zondag 13 september 2015

144 Omweg

Via een omweg bereikte ik mijn doel

Omweg

De weken gaan snel en deze week bracht ik de laatste doos met artikelen naar een mooie bestemming. Wel via een omweg, maar je kunt met een beetje googelen tegenwoordig alles vinden.

Het ging om een doos met brillen en twee paar hoortoestellen. Het ene paar pas een paar maanden oud, veel plezier had ze er niet van gehad. Samen met een collectie oude brillen van mij had ik toch een A4-box kunnen vullen.

Via Google had ik Eye Clarify gevonden een organisatie die oude brillen, gewone, - lees, -en zonnebrillen verzamelen voor de minderbedeelde mensen over de hele wereld. Een mooi initiatief en ik las op de site de verhalen, er waren inzamelpunten door het hele land. Ik vond een inzamelpunt in Rotterdam vlak bij het Centraal Station. Ik maakte een afspraak en ging met mijn kijk- en hoortoestellen op pad.


Wie verre reizen maakt, kan veel verhalen


Natuurlijk kost het even moeite om alles een mooie bestemming te geven, maar het geeft voldoening en het is beter voor het milieu dan weggooien.

Hoewel het openbaar vervoer niet meewerkte die ochtend kwam ik toch nog redelijk op tijd bij het inzameladres aan. Een gewone flat aan het Weena en de jonge, hartelijke vrouw die de deur opende vertelde enthousiast over Eye Clarify. Ze had in Gambia een project bezocht, eigenlijk bij toeval had ze met eigen ogen kunnen zien hoe goed alles daar terechtkwam. Jullie vragen je natuurlijk af hoe je daar bij toeval komt, maar ze werkte bij de KLM, regelmatig vloog ze de wereld over.

Wie verre reizen maakt, kan veel verhalen en dat bleek inderdaad zo te zijn
.

Wereldreis zonder paspoort

Ik ben zelf niet zo’n wereldreiziger, maar aangestoken door haar enthousiasme besloot ik de wereld in te trekken. Het was prachtig weer en de nazomer gaf mij de energie die ik nodig had voor mijn reis. Gelukkig had ik mijn camera meegenomen en een appeltje voor de dorst en na een fikse wandeling kwam ik bij mijn bestemming. Een paspoort had ik niet nodig, mijn Rotterdampas was voldoende om die middag de wereld rond te trekken.

Bij de oude ingang moest ik denken aan mijn kinderjaren, op een oude foto sta ik op een trapje in die prachtige tuin in mijn zondagse mantelpakje. Aan de oude ingang en de oude gebouwen, die zijn ontworpen door Sybold van Ravesteyn is niet veel veranderd. Hoewel de uitkijktoren wel ontbreekt, maar er zijn plannen voor de herbouw.


Diergaarde Blijdorp in de jaren '50 (links) en rechts de foto's van nu 

Achter die oude hekken lag de wereld aan mijn voeten en daar had ik geen lange vlucht voor nodig.

Diergaarde Blijdorp is naar mijn mening de mooiste dierentuin van Nederland, waar je door bamboebossen door verschillende werelddelen kunt wandelen. Een van de doelstellingen van de diergaarde is het stimuleren en steunen van natuurbehoud. Een dierentuin met een missie en de dieren vermenigvuldigen zich gestaag. Er zijn heel veel jonge dieren te zien, ijsberen, gorilla’s en een olifantje dat op 20 augustus van dit jaar geboren is.

In mijn kindertijd was er vanaf de ingang een lange laan met aan beide zijde, een lange rij met papagaaien op een schommel, met aan één poot een ketting. De andere dieren zag je getraumatiseerd heen en weer lopen in hun kleine hokken. En de publiekstrekker toen in de jaren vijftig, waren chimpansees die aan een tafeltje aten, gezeten op een stoeltje. Het voederen van de dieren was ook nog niet verboden. Terwijl ik dit schrijf begrijp ik niet dat we daar toen zo anders tegenaan keken.


De vlindertuin adembenemend mooi


Gelukkig is er veel veranderd en is er veel aan al dat dierenleed gedaan. Nu zie je geen dieren meer heen en weer lopen, ze hebben tegenwoordig allemaal veel ruimte. Maar wat wel is gebleven is de prachtige tuin met de statige oude bomen, bomen die er ook al in mijn jeugd stonden, aangevuld met heel veel bamboebossen. Bij elkaar een oase van rust midden in de stad Rotterdam.


Flora en fauna midden in de stad


Elk jaar breng ik wel een bezoek aan Blijdorp, maar eigenlijk altijd in het voorjaar. Maar op die prachtige na zomerdag, waarop de zonnestralen alles een gouden randje gaf, genoot ik van mijn bezoek en het terras bij het Aziëhuis, terwijl ik leeuwen hoorde brullen. Voor mij geen lange vliegreis naar een verre bestemming. Nee, ik pak gewoon de metro voor een heel relaxte wereldreis.


De zogende jonge ijsberen, de wasberen en het wasberenverblijf


Met een goed gevulde camera kwam ik vroeg in de avond thuis met een tevreden gevoel, want via een omweg heb ik de juiste weg gevonden en heb ik mijn doel bereikt. Mijn missie is volbracht en alles heeft een bestemming gekregen. Mooie had ik het niet kunnen afsluiten.

Eenmaal in droomland, zag ik inheemse stammen dansend in de warme zon van Afrika met op hun neus een zonnebril uit Spijkenisse.

Hoe bewust ben jij met het milieu bezig?


Doordenker:

Niemand verdwaald op een rechte weg. (Goethe)


De mooiste dierentuin van Nederland Diergaarde Blijdorp


In het Spotlight:


Op 19 en 26 september is het Landelijke Appelplukdag fruittelers laten op die dag zien met hoeveel zorg en vakkundigheid er fruit wordt geteeld. Er zijn naast zelfpluk ook op veel locaties demonstraties en activiteiten gepland. Kijk op de site voor een locatie bij jou in de buurt.


Echt Rotterdams vertier kun je op 17 t/m 20 september beleven in het gezellige Euromastpark. Een evenement met het allerbeste uit Rotterdam, je vindt er restaurants, muziek, theater, exposities en Rotterdammers. Kijk op de site voor het volledige programma.


In de Kunsthal kun je vanaf 20 september t/m 7 februari de werken van Keith Haring zien. Natuurlijk is er veel meer dan dat te beleven o.a. een Luisterroute met Mike Boddé. Misschien een leuk idee voor een regenachtige herfstdag.Liefs,
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

10 opmerkingen:

 1. Dat was een mooie reis door blijdorp. ben er in geen jaren meer geweest, maar het ziet er prachtig uit. Die waterlelie!! Ik ben jaloers, nog nooit in het echt gezien. Groetjes,
  Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie Hetty, En ik zou er zeker eens naar terug gaan, het is de moeite waard.
   Fijne zondag en hartelijke groeten El

   Verwijderen
 2. Een mooie reis, de onverwachte zijn vaak de mooiste! E wat is Blijdorp toch mooi tegenwoordig, ik heb genoten van je foto's. Fijne week weer en lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie Jolanda en ik wens jou ook een mooie week.
   Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 3. Ik kan niet anders dan het met je eens zijn. Heerlijk om aan de hand van je foto's weer even door Blijdorp te lopen. We zijn er te lang niet meer geweest!

  Ik wens je een hele mooie week toe. Graag tot je volgende verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie en ik zou zeker eens een dagje plannen. Het is de moeite waard.
   Fijne week en graag toe je volgende bezoek.
   Groetjes El

   Verwijderen
 4. Goed, dat je een mooie bestemming voor de brillen en hoortoestellen gevonden hebt, wij zijn ook geen weggooiers en zoeken voor alles wat we niet meer gebruiken een herbestemming. Toen ik je stukje over Blijdorp las, kwamen mijn herinneringen van de jaren vijftig ook weer boven. In mijn jeugd gingen een keer per jaar naar de dierentuin en ik herinner me de papegaaien bij de ingang nog levendig. De apen die bananen aan tafel kregen, herinner ik me ook nog en dan die tijger die maar heen en weerliep. Hij staat nog op mijn netvlies. Gelukkig is het heel wat verbeterd, al ben ik nog steeds niet voor dieren die opgesloten zitten op plekken waar ze niet thuishoren. Maar dat is niet anders en ja, we kunnen nu eenmaal niet de hele wereld afreizen om alles te zien. Blijdorp is mooi, dat ben ik roerend met je eens!
  Groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie Janneke en wat leuk dat je het je ook nog kan herinneren. Dieren in het wild zijn natuurlijk veel mooier. Maar zoals Blijdorp nu is, is acceptabel.
   Fijne week groetjes El

   Verwijderen
 5. Wat maak je prachtige foto's zeg!! ik ga je volgen hoor!
  fijne avond
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welkom Yolanda als mijn volger en bedankt voor je reaktie. Fijne zondag.
   Hartelijke groeten El

   Verwijderen