de Bijenkorf met z'n drieen zou toch leuk zijn. Bedankt voor je reaktie, die altijd zeer waardeer.
   Fijne dag en hartelijke groeten El

   Verwijderen
 3. Hoe leuk, een workshop dikke dames schilderen! Is dat wat we zien jouw werk? Echt leuk! En je je hebt me geinspireerd. Wat doperwtjes betreft dan hè. Straks maar eens op zoek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De workshop Dikke Dames was bij Atie Keizerwaard in Vlaardingen, een echte leuke dag compleet met koffie, thee en lunch. Ik hoop dat je de verse erwten kunt vinden, smullen maar.
   Bedankt voor je reaktie, altijd leuk als er iemand reageert.
   Groetjes en een fijne week El

   Verwijderen
 4. Dat laatste geldt ook voor mij, schilder en schrijver in de notendop, altijd vol met talent, waarachtig ik voel iets van jaloezie, dat heb ik nooit! Ik gun het je van harte. Hoop nog veel van je te horen !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat is dat nou, jij schilderen en schrijven? Je kunt het hoor, dat was op die workshop ook iedereen ging met iets leuks naar huis. Jaloezie, daar wordt je allee maar lelijk van dat moet je niet hebben. Ook jij hebt je kwaliteiten. Bedankt voor je reaktie, dat waardeer ik zeer.
   Groetjes en geniet van de zon.
   El

   Verwijderen